Over Maaike

Hoi! Leuk dat je m’n blog bezoekt. Ik ben Maaike Wind en ik durfde jarenlang niet te kijken hoe hoog mijn studieschuld geworden was. Toen ik eindelijk toch eens inlogde bij DUO schrok ik nogal.

M’n studieschuld bleek maar liefst 51.759 euro en 61 cent te zijn.

Fuck, ja. Zeg dat wel.

Wat nu?

Negeren maar, was mijn eerste reactie. Niet dat dat lukte natuurlijk. Ik zat klem en voelde steeds meer frustraties en stress. Ik had geen idee wat ik moest doen. Een huis kopen? Vergeet het maar. Een slecht plan, zo zonder spaargeld. Maar ik wilde verdomme wél iets opbouwen.

Nieuwsgierig hoe het zo ver kwam? In dit verhaal beschrijf ik alles, m’n fouten, m’n schaamte en hoe m’n kinderwens uiteindelijk alles op de kop zette.

En toen: aflossen, en rap ook

Begin 2019 was ik het he-le-maal zat. Ik besloot het slimmer aan te pakken. Hup, aflossen die studieschuld, en rap ook. Fanatiek maakte ik een plan: de dan nog resterende dertigduizend euro ging ik aflossen in twee jaar tijd. Dan zou ik nog voor mijn veertigste schuldenvrij zijn. Hoera!

Ik zette me schrap voor twee jaar afzien. Twee jaar niks kopen. Twee jaar geen leuke dingen doen. Twee jaar niks, niks, niks. Máár, dacht ik, dat is het wel waard.

En wat denk je? Aflossen bleek véél leuker te zijn dan ik had verwacht. Lees maar.

Fuck Die Studieschuld

Wacht, vond ik aflossen nu daadwerkelijk leuk?

  • Zat ik daar met plezier te budgetteren?
  • Maakte ik glimlachend geld over naar DUO?
  • Voelde ik me ondanks mijn enorm sobere leven vaak tevreden?

Jep. Echt waar.

Dat moet ik aan anderen vertellen, besloot ik al gauw. En dus lanceerde ik in oktober 2019 dit blog, Fuck Die Studieschuld genaamd, waarop ik schrijf over mijn zoektocht met geld. Ik deel mijn ervaringen, van alle domme fouten die ik vroeger maakte (en dat zijn er nogal wat) tot de handige lessen die ik leer.

Alles afgelost!

Oh, en die studieschuld? Het allerlaatste beetje loste ik af op 28 december 2020. Inderdaad, nog net voor mijn veertigste. Daar was ik, 39 jaar oud, en zowaar voor het eerst in jaren en jaren schuldenvrij.

Mijn studies en mijn bestaan als journalist

Twee studies heb ik gedaan, eerst culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en daarna de master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tja, die studieschuld komt natuurlijk ergens vandaan.

Vervolgens werkte ik ruim dertien jaar lang als journalist. Eerst ruim een jaar bij Trouw en daarna als onder meer regioverslaggever, onderzoeksjournalist en digitaal journalist bij Dagblad van het Noorden.

En toen werd ik fulltime blogger

Na al die jaren in de journalistiek was ik moe. Hoe leuk ik het ook vond, ik had tegelijkertijd altijd het idee dat ik haast had. Altijd was er wel een deadline, of meerdere tegelijk, en daarna, ja, daarná had ik tijd voor m’n mezelf.

Alleen, zover kwam het bijna nooit. Er dook altijd weer een nieuwe deadline op.

En dus, met het einde van m’n studieschuld in het vooruitzicht, nam ik in de zomer van 2020 ontslag bij de krant. Ik wilde aflostrainingen maken en die verkopen en zo geld verdienen. En dat deed ik ook. Eventjes.

Ik vond er namelijk niks aan

Het bleek niets voor mij, zo’n leven als professioneel blogger. Ik wilde geen reclame op m’n blog. En die aflostrainingen maken vond ik zeker leuk maar er geld voor vragen zat me niet lekker. Sales en marketing? Nah, daar werd ik niet gelukkig van.

Vertellen over m’n eigen zoektocht met geld vond ik heerlijk, maar dan wel zonder de druk dat ik er geld mee moest verdienen. Al snel gooide ik het verkopen van trainingen aan de kant en stortte ik me op het schrijven een boek.

M’n boek en m’n nieuwe baan

Bijna een jaar werkte ik eraan en eind 2022 lag het in de winkels, m’n boek Fuck die studieschuld. En inmiddels heb ik het enorm naar mijn zin bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, waar ik als projectcoördinator werk.

Tot slot

Inmiddels leid ik een vrij teruggetrokken bestaan — ik heb m’n social media-accounts verwijderd en ik vind het heerlijk dat niet meer iedereen kan lezen hoeveel geld ik verdien — maar tijdens het aflossen hielp het delen van m’n verhaal me enorm.

Als laatste wil ik daarom graag iedereen bedanken die me heeft gevolgd tijdens m’n aflos-avontuur. Iedereen die me heeft aangemoedigd, iedereen die heeft meegeleefd als het soms niet zo goed ging en iedereen die z’n eigen verhaal met mij heeft gedeeld.

Dankjulliewel + het ga jullie goed!

Groet,
Maaike

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!