Over dit blog

Hoi! Leuk dat je m鈥檔 blog bezoekt. Ik ben Maaike Wind, blogger, afloscoach en voormalig studieschuldbezitter. Jarenlang durfde ik niet te kijken hoe hoog mijn schuld geworden was. Toen ik eindelijk toch eens inlogde bij DUO schrok ik nogal.

M’n studieschuld bleek maar liefst 51.759 euro en 61 cent te zijn.

Fuck, ja. Wat nu?

Negeren maar, was mijn eerste reactie. Niet dat dat lukte natuurlijk. Ik zat klem en voelde steeds meer frustraties en stress. Ik had geen idee wat ik moest doen. Een huis kopen? Vergeet het maar. Een slecht plan, zo zonder spaargeld. Maar ik wilde verdomme w茅l iets opbouwen.

Nieuwsgierig hoe het zo ver kwam? In dit verhaal beschrijf ik alles, m’n fouten, m’n schaamte en hoe m’n kinderwens uiteindelijk alles op de kop zette.

En toen: aflossen, en rap ook

Begin 2019 was ik het he-le-maal zat. Ik besloot het slimmer aan te pakken. Hup, aflossen die studieschuld, en rap ook. Fanatiek maakte ik een plan: de dan nog resterende dertigduizend euro ging ik aflossen in twee jaar tijd. Dan zou ik nog voor mijn veertigste schuldenvrij zijn. Hoera!

Ik zette me schrap voor twee jaar afzien. Twee jaar niks kopen. Twee jaar geen leuke dingen doen. Twee jaar niks, niks, niks. M谩谩r, dacht ik, dat is het wel waard.

En wat denk je? Aflossen bleek v茅茅l leuker te zijn dan ik had verwacht. Lees maar.

Fuck Die Studieschuld

Wacht, vond ik aflossen nu daadwerkelijk leuk?

  • Zat ik daar met plezier te budgetteren?
  • Maakte ik glimlachend geld over naar DUO?
  • Voelde ik me ondanks mijn enorm sobere leven vaak tevreden?

Jep. Echt waar.

Dat moet ik aan anderen vertellen, besloot ik al gauw. En dus lanceerde ik in oktober 2019 dit blog, Fuck Die Studieschuld genaamd, waarop ik schrijf over mijn zoektocht met geld. Ik deel mijn ervaringen, van alle domme fouten die ik vroeger maakte (en dat zijn er nogal wat) tot de handige lessen die ik leer.

Alles afgelost!

Oh, en die studieschuld? Het allerlaatste beetje loste ik af op 28 december 2020. Inderdaad, nog net voor mijn veertigste. Daar was ik, 39 jaar oud, en zowaar voor het eerst in jaren en jaren schuldenvrij. 馃コ

Wil jij 贸贸k extra snel van je studieschuld af? Begin met dit stappenplan.

Wil jij 贸贸k zin in aflossen? 馃殌

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.

Meer over mij

Met mijn zoontje en een kat woon ik in een appartement in de binnenstad van Groningen. Ik ben dol op YouTube, LEGO en The Sims.

  • Ik ben nogal een introvert, mijn telefoon staat vrijwel altijd op stil (en nee, ik neem dus ook zelden op als iemand belt)
  • Ik ben single at heart, oftewel op mijn best als vrijgezel, en ik heb er heel bewust voor gekozen om in mijn uppie moeder te worden
  • Vroeger schaamde ik me voor van alles en wilde ik me aldoor verstoppen, dat heb ik helemaal omgegooid, ik kies nu bewust voor radicale eerlijkheid
  • En dan ben ik ook nog bijzonder tegendraads en optimistisch, volgens sommigen op het irritante af, maar dat valt natuurlijk reuze mee 馃槆

De schrijver van dit blog, Maaike Wind, met haar zoon.

N贸g meer over mij

Ik studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en deed vervolgens nog een master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. (Tja, die enorm hoge studieschuld komt natuurlijk ergens vandaan.)

Ruim dertien jaar lang werkte ik als journalist. Eerst als verslaggever bij Trouw, later was ik onder meer onderzoeksjournalist en digitaal verslaggever bij Dagblad van het Noorden. Samen met twee collega’s werd ik in 2017 genomineerd als Journalist van het Jaar voor het project Het Verdwenen Groningen.

Een paar verhalen die ik schreef:

Een bestaan als professioneel blogger

Hoe lager mijn studieschuld werd, hoe meer vrijheid ik begon te voelen. En dat was heerlijk. In de zomer van 2020, met nog slechts een paar duizend euro aflossen te gaan, besloot ik om iets te doen waar ik heimelijk al jaren van droomde. Ik nam ontslag bij de krant en begon een leven als professioneel blogger.

Ik bleek namelijk niet de enige die blij werd van Fuck Die Studieschuld. M’n verhalen worden goed gelezen en ik ontvang vele berichtjes van lezers die het fijn vinden dat dit blog bestaat. Dat ze het geruststellend vinden te merken dat er nog meer mensen worstelen met hun studieschuld 茅n dat aflossen bovendien zo erg niet hoeft te zijn.

G茅茅n reclame en affiliate marketing op dit blog

En tegendraads als ik ben, kies ik ervoor om op dit blog helemaal g茅茅n reclame en affiliate marketing in te zetten. Ik vertel studieschuldbezitters om vooral zuinig te leven en zo min mogelijk te kopen, en dan voelt het niet goed om ondertussen geld te verdienen met advertenties.

Hoe ik dan wel m’n geld verdien? Nou, door het geven van aflostrainingen. Yes, ik ben afloscoach geworden. Heerlijk vind ik dat. Zijn al die jaren vol frustraties en al die fouten die ik vroeger maakte zowaar nog ergens goed voor ook.

***

Tot slot, de favicon van dit blog, dat kleine plaatje daar in je browser? Die raket? Dat is een afbeelding van Twemoji, de open source emoji’s van Twitter. 馃殌

Mijn studieschuld 馃殌

100%
Het was 鈧51.759,61. Nu nog 鈧0!! 馃コ馃コ

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!