Haal je verlepte blog uit het slop: zo krijg je weer zin om te bloggen (hoop ik)

Een vrouw met donkere krullen werkt al zittend op een bed op haar laptop (wellicht heeft ze zin om te bloggen)
Wil je weer zin om te bloggen? Check de zeven stappen in dit verhaal. Foto: Jornada Produtora

Al een tijdje loop ik te prutsen met m’n blog. Elke week een verhaal, dat was m’n doel. Maar ik loop achter. En ik wil het steeds inhalen maar het komt er niet van. En als ik achterloop is het makkelijk om nóg maar een weekje over te slaan.

Inmiddels krijg ik mailtjes over dat ik WordPress nu toch echt eens moet updaten, heb ik een enorme rij aan reacties die ik nog moet beantwoorden en wordt m’n lijst met verhaalideeën alsmaar langer terwijl m’n stress alleen maar toeneemt.

Bah. Niks aan zo.

Allereerst: het overkomt de beste

Het is niet zo vreemd trouwens, dat dit gebeurt. Zeker bij blogs die jarenlang lopen, gebeurt het nog wel eens dat de blogger even een dipje krijgt. Een van m’n favoriete bloggers, Kitty Kilian, heeft momenteel ook geen zin om te bloggen. Lees maar.

Kortom, het is niet het einde van de wereld, zo’n periode waarin het bloggen niet lekker loopt. En het hoeft ook niet per se het einde van je blog te betekenen. Je kunt gewoon eens rustig kijken of je het plezier in bloggen kunt terugvinden.

En dit kun je eraan doen

Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die je kunt doen aan zo’n blogdip. In eerste instantie puur voor mezelf trouwens, het was niet bedoeld als blog post. Maar eigenlijk is het best handig om te delen, denk ik. Er zijn vast meer mensen met een verlept blog.

Oké, het zijn zeven stappen waardoor je hopelijk weer zin krijg om te bloggen.

Hier komen ze.

Stap 1: Overweeg te stoppen

Jep. Echt. Het kan zijn dat bloggen niet iets voor je is. Of dat het vroeger goed voor je werkte en nu niet meer. En dat is niet erg. Mag gewoon. Je kunt ermee stoppen. Hou je tijd en energie over voor dingen die beter bij je passen.

Stap 2: Denk na over waarom je ook weer begon

Als je graag doorgaat, denk dan na over waarom je je blog ooit begon. Wat wilde je bereiken? Wat waren je plannen? Soms helpt dat terugblikken al voldoende. En als je niet echt enthousiast meer wordt van je doelen van destijds, maak dan nieuwe.

Zelf ben ik hier momenteel ook mee bezig. Ik hou van bloggen. Ik wil er niet mee stoppen. Als ik naar m’n intuïtie luister, ben ik boven alles een blogger. Maar ik twijfel. Over alles. Waar wil ik dan over schrijven? Waar sta ik eigenlijk voor?

Hier zit bij mij een groot deel van m’n blogdip, vermoed ik. Toen ik in 2019 met dit blog begon, had ik een heel duidelijk doel: m’n studieschuld supersnel aflossen en daarover schrijven. En nu het aflossen klaar is, ben ik wat zoekende.

Stap 3: Schrijf een verhaal en publiceer het

Niks zo vervelend als een blog waarop niets nieuws staat. Dus al kun je duizend dingen verzinnen die je zou kunnen doen, publiceer eerst een vers verhaal. Mag simpel, mag kort, mag in een uurtje. Maar gooi iets online. Je zult zien, daarna voelt het al beter.

Oh, wacht, ik schrijf dat het in een uurtje mag maar wat ik eigenlijk bedoel: zet een wekker en geef jezelf maximaal een uur. Zo heb je geen tijd voor twijfels en onzekerheden. Hup, schrijven en publiceren. (Dat doe ik nu ook met deze post.)

Stap 4: Doe een rondje onderhoud

Ja, die updates hè, die moet je natuurlijk wel even doen. Meteen maar. Zo loopt alles weer soepel en wie weet voorkom je daarmee nog ’n beveiligingslek ook. En check vervolgens ook even of je misschien nog kapotte links op je website hebt staan.

En als dat klaar is, geef je jezelf een uurtje of twee om je blog op te frissen. Kijk eens naar je homepage, bijvoorbeeld. Is alles nog naar je zin? Heeft je bio of je over-mij-pagina misschien een update nodig? En fiks tot slot een goede back-up van alles.

Stap 5: Onderzoek waarom je blog in het slop raakte

Kijk even kritisch naar wat er gebeurde. Wat maakte dat je stopte met schrijven? Te druk met andere dingen? Of wilde je misschien te veel en te snel? Vond je het niet leuk meer? En waarom dan niet? Zat van het onderwerp? Iets anders?

Zet je redenen op een rij en bedenk manieren om het bloggen leuker én simpeler te maken. Dat is een gouden combinatie, in mijn ervaring. Betere schrijfplek nodig? Lekkere cappuccino erbij? Onderwerp van je blog veranderen? Minder eisen stellen?

Stap 6: Maak een plan voor de komende weken en maanden

Denk even na over hoe vaak je weer wilt gaat posten. En eens per maand kan ook hè? Of gewoon alleen wanneer je zin hebt om te bloggen. Mag allemaal. Vergeet al die regels die je in je hoofd hebt. Maak een nieuw plan waar je je goed bij voelt.

Voor mezelf: ik wil graag eens per week blijven posten. Voor meer heb ik geen tijd. En als ik het minder doe, vergeet ik m’n blog zo snel. Eens per week gaat lekker. Maar: ik ga minder eisen aan m’n verhalen stellen. Minder piekeren, meer schrijven, zoiets.

Stap 7: Zoek naar inspiratie

Verhalen schrijven gaat beter met inspiratie. Wat voor mij goed werkt: vooral niet blijven stoeien met een tekst. Nee, achter m’n laptop vandaan komen en dingen gaan doen. Naar het bos, naar de kroeg, boeken lezen, spelen met m’n zoontje, wat dan ook.

Oh, en wat mij ook altijd enorm helpt, is het lezen van m’n favoriete blogs. Blogs met mooie en interessante verhalen, blogs die goed worden bijgehouden en die er prachtig uitzien. Zoek dus vooral blogs die je tof vindt en maak tijd om ze te lezen.

Hier een paar van mijn favorieten:

En hey, heb jij ook een blog? Of is er misschien een blog dat je heel graag leest? Deel de link gerust hieronder, dat vind ik leuk.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

  1. Heb je de afgelopen af en toe gevolgd. Af en toe, ik heb geen studieschuld om af te lossen, maar het hele idee van radicaal anders doen en je doorzettingsvermogen moedig ik aan. En voor studieschuld kun je ook andere schulden invullen of juist een spaardoel invullen.
    Ik lees deze week je mails van de Aflos-Challenge, zodoende heb ik meer van je blogposts gelezen. En ook al lees, schrijf en doe ik al 10+ jaar iets met deze onderwerpen, het blijft boeien en haal ik er ook weer nieuwe drive voor mezelf uit.
    Wees welkom om ook eens bij mij te lezen.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.