Begin hier

Op deze pagina ga ik je laten zien hoe jij je studieschuld super fanatiek kunt aflossen.

Sterker nog, met de tien stappen hieronder lukt het mij om dertigduizend euro af te betalen in twee jaar tijd. (Ik ben bijna op de helft! 😃)

Let’s dive right in.

Stap 1: Lees waarom je schuld een noodgeval is

Je studieschuld, of welke schuld dan ook, is een noodgeval. Dat leerde ik van blogger Mr. Money Mustache. Wil je rijk worden, of op zijn minst nuttige dingen doen met je geld, dan moet je boven alles voorkomen dat je het uitgeeft aan het betalen van rente.

Oftewel: los je lening(en) af en zorg dat je nooit ’n nieuwe hoeft af te sluiten.

Lees om te beginnen dit betoog van Mr. Money Mustache.

Kijk dan dit filmpje van Dave Ramsey.

Stap 2: Bedenk wat je gaat doen als je geen schulden meer hebt

Ok, ok, het is duidelijk: je studieschuld belemmert je, of je er nu wakker van ligt of niet.

De snelste manier om rijk te worden is zo snel mogelijk je schulden aflossen en dan slim investeren.

Maar rijk worden, wil je dat wel?

Dat is precies waar je over na moet denken.

Wat ga je doen als je studieschuld is afgelost en je je geld niet langer weggooit aan rente? Wil je een koophuis? Een uitbundige bruiloft op een strand? Op wereldreis? Of toch inderdaad buitensporig rijk worden door je geld handig te beleggen?

Of misschien doneer je je geld liever aan Save the Rhino?

Fantaseer. Droom. Maak een plan. Schrijf het op. Dat helpt nogal als je weer eens op het punt staat om uit eten te gaan.

Stap 3: Check hoe hoog je studieschuld inmiddels is

Jep. Ouch. Deze doet pijn. Tenminste, als je op mij lijkt. Ik heb het jaren uitgesteld, dat inloggen bij DUO om te checken hoe hoog mijn studieschuld was geworden. Ruim dertigduizend euro, had ik in mijn hoofd. Het bleek 51.759,61 euro te zijn. Fuck.

Toch ben ik verdomd blij dat ik uiteindelijk durfde te kijken. Het was een naar moment, zeker, maar het was ook het begin van de oplossing.

Kortom, zet een thee, pak een whisky, zoek je DigiD en log in bij DUO.

En hey, hoe erg het ook is, het komt goed. Echt waar. 💙

(Gaat ogenblikkelijk inloggen je wat ver maar ben je wel nieuwsgierig naar wat je op de website van DUO allemaal kunt vinden? Hier een uitgebreid overzicht met daarop fijn mijn studieschuld en niet die van jou.)

Stap 4: Maak een budget (en gebruik ‘m)

Jarenlang was m’n geld aan het eind van de maand steevast op. Sparen? Extra aflossen? Nee joh, dat lukte mij toch niet, als vrijgezel met m’n dure appartement. Tot ik graag een kind wilde en geld nodig had voor een behandeling in een fertiliteitskliniek.

Ik begon, schoorvoetend, toch maar met het maken en bijhouden van een budget en tot mijn verrassing had ik in vier maanden drieduizend euro bij elkaar. (Lees maar.)

Het maken van een budget kan natuurlijk op een bierviltje of in een Excel-document. Gratis nog wel. Toch lukte mij dat niet. Ik probeerde het wel, herhaaldelijk zelfs, maar de spreadsheets die ik zo fanatiek begon lagen steevast al snel te verstoffen.

Wat bij mij wel werkt? You Need a Budget, of YNAB. Een softwareprogramma waarmee je heel fijn een budget kunt maken en kunt bijhouden waar je geld blijft.

Kosten: ruim vijftig euro per jaar.

Onzinnig, dat betalen voor software terwijl je een studieschuld hebt? Ja, dat dacht ik eerst ook. Tot ik dankzij het programma steeds meer geld begon over te houden.

Nieuwsgierig? Je kunt YNAB gratis een maand proberen. Meld je aan.

Stap 5: Spaar duizend euro voor onverwachte uitgaven

Je studieschuld aflossen is aardig, maar je moet er ondertussen ook voor zorgen dat je nooit meer een nieuwe lening nodig hebt. Het betalen van rente verpest immers alles.

Je hebt dus een spaarpotje nodig. Uiteindelijk, als je straks schuldenvrij bent, is een bedrag ter grootte van drie tot zes maandsalarissen ideaal.

Voor nu: duizend euro. Niet minder, niet meer.

Spaar dat geld bij elkaar en blijf er vanaf tot er daadwerkelijk een noodgeval opduikt. Een lekke band wellicht, of een kapotte wasmachine. Heb je een deel van het spaarpotje gebruikt? Vul het dan zo snel mogelijk weer aan.

Stap 6: Bezuinig, bespaar, ga op rantsoen

Ok, nu beginnen we ergens te komen. We gaan geld besparen! Je zult zien, als je een tijdje je budget bijhoudt, dan ontdek je overal mogelijkheden om te bezuinigen. Je schrikt wellicht van hoeveel je uitgeeft in de kroeg of aan kleding.

Je zult ook zien: besparen werkt aanstekelijk. Voor je het weet schroef je je telefoonabonnement terug, stop je met betalen voor televisie en haal je je boodschappen bij de Aldi. Meal planning? Tuurlijk! Tweedehandskleding? Jawel!

Stap 7: Verdien extra geld

Behalve minder uitgeven kun je natuurlijk ook meer verdienen. Fix salarisverhoging. Word YouTuber. Bezorg pizza’s. Duik je kasten in en zet je zooi op Marktplaats. Verkoop je boeken. Die jas die je nooit draagt. Die stapel games die je zelden nog speelt.

Stap 8: Los als een gek zo veel mogelijk af

Nu komt het echte werk: aflossen! DUO berekent het minimumbedrag dat je elke maand moet afbetalen, maar meer mag natuurlijk altijd.

Sterker nog: meer is beter want dat scheelt je rente! En ja, de rente is nu bijzonder laag, maar fuck zeg, profiteer daarvan! Los juist nu zo veel mogelijk af voordat de rente weer omhoog schiet!

Maar, wacht even, is het met die lage rente niet slimmer om alleen dat minimum af te lossen en de rest zelf te sparen? NEEN. Lees maar. Aflossen die studieschuld, en rap.

Stap 9: Weersta verleidingen

Ok, het checken van de hoogte van je studieschuld was lastig, maar deze stap is dat wellicht nog extra.

Heb je een stevige schuld, dan duurt het wel even voordat je ‘m hebt afgelost, ook als je super fanatiek bent. Ondertussen gaat je leven door en is het verleidelijk om, zeg, een huis te kopen. Toch eens op vakantie te gaan. Een kind te krijgen. Je pensioen aan te vullen.

Doe het niet!

Weersta al die verleidingen. Je zult zien, ga je twee (of drie of vier) dingen tegelijk doen met je geld, dan schiet geen van die dingen meer op. Alles gaat langzaam. Voor je het weet, verlies je het fanatisme dat je had.

Wil je zo snel mogelijk fijne dingen kunnen doen met je geld? Zorg dat eerst als de sodeflikker dat die schuld verdwijnt. Koophuizen, pensioenen en wereldreizen komen later.

En ja, kinderen ook, al volgde ik dat advies zelf niet op. Sorry not sorry. 😎

De schrijver van dit blog, Maaike Wind, met haar zoon.

Stap 10: Wees lief voor jezelf

Hoeveel tips of stappenplannen je ook krijgt, een grote schuld aflossen is moeilijk. Het vraagt een enorme inzet, maanden of zelfs jarenlang.

Soms gaat het mis. Soms ben je chagrijnig en bestel je de grootste pizza die je kunt vinden. Soms wil je gewoon een nieuwe camera en wel ogenblikkelijk.

Verstandig? Nee. Tuurlijk niet.

Maar wees lief voor jezelf. Niemand is perfect. Je gaat hoe dan ook af en toe de fout in. Jammer, heus wel, maar onvermijdelijk. Hup, streep eronder, en weer doorgaan.

Aflossen is minder erg dan je denkt

Dat zijn ze, de tien stappen waarmee ik sinds begin 2019 als een idioot mijn studieschuld aan het aflossen ben. Dik dertigduizend euro had ik nog over toen ik in januari begon. Inmiddels heb ik al een heel eind afbetaald.

Het goede nieuws? Aflossen is veel minder erg dan ik dacht. Ik had verwacht dat het afzien zou zijn, een en al narigheid tot mijn studieschuld weg is. Maar nee, ik baal wel soms, maar ik ervaar daarnaast al maanden een enorm gevoel van vrijheid.

Wat als je er nog niet klaar voor bent?

En hey, misschien ben je er nog niet klaar voor om die akelige studieschuld te lijf te gaan. Misschien lees je dit nu en denk je, fuck dat, het lukt mij toch nooit. Ik snap dat, het duurde bij mij jaren voordat ik fanatiek werd.

Blijf lezen. Volg Fuck Die Studieschuld op Instagram. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. En wie weet doe je over een tijdje alsnog met me mee.

Jawel, een nieuwsbrief

Verschijnt soms. Best leuk wel. Geen spam.

Mijn studieschuld 🤬

60%
Het was €51.759,61. Nu nog €20.499,99.

Maaike Wind

Journalist en studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!