Rijk worden na het aflossen van je studieschuld? Dat kan nog best!

Een LEGO-figuurtje met een landkaart, oftewel: rijk worden na het aflossen van je studieschuld kan nog prima als je weet wat je moet doen
Rijk worden is niet zo ingewikkeld als je weet wat je moet doen. Foto: aitoff

Wat denk jij, kun je nog rijk worden na het aflossen van je studieschuld?

Ik voelde me nogal moedeloos, toen ik halverwege de dertig met ’n dikke studieschuld zat. Een vermogen opbouwen, dat zat er voor mij niet meer in. Helaas.

Onzin, leerde ik later. Het is nog lang niet te laat.

Rijk worden na het aflossen van je studieschuld kan nog prima. Ook als je veertig bent. Of vijftig. Ik ga het doen, zodra ik m’n schuld heb afbetaald.

In dit artikel laat ik je zie hoe.

Maximaal rood staan

Ik stond bij het pinautomaat aan het Zuiderdiep in Groningen. Het zal 2005 zijn geweest, of 2006 misschien. Ik studeerde journalistiek en had weinig geld. Heel weinig geld. Zo weinig dat ik aan het einde van de maand steevast maximaal rood stond en geen eten meer kon kopen.

Dit keer had ik iets slims bedacht. M’n bankrekening was dan weliswaar tot een treurig dieptepunt van min duizend euro gedaald, m’n creditcard deed het daarentegen natuurlijk nog gewoon. Tevreden trok ik tweehonderd euro uit de muur. Zo kwam ik die laatste week van de maand fijn door.

Kortom: ik was dom met geld

Dom met geld, dat was ik. Dat wist ik wel, ergens. Ik zag alleen niet hoe het anders kon. Rijk worden zat er voor mij niet in, dacht ik. Ik had immers ’n studieschuld van dik vijftigduizend euro en ik koos na culturele antropologie voor een master journalistiek.

Geen studies waar je rijk van wordt, doorgaans.

Laat maar, dacht ik. Zonder geld is het leven ook leuk. Ik had geen enkele hoop dat ik ooit veel geld zou hebben. Dat ik nog rijk zou kunnen worden na het aflossen van mijn studieschuld? Onmogelijk, dacht ik.

Rijke mensen zijn egoïstisch (dacht ik)

Het hebben van veel geld werd in mijn hoofd iets negatiefs. Iets dat je zeker niet moest willen. Rijke mensen zijn egoïstisch, dacht ik. Een eng clubje waar je als buitenstaander nauwelijks tussen komt.

Ook al onzin, weet ik nu.

Waarom ik graag meer geld wil hebben

 • Tuurlijk, ik heb geen tonnen nodig om gelukkig te zijn. Maar het is wel verdomd lekker om je geen zorgen te hoeven maken. Om niet bang te zijn dat je in de supermarkt niet meer kunt pinnen. Zorgen maken om geld is heel erg naar.
 • Geld uitgeven is fijn. Nee, niet altijd. En het is een valkuil, voor je het weet wil je aldoor iets nieuws. Maar reizen is heerlijk. Boeken. Uit eten gaan. Verantwoorde kleding. LEGO voor m’n zoontje. (Who am I kidding, LEGO voor mezelf.)
 • Rijke mensen zijn helemaal niet per se egoïstisch. Menigeen wel natuurlijk. Maar niet per definitie. Een gul iemand zal van meer geld alleen maar vrijgeviger worden, denk ik. En meer geld kunnen doneren is fijn.
 • Met geld kan ik ervoor zorgen dat mijn zoon kan studeren zonder dat hij een studieschuld krijgt. Ik ga hem leren slim met geld om te gaan, zodat hij zich hopelijk nooit zorgen zal hoeven maken of hij nog wel eten kopen kan.
 • Ik wil vrijheid. Vrijheid om te doen wat ik wil, wanneer ik wil, met wie ik wil. Tijd voor familie en vrienden. Tijd om werk te doen dat ik belangrijk vind. Tijd om ’s ochtends te kunnen beslissen dat ik met mijn zoon wil spelen, heel de dag.

Hoe ik rijk ga worden na het aflossen van mijn studieschuld

Stap 1: Een levensverzekering afsluiten

Dat heb ik pas gedaan. Eentje van twintig jaar, die lineair daalt. Zo weet ik zeker dat er geld is voor mijn zoon als ik dood ga voor ik mijn financiële situatie heb kunnen verbeteren.

Stap 2: Mijn schulden aflossen

De persoonlijke lening die ik ooit had, heb ik eind 2018 afgelost. Rood staan op mijn bankrekening kan ik niet meer. Mijn creditcard heb ik doormidden geknipt.

Blijft over: mijn studieschuld. Die 51.759 euro 61 cent van het begin is het gelukkig niet meer. Ik heb nog 20.499,99 euro te gaan. En ik ben super fanatiek, eind 2020 heb ik alles afgelost.

Negenendertig jaar ben ik dan. Of nog net achtendertig misschien, als ik alles op alles zet. Net voor mijn veertigste ben ik schuldenvrij. Dan kan ik beginnen met het opbouwen van mijn vermogen.

Stap 3: Slim investeren

Ah, hoe heerlijk zal dat zijn, als ik mijn studieschuld hebt afgelost. Dan kan het rijk worden beginnen. En wel door slim te investeren.

Hoe precies, dat ga ik leren. Maar, zo ongeveer: een huis kopen met een hypotheek die ik in vijftien jaar ga aflossen. Sparen voor de studie van mijn zoon. Geld beleggen, en dan conservatief en op de lange termijn.

Van de Amerikaanse gelddeskundige Dave Ramsey leerde ik drie tips:

 1. Leer eerst zelf hoe beleggen werkt voordat je begint
 2. Verminder het risico door je geld over verschillende beleggingsfondsen te verdelen
 3. Ga voor de lange termijn: zeker tien jaar, liever twintig, of zelfs dertig of meer

Meer weten? Hier drie handige artikelen van Dave Ramsey:

En dan hier nog enkele kanttekeningen bij de methode die Ramsey aanraadt, geschreven door financieel planner Kent Thune op The Balance.

(En hier lees je waarom ik fan ben van Dave Ramsey, ondanks dat hij nogal ’n tegenpool van mij is.)

In tien, twintig of dertig jaar kun je veel doen

Ook al je pas begint als je veertig of vijftig bent, kun je nog heel wat opbouwen. Misschien voel je je moedeloos. Dat snap ik wel, dat had ik eerst ook. Want wat als ik slimmer met geld was geweest? Dan had ik al jaren kunnen investeren. Dan was ik ondertussen al wel ongeveer rijk geweest.

Haal ik dat nog weer in?

Nee.

Is dat reden om het dan maar op te geven?

Hell no. Zeker niet.

Ik ben (bijna) veertig als ik mijn schuld heb afgelost. Dan kan ik nog rustig vijfentwintig jaar werken. Dertig jaar, waarschijnlijk. En in een paar decennia kun je een aardig vermogen verdienen, zeker als je je geld niet langer weggooit aan rente.

Kijk maar: zelfs miljonair worden kan nog!

Laten we mijn situatie eens berekenen met de Investment Calculator op de site van Dave Ramsey. Met deze rekentool kun je berekenen hoeveel beleggen je op kan leveren.

Mijn hypothetische situatie: ik ben 39 jaar als ik schuldenvrij ben. Vanaf dan beleg ik maandelijks 500 dollar. Dit doe ik dertig jaar lang, tot ik 69 jaar ben en met pensioen ga. Ik ga er vanuit dat m’n beleggingen gemiddeld 12 procent per jaar opbrengen (dat percentage had je in de afgelopen dertig jaar kunnen halen, aldus Ramsey).

Dan zit ik na dertig jaar maar liefst op 1.621.755 dollar! Dan ben ik miljonair!

Vooruit, iets conservatiever, stel de beleggingen brengen gemiddeld geen 12 maar 8 procent op. Dan heb ik na dertig jaar 734.075 dollar. Ook niet gek.

(En tuurlijk, die 12 procent is geen zekerheid, en die 8 procent evenmin. Het kan minder zijn, en ook meer. Het fijne is: hoe langer je het geld laat staan, hoe minder je merkt van die jaarlijkse ups en downs.)

Van hopeloos tot overal kansen zien

Hoe het mij is gelukt om uit die hopeloze situatie te stappen en waardoor ik nu steeds meer kansen zie? Eén ding is daarbij cruciaal. Daarover vertel ik je meer in het derde en laatste deel van deze serie.

Dit is het tweede verhaal in een driedelige serie waarin ik vertel:

 1. Welke acht fouten ik maakte bij het aflossen van mijn studieschuld
 2. Waarom rijk worden na het aflossen van je studieschuld nog prima kan
 3. Het belangrijkste dat ik daarvoor nodig heb

En, ga jij rijk worden na het aflossen van je studieschuld?

Krijg je zin om met me mee te doen en je studieschuld ook fanatiek af te lossen? Tof! Begin met dit stappenplan.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

 1. Een hypotheek dubbel zo snel aflossen én $500/maand beleggen? Dat wordt nog 15 jaar leven op bijstandsniveau, of niet?

  • Welnee. Ik betaal nu 910 euro huur per maand én ik los 1000 euro af. Daar is nogal wat winst te behalen. Bovendien kan ik natuurlijk ook nog zorgen dat ik meer ga verdienen.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.