Wil je je studieschuld extra snel aflossen? Begin hier

Op deze pagina ga ik je laten zien hoe jij je studieschuld super fanatiek kunt aflossen.

Sterker nog, met de tien stappen hieronder lukt het mij om dertigduizend euro af te betalen in twee jaar tijd. (Ik ben bijna op de helft! 😎)

Let’s dive right in.

Een LEGO-figuurtje dat bijna wordt vertrapt onder een voet maar dat toch dapper stand houdt
Los je studieschuld af met dit stappenplan. Foto: James Pond

Stap 1: Lees waarom je studieschuld een noodgeval is

Je studieschuld, of welke schuld dan ook, is een noodgeval. Dat leerde ik van blogger Mr. Money Mustache. Wil je rijk worden, of op zijn minst nuttige dingen doen met je geld, dan moet je boven alles voorkomen dat je het uitgeeft aan het betalen van rente.

Oftewel: zorg dat je je studieschuld snel kunt aflossen (en sluit nooit meer een nieuwe lening af).

Lees om te beginnen dit betoog van Mr. Money Mustache.

Kijk dan dit filmpje van Dave Ramsey.

Stap 2: Bedenk wat je gaat doen als je je studieschuld hebt afgelost

Ok, ok, het is duidelijk: je studieschuld belemmert je, of je er nu wakker van ligt of niet.

De snelste manier om rijk te worden is zo snel mogelijk je studieschuld aflossen en dan slim investeren.

Maar rijk worden, wil je dat wel?

Dat is precies waar je over na moet denken.

Wat ga je doen als je studieschuld is afgelost en je je geld niet langer weggooit aan rente? Wil je een koophuis? Een uitbundige bruiloft op een strand? Op wereldreis? Of toch inderdaad buitensporig rijk worden door je geld handig te beleggen?

Of misschien doneer je je geld liever aan Save the Rhino?

Fantaseer. Droom. Maak een plan. Schrijf het op. Dat helpt nogal als je weer eens op het punt staat om uit eten te gaan.

Stap 3: Check hoe hoog je studieschuld inmiddels is

Jep. Ouch. Deze doet pijn. Tenminste, als je op mij lijkt. Ik heb het jaren uitgesteld, dat inloggen bij DUO om te checken hoe hoog mijn studieschuld was geworden. Ruim dertigduizend euro, had ik in mijn hoofd. Het bleek 51.759,61 euro te zijn. Fuck.

Toch ben ik verdomd blij dat ik uiteindelijk durfde te kijken. Het was een naar moment, zeker, maar het was ook het begin van de oplossing.

Kortom, zet een thee, pak een whisky, zoek je DigiD en log in bij DUO.

En hey, hoe erg het ook is, het komt goed. Echt waar. 💚

(Gaat ogenblikkelijk inloggen je wat ver maar ben je wel nieuwsgierig naar wat je op de website van DUO allemaal kunt vinden? Hier een uitgebreid overzicht met daarop fijn mijn studieschuld en niet die van jou.)

Stap 4: Maak een budget (en gebruik ‘m)

Jarenlang was m’n geld aan het eind van de maand steevast op. Sparen? Extra aflossen? Nee joh, dat lukte mij toch niet, als vrijgezel met m’n dure appartement. Tot ik graag een kind wilde en geld nodig had voor een behandeling in een fertiliteitskliniek.

Ik begon, schoorvoetend, toch maar met het maken en bijhouden van een budget en tot mijn verrassing had ik in vier maanden drieduizend euro bij elkaar. (Lees maar.)

Het maken van een budget kan natuurlijk op een bierviltje of in een Excel-document. Gratis nog wel. Toch lukte mij dat niet. Ik probeerde het wel, herhaaldelijk zelfs, maar de spreadsheets die ik zo fanatiek begon lagen steevast al snel te verstoffen.

Wat bij mij wel werkt? You Need a Budget, of YNAB. Een softwareprogramma waarmee je heel fijn een budget kunt maken en kunt bijhouden waar je geld blijft.


Kosten: ruim vijftig euro per jaar.

Onzinnig, dat betalen voor software terwijl je een studieschuld hebt? Ja, dat dacht ik eerst ook. Tot ik dankzij het programma steeds meer geld begon over te houden.

Nieuwsgierig? Je kunt YNAB gratis een maand proberen. Meld je aan.

Stap 5: Spaar duizend euro voor onverwachte uitgaven

Je studieschuld aflossen is aardig, maar je moet er ondertussen ook voor zorgen dat je nooit meer een nieuwe lening nodig hebt. Het betalen van rente verpest immers alles.

Je hebt dus een spaarpotje nodig. Uiteindelijk, als je straks schuldenvrij bent, is een bedrag ter grootte van drie tot zes maandsalarissen ideaal.

Voor nu: duizend euro. Niet minder, niet meer.

Spaar dat geld bij elkaar en blijf er vanaf tot er daadwerkelijk een noodgeval opduikt. Een lekke band wellicht, of een kapotte wasmachine. Heb je een deel van het spaarpotje gebruikt? Vul het dan zo snel mogelijk weer aan.

Stap 6: Bezuinig, bespaar, ga op rantsoen

Ok, nu beginnen we ergens te komen. We gaan geld besparen! Je zult zien, als je een tijdje je budget bijhoudt, dan ontdek je overal mogelijkheden om te bezuinigen. Je schrikt wellicht van hoeveel je uitgeeft in de kroeg of aan kleding.

Je zult ook zien: besparen werkt aanstekelijk. Voor je het weet schroef je je telefoonabonnement terug, stop je met betalen voor televisie en haal je je boodschappen bij de Aldi. Meal planning? Tuurlijk! Tweedehandskleding? Jawel!

Stap 7: Verdien extra geld

Behalve minder uitgeven kun je natuurlijk ook meer verdienen. Fix salarisverhoging. Word YouTuber. Bezorg pizza’s. Duik je kasten in en zet je zooi op Marktplaats. Verkoop je boeken. Die jas die je nooit draagt. Die stapel games die je zelden nog speelt.

Stap 8: Los als een gek je studieschuld af

Nu komt het echte werk: het aflossen van je studieschuld! DUO berekent het minimumbedrag dat je elke maand moet afbetalen, maar meer mag natuurlijk altijd.

Sterker nog: meer is beter want dat scheelt je rente! En ja, de rente is nu bijzonder laag, maar fuck zeg, profiteer daarvan! Los juist nu zo veel mogelijk af voordat de rente weer omhoog schiet!

Maar, wacht even, is het met die lage rente niet slimmer om alleen dat minimum af te lossen en de rest zelf te sparen? NEEN. Lees maar. Aflossen die studieschuld, en rap.

Stap 9: Weersta verleidingen

Ok, het checken van de hoogte van je studieschuld was lastig, maar deze stap is dat wellicht nog extra.

Heb je een stevige schuld, dan duurt het wel even voordat je ‘m hebt afgelost, ook als je super fanatiek bent. Ondertussen gaat je leven door en is het verleidelijk om, zeg, een huis te kopen. Toch eens op vakantie te gaan. Een kind te krijgen. Je pensioen aan te vullen.

Doe het niet!

Weersta al die verleidingen. Je zult zien, ga je twee (of drie of vier) dingen tegelijk doen met je geld, dan schiet geen van die dingen meer op. Alles gaat langzaam. Voor je het weet, verlies je het fanatisme dat je had.

Wil je zo snel mogelijk fijne dingen kunnen doen met je geld? Zorg dat eerst als de sodeflikker dat die schuld verdwijnt. Koophuizen, pensioenen en wereldreizen komen later.

En ja, kinderen ook, al volgde ik dat advies zelf niet op. Sorry not sorry. 🤷🏻‍♀️

Maaike Wind met haar zoontje, voor wie ze haar studieschuld graag snel wil aflossen

Stap 10: Wees lief voor jezelf

Hoeveel tips of stappenplannen je ook krijgt, een grote schuld aflossen is moeilijk. Het vraagt een enorme inzet, maanden of zelfs jarenlang.

Soms gaat het mis. Soms ben je chagrijnig en bestel je de grootste pizza die je kunt vinden. Soms wil je gewoon een nieuwe camera en wel ogenblikkelijk.

Verstandig? Nee. Tuurlijk niet.

Maar wees lief voor jezelf. Niemand is perfect. Je gaat hoe dan ook af en toe de fout in. Jammer, heus wel, maar onvermijdelijk. Hup, streep eronder, en weer doorgaan.

Je studieschuld aflossen is minder erg dan je denkt

Dat zijn ze, de tien stappen waarmee ik sinds begin 2019 als een idioot mijn studieschuld aan het aflossen ben. Dik dertigduizend euro had ik nog over toen ik in januari begon. Inmiddels heb ik al een heel eind afbetaald.

Het goede nieuws? Aflossen is veel leuker dan ik dacht. Ik had verwacht dat het afzien zou zijn, een en al narigheid tot mijn studieschuld weg is. Maar nee, ik baal wel soms, maar ik ervaar daarnaast al maanden een enorm gevoel van vrijheid.

Wat als je er nog niet klaar voor bent?

En hey, misschien ben je er nog niet klaar voor om die akelige studieschuld te lijf te gaan. Misschien lees je dit nu en denk je, fuck dat, het lukt mij toch nooit. Ik snap dat, het duurde bij mij jaren voordat ik fanatiek werd.

Blijf lezen. Volg Fuck Die Studieschuld op Instagram. Schrijf je in voor de nieuwsbrief. En wie weet doe je over een tijdje alsnog met me mee.

Maaike Wind

Studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

16 REACTIES

 1. Hoi Maaike!

  Wat een toffe blog heb je, alleen al de titel is fantastisch.
  Ik ga met je meedoen! Vanaf nu ga ik extra aflossen met als doel om op mijn 33e (augustus 2020) geen studieschuld meer te hebben.
  Thanks voor je openheid en eerlijkheid, dat motiveert enorm. Ik heb er gewoon zin in 🙂

  Groeten van N

  • Ha N, kijk aan, wat leuk!! En ja, er zin in hebben, dat heb ik dus ook! Had ik nooit verwacht van te voren. Het voelt zo lekker, om dat bedrag omlaag te zien gaan. En ik weet nu ook veel beter waar ik gelukkig van word. Helemaal niet van spullen kopen, dat was maar een uitlaatklep. Had ik nooit door, tot ik hiermee begon. En augustus, dat valt mee! Dan zijn we ongeveer tegelijk klaar, ik wil uiterlijk in december 2020 alles hebben afgelost. Zet ‘m op!!

 2. Jaaaa, dat is zo typisch he. Als de (nietdeheletijdgedachteloosconsumeer-)knop eenmaal om is, wordt het opvallend makkelijk en leuk. Niet meer; dat gun ik mezelf of dat verdien ik nu. Nee; ik gun mezelf geen studieschuld en meer financiële ruimte ?. Ik blijf je reis volgen!!

  • Ja, precies! Soms loop ik nog door een winkel en dan snap ik helemaal niet wat ik daar vroeger zo leuk aan vond. Maf hoe zoiets kan veranderen.

   • Nou, dat herken ik helemaal! Winkelen is voor mij veel functioneler geworden: alleen voor spullen die ik echt nodig heb en waar ik over na heb gedacht. In plaats van winkelen om ‘lekker te shoppen’. Ken je your money or your life van Vicky Robin? Dat heeft me echt geholpen, vooral het stuk over hoeveel uur je moet werken (en dus hoe veel ‘levensenergie’ je inlevert) om een bepaald item te kopen. Nou ja, fascinerend. Zou er uren over kunnen praten haha ;).

 3. Inspirerend! Fijn!
  Ik ben nog aan het studeren (6e jaar hbo en dit schooljaar begonnen aan een 2e hbo-opleiding), en verdien daarnaast dus niet bijzonder veel. Volgend jaar hopelijk in deeltijd studeren en erbij werken. Ondanks dat ik nu maar bijbaantjes heb, is mijn doel om in 3 jaar 10.000 euro te hebben gespaard (om direct af te kunnen lossen op de studieschuld, uiteraard). Ik loop tot nu toe goed op schema!
  En om dat te blijven, blijf ik jou ook volgen als motivatie 🙂 Thanks!

  • Hey, wat goed! Het is even afzien, om direct het eerste geld dat je verdient naar DUO over te maken, maar zo ben je er wel het allersnelst vanaf. Ik wilde dat ik dat had gedaan, destijds. Zo veel geld weggegooid aan rente. Zonde! Anyway, zet ‘m op!!

 4. He Maaike, inspirerend allemaal!

  Afgelopen jaar heb ik na veel uitloop mijn master afgerond met uiteindelijk 3.000 euro minder schuld dan jouw startbedrag… Kan me dus helemaal in je startpositie verplaatsen. Ik heb sinds kort een fijne functie waardoor ik wat geld overhou en door het lezen van jouw blog ben ik verder overtuigd geraakt van het nut van versneld aflossen. Ik wil eerst mijn financiële buffer op peil brengen (naar zo’n 4000) en daarna maar eens beginnen met naar ome Duo overmaken…

  Ik ga je volgen de komende tijd, veel succes met je laatste aflosjaar!

  • Hoi Léon, jij ook al zo’n schuld, balen! En gefeliciteerd met je baan. Het klinkt alsof je fanatiek gaat aflossen, dat is mooi om te horen. Zo lang ik nog een studieschuld heb, doe ik trouwens een buffer van duizend euro. Van Dave Ramsey geleerd. Als ik straks schuldenvrij heb ga ik sparen voor meer, dan wil ik iets van tienduizend euro ofzo. Denk ik. Anyway, dankjewel voor de aanmoediging en jij ook succes!

 5. Wow wat ben ik blij dat ik jou heb gevonden!! Ik heb dus een paar dagen geleden voor het eerst naar mijn studieschuld gekeken. Ik kreeg namelijk een berichtje dat mijn prestatiebeurs berekend was en ze die van de schuld hadden afgetrokken. Nou een mooi momentje om de schade eens te gaan bekijken dacht ik.

  Echt precies wat jij zei, zo’n 30 duizend had ik mooi in mijn hoofd uitgerekend. Dat viel me toch even vies tegen, toen na 10 minuten de site eindelijk laadde. Was het maar 30 duizend…. Sinds dien griezelde de getallen bewust en onbewust heel de tijd door mijn gedachte. Maar door jou heb ik hoop. Echt super super super bedankt. Dit was echt precies wat ik nodig had. En heel veel succes met jouw laatste “beetje”.

  • Ach, dat is naar! Ik herinner me dat gevoel nog precies. Boy, wat voelde ik me hopeloos. En met dat gevoel liep ik jaren rond haha, dus wat dat betreft ben jij nu al goed bezig. Het komt echt goed! En als je nog vragen hebt, laat het vooral weten, wie weet kan ik er iets mee voor nieuwe verhalen op dit blog. Zet ‘m op! 💙

 6. Hoi Maaike,
  Ik, een man van 41, had tot vorig jaar ook een flinke studieschuld. Ook ben ik op een rare manier verknocht aan het rechtlijnige en af en toe veel te Amerikaanse commentaar van Dave Ramsey. Inmiddels beginnen mijn beleggingen (na 1 jaar al) een aardig rendement op te leveren. Ik hoop dat je snel van je schuld af bent, het knopje “los restant schuld af” indrukken was voor mij een speciaal moment. Ik hoop voor jou en alle lezers met een schuld dat jullie dit snel kunnen doen. Veel succes en hou vol!

  • Hahaha, ja, die Dave Ramsey. Ik snap mijn obsessie ook niet helemaal. Volgens mij is hij ondanks z’n rechtse en conservatieve voorkomen eigenlijk een heel geschikte kerel. En wat goed dat je van je schuld af hebt en nu aan het investeren bent! Hoe doe je dat precies? Waar? Ik ga m’n best doen je snel achterna te gaan. 🙂

 7. hai maaike, ik heb geen studieschuld maar bleef zitten met een uit elkaar en niet goed opgelet schuld. Een big spender ben ik nooit geweest en het wsnp tijdperk, nou dat kon er ook nog wel bij. Wat ik in je blog herken is de enorme kracht om je erdoorheen te slaan en er beter uit te komen. Mijn baggertijd is inmiddels achter de rug, finansjeel rijk wordt ik nooit maar ik ben er een stuk oplettender door geworden. En gelukkiger ook.
  Geldzaken en bloggers lezen over geldzaken zijn goeie motivaters. Bloggers zoals jij. Dus tnx voor het kruisen van mijn digitale pad.

  • Hoi Lydia, dankjewel voor je lieve berichtje! En ja, die kracht, zo lekker hè. Fijn dat het nu beter met je gaat! En zet ‘m op!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Schrijf alsjeblieft je bericht!
Vul hier je naam in

Mijn studieschuld 🤬

71%
Het was €51.759,61. Nu nog €15.220,33.

Maaike Wind

Journalist en studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Jawel, een nieuwsbrief

Verschijnt soms. Best leuk wel. Geen spam.