Zeven tips om je studieschuld extra snel af te lossen

Vooruit, hoe snel het aflossen van je studieschuld gaat, hangt natuurlijk af van hoe hoog-ie is. En van hoeveel je verdient. Maar toch, met deze zeven tips wordt het makkelijker om snel veel geld bijeen te krijgen.

1. Bedenk waarom je schuldenvrij wilt zijn en wat je dan allemaal gaat doen. Dat helpt nogal als je op het punt staat om uit eten te gaan of een vliegticket te boeken.

2. Maak aan het begin van elke maand een budget en houd bij wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft. (Het budget aanpassen zal geregeld nodig zijn, dat is niet erg.)

3. Leef sober. Niet uit eten, niet naar de kroeg, niet op vakantie, geen nieuwe kleren. Saai? Valt best mee. Nodig je vrienden thuis uit, of in het park.

4. Haal maar eens per week boodschappen. Als je steevast aan het einde van de dag hongerig een drukke supermarkt in stapt, koop je al snel meer dan je van plan was.

5. Verkoop je spullen. Op Marktplaats, de rommelmarkt, waar dan ook. En experimenteer vooral! Zelfs mijn oude hardloopschoenen brachten nog iets op.

6. Check je vaste lasten. Vaak is er van alles dat goedkoper kan, of opgezegd. Abonnementen voor Netflix en Spotify kun je met anderen delen, dat scheelt nogal.

7. Wees lief voor jezelf. Als je lang aan het aflossen bent, neem je soms onverstandige beslissingen nemen. Hoort erbij. Niet te lang balen, gewoon weer doorgaan.

Maaike Wind

Studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alsjeblieft een bericht in!
Vul hier je naam in

Mijn studieschuld 🤬

60%
Het was €51.759,61. Nu nog €20.499,99.

Instagram

Jawel, een nieuwsbrief

Verschijnt soms. Best leuk wel. Geen spam.