Geld en self-care: hoe je goed voor jezelf kunt zorgen tijdens het aflossen

Een witte vrouw zit met gekruiste blote benen, haar hoofd is niet zichtbaar, op haar schoot een boek, in haar rechterhand een kop koffie, ze draagt zwarte sokken en het geheel ziet er comfortabel uit (symbolisch voor hoe self-care niet duur hoeft te zijn)
Geld en self-care. Wat heb jij nodig om je goed te voelen? En hoe duur is dat? Foto: Anthony Tran

Een tijdje terug kreeg ik een vraag over geld en self-care.

Hij ging ongeveer zo:

“Maaike, ik wil zuiniger leven maar ik wil ook goed in mijn vel zitten. Ik voel me beter in mooie kleding. En ik heb meer zelfvertrouwen als ik parfum draag. Ik vind self-care belangrijk, daar wil ik eigenlijk niet op bezuinigen. Maar zo kom ik nooit van die studieschuld af. Hoe combineer ik die twee?”

Goede vraag.

En een herkenbare vraag bovendien. Ik zal vertellen hoe ik het vroeger zag én hoe ik het inmiddels zie. En dan hoop ik dat je daar iets aan hebt.

Allereerst: ik vind self-care óók belangrijk

Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen self-care. Integendeel.

Kijk, ik ben groot voorstander van het aflossen leuk maken. En hoe maak je dat nu leuk? Nou, onder meer door self-care. Door goed voor jezelf te zorgen. Door jezelf te leren kennen, te ontdekken wat je nodig hebt, waar je blij van wordt.

En die dingen zet je vervolgens strategisch in.

Kom ik zo op terug.

Eerst even terug naar mijn studentenleven

Achttien jaar was ik toen ik mijn eerste studentenkamer betrok. Piepjong nog, al dacht ik daar destijds vanzelfsprekend anders over. De kamer was redelijk van formaat, al zaten overal schuine daken, en voor mijn budget vrij duur.

Wat denk je dat ik deed, die eerste weken van mijn studentenbestaan?

Vrijwel dagelijks liep ik door de V&D. Nee, niet voor kleding. De woonafdeling, daar ging het me om. Comfortabele plaids, kleurrijke koffiemokken, woeste houten krukjes. Alles was zo mooi. Ik wilde het hebben. Allemaal.

Dat ik al snel rood stond, kwam niet door m’n studieboeken, zeg maar.

Ik verdien het toch om me goed te voelen?

Destijds vond ik mijn aankopen in het warenhuis zo logisch als wat. Ik wilde me goed voelen, daar was toch zeker niks mis mee? En zo duur waren die koffiekopjes nu ook weer niet. En die rieten stoel had ik nota bene laten staan.

Wat ik nu zie, als ik terugblik: hoeveel kussens, soepkommen en lampenkappen ik ook kocht, ik voelde me er helemaal niet beter door.

Wat ik destijds niet doorhad: ik was eenzaam. Jong, voor het eerst ver van familie, met slechts één vriendin in de buurt die ook voor Utrecht had gekozen, en bovendien knalde de relatie met m’n vriendje van toen bijna van ellende uit elkaar.

Ik had geen koffiemokken nodig maar vrienden en gezelligheid

Het kwam goed hoor, en best snel ook. M’n medestudenten bij culturele antropologie bleken leuk, ik ontmoette al snel een bijzonder fijn iemand met wie ik nog steeds bevriend ben en met dat vriendje ging het uit.

En al gauw vond ik de V&D helemaal zo interessant niet meer.

Wat ik bedoel te zeggen: soms denk je dat het kopen van wat-dan-ook ervoor zal zorgen dat je je beter gaat voelen terwijl je in werkelijk heel iets anders nodig hebt. Iets dat je niet zo even bij de winkel haalt, maar wel iets dat goedkoper is én veel meer oplevert.

Self-care kan heel goed gratis en goedkoop

Wat ik leerde sinds mijn studententijd: self-care hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Vaak kan het goedkoop of zelfs gratis.

En ja, als ik veel geld had gehad dan zou ik me met plezier geregeld laten masseren. En dan schakelde ik een stylist in die voor mij op zoek zou gaan naar de mooiste en duurzaamste kleding. En dan ging ik twaalf keer per jaar op reis. Minstens.

Maar weet je? Het kan ook anders.

Self-care is voor mij tegenwoordig rusten. Niks doen. Een vrije dag zonder afspraken en zonder schuldgevoel. Slapen. Wandelen in het bos. Creatief zijn. Dingen maken. Liefst dingen die geen geld opleveren maar die ik toch maak, gewoon, omdat ik er zin in heb.

Ja, m’n zin volgen, dat is het

Vertrouwen op mezelf. Doen wat ik wil doen. Doen wat ik belangrijk vind. Me kwetsbaar opstellen bij m’n vrienden. Eerlijk zijn, ook al vind ik het eng. Ervoor zorgen dat wat ik denk, doe en zeg met elkaar overeenkomt.

Niet altijd makkelijk. Wel waardevol.

En het mooie is, dit alles geeft me veel meer zelfvertrouwen dan ik ooit van kleding of parfum zou kunnen krijgen.

Gewoon nooit meer dure dingen kopen dus?

Ach nee, dat bedoel ik ook weer niet. Soms kan het heel goed voor je zijn om geld uit te geven. Slaap je bijvoorbeeld al maanden slecht vanwege je krakkemikkige bed? Investeer dan in een fatsoenlijk matras. Dat is heus de moeite waard.

Een paar dingen om op te letten:

  • Wees alert als je héél veel zin hebt om iets ogenblikkelijk nu meteen te kopen. Als je eigenlijk niet wachten kunt dan loont het bijzonder om te wachten. (Lees maar.)
  • Ga niet pinnen met je ogen dicht omdat je dit ene ding toch echt gewoon nu nodig hebt. Nope. Niet doen. Check altijd éérst of je het geld op dat moment kunt missen.
  • En die nieuwe matras hoeft natuurlijk geen drieduizend euro te kosten hè. Goed slapen is het doel, niet je bankrekening zo leeg mogelijk maken.

Nou, in elk geval nooit meer nieuwe kleren en parfum kopen dan?

Dat zou je denken misschien, maar nee. Ook dat is niet per se mijn advies. En dat zit zo.

Kijk, je kunt twee dingen doen:

  • Heel supersober leven en niks meer kopen, dus ook geen kleding en parfum meer, en zo je studieschuld zo snel mogelijk aflossen.
  • Iets luxer leven zodat je best nog af en toe kleding en parfum kunt kopen, en daardoor je studieschuld iets langzamer aflossen.

En beide opties zijn prima. Er is geen goed of fout antwoord. Het gaat erom wat jíj de beste optie vindt.

Maar pas op voor optie drie

Je weet wel, die derde optie van steeds maar nieuwe dingen kopen terwijl die dingen je eigenlijk helemaal niet blij maken. Die optie van elke dag de V&D binnenwandelen en jezelf ervan overtuigen dat je leven niet compleet is zonder French press.

  • Kijk, die fijne kleding waar je je lekker in voelt en die je graag draagt? Dat snap ik heus. Natuurlijk wil je graag kleding dragen waar je je lekker in voelt.
  • En een paar flesjes parfum voor je spiegel? Kan ook best. Niet goedkoop misschien maar ze gaan lang mee. Als je dagen daar fijner van zijn, leef je vooral uit.

Maar denk niet te snel dat je die dingen per se nodig hebt om gelukkig te zijn. Geluk zit ‘m meestal in andere dingen. En het is de moeite waard om daar goed naar te kijken. (Zo zette ik mijn veel te dure koffiezetapparaat uiteindelijk op Marktplaats.)

Niet pinnen met je ogen dicht

Geen geld uitgeven dat je niet hebt, daar komt het op neer. En hou in de gaten of je wel écht blij wordt van de dure dingen die je koopt. En experimenteer eens om te zien of het wellicht goedkoper kan. (Hier m’n beste bespaartips voor je reizen, kleding en huis.)

Kortom: analyseer jezelf. Ga eens op zoek om te zien wat er ligt onder die wens om dingen te kopen. Misschien ben je ook eenzaam, zoals ik als student. Misschien ben je moe. Misschien is je werk of je relatie niet meer naar je wens. Wat dan ook.

Grip op je geld hóórt bij self-care

Ja, zo zit het. Je hoeft niet te kiezen. Het is niet óf een volle bankrekening óf een goed gemoed. Het kan allebei tegelijk. Sterker nog, als je echt goed voor jezelf wilt zorgen, dan zorg je ervoor dat je het ook financieel op de rit hebt.

Dingen kopen die je niet kunt betalen, dat is geen self-care. Integendeel, het is precies andersom. Een goed plan voor je geld — een plan dus dat bij jouw leven en bij jouw wensen past — is juist een essentieel ónderdeel van self-care.

En echt hoor, het aflossen van mijn studieschuld heeft me meer vrijheid en comfort gegeven dan heel de inboedel van de V&D ooit had gekund. ✨

En het mooie is: je hoeft niet lang te wachten

Je hoeft niet eerst helemaal van die studieschuld af te zijn voordat je je beter voelt. Dat was een van de vele onverwachte voordelen van het aflossen die ik ontdekte toen ik begin 2019 zelf met versneld afbetalen begon.

Kies voor jezelf. Vertrouw op jezelf. Maak een plan voor self-care, een plan waar niet alleen je kleding maar ook je geld en je studieschuld een onderdeel van zijn. En ga dan aan de slag. Als je dat doet, daalt je stress. Al in de eerste maand. Probeer maar. ?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.