Mijn doel voor februari: minder geld uitgeven aan boodschappen. Doe mee!

Iemand snijdt groenten op een aanrechtblad (wellicht wil deze persoon minder geld uitgeven aan boodschappen)
Wil je ook minder geld uitgeven aan boodschappen? Doe mee! Foto: Conscious Design

Minder geld uitgeven aan boodschappen, dat is mijn doel voor komende maand. In deze blog post vertel ik je waarom en deel ik mijn favoriete bespaartips voor in de supermarkt. En als je zin hebt, doe met me mee!

Vroeger gaf ik (ongemerkt) heel veel geld uit aan boodschappen

Vroeger, voordat ik begon met het versneld aflossen van mijn studieschuld, dacht ik zelden na over hoeveel ik uitgaf in de supermarkt. Valt wel mee, dacht ik. Zo’n 200 of 250 euro per maand? Ik woonde alleen, zo duur kon het allemaal niet zijn. Toch?

Nou, wel dus. Toen ik eenmaal begon met budgetteren, schrok ik me rot. Ik bleek per maand zo’n 400 euro uit te geven aan boodschappen. Per jaar dus 4.800 euro. En 24.000 euro in vijf jaar. Damn. Daar had ik graag op willen bezuinigen.

(En mocht je nu denken dat 400 euro per maand nog niet eens zo heel veel is voor boodschappen, ik heb het hier ruwweg over de jaren 2013 tot en met 2016. Destijds was 400 euro nog een stuk meer waard dan nu.)

En toen werd ik heel goed in besparen op de supermarkt

Vanaf 1 januari 2019 pakte ik het anders aan. Ik koos ervoor om zo zuinig mogelijk te leven en om mijn studieschuld (van op dat moment nog ruim 31K) zo snel mogelijk af te lossen. Mijn boodschappenbudget snoeide ik drastisch terug.

En met succes. Langzamerhand leerde ik steeds meer manieren om te besparen in de supermarkt en op de markt. En ik kreeg er lol in. Het werd een mooie uitdaging om verleidingen te weerstaan en mijn schuld supersnel af te lossen.

En nu weet ik het niet zo goed meer

De afgelopen jaren zit ik er wat tussenin. Ik geef niet meer zo veel geld uit aan boodschappen als ik vroeger deed maar ik ben ook niet meer zo fanatiek met besparen als tijdens het versneld aflossen van mijn studieschuld.

En dat vond ik eigenlijk wel prima. Geen schulden meer, het kon wel iets relaxter allemaal. Maar nu bijna alles duurder wordt, begint het weer te kriebelen. Het zou toch wel verrekte lekker zijn als ik meer geld zou overhouden voor leuke dingen.

Mijn doel voor februari: maximaal 60 euro per week

Oftewel, tijd om aan de slag te gaan. Mijn doel voor deze maand is om maximaal 60 euro per week uit te geven aan boodschappen. Februari telt exact vier weken dus dan kom ik uit op een boodschappenbudget van 240 euro voor de hele maand.

Het is een ietwat wilde gok. Een gut feeling. Voor die 240 euro zou het moeten lukken zonder al te drastische maatregelen, vermoed ik. En dat vind ik een fijne middenweg. En als het me meevalt, kies ik volgende maand voor 50 euro per week.

Belangrijk: kies je doel slim

Het zou best eens zo kunnen zijn dat jij op een heel ander doel uitkomt dan ik. En dat is helemaal niet erg. Logisch zelfs. Je inkomen, je vaste lasten, het aantal mensen in je huis, er zijn allerlei variabelen waardoor je doel anders kan uitpakken dan dat van mij.

Hoe je dan slim een doel kiest?

Pak je bankrekening erbij en reken uit hoeveel geld je in januari aan boodschappen hebt uitgeven. Leef je al vrij zuinig? Doe er dan 10 procent vanaf voor februari. Sla je altijd zorgeloos in? Dan haal je wellicht wel een besparing van 25 procent.

En je kunt het ook zo bekijken: een tikkie uitdagend en spannend mag je doel best wel zijn, dat levert vaak een leuke uitdaging op. Maar als je er bij voorbaat stress van krijgt, is je doel te groot. Maak ‘m dan kleiner.

Bedenk alvast wat je met je winst gaat doen

Doelen zijn makkelijker te halen als je een duidelijk beeld hebt van wat ze je gaan opleveren, is mijn ervaring. Bedenk dus nu alvast wat je gaat doen met het geld dat je in februari op je boodschappen zal gaan besparen.

Iets leuks misschien? Een dagje uit met je familie? Je studieschuld aflossen? Of wellicht heb je het geld hard nodig voor je energierekening. Dat laatste is minder leuk natuurlijk maar met minder stress je verwarming aandoen, is toch ook best veel waard.

Vijf strategieën om geld te besparen op boodschappen

Er zijn tal van manieren om minder geld te geven aan boodschappen. Hier vijf van m’n favoriete strategieën waarmee je meteen aan de slag kunt. (Ze vormen slechts een beginpunt, vul ze vooral aan met je eigen ideeën.)

Tip 1: Ga (simpel) budgetteren

Wat enorm helpt: hou deze maand een budget bij voor je boodschappen. En dat kan supersimpel. Schrijf je maandbedrag op een papiertje, stop het in je portemonnee en schrijf je kosten aan boodschappen eronder. Dat helpt al. (Hier ’n uitgebreidere uitleg.)

En als je nu zo iemand bent die de eerste twee weken van de maand heerlijk luxe leeft om daarna plotseling te constateren blut te zijn, deel je maandbedrag dan vooral op in vieren en geef jezelf vier keer een weekbudget.

Tip 2: Koop voor wie je echt bent, niet voor wie je wilt zijn

Och, dit is zo’n valkuil voor mij. Dan koop ik op maandag ladingen vol paprika’s, bloemkool en wortels omdat ik er vast van overtuigd ben dat ik deze week écht elke dag zelf ga koken en dan staar ik de zondag erop steevast naar een stapel verlepte groente.

Zonde! Wil je minder geld uitgeven in de supermarkt, sla dan niet in de voor de persoon die je graag wilt zijn maar voor de persoon die je daadwerkelijk bent. Blik eens terug op de afgelopen weken. Welke dingen gebruik je echt? Koop die.

Tip 3: Check je agenda en plan je maaltijden

Oké, deze tip oogt simpel en voor de hand liggend maar je wilt niet weten hoe vaak ik hier de mist mee ben ingegaan. En ik zal vast niet de enige zijn die zonder nadenken voor vier dagen eten koopt om vervolgens te constateren dat ik twee etentjes heb.

Kortom, pak je agenda erbij en check voor hoeveel dagen je eten nodig hebt. En kijk ook meteen even naar hoe druk je bent. Heb je tijd en zin om zelf te koken? Of is het handig om ’n paar maaltijden te kopen voor in de magnetron of oven?

Tip 4: Sla aanbiedingen met mate in

Pas op met aanbiedingen, ze zijn lang niet altijd zo mooi als ze lijken. Hoeveel korting krijg je echt? En is er misschien ’n huismerk dat nog altijd goedkoper is? En heb je nu echt zo’n enorme voorraadkast nodig vol met artikelen op reserve?

Dat gezegd hebbende, dure dingen als wasmiddel of koffie koop ik heus graag in de aanbiedingen. Als je de acties ’n beetje in de gaten houdt, lukt het vaak wel om er vijftig procent korting op te krijgen. En dat is natuurlijk wel fijn.

Tip 5: Te spartaans werkt soms averechts

Nog een valkuil waar ik zelf vaak ben ingetrapt: dan besloot ik zo min mogelijk geld uit te geven in de supermarkt, dan kocht ik alleen het allernoodzakelijkste en dan eindigde ik keer op keer met het bestellen van een dure bezorgpizza.

Te spartaans werkt soms averechts, wil ik maar zeggen. Zorg er daarom voor dat je dingen in huis haalt waar je blij van wordt, óók als dat soms wat extra geld kost. Dat zou je op de lange termijn zomaar eens geld kunnen besparen.

Doe mee en maak je eigen plan

De komende weken zal ik bloggen over hoe het me vergaat. En als je het leuk vindt: doe met me mee! Kies je eigen doel, maak je eigen budget en ga aan de slag. En heb je nog ’n goede tip om te besparen in de supermarkt? Laat even een berichtje achter! 😀

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

8 REACTIES

  1. Hoi, goeie tips en misschien heeft iemand hier iets aan…zelf deel ik de maand altijd in 5 weken op.Dan zit je nooit met een tekort en als ik wat over heb gebruik ik het om een goeie aanbieding te kopen of zoals nu om de prijzen een beetje op te vangen. Voorheen deed ik er de extra boodschappen van in december maar dat lukt nu niet meer vanwrge de verhoogde prijzen

    • Ah, yes, dat is slim! Ik noem ’t hierboven niet omdat februari zo mooi exact vier weken heeft maar bij de rest van de maanden helpt dit inderdaad goed.

  2. Gekookte peulvruchten, mais en kikkererwten kun je heel goed invriezen. Dus week en kook een grotere hoeveelheid of haal zo’n liter blik in plaats van die dure miniblikjes en doe de rest in bakjes in de diepvries.

    • Daar zeg je me wat! Sowieso denk ik bij invriezen eigenlijk alleen maar aan brood. Zonde natuurlijk.

  3. Als het financieel moet lukken, zul je in de winkel moeten bukken.
    (Goedkopere artikelen liggen onderin de schappen)

  4. Leuk! Ik doe mee! Heel herkenbaar, mijn hele voorraadkast staat vol en toch bestel ik elke week weer boodschappen… Mijn doel is omdat even goed uit te zoeken en hier structuur in aan te brengen. Ik bestel vaak boodschappen bij Picnic, ik let op de aanbiedingen en omdat ik het bestel kom ik niet in de verleiding om kleine extra dingen te kopen. Werkt voor mij heel goed 🙂 maar eerst mijn voorraad opeten moet ik wel echt even doen.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.