Besparen op je boodschappen: 12 tips om minder geld uit te geven in de supermarkt

Een viskraam op de Vismarkt in Groningen, de markt waar ik tegenwoordig geregeld naar toe ga om geld te besparen op mijn boodschappen
Besparen op je boodschappen kan snel en simpel, bijvoorbeeld door dingen te kopen op de markt.

Besparen op je boodschappen is een simpele manier om extra geld over te houden. Het hoeft niet veel tijd te kosten, je kan heus nog lekkere dingen kopen én het kan ook prima als je vaak naar een dure supermarkt gaat.

Klinkt fijn, toch?

Goedkoop boodschappen doen was dan ook een van m’n favoriete strategieën tijdens het versneld aflossen van mijn studieschuld. En ik doe het ook nu nog steeds (al mislukt het soms).

In dit verhaal geef ik je m’n 12 beste tips. Let’s go.

Tip 1: Denk niet te snel dat het bij jou wel meevalt

Als je op mij lijkt, geef je véél meer geld uit aan boodschappen dan je denkt. Zelf schatte ik van tevoren dat ik zo’n 250 euro per maand kwijt was aan boodschappen. Hooguit. MOEWHAHA. Ruim 400 euro bleek het te zijn. In m’n uppie. Elke maand weer. Ouch.

Denk dus niet te snel dat het in jouw geval wel meevalt. Heb je het wel eens echt gecheckt? Een maand lang al je uitgaven in de supermarkt bij elkaar opgeteld? Zo nee, doe dat vooral voor de zekerheid toch eens.

Tip 2: Vergeet het geneuzel, ga voor de grote winst

Sure, je kunt er vol induiken. Wekelijks alle folders doorspitten. Alle aanbiedingen checken. Zes supermarkten bij langs gaan. Zegels sparen. Alles doen zodat je optimaal kunt besparen op je boodschappen.

En op zich is daar niks mis mee, als je er tenminste tijd voor hebt en het leuk vindt. En daar gaat het bij mij mis. Ik vind dat niet leuk. En ik heb er daarom ook geen tijd voor over. Lijkt je dit wel interessant? Check het blog Gierige Gerda voor tips.

Zelf besteed ik liefst zo min mogelijk tijd aan winkelen. En ik wil ook gewoon fijn lui naar die dure supermarkt om de hoek. En dat kan ook prima. Mijn strategie: ik focus op een paar grote winsten die makkelijk te behalen zijn.

Tip 3: Koop duurdere producten voor 50 procent korting

Wasmiddel, verzorgingsproducten, koffie, kattenbrokjes, luiers, dat werk. Best duur spul. En ook best vaak in de aanbieding. Koop ze zodra je een aanbieding ziet van minstens 50 procent korting. Zo bespaar je snel veel geld.

En nee, het tweede product voor de halve prijs vind ik niet genoeg. Als je een beetje oplet in de winkel dan kun je de wat duurdere producten echt prima voor minstens de helft van het reguliere bedrag scoren. Let maar eens op.

Tip 4: Pas desondanks toch even op met die aanbiedingen

Jep, that’s right. Soms is een aanbieding niet zo mooi als-ie lijkt. Zelfs niet als het om minstens vijftig procent korting gaat.

Twee controles die je kunt uitvoeren:

 • Check altijd om hoeveel korting het daadwerkelijk gaat. Een enorm schreeuwend bord betekent lang niet altijd ook echt veel korting. (Het oorspronkelijke bedrag kun je doorgaans nog wel ergens op het schap vinden.)
 • Check ook altijd even het allergoedkoopste merk. Want hoewel 50 procent korting op koffie van Douwe Egberts goed klinkt, kan het maar zo zijn dat een of ander huismerk nog altijd goedkoper is, zelfs zonder aanbieding.

Tip 5: Experimenteer met goedkope producten

Toen ik begon met het supersnel aflossen van mijn studieschuld, besloot ik om te gaan experimenteren met C-merken. Je weet wel, die allergoedkoopste variant van producten die je doorgaans niet eens ziet liggen. (Tenminste, zo verging het mij.)

Toegegeven, sommige dingen vond ik echt niet lekker. Chocola wil ik van een duur merk, net als bier en chips. Maar: vaak vond ik de allergoedkoopste varianten prima. Van pindakaas bijvoorbeeld, en van koffie en van shampoo. Scheelt behoorlijk.

Tip 6: Je kunt véél besparen op schoonmaakmiddelen

Damn, wat valt er veel te winnen bij het kopen van schoonmaakmiddelen.

Kijk maar:

 • Koop sowieso de goedkoopste variant of fiks minstens 50 procent korting (en leg een klein voorraadje aan zodat je niet misgrijpt en de volle prijs hoeft te betalen)
 • Met alleen allesreiniger en wc-reiniger kom je een eind (zelfs mijn treurige badkamervoegen kreeg ik helemaal wit met allesreiniger en een schuursponsje)
 • Serieus hoor, keukenreiniger, badkamerreiniger, je kunt het allemaal gerust achterwege laten (gebruik eventueel schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter)
 • Gebruik de helft van wat je normaal gebruikt en kijk eens hoe dat gaat (werkt voor allesreiniger, wasmiddel, shampoo, van alles)
 • Koop grote verpakkingen want dat is vaak goedkoper en schenk het spul over in een kleinere flacon zodat je er minder van gebruikt (psychologisch effect)

Tip 7: Sla ook weer niet enorm in

Het lijkt wellicht aantrekkelijk om enorm in te slaan als je een goede aanbieding tegenkomt. Valt in de praktijk toch tegen, is mijn ervaring. Het is een valkuil, denken dat je meer bespaart als je meer van iets koopt. (Lees maar.)

Sowieso, je hebt geen jaarvoorraad nodig. Van niks. Met wat pech kan het over de datum gaan. En het ligt maar in de weg. En zelfs als je ruimte zat hebt, waarom zou je geld uitgeven aan dingen die je nog lang niet nodig hebt? Minimalisme is heerlijk.

Het mooie is, al die aanbiedingen komen steeds weer terug. Daar kun je rustig op vertrouwen. Mijn strategie: ik heb van duurdere producten graag één exemplaar op voorraad. Zodra ik dat aanbreek, zet ik het op mijn boodschappenlijstje.

Tip 8: Koop lekkere dingen waar je blij van wordt

Sure, sure. Die muffins kosten best veel geld. En die kaasjes ook. I know. Maar weet je wat ook duur is? Zo weinig inslaan dat je ’s avonds op de bank zit en niks in huis hebt en dan een pizza laat bezorgen. Jep. Trust me. Hehe.

Tip 9: Laat je boodschappen bij je thuis bezorgen

Jep, nog iets dat geld kost. Maar toch kun je geld besparen op je boodschappen door ze te laten bezorgen. Zeker als je normaal gesproken vrijwel dagelijks bij een supermarkt binnenwipt en dus vaak blootstaat aan al die verleidingen daar. Lees maar.

En, zeker, sommige mensen kunnen die verleidingen weerstaan. Maar vergis je niet: die winkels zijn precies zo ingericht om de kans zo groot mogelijk te maken dat je overstag gaat en allerlei extra dingen koopt die je helemaal niet wilt kopen.

Daarom: het is zo raar nog niet om lekker rustig thuis je boodschappen uit te zoeken. Koffie erbij, fijn relaxed, alle aanbiedingen op een rijtje. Kun je meteen handig checken wat je nog op voorraad hebt. En de bezorgkosten zijn meestal maar een paar euro.

Tip 10: Drink water en koffie en thee en diksap

Stop met frisdrank, vruchtensap, melk, wat dan ook. Vooruit, dit is wat extreem misschien, maar als je echt veel wilt besparen op je boodschappen, stap dan over op water en thee en koffie en diksap en ranja. Scheelt veel.

Tip 11: Koop mannenvarianten

Ja. Zucht. Het patriarchaat. Maar je kunt er in de supermarkt gebruik van maken. Koop de mannenvarianten. Scheermesjes, scheerschuim, douchegel, wat dan ook. De producten voor mannen zijn doorgaans goedkoper dan die voor vrouwen.

(Waaat? Maaike, mannenscheerschuim, doe je dat echt? Nou, to be quite honest, ik gebruik helemaal geen scheerschuim meer. M’n benen scheren blijkt ook gewoon zonder dat spul te kunnen. Maar mannenshampoo heb ik wel. Sure. Why not.)

Tip 12: Ga naar de markt

Toegegeven, het duurde bij mij jaren voordat ik dingen begon te kopen op de markt. En dat terwijl ik er nota bene naast woon. Letterlijk. Drie dagen per week staat er op een paar meter van mijn voordeur een zee aan marktkramen.

Ik vond die markt maar lastig, als introvert. Praten met mensen, vertellen wat ik wil hebben terwijl ik dat zelf nog niet precies weet, aaaaah, eng. Maar: het bleek te wennen. Inmiddels vind ik het zelfs best leuk. En het kan behoorlijk wat geld schelen.

Wil je ook besparen op de markt? Dat kan met deze zeven tips.

En gezond eten dan?

Tuurlijk. Gezond eten is fijn. Het goede nieuws: het kan ook prima voor niet zoveel geld, als je maar wat tijd hebt. Zelf koken, dat helpt namelijk nogal. Veel zelf maken, en dan liefst in een grote hoeveelheid zodat je er meerdere keren van kunt eten.

Ideeën nodig?

En fair trade en biologische producten dan?

Ja! Doen. Tenminste, als je het kunt betalen. Dat kan namelijk zeker niet iedereen. En als je het niet kunt betalen, voel je dan vooral niet schuldig. Als dat tenminste lukt. Want dat hoeft niet, als je het mij vraagt.

Maar als je het geld kunt missen dan is het superfijn om verantwoorde producten te kopen. Doe ik zelf ook graag. En jep, dat kost vaak extra geld. Dat heb ik er graag voor over. En doordat bovenstaande tips kan ik me nog veroorloven ook.

Maar zeg, wat is er eigenlijk mis met veel geld uitgeven in de supermarkt?

Stel je bespaart 200 euro per maand op je boodschappenbudget, dan heb je toch mooi 2.400 euro per jaar te pakken. Dat is fijn, zelfs als je geen studieschuld hebt. Kun je mooi van op vakantie, om maar iets te noemen.

Maar, tuurlijk, besparen op je boodschappen hoeft niet per se. Als jij geld zat hebt en blij wordt van een ruime lading aan luxe producten, hou je dan vooral niet in.

***

Doe mee met Zin in Aflossen

Hey! Heb je zin om net zo enthousiast te worden over het aflossen van je studieschuld als ik? Doe dan mee aan Zin in Aflossen, m’n zesweekse aflostraining.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

 1. Hoi Maaike,

  Heb je wat voorbeelden van hoe je voor grote winst gaat/ging (tip 2)? Ik verlies me nu in het geneuzel en word daar best chagrijnig van.

  Groet,
  Lise

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.