Hoe je je studieschuld snel kunt aflossen? Daar heb je één ding voor nodig: focus

Het woord focus in een woordenboek: wil je snel aflossen, dan is dit wat je nodig hebt
Wil je je studieschuld snel aflossen? Dan heb je focus nodig. Foto: Romain Vignes

In deze blog post ga ik je laten zien hoe je je studieschuld snel kunt aflossen.

Sterker nog, door deze tactiek lukt het mij om in twee jaar tijd maar liefst dertigduizend euro aan DUO terug te betalen. (Ik ben bijna op de helft!)

Laten we beginnen.

Wil je je studieschuld snel aflossen? Dan heb je focus nodig

Focus. In het woordenboek van Van Dale staat deze definitie:

fo·cus (de/het; m en o; meervoud: focussen)
1 brandpunt
2 het zich concentreren op één bepaald punt: de focus leggen op … zich geheel richten op …

Oftewel: doe slechts één ding tegelijk.

Sinds ik me volledig ben gaan focussen op het terugbetalen van mijn studieschuld, vliegt het openstaande bedrag omlaag. Bijna elke maand weet ik wel duizend euro bij elkaar te sparen. In september haalde ik zelfs tweeduizend euro, m’n record tot nu toe.

En sparen voor je pensioen, je kind, en een koophuis dan?

Zolang ik nog een schuld heb, heb ik maar één taak: aflossen. Aflossen, aflossen, aflossen. Elke maand weer.

Het duurde even voordat ik dat snapte. Ik kreeg namelijk vaak het advies om juist van alles tegelijk te doen. Geld opzij zetten voor je pensioen is belangrijk, kreeg ik te horen. En sparen voor je kind ook, maak nu alvast een potje. En een koophuis, daarvoor moet je tegenwoordig flink geld meenemen, begin alvast te sparen!

Nee. Eerst maar één taak: mijn studieschuld aflossen. Snel.

Begrijp me goed: ik vind mijn pensioen belangrijk, het kopen van een koophuis ook en de toekomst van mijn zoon al helemaal.

Maar.

De snelste manier om voor dat alles te zorgen, leerde ik van Dave Ramsey, is om éérst mijn studieschuld af te lossen.

Logisch wel: hoe sneller ik van mijn studieschuld af ben, hoe minder rente ik betaal, en hoe meer geld ik uiteindelijk heb voor mijn pensioen, mijn zoon en een huis. (En ja, de rente bij DUO is nu laag of zelfs 0 procent, maar dat blijft-ie natuurlijk niet.)

Bovendien: aflossen werkt aanstekelijk

Toen ik van alles tegelijk probeerde te doen, ging niks goed. Ik spaarde voor vakanties, ik kocht boeken, ik zat in de kroeg en ik loste elke maand het minimumbedrag van mijn schuld af. Niks ging snel. Ik werd nergens enthousiast van.

Hoe anders is het nu!

Aflossen werkt aanstekelijk. Nu ik me focus op één ding daalt mijn studieschuld plots razendsnel. Tenminste, snel is relatief, maar dertigduizend euro in twee jaar blijkt haalbaar, ook met mijn inkomen van netto 2655,40 euro per maand.

Bovendien ontdek ik steeds meer mogelijkheden om geld te besparen en te verdienen. Ik heb m’n tv-abonnement opgezegd (alleen Netflix is zat), ik ben de kledingkast van mijn moeder ingedoken (thanks, mam!) en mijn halve huisraad staat op Marktplaats.

Steeds fanatieker word ik. In mijn hoofd is het een game geworden. Ik heb er lol in, waardoor sober leven veel minder erg blijkt dan ik vooraf had verwacht.

En dat alles dankzij focus

Had ik alles tegelijk gedaan – pensioen, kind, koophuis, vakantie – dan zou alles langzaam gaan en had ik me zonder twijfel moedeloos gevoeld. Dan was ik nooit zo fanatiek geworden. En dan had ik vele jaren over het aflossen gedaan.

Kortom: focussen op het aflossen van je schuld is beter, óók voor je pensioen, je kinderen en je toekomstige koopwoning.

En het is nog verrassend leuk ook.

Wil jij je studieschuld ook snel aflossen?

Begin (vandaag nog, kan best) met m’n stappenplan!

Dit is het derde en laatste verhaal in een driedelige serie waarin ik vertel:

  1. Welke acht fouten ik maakte bij het aflossen van mijn studieschuld
  2. Waarom rijk worden na het aflossen van je studieschuld nog prima kan
  3. Het belangrijkste dat ik daarvoor nodig heb

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.