Nieuw: Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld

Een ouderwets vintage televisietoestel met een vrouw in retro-look en de tekst Zin in Aflossen, oftewel de nieuwe aflostraining van Fuck Die Studieschuld
Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld.

Update: deze blog post gaat over een training die ik inmiddels niet meer geef. De links werkten niet meer dus die heb ik verwijderd.

***

Hallo! In dit verhaal vertel ik je over Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld.

Eerst een quiz.

Wat heb je liever: een robuust aflosplan waardoor je in rap tempo uitgroeit tot een financiële slimmerik óf een hysterisch leuk leven waar je volop van geniet?

Ha. Grapje natuurlijk. Je hoeft niet te kiezen, het kan allebei tegelijk.

En dat is precies wat ik je ga leren

Sneller aflossen, financieel slim worden én tegelijkertijd een leuk leven hebben, dat ga ik je leren in Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld.

Hoe ik weet dat je dit allemaal tegelijkertijd kunt bereiken?

Nou, bijna twee jaar geleden, in januari van 2019, stond ik zelf voor een keus. Ik was 37 jaar, zwanger, ik verdiende op zich best aardig maar ik woonde dan weer wel in m’n uppie in een duur huurappartement, en ik voelde me een financiële mislukkeling.

Die studieschuld, met die gunstige voorwaarden, die ik vast zó af zou lossen als ik eenmaal een baan had? Van de bijna 52.000 euro waar ik in 2008 mee begon, was toen nog ruim 31.000 euro over. Damn, ja.

Financieel was het een klotezooi

Wat moest ik nu doen?

Ik had het helemaal gehad met die akelige studieschuld. Ik wilde goddomme iets opbouwen, en niet tot mijn 48ste moeten aflossen aan DUO. Maar extra snel aflossen, oef, dat klonk verschrikkelijk.

Maar ja, rot voelde ik me toch al.

Dus besloot ik om dan toch maar in twee jaar alles af te lossen. Heel die dik 31.000 euro. (Dik 33.000 euro eigenlijk, als je ’n lening bij mijn ouders meerekent.) Twee jaar een saai leven, twee jaar geen leuke dingen doen, twee jaar niks, niks, niks.

Maar dan? Dan ben ik vrij. En dat is het wel waard, besloot ik tegendraads.

Plot twist: ik zag het helemaal verkeerd

En wat denk je? Mijn inschatting was verkeerd. En niet een beetje verkeerd ook. Nee, sterker nog, het was precies andersom dan ik dacht.

Aflossen is afzien?

Welnee!

Aflossen blijkt heerlijk te zijn!

Eerst begreep ik daar niks van. Werd ik nu echt vrolijk van het bijhouden van een budget? Zat ik daar daadwerkelijk te glimlachen terwijl ik voor de zoveelste keer honderden euro’s tegelijk naar DUO stuurde? What the actual fuck?

Bijna twee jaar later is het nu. Van die enorme studieschuld van mij is nog slechts 1.509 euro en 98 cent over. Dat moet lukken, deze maand. En als dat lukt dan heb ik – hoera! – dik 33.000 euro afgelost in twee jaar.

En ik had de tijd van m’n leven

Ja, echt. Al in die eerste maand, in januari van 2019, voelde ik me beter. Mijn geldzorgen verdwenen. Ik merkte: hey, ik kan dit. Het gaat nog even duren, zeker, maar dit gaat mij lukken. En dat voelde zó goed.

En er gebeurde nog veel meer.

Lees maar:

 • Ik voel al twee jaar geen schaamte en stress meer
 • Ik weet zeker dat ik al mijn rekeningen kan betalen
 • Ik sta nooit-nooit-nooit meer rood
 • Ik ben iemand geworden die goed is met geld (ja, nú al, ook al is mijn studieschuld nog niet helemaal afgelost)
 • Ik denk weer met plezier aan de toekomst
 • Ik heb veel meer zelfvertrouwen dan eerst
 • Ik ontdek allemaal creatieve manieren om goedkoop en gratis leuke dingen te doen
 • Ik ben veel vaker tevreden met wat ik heb

Zie je? Zin krijgen in aflossen is best logisch, eigenlijk.

En trouwens, ik ben niet de enige die dat ervaart. Een coachingsklant vertelde me onlangs aan het einde van haar tweede sessie met mij: “Goh, ik snap geloof ik waarom je dit zo leuk vindt.”

Ik zat te stuiteren op m’n stoel, dat begrijp je. Precies! Ja! JAAA!

Doe mee met Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld

En omdat ik jou dat ook wil leren, heb ik mijn strategie uitgewerkt in Zin in Aflossen, de zesweekse aflostraining van Fuck Die Studieschuld.

In zes weken leer ik je stap voor stap:

 • Hoe je een aflosplan kunt maken
 • Hoe je kunt budgetteren
 • En hoe ook jij vliegensvlug uitgroeit tot zo’n financiële slimmerik

Klik hier voor alle details.

Na zes weken heb je een degelijk aflosplan, een haalbaar budget – dat je bovendien al een maand hebt bijgehouden! – en weet je hoe bevrijdend het is om vrijwillig extra geld af te lossen. Hoera!

Het programma van Zin in Aflossen

Dit gaan we doen:

Een aflosplan opzetten dat precies bij je past
Jep, we beginnen met rekenen. Hoe snel je af kunt lossen hangt af van hoeveel je verdient, hoeveel geld je uitgeeft en hoe sober je wilt leven. Ik help je bij het uitwerken van drie aflos-scenario’s waarna je zelf kunt kiezen wat het beste bij jouw leven past. (En don’t worry, ik ga je precies laten zien hoe je de berekeningen maakt.)

Ontdekken welke manier van budgetteren voor jou werkt
“Ik heb aan het einde van de maand nooit geld over.” Aaaah, ja. I feel ya. Maar vertel eens: hou je een budget bij? Beslis je vóóraf wat je met je geld wilt doen? Elke maand opnieuw? Dat dacht ik al. Toen ik na jaren uitstellen eindelijk begon met budgetteren, ging het plots heel snel met het aflossen van m’n studieschuld.

Je krijgt ’n basiscursus YNAB (You Need A Budget)
Hoe ga je precies budgetteren? Nou, de beste manieren om een budget te maken, is de manier die je daadwerkelijk volhoudt, elke maand weer. Daarom laat ik je kennismaken met verschillende methodes, van simpel tot geavanceerd. (En je krijgt ook ’n basiscursus YNAB, oftewel You Need A Budget, het programma dat ik zelf gebruik.)

Budgetteren, een maand lang, samen met mij
Ja, ik leg het niet alleen uit, we gaan ook aan de slag. Want dingen weten is leuk, maar er verandert pas iets als je in actie komt. En dus gaan we in februari een maand lang samen budgetteren. Je gaat een budget opzetten, bijhouden en zo nodig aanpassen (en geloof mij, dat is elke maand nodig). Loop je vast? Geen probleem, ik help je verder.

Minder geld uitgeven en meer geld verdienen
Kijk, om het financieel goed voor elkaar te hebben, hoef je niet per se veel geld te verdienen. Focus is het belangrijkste. Dat je weet wat je wilt, en dat je bereid bent om daar vol voor te gaan. Maar: extra geld helpt natuurlijk wel. Daarom gaan we kijken hoe je kunt besparen én hoe je extra geld kunt verdienen.

En ik schop je in actie (zo liefdevol als ik kan, uiteraard)
Oh, en je gaat dit alles niet alleen leren, nee, je gaat het ook meteen doen. Want hoe vaak heb jij je al voorgenomen om je vaste lasten eens langs te lopen? Nou? Goed, als je op mij lijkt, dan ben je dat al maanden van plan. Jaren, misschien. Kortom: het is tijd om aan de slag te gaan. En dat is precies wat we gaan doen.

Zin krijgen in aflossen
Wil je zin krijgen in aflossen dan heb je meer nodig dan een budget en lagere vaste lasten. Noem het filosofie. Noem het een herwaardering van waar het leven om draait. Een switch van aldoor nieuwe spullen kopen naar tevreden zijn met wat je hebt. Minder troep in je huis, minder afvalstoffen in het milieu. Minimalisme is zo gek nog niet.

Omgaan met sociale druk
En je vrienden dan? Dat vond ik eerst nogal lastig. M’n vrienden met wie ik op reis ging, concerten bezocht en in de kroeg zat. Plots had ik daar geen geld meer voor over. Dat was eng. Maar: door eerlijk te zijn, en kwetsbaar, leerde ik mijn vrienden beter kennen, en zij mij, en zijn onze vriendschappen nu meer waard dan toen. Niet gek, toch?

Elke week een live-sessie met mij voor al je vragen
Tijdens de zes weken van de training geef ik elke week een live Q+A-sessie voor al je vragen. In deze sessie kun je je vragen stellen, geef ik antwoord, en kun je bovendien leren van de vragen van de andere deelnemers. (Kun je er niet bij zijn? Geen probleem, je kunt je vragen vooraf insturen en ik deel achteraf de opname van de sessie.)

Bonus: een extra live Q+A-sessie na afloop
Budgetteren is even wennen. Het zou zomaar kunnen dat je er na een maand liefst rap mee wilt stoppen. Daarom blijf ik ook na die zes weken nog even in de buurt. Om precies te zijn: eind maart geef ik nog een extra live Q+A-sessie. Zo sleep ik je door die eerste periode heen. Daarna wordt het makkelijker, vandaar.

Zo, dat was ‘m!

Hopelijk ben je net zo enthousiast als ik. Zo ja, doe mee met Zin in Aflossen en verander in zes weken in een financiële slimmerik.

Klik hier voor alle details.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

 1. Beste Maaike, ik kwam jouw blog bij toeval tegen toen ik zelf begonnen was aan het versneld aflossen van het laatste deel van mijn studieschuld. Veel van jouw adviezen paste ik al toe maar toch vond ik het uit herkenning erg leuk om te lezen. Bedankt nog hiervoor! Ik ben zelf ooit begonnen met een studieschuld van zo’n 38.000 en nog zo’n 10.000 aan schuld voortkomend uit mijn scheiding. Ik ben inmiddels 33 en sinds de zomer schuldenvrij! Ik ben vervolgens zoveel mogelijk gaan sparen om in de toekomst een woning te kunnen kopen. Ik had ook nog geluk met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters vanaf januari a.s. Hierdoor heb ik, veel sneller dan ooit gedacht, een huis kunnen kopen. Althans bijna… ik krijg deze week te horen of de financiering rond is. Ik woon nu in een veel te duur en piepklein flatje. Straks woon ik samen met mijn dochter in een mooie eengezinswoning met tuin. Na al die jaren is dat echt een heerlijk vooruitzicht. Veel succes nog met het aflossen van de laatste schulden en met het opstarten van de trainingen.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.