Dennis Storm kiest voor minimalisme: hier zijn 13 beste tips

Dennis Storm met zijn boek Weg Ermee over minimalisme
Dennis Storm vertelt in zijn boek Weg ermee over de schoonheid van minimalisme. Foto: Dennis Storm

Dennis Storm, je weet wel, die kerel van Weg met BNN, Ranking the Stars en Wie is de Mol?

Think again.

Hij stopte als programmamaker en presentator, gooide zijn leven om en schreef een boek. Het heet Weg ermee en het gaat over de schoonheid van minimalisme.

De 13 beste tips van Dennis Storm over minimalisme

Althans, volgens mij dan. In zijn boek staan er nog veel meer.

Tip 1: Leef alsof je op reis bent

Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van minimalisme in een notendop, schrijft Dennis Storm.

Stel je een hotelkamer voor met comfortabele meubels en sfeervol licht. Geen overbodige zooi maar precies wat je nodig hebt. Geen afwas, geen tv-programma’s die je voor je gevoel moet zien en geen koelkast vol producten die bijna over de datum zijn.

In zo’n rustige omgeving voel je je relaxed. Geen stress. Wat wel? Vrijheid.

En hoe besteed je je tijd als je op vakantie bent? Ga je uitgebreid eten? Een eind wandelen? Spelletjes doen?

Waarom, schrijft Storm, leven we thuis niet zo? Waarom zijn we thuis eerst uren aan het werk, om daarna uitgeput op de bank te ploffen en heel de avond televisie te kijken?

Herkenbaar. Als ik op vakantie ben, voelt het leven lichter. Ik leef langzamer. Kijk beter om me heen. Ontdek mooie gebouwen. Stap binnen bij een museum. Staar naar mensen en fantaseer over wie ze zijn en wat ze doen.

Dat wil ik thuis ook.

Tip 2: Versimpel je huis (en je leven)

Zorg dat je huis lijkt op zo’n comfortabele hotelkamer waar je je lekker voelt, adviseert Dennis Storm. Hoe? Met minimalisme. Oftewel: versimpel je huis.

Minder spullen, meer rust.

Een kledingkast met precies genoeg kleren. Kleding waar je je lekker in voelt, en in de goede maat. (Ga niet met de mode mee, maar kies een eigen stijl. Zo hoef je veel minder vaak nieuwe kleding te kopen.)

Voor een sfeervol huis heb je niet veel spullen nodig, schrijft Storm. Met goed licht, een grote en mooie plant (in plaats van vele kleintjes) en een fijne deken op de bank kom je een eind. Vensterbanken hoeven niet vol te staan.

Twijfel je of je iets wilt bewaren? Hup, gooi het weg. Heb je iets dat best aardig is? Niet goed genoeg. Weg ermee.

Zelf kan ik dit ook nog beter doen. Dankzij Marie Kondo is mijn huis al een stuk leger dan vroeger, maar ik heb nog altijd veel te veel. Ik stoor me geregeld aan mijn volle keukenla. Op mijn bureau ligt steevast zooi. Mijn inbox is zelden leeg.

Al die dingen zorgen voor stress. Elke dag. En dat is zonde.

Tip 3: Wees radicaal

“Doe geen half werk”, schrijft Storm. “Het is alles of niets en nu of nooit.”

Je huis opruimen is niet iets wat je er even tussendoor moet doen, adviseert hij. Neem er ruim de tijd voor. Doe niet af en toe een laatje, maar doe alles in een bepaalde categorie tegelijk.

Vergeet handige opbergsystemen, waarschuwt Storm. Verleidelijk zijn ze, nieuwe bakken of mappen of gekleurde bladwijzers en stickers. Maar: nee. Te veel zooi is te veel zooi, hoe je het ook opbergt. Storm: “Met opruimen, reorganiseren of nieuwe opbergsystemen invoeren ga je de oorlog niet winnen.”

Alles in één keer bekijken en weggooien heeft nog een voordeel: je ziet in één klap hoeveel onzinnige dingen je hebt gekocht en hoeveel geld je daarmee hebt verspild. Dat maakt de kans dat je opnieuw van alles gaat kopen een stuk kleiner.

Met geld is het net zo, leerde ik. Wil je tegelijkertijd een beetje aflossen, een beetje beleggen en een beetje sparen voor je vakantie? Je zult zien: niets gaat snel. Ik focus op één ding, dat werkt beter. Eerst aflossen, rücksichtslos. Daarna het volgende project.

Tip 4: Minder speelgoed is beter

Kinderen hebben niet veel speelgoed nodig. Wat? Waaaaaat? Storm heeft vast geen kinderen, dacht ik toen ik dit las. Maar nee, hij heeft er twee. Zelf heb ik een zoontje van zes maanden en het lukt me verrassend goed om luidruchtige speeltjes met batterijen te weren, maar een kind kan toch zeker niet zonder speelgoed?

Jawel, schrijft Dennis Storm. Minimalisme werkt ook voor kinderen.

Hij wijst op Elke Schubert en Rainer Strick, twee Duitse onderzoekers die al jarenlang de invloed van speelgoed op kinderen bestuderen. Wat blijkt? Grote hoeveelheden speelgoed maakt kinderen minder creatief.

De onderzoekers deden een experiment: een kinderopvang haalde al het speelgoed weg. De kinderen besloten buiten takken te zoeken en samen een wigwam te bouwen. Ze speelden samen, ze gebruikten hun fantasie en ze vonden het nog leuker ook.

Een eindeloze keuze uit speeltjes zorgt voor veel afleiding en prikkels. Bovendien leer je kinderen zo dat het fijn is om altijd weer iets nieuws te krijgen. Zo blijven ze maar zoeken naar perfectie. Het resultaat? Ze zijn vaker teleurgesteld dan tevreden.

Tip 5: Nee, het is niet zonde

Ach ja, schuldgevoel. Die fruitschaal die je hebt gekregen van je tante. Die broek die je met korting kocht, net een maat te klein, en waar je nog eens in hoopt te passen. Die knuffel met dat schattige koppie.

Storm is duidelijk: gooi het allemaal weg.

Vooruit, de teddybeer waar je vroeger jaren mee knuffelde, die kun je gerust bewaren. Maar die 38 andere beesten? Hoppa, die gaan weg. Iemand anders is er misschien nog blij mee.

En die broek dan, net iets te klein? Is het niet zonde om die weg te doen?

Nee, zegt Storm. Het is zonde dat je ‘m ooit hebt gekocht, dat wel, maar het is niet zonde dat je ‘m nu weggooit.

Tip 6: Repareer je spullen

Gaat iets kapot? Koop niet standaard iets nieuws, adviseert Storm. Kijk eens of je het kunt repareren.

Hij wijst op kintsugi, het Japanse gebruik om gebroken aardewerk te herstellen met een laagje goud of zilver. De breuk is niet iets om weg te werken, integendeel: het voorwerp wordt er mooier van.

Een schaaltje gerepareerd met kintsugi, de Japanse methode om breuken te herstellen met een laagje goud
Kintsugi, de Japanse methode om breuken te herstellen met een laagje goud. Foto: Haragayato

Zelf heb ik pas een van de lakens voor mijn bed genaaid. Er zat een winkelhaak in. Draad, een naald, en ondanks mijn onervarenheid was ik in een paar minuten klaar.

Vroeger had ik dat nooit gedaan, toen had ik zonder nadenken een nieuw laken gekocht. Nu ik 30.000 euro studieschuld aflos in twee jaar voelt dat plots zonde.

Suf, dat naaien van mijn lakens? Ach, wellicht. Maar fuck dat. Het kost niets, het is beter voor het milieu en ik word er blij van.

Tip 7: Koop geen duur huis

Het huis waar Dennis Storm met zijn gezin woont kost de helft van het vorige. Vooruit, de wijk is iets minder hip, maar hij heeft nu wel een tuin. En, minstens zo belangrijk, hij heeft een minimale in plaats van een maximale hypotheek.

Wat heb je liever, een veeleisende baan en veel geld of veel tijd en vrijheid om te doen wat je wilt? Tijdens zijn zoektocht naar minimalisme leerde Dennis Storm dat hij veel liever dat laatste heeft. Vrijheid of spullen? Vrijheid, vol overtuiging, iedere keer.

Veel mensen denken niet na over wat voor huis ze nodig hebben, zegt Storm. Ze berekenen de maximale hypotheek die ze kunnen krijgen en ze zoeken vervolgens het beste huis dat ze voor dat geld kunnen kopen.

Het gevolg? Een ruimschoots te groot huis. En dus zit je vast aan je baan, want ontslag nemen kan niet meer, de hypotheek is veel te duur. Niet voor Storm. Dan liever een kleiner huis, een kleinere hypotheek en veel meer vrijheid.

Juichend las ik deze passage. Het is een frustratie van mij, al die rekentools op websites van banken en hypotheekverstrekkers waar je uit kunt rekenen wat je maximaal kunt lenen. Wat als je veel minder wilt lenen, en bovendien maar voor vijftien jaar? Er is bijna geen tooltje dat dat voor je uit kan rekenen.

Tip 8: Minder spullen betekent meer vrijheid

Minimalisme is minder spullen is minder keuzes is meer rust, zegt Dennis Storm. Minder schuldgevoelens ook, en minder stress. “Ontspullen zorgt ervoor dat je teruggaat naar de essentie van wat je nodig hebt op materieel vlak.”

Storm beschrijft een sneeuwbaleffect waar je in kunt belanden. Je denkt dat je gelukkig wordt van meer spullen. Meer kleding vergt een grotere kledingkast, een grotere slaapkamer, een groter huis. Dat vergt meer geld en dus meer werken.

Meer werken betekent minder vrijheid.

Dat patroon kun je doorbreken. Gelukkig worden kan door minder materiële rijkdom en meer vrijheid na te streven, schrijft Storm. Meer verdienen kan lastig zijn, minder uitgeven heb je zelf in de hand. Zo simpel en toch doen we het weinig.

Ik vind het lastig. Met mijn enorme studieschuld ben ik veel bezig met geld. Ik wil graag rijk worden.

Storm hoeft niet per se geld, schrijft hij, hij wil vooral tijd. “Niet meer geld, mooiere spullen, een nieuwe auto of een contract bij de concurrent, maar tijd.”

Ik besef: ja, dat wil ik ook. Ik wil geld zodat mijn zoontje nooit zal hoeven lenen. En ik wil geld zodat ik kan doen wat ik wil. Kortom: ik wil vrijheid. Dus eigenlijk verschillen Dennis Storm en ik niet zoveel.

Tip 9: Kies en word tevreden

We willen alles tegelijk, constateert Storm. Kinderen en een carrière en naar festivals en veel eten en gezond zijn en ook slank. Ondertussen zijn we voortdurend moe en klagen we over ons buikje en onze te hoge hypotheek.

We zijn rijk. Rijk dan ooit in de geschiedenis. We begeren alleen zoveel veel dat we het nauwelijks merken. We letten niet op wat we hebben, maar op wat we missen.

En dat is nou wel zonde, vindt Dennis Storm. Ook hier helpt minimalisme.

De remedie: kiezen.

Kies wat je wilt. Wat wil je van je huis? Wat wil je met je leven doen? Hoeveel geld en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig?

Stop het met jachtige najagen van duizend dromen die niet de jouwe zijn. Omarm minimalisme en wees tevreden met wat je hebt. Daar word je gelukkig van. En het is goed voor het klimaat.

Tip 10: Doe eens niets

Vind je het lastig om te kiezen? Weet je niet precies wat je met je leven wilt?

Opnieuw kan minimalisme helpen, zegt Dennis Storm.

Doe eens niets. Kijk geen televisie, lees geen boek, doe helemaal niets. Verwelkom verveling. Staar naar de sterren. Fantaseer. Wie weet waar dagdromen je brengt.

Tip 11: Perfectie is de vijand

Zijn boek over minimalisme was er bijna niet gekomen. Dennis Storm zat tijdens het schrijven namelijk vast. Hij had een hele stapel onderzoeken, artikelen en boeken die hij allemaal nog wilde lezen en verwerken in zijn boek.

Hoe hard hij ook werkte, de stapel werd alleen maar groter. Laat dat boek maar zitten, dacht hij, het lukt toch niet.

Tot hij zich realiseerde: perfect wordt het nooit. En dat hoeft ook helemaal niet.

Perfectionisme verlamt, dat weet ik al jaren. Neem schoonmaken. Vroeger deed ik weken niets om vervolgens in op een zaterdag heel het huis te boenen, inclusief de plinten en de achterkant van het fornuis.

Van niets naar alles, een tussenweg kende ik niet. Een hel was het.

Dus ja, fuck dat.

Het blijkt een valkuil, trouwens. Neem dit blog. Studieschuld, yes, dat is mijn onderwerp. Duizend ideeën voor verhalen in mijn hoofd. Zin in.

Dan bedenk ik me dat ik het nieuws rond studieschulden zou moeten volgen. En de politieke debatten. En de ontwikkelingen in het buitenland. Alles.

Zucht.

Van alles moeten, dat wilde ik nu juist niet. Vrijheid, dat was het plan. Me nuttig voelen. Doen wat ik leuk vind. Mensen met een studieschuld helpen.

Dus ja, opnieuw: fuck het nieuws, fuck de politiek, fuck perfectionisme.

Tip 12: Fuck de regels

Minimalisme kent allerlei regels, schrijft Dennis Storm. Er is bijvoorbeeld een 30-dagen-spel waarbij je op de eerste dag één ding weg doet, op de tweede dag twee dingen, enzovoorts. Er is een 20/20-regel die stelt dat je producten die je weinig gebruikt en in twintig minuten kunt kopen voor maximaal 20 dollar gerust weg kunt gooien.

Fuck die regels, zegt Storm. (Oké, mijn woorden, niet die van hem.)

Je kunt richtlijnen best eens uitproberen, aldus Storm, maar je mag ze ook gerust negeren. Iedereen is anders, geen enkele regel werkt voor iedereen. Minimalisme is niet ingewikkeld, en er zijn geen opgelegde regels. (En hecht je waarde aan die tien paar pumps die je nooit draagt? Vooral houden.)

Storm citeert Leo Babauta, de Amerikaan die al jaren over minimalisme schrijft op zijn blog Zen Habits.

“There are no set rules”, schrijft Babauta. “There’s no one way. What I suggest for living minimally isn’t what someone else would recommend, nor is it how you would live your minimalist life. In general, however, you want to live simply without too many unnecessary possessions, distractions, clutter, or waste. You want to live frugally, debt-free, sustainably, naturally.”

Tip 13: Je bent nooit uitgeleerd (en dat is niet erg)

Van zijn huis een plek maken die voelt als een comfortabele hotelkamer, dat was het plan van Dennis Storm. Minimalisme hielp hem, zeker, maar toch was het een proces van jaren.

Ik snap dat wel. Na het lezen van het boek van Marie Kondo heb ik al drie keer mijn kledingkast uitgeruimd. Iedere keer dacht ik dat ik grondig was geweest. Toch bleek ik bij een volgende keer nog veel meer weg te kunnen gooien. En dat zal ongetwijfeld de vierde keer niet anders worden.

En ook nu, met twee kleine kinderen is het minimalistische huis van Dennis Storm toch nog geregeld een chaos. Doe je niks aan. Geeft ook niet. Bovendien: opruimen is makkelijker als je minder spullen hebt.

Mijn huis is nog best rommelig. Zo ver als Dennis Storm ben ik nog lang niet. Ik zie overal in huis nog spullen waarmee ik aan de slag kan. Ook dat geeft niet. Het is een fijn vooruitzicht, ik heb er zin in. Bovendien: het voelt al een stuk lichter dan het was.

“Het is nog steeds niet perfect”, schrijft Storm over zijn huis. “En dat zal het ook nooit worden, maar naarmate de irritaties slinken, groeit de rust.”

Minder spullen is slechts het begin

Minimalisme begint vaak met het opruimen van je huis, schrijft Dennis Storm, en voor je het weet eindig je een heel eind verderop.

Je gaat terug naar de essentie, op steeds meer vlakken. Ik merk dat ook. Alles wordt opgeruimder. Ik schrijf me uit voor nieuwsbrieven die ik niet lees, social media gebruik ik niet veel meer en ik denk beter na over hoe ik mijn tijd besteed.

Aanstekelijk werkt het. Ik heb zin om mijn keukenkastjes op te ruimen.

Nieuwsgierig naar het boek van Dennis Storm over minimalisme?

Het heet Weg ermee en het is een heerlijk om te lezen. Niet ingewikkeld, je leest het zo uit, maar het zet je nog tijden aan het denken. Lees het vooral, Dennis Storm biedt nog veel meer fijne tips dan ik hier noem.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.