Ben je nieuw bij Fuck Die Studieschuld? Begin hier

Een jonge vrouw in een gele trui zit op een gele bank met op haar schoot een laptop
Nieuw op dit blog? Begin hier. Foto: Canva

Welkom bij Fuck Die Studieschuld! Dit blog is voor iedereen met, jawel, een studieschuld. Het is het blog dat ik zelf graag had willen lezen toen ik vroeger nog een studieschuld had van maar liefst 51.759 euro en 61 cent.

  • Misschien is jouw studieschuld niet zo groot
  • Misschien is-ie daarentegen juist gigantisch
  • Of misschien durf je niet eens in te loggen bij DUO om te kijken hoe erg het is

Dat laatste had ik.

Hoi, ik ben Maaike Wind. Leuk dat je hier bent. (Lees meer over mij.)

Goed nieuws: aflossen is zo erg nog niet

Hoe je er ook voorstaat, op dit blog laat ik je zien dat aflossen zo erg nog niet is. Sterker nog, ik laat je zien hoe je het aflossen zelfs léuk kunt maken.

Jep, dat kan echt. Kom ik zo op terug.

(Nog even dit: m’n blog is ook voor mensen zónder studieschuld. Wil je je hypotheek sneller aflossen? Sparen? Leren budgetteren? Of vind je ’t gewoon leuk om te lezen wat ik allemaal leer over geld? Of wat ik allemaal verkeerd heb gedaan? Wees welkom.)

Mijn eigen studieschuld

Op dit blog laat ik je precies zien welke fouten ik zelf heb gemaakt. Ik vertel hoe mijn studieschuld opliep tot die verrekte 51.759 euro en die 61 cent (dat kwam zo). En ik leg ook uit waarom ik begin 2019 besloot om superfanatiek te gaan aflossen (hierom).

Preciezer: ik besloot om dik dertigduizend euro te gaan aflossen in twee jaar tijd. Dat betekende dat ik vrijwillig héél zuinig ging leven. Lees maar. En: het lukte precies! Op 28 december 2020 loste ik het allerlaatste beetje van mijn studieschuld af. Dat ging zo.

Wat ik ontdekte: je studieschuld aflossen kan lekker zijn

Het zal twee jaar afzien worden, dacht ik toen ik begin 2019 begon met het fanatiek aflossen van mijn studieschuld. Twee jaar lang nergens geld voor. Geen reizen, geen boeken, geen kroegen. Geen kleding, geen kapper, geen restaurants.

En wat bleek?

Het was lang niet zo erg als ik had verwacht! Ik vond het warempel vaak leuk. Ik kreeg zowaar zín in aflossen.

Drie onverwachte voordelen van aflossen

1. Opluchting

Al snel merkte ik het eerste voordeel: de enorme opluchting die ik voelde. Jarenlang had ik geprobeerd mijn studieschuld te vergeten. Dat lukte nooit helemaal. Nu had ik plots een plan, en nog eentje dat werkte ook. En boy, dat voelde goed.

2. Tevredenheid

In het begin vond ik het lastig dat ik van alles niet meer kon doen. Toen gebeurde er iets verrassends: ik kreeg steeds meer waardering voor de dingen die ik nog wél kon. Voor de dingen die ik bezat, al waren ze tweedehands. Ik voel me veel vaker tevreden.

3. Het klimaat

Ik begon egoïstisch, ik wilde gewoon van m’n studieschuld af. Ik kocht minder spullen, ik repareerde dingen als ze kapot waren, en ik ontdekte dat ik blij word van minimalisme. Het voordeel? Dat alles is véél beter voor het klimaat. En ook daar word ik blij van.

En dat is nog niet eens alles. Hier lees je nog veel méér onverwachte voordelen van het aflossen van je studieschuld.

Wil je óók zin krijgen in het aflossen van je studieschuld?

Dat kan. Begin zelf ook en ontdek hoe lekker het is. En je zult zien, als je eenmaal begint, zie je steeds meer manieren waarop het sneller kan. Het werkt namelijk nogal aanstekelijk, dat aflossen. Probeer maar eens.

En nu?

Ja, nu kun je twee dingen doen.

1. Negeren

Deze site snel weg klikken en rap vergeten, dat is een optie. Dat zou de vroegere versie van mij ongetwijfeld in eerste instantie hebben gedaan. En dat geeft ook niet, eigenlijk. Fanatiek aflossen is heftig. Het zet alles op z’n kop. Dat kan fijn zijn, maar gemakkelijk is het niet altijd. En als je er nog niet klaar voor bent, dan schiet het niet op.

2. Meedoen

Ben je geïntrigeerd? Mooi. Dat is een goed begin. Lees vooral verder op m’n blog. Hier drie verhalen om mee te beginnen.

En er is ook nog een boek!

En dan heb ik ook nog een boek geschreven! De titel is Fuck die studieschuld, net als m’n blog maar dan met minder hoofdletters. Het gaat, uiteraard, over m’n studieschuld. En je krijgt er zin in aflossen van. Tenminste, daar heb ik m’n best voor gedaan.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

4 REACTIES

  1. hoi,

    ik ben al bezig met het versneld aflossen, maar wat extra inspiratie is altijd welkom!

    groet, Elvir

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.