Luxe dingen die ik ondanks mijn studieschuld toch blijf kopen

Mijn notitieboek, agenda en portemonnee: luxe dingen die ik ondanks mijn studieschuld graag blijf kopen
Mijn notitieboek, agenda en portemonnee: luxe dingen die ik ondanks mijn studieschuld graag blijf kopen.

“Koop je dan helemaal niks meer?” Die vraag krijg ik soms. En ja, luxe dingen kopen terwijl je nog een studieschuld hebt, is natuurlijk niet slim.

Ik koop dan ook bijna niks.

In 2019 heb ik 16.338 euro en 46 cent afgelost. Dat was best pittig met mijn salaris (zo’n 2650 euro netto per maand) en mijn dure appartement (zo’n 910 euro per maand). Ik kocht geen kleding. Ging niet naar de kroeg. Nauwelijks uit eten. Niet naar de film.

Koop ik dan helemaal niks meer? Jawel. Soms wel. Kijk maar.

Ik zag een portemonnee van 79 euro (en ik wilde ‘m)

Het zal rond 2017 zijn geweest. Een vriendin had een cadeautje voor haar moeder gekocht. Een portemonnee. Het ding was van leer en gemaakt door O My Bag, een Amsterdams merk dat op een verantwoorde manier werkt. De makers gebruiken geen chemische rotzooi bij het verwerken van het leer en ze krijgen bovendien een goed salaris.

Ik zag ‘m en ik wist: die moet ik hebben. Verliefd. Ogenblikkelijk.

Deze prachtige portemonnee kostte 79 euro. Mijn studieschuld was destijds nog ruimschoots boven de dertigduizend euro. Zulke luxe dingen kopen, dat zou ik met mijn studieschuld vooral niet moeten doen.

Dave Ramsey: “Beans and rice, rice and beans”

Dave Ramsey, de Amerikaanse geldcoach die mij zo veel over aflossen leerde, is streng. Heb je nog schulden, dan kun je niets kopen.

Helemaal niets.

Je leeft op ‘beans and rice, rice and beans’, zoals hij vaak zegt. Of: ‘sell so much stuff the kids think they’re next’. En: ‘you’re not going to see the inside of a restaurant unless you’re working there’.

Ja, cheesy oneliners kun je gerust aan Dave Ramsey overlaten.

Je studieschuld aflossen? Word gazelle intense

Hij heeft wel gelijk. Je schulden aflossen werkt zo veel beter als je het ‘gazelle intense’ doet (nog een klassieker van ‘m). Een beetje afbetalen? Kan. Heb ik jaren gedaan. En dat is precies het punt: je doet er dan al snel jaren over. Het schiet niet op.

Ga je daarentegen all-in? Dan gebeurt er iets bijzonders. Fanatiek aflossen werkt aanstekelijk. Het geeft focus. Daardoor vind je plots overal nieuwe manieren om geld te besparen. Om extra geld te verdienen. En voor je het weet ben je schuldenvrij.

Kijk maar: ik los 30.000 euro af in twee jaar

Kijk naar mij. Over het aflossen van de eerste 20.000 euro van mijn studieschuld heb ik maar liefst tien jaar gedaan. De resterende 30.000 euro doe ik momenteel in twee jaar. En het lukt, ik ben op de helft en het gaat goed.

(Waarom mijn studieschuld zo hoog was? Dat kwam zo.)

Zo veel aflossen in twee jaar tijd lukt me alleen maar omdat ik bijna geen geld uitgeef. Daar kies ik bewust voor. Twee jaar sober leven is al best lang. Tuurlijk, ik kan af en toe toch op vakantie gaan, en uit eten, en dan doe ik er misschien drie jaar over. Of vijf. Maar dat wil ik niet. Twee jaar is te overzien.

Liever twee jaar fanatiek en dan vrij zijn, dan vier jaar halfslachtig ploeteren.

Maar.

Geen robot

Ik ben geen robot. En van sommige dingen word ik blij. Van agenda’s en opschrijfboekjes en pennen, bijvoorbeeld. En van langzaam een klein beetje sparen voor een reis naar NYC met een vriendin.

Dat spaarpotje voor NYC geeft me hoop. Toont een glimpje van wat komen gaat, als ik straks van mijn studieschuld af ben.

Dat geeft moed. Daardoor houd ik het vol.

Zelfs met super fanatiek aflossen ben ik twee jaar bezig. En nee, daar ga ik geen drie jaar van maken. Fuck nee. Maar af en toe sta ik mezelf iets toe.

Die portemonnee? Een domme beslissing

Die portemonnee van 79 euro? Die bestelde ik direct. Een paar dagen later had ik ‘m thuis en ik was dolgelukkig.

Super dom natuurlijk.

Bijna tachtig euro betalen voor een portemonnee terwijl ik nog een studieschuld had van ruim dertigduizend euro, dat zou ik nu nooit meer doen. Veel te duur.

En toch hè, ik word dagelijks blij van dat ding.

Elke keer als ik ‘m in handen heb, of ‘m ergens zie liggen, word ik vrolijk. Het ontwerp is prachtig, het leer wordt alleen maar mooier, en hij heeft precies het juiste formaat. Niet te groot, en toch past alles erin.

Dát gevoel, daar ben ik naar op zoek. Dat wil ik krijgen van de dingen die ik koop.

Van kleding krijg ik dat gevoel niet. Nooit. Van boeken en games soms wel. Van agenda’s, notitieboeken en pennen krijg ik het volop.

Luxe dingen die ik ondanks mijn studieschuld blijf kopen

En dus kies ervoor om af en toe iets te kopen. Iets waarvan ik weet dat ik er blij van word.

 • Elk jaar een ouderwetse papieren agenda
 • Fijne notitieboeken
 • Pennen die lekker schrijven
 • Biologische producten (kan ook bij de Aldi!)
 • En ik spaar elke maand 20 euro voor New York City

Wat blijkt? Veel kopen is helemaal niet nodig

En wat blijkt? Ik hoef helemaal niet veel te kopen om dat vrolijke gevoel geregeld te hebben. Er zijn maar een paar dingen waar ik daadwerkelijk blij van word.

Dat is genoeg.

De luxe producten die ik het afgelopen jaar heb gekocht zijn twee notebooks van LEUCHTTURM1917 en een agenda van Hobonichi (een heerlijke planner uit Japan).

De agenda kostte ruim 40 euro. De notitieboeken waren zo’n 20 euro per stuk. Samen met de 20 euro per maand voor New York City, een stapeltje pennen, en wat extra geld voor biologische producten kom ik voor een jaar uit op zo’n 600 euro.

En dat vind ik prima.

Na die 16.338,46 euro van vorig jaar, is mijn studieschuld nog 16.999,99 euro over. Dat betaal ik in 2020 af. Aan het einde van dit jaar ben ik schuldenvrij. Die 600 euro per jaar voor luxe producten staat mijn doel niet in de weg.

Had ik nu, zeg, 3.000 euro per jaar aan luxe producten besteed, dan was het anders. Dan zou het aflossen me niet in twee jaar lukken. Maar zo veel nieuwe dingen heb ik niet nodig. Dat is één van de voordelen van het aflossen van mijn studieschuld, dat ik weet wat ik nodig heb om blij te zijn (en vooral ook wat niet).

(Fanatiek aflossen heeft nog meer onverwachte voordelen. Lees maar.)

Twijfel je? Stel je aanschaf even een uit

Heb je een studieschuld en twijfel je over het kopen van luxe dingen? Ik leerde een handige truc die me helpt voorkomen dat ik straks acht dure portemonnees in huis heb. Wat ik nu doe als ik iets moois zie, iets waar ik terstond verliefd op ben: niks.

Wachten.

Een week, op zijn minst. Liever een maand. Pas daarna mag ik het kopen.

Bijna altijd ben ik het ding dan allang weer vergeten.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

10 REACTIES

 1. Oh, die uitspraken van Dave Ramsey, fantastisch! Al vind ik zijn video’s vooral ook heel fijn omdat ik een plan heb en hard werk, en de helft van de bellers niet. Dan doe ik het best goed! En ik heb geen reteduur huis of hele dure auto met maandelijkse betalingen…
  Oh en niet per ongeluk Joren verkopen he 🙂

  • Hahaha, ik zal Joren houden! En ja, lekker is dat hè. Dat belt er iemand met een studieschuld 180.000 dollar en zelfs dan heeft Dave een oplossing. Als ik die verhalen hoor ben ik altijd weer gerustgesteld.

 2. Hahaha heel herkenbaar wat jullie zeggen over Dave Ramsey! De eerste maanden nadat ik hem ontdekte, heb ik zijn spotify-lijst bijna non-stop aangehad. Dat werkte echt motiverend en het zorgt wel echt voor een mindshift he?

  • Ja, precies! Ik luister nog steeds vaak. Soms even minder, maar als ik merk dat ik motivatie nodig heb dan pak ik z’n podcast er weer bij. Heerlijk.

 3. Wat een heerlijke blog weer. Ik kijk tegenwoordig heel anders naar mijn geld. Ik gebruik ynab nu voor mijn spaardoelen. Eerstvolgende doel: elektrische fiets. Zou ik het liefst in april bij elkaar hebben gespaard. Kan ik mooi in de zomer bij goed weer van Assen naar Groningen fietsen

 4. Beste Maaike, ik ben (helaas) al wat ouder en heb (gelukkig) nauwelijks een studieschuld gehad. Ik ben wel altijd super zuinig geweest en ben inmiddels (denk ik) ‘rijk’, rijk genoeg in elk geval om onlangs mijn (vervelende) baan op te zeggen. Sinds die tijd moet ik (helemaal) erg voorzichtig met geld omgaan en zoek ik heel aktief naar mensen die dat zelfde doen. Ik herken veel in wat je schrijft. Het is heerlijk om controle over je eigen leven en financien te hebben, ook al moet je je daarvoor wat (onnodige) luxe ontzeggen. Heel veel sterkte met je queeste, je inspireert mij en (denk ik) velen.

  • Hoi Peter, wat goed! Je vervelende baan opzeggen, dat is een geweldig resultaat. Wat doe je nu met je al je tijd? En bedankt voor het delen van je verhaal, je inspireert mij zo ook weer!

 5. Heel herkenbaar en fijn dat je die portemonnee hebt gekocht en er zo van geniet. Zo sta ik er zelf ook in. Heb laatst toevallig ook een organizer (zo’n agenda-omslag) gekocht. Bijna een vergelijkbaar bedrag als jouw portemonnee. Kon het goedkoper? Vast. Kon het later? Ja, ook. Maar mijn vorige was inmiddels 13 jaar oud, ik was al een tijdje aan het rondkijken, en deze vond ik direct mooi.
  Zit middenin een periode van onzekerheid over inkomsten, en je moet natuurlijk geen geld uitgeven dat er niet is, maar dit was een weloverwogen uitgave en ik ben er ook dagelijks blij mee.

  • Ja, lekker hè! En als je zoiets drie keer per week doet en naar al die aankopen al snel niet meer om zou kijken, dan is het natuurlijk zonde. Maar als je het af en toe doet en er vaak van geniet dan is het precies goed. Geniet!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.