Wil je je studieschuld extra snel aflossen? Bekijk dit stappenplan

Op deze pagina ga ik je laten zien hoe jij je studieschuld super fanatiek kunt aflossen.

Sterker nog, met de tien stappen in dit stappenplan lukte het mij om ruim dertigduizend euro af te betalen in twee jaar tijd. (Ik ben bijna op de helft klaar!)

Let’s dive right in.

Een LEGO-figuurtje dat bijna wordt vertrapt onder een voet maar dat toch dapper stand houdt
Los je studieschuld af met dit stappenplan. Foto: James Pond

Stap 1: Lees waarom je studieschuld een noodgeval is

Je studieschuld, of welke schuld dan ook, is een noodgeval. Dat leerde ik van blogger Mr. Money Mustache. Wil je rijk worden, of op zijn minst nuttige dingen doen met je geld, dan moet je boven alles voorkomen dat je het uitgeeft aan het betalen van rente.

Oftewel: zorg dat je je studieschuld snel kunt aflossen (en sluit nooit meer een nieuwe lening af).

Lees om te beginnen dit betoog van Mr. Money Mustache.

Kijk dan dit filmpje van Dave Ramsey.

Stap 2: Bedenk wat je gaat doen als je je studieschuld hebt afgelost

Ok, ok, het is duidelijk: je studieschuld belemmert je, of je er nu wakker van ligt of niet.

De snelste manier om rijk te worden is zo snel mogelijk je studieschuld aflossen en dan slim investeren.

Maar rijk worden, wil je dat wel?

Dat is precies waar je over na moet denken.

Wat ga je doen als je studieschuld is afgelost en je je geld niet langer weggooit aan rente? Wil je een koophuis? Een uitbundige bruiloft op een strand? Op wereldreis? Of toch inderdaad buitensporig rijk worden door je geld handig te beleggen?

Of misschien doneer je je geld liever aan Save the Rhino?

Fantaseer. Droom. Maak een plan. Schrijf het op. Dat helpt nogal als je weer eens op het punt staat om uit eten te gaan.

Stap 3: Check hoe hoog je studieschuld inmiddels is

Jep. Ouch. Deze doet pijn. Tenminste, als je op mij lijkt. Ik heb het jaren uitgesteld, dat inloggen bij DUO om te checken hoe hoog mijn studieschuld was geworden. Ruim dertigduizend euro, had ik in mijn hoofd. Het bleek 51.759,61 euro te zijn. Fuck.

Toch ben ik verdomd blij dat ik uiteindelijk durfde te kijken. Het was een naar moment, zeker, maar het was ook het begin van de oplossing.

Kortom, zet een thee, pak een whisky, zoek je DigiD en log in bij DUO.

En hey, hoe erg het ook is, het komt goed. Echt waar. ?

(Gaat ogenblikkelijk inloggen je wat ver maar ben je wel nieuwsgierig naar wat je op de website van DUO allemaal kunt vinden? Hier een uitgebreid overzicht met daarop fijn mijn studieschuld en niet die van jou.)

Stap 4: Maak een budget (en gebruik ‘m)

Jarenlang was m’n geld aan het eind van de maand steevast op. Sparen? Extra aflossen? Nee joh, dat lukte mij toch niet, als vrijgezel met m’n dure appartement. Tot ik graag een kind wilde en geld nodig had voor een behandeling in een fertiliteitskliniek.

Ik begon, schoorvoetend, toch maar met het maken en bijhouden van een budget en tot mijn verrassing had ik in vier maanden drieduizend euro bij elkaar. (Lees maar.)

Het maken van een budget kan natuurlijk op een bierviltje of in een Excel-document. Gratis nog wel. Toch lukte mij dat niet. Ik probeerde het wel, herhaaldelijk zelfs, maar de spreadsheets die ik zo fanatiek begon lagen steevast al snel te verstoffen.

Wat bij mij wel werkt? You Need A Budget, of YNAB. Een softwareprogramma waarmee je heel fijn een budget kunt maken en kunt bijhouden waar je geld blijft.


Kosten: ruim zeventig euro per jaar.

Onzinnig, dat betalen voor software terwijl je een studieschuld hebt? Ja, dat dacht ik eerst ook. Tot ik dankzij het programma steeds meer geld begon over te houden. Inmiddels betaal ik er met liefde voor, het levert me namelijk véél meer op dan dat het me kost.

Nieuwsgierig? Je kunt YNAB gratis een maand proberen (en als student kun je het programma zelfs een jaar lang gratis gebruiken). Meld je aan.

Stap 5: Spaar duizend euro voor onverwachte uitgaven

Je studieschuld aflossen is aardig, maar je moet er ondertussen ook voor zorgen dat je nooit meer een nieuwe lening nodig hebt. Het betalen van rente verpest immers alles.

Je hebt dus een spaarpotje nodig. Uiteindelijk, als je straks schuldenvrij bent, is een bedrag ter grootte van drie tot zes maandsalarissen ideaal.

Voor nu: duizend euro. Niet minder, niet meer.

Spaar dat geld bij elkaar en blijf er vanaf tot er daadwerkelijk een noodgeval opduikt. Een lekke band wellicht, of een kapotte wasmachine. Heb je een deel van het spaarpotje gebruikt? Vul het dan zo snel mogelijk weer aan.

Stap 6: Bezuinig, bespaar, ga op rantsoen

Ok, nu beginnen we ergens te komen. We gaan geld besparen! Je zult zien, als je een tijdje je budget bijhoudt, dan ontdek je overal mogelijkheden om te bezuinigen. Je schrikt wellicht van hoeveel je uitgeeft in de kroeg of aan kleding.

Je zult ook zien: besparen werkt aanstekelijk. Voor je het weet schroef je je telefoonabonnement terug, stop je met betalen voor televisie en haal je je boodschappen bij de Aldi. Meal planning? Tuurlijk! Tweedehandskleding? Jawel!

Stap 7: Verdien extra geld

Behalve minder uitgeven kun je natuurlijk ook meer verdienen. Fix salarisverhoging. Word YouTuber. Bezorg pizza’s. Duik je kasten in en zet je zooi op Marktplaats. Verkoop je boeken. Die jas die je nooit draagt. Die stapel games die je zelden nog speelt.

Stap 8: Los als een gek je studieschuld af

Nu komt het echte werk: het aflossen van je studieschuld! DUO berekent het minimumbedrag dat je elke maand moet afbetalen, maar meer mag natuurlijk altijd.

Sterker nog: meer is beter want dat scheelt je rente! En ja, de rente is nu bijzonder laag, maar fuck zeg, profiteer daarvan! Los juist nu zo veel mogelijk af voordat de rente weer omhoog schiet!

Maar, wacht even, is het met die lage rente niet slimmer om alleen dat minimum af te lossen en de rest zelf te sparen? NEEN. Lees maar. Aflossen die studieschuld, en rap.

Stap 9: Weersta verleidingen

Ok, het checken van de hoogte van je studieschuld was lastig, maar deze stap is dat wellicht nog extra.

Heb je een stevige schuld, dan duurt het wel even voordat je ‘m hebt afgelost, ook als je super fanatiek bent. Ondertussen gaat je leven door en is het verleidelijk om, zeg, een huis te kopen. Toch eens op vakantie te gaan. Een kind te krijgen. Je pensioen aan te vullen.

Doe het niet!

Weersta al die verleidingen. Je zult zien, ga je twee (of drie of vier) dingen tegelijk doen met je geld, dan schiet geen van die dingen meer op. Alles gaat langzaam. Voor je het weet, verlies je het fanatisme dat je had.

Wil je zo snel mogelijk fijne dingen kunnen doen met je geld? Zorg dat eerst als de sodeknetter dat die schuld verdwijnt. Koophuizen, pensioenen en wereldreizen komen later.

Stap 10: Wees lief voor jezelf

Hoeveel tips of stappenplannen je ook krijgt, een grote schuld aflossen is moeilijk. Het vraagt een enorme inzet, maanden of zelfs jarenlang.

Soms gaat het mis. Soms ben je chagrijnig en bestel je de grootste pizza die je kunt vinden. Soms wil je gewoon een nieuwe camera en wel ogenblikkelijk.

Verstandig? Nee. Tuurlijk niet.

Maar wees lief voor jezelf. Niemand is perfect. Je gaat hoe dan ook af en toe de fout in. Jammer, heus wel, maar onvermijdelijk. Hup, streep eronder, en weer doorgaan.

Je studieschuld aflossen is minder erg dan je denkt

Dat zijn ze, de tien stappen waarmee ik sinds begin 2019 mijn studieschuld zo rap als ik kan aan het aflossen ben. Dik dertigduizend euro had ik nog over toen ik in januari begon. Inmiddels heb ik al een heel eind afbetaald.

Het goede nieuws? Aflossen is veel leuker dan ik dacht. Ik had verwacht dat het afzien zou zijn, een en al narigheid tot mijn studieschuld weg is. Maar nee, ik baal wel soms, maar ik ervaar daarnaast al maanden een enorm gevoel van vrijheid.

Wat als je er nog niet klaar voor bent?

En hey, misschien ben je er nog niet klaar voor om die akelige studieschuld te lijf te gaan. Misschien lees je dit nu en denk je, fuck dat, het lukt mij toch nooit. Ik snap dat, het duurde bij mij jaren voordat ik fanatiek werd.

Blijf lezen. Volg me op Instagram. Schrijf je in voor de nieuwsbrief. En wie weet doe je over een tijdje alsnog met me mee.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

45 REACTIES

 1. Hoi Maaike!

  Wat een toffe blog heb je, alleen al de titel is fantastisch.
  Ik ga met je meedoen! Vanaf nu ga ik extra aflossen met als doel om op mijn 33e (augustus 2020) geen studieschuld meer te hebben.
  Thanks voor je openheid en eerlijkheid, dat motiveert enorm. Ik heb er gewoon zin in 🙂

  Groeten van N

  • Ha N, kijk aan, wat leuk!! En ja, er zin in hebben, dat heb ik dus ook! Had ik nooit verwacht van tevoren. Het voelt zo lekker, om dat bedrag omlaag te zien gaan. En ik weet nu ook veel beter waar ik gelukkig van word. Helemaal niet van spullen kopen, dat was maar een uitlaatklep. Had ik nooit door, tot ik hiermee begon. En augustus, dat valt mee! Dan zijn we ongeveer tegelijk klaar, ik wil uiterlijk in december 2020 alles hebben afgelost. Zet ‘m op!!

 2. Jaaaa, dat is zo typisch he. Als de (nietdeheletijdgedachteloosconsumeer-)knop eenmaal om is, wordt het opvallend makkelijk en leuk. Niet meer; dat gun ik mezelf of dat verdien ik nu. Nee; ik gun mezelf geen studieschuld en meer financiële ruimte ?. Ik blijf je reis volgen!!

  • Ja, precies! Soms loop ik nog door een winkel en dan snap ik helemaal niet wat ik daar vroeger zo leuk aan vond. Maf hoe zoiets kan veranderen.

   • Nou, dat herken ik helemaal! Winkelen is voor mij veel functioneler geworden: alleen voor spullen die ik echt nodig heb en waar ik over na heb gedacht. In plaats van winkelen om ‘lekker te shoppen’. Ken je your money or your life van Vicky Robin? Dat heeft me echt geholpen, vooral het stuk over hoeveel uur je moet werken (en dus hoe veel ‘levensenergie’ je inlevert) om een bepaald item te kopen. Nou ja, fascinerend. Zou er uren over kunnen praten haha ;).

    • Ik zie je reactie nu pas, sorry! En nee, dat ken ik niet! Ik ga op zoek, dankjewel voor de tip.

 3. Inspirerend! Fijn!
  Ik ben nog aan het studeren (6e jaar hbo en dit schooljaar begonnen aan een 2e hbo-opleiding), en verdien daarnaast dus niet bijzonder veel. Volgend jaar hopelijk in deeltijd studeren en erbij werken. Ondanks dat ik nu maar bijbaantjes heb, is mijn doel om in 3 jaar 10.000 euro te hebben gespaard (om direct af te kunnen lossen op de studieschuld, uiteraard). Ik loop tot nu toe goed op schema!
  En om dat te blijven, blijf ik jou ook volgen als motivatie 🙂 Thanks!

  • Hey, wat goed! Het is even afzien, om direct het eerste geld dat je verdient naar DUO over te maken, maar zo ben je er wel het allersnelst vanaf. Ik wilde dat ik dat had gedaan, destijds. Zo veel geld weggegooid aan rente. Zonde! Anyway, zet ‘m op!!

 4. He Maaike, inspirerend allemaal!

  Afgelopen jaar heb ik na veel uitloop mijn master afgerond met uiteindelijk 3.000 euro minder schuld dan jouw startbedrag… Kan me dus helemaal in je startpositie verplaatsen. Ik heb sinds kort een fijne functie waardoor ik wat geld overhou en door het lezen van jouw blog ben ik verder overtuigd geraakt van het nut van versneld aflossen. Ik wil eerst mijn financiële buffer op peil brengen (naar zo’n 4000) en daarna maar eens beginnen met naar ome Duo overmaken…

  Ik ga je volgen de komende tijd, veel succes met je laatste aflosjaar!

  • Hoi Léon, jij ook al zo’n schuld, balen! En gefeliciteerd met je baan. Het klinkt alsof je fanatiek gaat aflossen, dat is mooi om te horen. Zo lang ik nog een studieschuld heb, doe ik trouwens een buffer van duizend euro. Van Dave Ramsey geleerd. Als ik straks schuldenvrij heb ga ik sparen voor meer, dan wil ik iets van tienduizend euro ofzo. Denk ik. Anyway, dankjewel voor de aanmoediging en jij ook succes!

   • Hey Maaike,

    Goed verhaal. Ik ben al een tijdje aan het YNAB-en. (Zó veel te leren op hun sites en youtube etc, en nog leuk ook, maar dat is een ander verhaal) Ik vroeg me af door je bovenstaande bericht, jij zegt dat je een buffer van 1000 euro aanhoudt, maar de YNAB filosofie is aparte spaarpotjes voor aparte kosten (APK, wasmachine kapot, nieuw paspoort etc.). Doe jij dat laatste voorlopig nog niet, of doe je dat ook naast je buffer?

    • Nou, ik doe het een beetje allebei. Dat wil zeggen: die duizend euro is voor echte noodgevallen, dus niet voor iets als een autokeuring of een paspoort. Die kosten zie ik namelijk gewoon aankomen, dus daarvoor kan ik geld opzij zetten in andere potjes. Voor een nieuwe wasmachine spaar ik nu niet, dus als die kapot gaat dan haal ik dat wel uit m’n noodpotje. Uiteindelijk is het denk ik handig om een potje te hebben voor onderhoud aan mijn huis waar een leuk bedrag in zit, maar zo ver ben ik nu nog niet. Ik koos ervoor om eerst heel erg te focussen op het aflossen van mijn studieschuld, daarna komt de rest.

 5. Wow wat ben ik blij dat ik jou heb gevonden!! Ik heb dus een paar dagen geleden voor het eerst naar mijn studieschuld gekeken. Ik kreeg namelijk een berichtje dat mijn prestatiebeurs berekend was en ze die van de schuld hadden afgetrokken. Nou een mooi momentje om de schade eens te gaan bekijken dacht ik.

  Echt precies wat jij zei, zo’n 30 duizend had ik mooi in mijn hoofd uitgerekend. Dat viel me toch even vies tegen, toen na 10 minuten de site eindelijk laadde. Was het maar 30 duizend…. Sinds dien griezelde de getallen bewust en onbewust heel de tijd door mijn gedachte. Maar door jou heb ik hoop. Echt super super super bedankt. Dit was echt precies wat ik nodig had. En heel veel succes met jouw laatste “beetje”.

  • Ach, dat is naar! Ik herinner me dat gevoel nog precies. Boy, wat voelde ik me hopeloos. En met dat gevoel liep ik jaren rond haha, dus wat dat betreft ben jij nu al goed bezig. Het komt echt goed! En als je nog vragen hebt, laat het vooral weten, wie weet kan ik er iets mee voor nieuwe verhalen op dit blog. Zet ‘m op! ?

 6. Hoi Maaike,
  Ik, een man van 41, had tot vorig jaar ook een flinke studieschuld. Ook ben ik op een rare manier verknocht aan het rechtlijnige en af en toe veel te Amerikaanse commentaar van Dave Ramsey. Inmiddels beginnen mijn beleggingen (na 1 jaar al) een aardig rendement op te leveren. Ik hoop dat je snel van je schuld af bent, het knopje “los restant schuld af” indrukken was voor mij een speciaal moment. Ik hoop voor jou en alle lezers met een schuld dat jullie dit snel kunnen doen. Veel succes en hou vol!

  • Hahaha, ja, die Dave Ramsey. Ik snap mijn obsessie ook niet helemaal. Volgens mij is hij ondanks z’n rechtse en conservatieve voorkomen eigenlijk een heel geschikte kerel. En wat goed dat je van je schuld af hebt en nu aan het investeren bent! Hoe doe je dat precies? Waar? Ik ga m’n best doen je snel achterna te gaan. 🙂

 7. hai maaike, ik heb geen studieschuld maar bleef zitten met een uit elkaar en niet goed opgelet schuld. Een big spender ben ik nooit geweest en het wsnp tijdperk, nou dat kon er ook nog wel bij. Wat ik in je blog herken is de enorme kracht om je erdoorheen te slaan en er beter uit te komen. Mijn baggertijd is inmiddels achter de rug, finansjeel rijk wordt ik nooit maar ik ben er een stuk oplettender door geworden. En gelukkiger ook.
  Geldzaken en bloggers lezen over geldzaken zijn goeie motivaters. Bloggers zoals jij. Dus tnx voor het kruisen van mijn digitale pad.

  • Hoi Lydia, dankjewel voor je lieve berichtje! En ja, die kracht, zo lekker hè. Fijn dat het nu beter met je gaat! En zet ‘m op!

 8. Hi, bedankt voor de motivatie. Ik heb afgelopen week mijn belastingaangifte gedaan, waarbij uiteraard ook het opgeven van studieschuld hoort.
  Na het lezen van je blogs ben ik extra gemotiveerd geraakt. Ik had een spaarbuffer en moest nog €2015 aflossen. Zo net heb ik ingelogd op mijn DUO en op DE knop gedrukt: los volledig af.
  Het is klaar. Gedaan. Wat ben ik blij! Anders was door mijn maandelijkse aflossing de schuld gedaan met zo’n 1,5 jaar. Nu ben ik er vanaf.
  Wat een heerlijk gevoel. Nu lekker sparen voor een schuldenvrije toekomst.
  Groet Joyce

  • Hoi Joyce, wauw, wat goed!! Echt super knap! Alles weg, wat zal dat inderdaad heerlijk voelen! Hopelijk ga ik je snel achterna, ik kan niet wachten tot ik die knop ook kan gebruiken. Weet je al wat je eerste spaardoel wordt?

   • Tnx! Het moet nog even ‘landen’ maar ben ook echt wel trots op mijzelf. Toevallig is mijn autootje net gaan tegenstribbelen, reparatie wordt de helft van het bedrag wat de auto nog waard zou zijn. Zonde! Juist ook in deze tijd, het is behalve gemak maar een auto. Ik woon ook in Groningen en kan in principe alles op de fiets doen. Jouw blog en site hebben mij serieus aan het denken gezet. Waarschijnlijk wordt het: autootje verkopen, en sparen voor een mooie reis of opknappen van de badkamer of iets anders in huis. Anderzijds.. ik zit ook te denken aan aflossen van mijn hypotheek.. keuzes..
    eerst maar weer sparen en doelen opstellen!
    Trouwens, YNAB is verhoogd naar €89 per jaar voor de geïnteresseerden.
    Ik blijf je zeker volgen, gaat je lukken dit jaar, zeker weten!! Ik lees t graag wanneer je de knop gaat aanklikken! Succes?

    • Hoi! Ach, je arme auto, dat is balen. Maar verkopen en dan een mooie reis of nieuwe badkamer klinkt wel fijn! En ja, lastig kiezen soms. Ga ik straks vast ook krijgen, als mijn studieschuld weg is. Dan weet ik vast even niet wat ik moet doen. En ja, ik zie soms verschillende bedragen voor YNAB! Het rare is dat ik zelf vorig jaar nog minder heb betaald, ook al stond er toen al een hoger bedrag op de website. Ik zal eens zien of ik contact met de mensen van het bedrijf kan krijgen om te vragen hoe het precies zit. Misschien is via Apple kopen goedkoper? Lijkt me gek, maar zo lijkt het wel te zijn. Nou ja, kom ik op terug. Voor nu: succes met sparen en met kiezen!

 9. Maaike,

  Love the website (en de titel is nog leuker!) Erg leuk om je verhaal te lezen. Ik voel je (pijn)!
  Ook ik ben sinds begin dit jaar fan van Dave Ramsey. Overigens via porterenee op jouw website beland.
  Een HBO studie, WO bachelor en twee WO masters later zit ik met een studieschuld van ongeveer 3000 euro meer dan jouw oorspronkelijke studieschuld ( do the math..). Eigen schuld uiteraard, had ik maar minder moeten lenen, of gewoon 1 master moeten doen (stom, stom stom).
  Sinds een jaar of twee een leuke baan met een redelijk goed inkomen. Jammer genoeg was ik tot begin dit jaar aan het ‘slapen’. Ik kon DUO toch in 15 jaar terug betalen, een huis kopen, en eindelijk van het leven genieten waar ik zo keihard voor heb gestudeerd? Uhmm yeah…but NO, I’m broke! Lol! Dave Ramsey en Porterenee hebben me wakker geschud. Fuckdiestudieschuld! 13 jaar lang slaaf zijn van DUO!? Hell no. Ik heb daarom een plan gemaakt om mijn schuld in 5 jaar terug te betalen.
  In de tussentijd laat ik me graag door jou inspireren en vermaken. Bedankt!

  • Hoi Purrie, welkom! Dat zijn heel wat studies inderdaad, hopelijk waren ze wel leuk! En ja, ik snap ook echt niet meer waarom het bij mij zo lang duurde voordat ik het allemaal goed doorkreeg. Maar ja, jarenlang zo min mogelijk of zelfs helemaal niets afgelost. Ach, niets meer aan te doen, moedig voorwaarts. En vijf jaar, top, dat is te overzien! En het zou me niks verbazen als het er dan uiteindelijk maar vier worden, of zelfs drie. Ik ga ook steeds sneller. Leuk dat je mee komt lezen en dat je een berichtje achterlaat, dat motiveert mij ook weer! We kunnen dit!

 10. Ik heb in februari 7500 extra afgelost en nu is ’t klaar, wat een bevrijding was dat zeg! Moest de aflossing met me vingerafdruk bevestigen(ing App) maar dat ging niet zo zenuwachtig was ik dat me vingers ervan zweette omdat ik het echt ging doen. Los het zsm af want die studieschuld is echt een belemmering in alles

  • Wauw, wat goed!! Ooooh, ik kan me dit helemaal voorstellen haha. Ik vind het zo’n gek idee dat ik straks klaar ben. Hopelijk ga ik je snel achterna!

 11. Hoi Maaike, wat een onwijs leuke blog! Ik heb een vraag. Stel je verkoopt iets voor €5 op marktplaats. Is het dan slim om dat gelijk over te maken naar DUO?

  • Hoi Maartje, dankjewel en welkom! En ja, wat je wilt. Direct overmaken kan. Het opsparen kan natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die voor jou goed werkt. Dus experimenteer een beetje, zou ik zeggen. Het is natuurlijk minder werk om het eens per maand te doen. Maar ja, misschien geef je het geld dan al wel uit, en dat is natuurlijk niet handig. En misschien word je wel vrolijk van steeds kleine bedragen overmaken, dat kan ook. Zie trouwens dit verhaal, zo kan het ook. https://www.fuckdiestudieschuld.nl/elke-dag-geld-overmaken-naar-duo/

 12. Hey Maaike,

  Leuk om eens wat van een Nederlandse blogger te lezen. Volg al een tijdje verschillende Amerikaanse vloggers en Dave Ramsay.
  In mijn geval betwijfel ik of het nut heeft om mijn studieschuld versneld terug te betalen. Ik heb nog zo’n €30.000,- schuld en rond de 7 jaar te gaan voordat mijn restschuld word kwijtgescholden. Als ik een strakke budget ga maken en er, bijvoorbeeld, €400,- per maand aan af ga betalen ben ik ook over een jaar of 7 klaar met aflossen. In dezelfde periode als wanneer het kwijt word gescholden.
  Wat is hier wijsheid?
  Alvast bedankt!

  • Huh? Hoe kan je zeker weten dat je studieschuld wordt kwijtgescholden? Weet jij wat over 7 jaar jouw situatie is en of je aan de dan geldende eisen voldoet?

  • Hey, welkom op m’n blog! En ik snap dat je situatie een dilemma oplevert. Aan de ene kant kan het heerlijk zijn om fanatiek af te lossen. Aan de andere kant is die kwijtscheldingsregel er niet voor niks. Je kunt er rustig gebruik van maken. En wat in jouw geval dan beter werkt, hangt af van je situatie en van je karakter, denk ik. Hoe goot is de kans dat je in de komende jaren nog extra geld gaat verdienen? Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer je uiteindelijk toch terug gaat betalen. En heb je stress van die studieschuld? Of vind je het juist wel een relaxt idee om rustig aan te doen?

 13. Net afgestudeerd met een schuld van 35000. Al een plan gemaakt om elke maand 500 euro alvast op de spaarrekening te zetten in een spaarpotje en als ik moet beginnen met afbetalen meteen een heel bedrag weg te zetten. Maar ik ga denk ik ook dat software pakket downloaden want ik woon nu nog thuis dus geen huur dus nu kan ik pieken. Ik hou het hier in de gaten voor tips!

 14. Hi Maaike,
  Wat goed dat je hier over schrijft. Ook ik heb een dikke studieschuld. Mijn oorspronkelijke schuld was bijna €2000 meer dan die van jou. En ik heb ook jarenlang mijn kop in het zand gestoken. Aflossen was een zorg voor later en uitstellen deed ik tot het niet meer kon. Ik heb mij er jarenlang voor geschaamd tot ik mijn huidige vriend leerde kennen en hem opbiechtte over mijn schuld. Gelukkig reageerde hij positief en zijn wij nu al een aantal jaren gelukkig samen. Hoewel ik al een tijdje aan het aflossen ben en sinds 2 jaar ook extra aan het aflossen, heb nu ruim €30.000 over aan schuld, maar gaat het me toch te langzaam. Het voelt als een blok aan mijn been en ik wil er van af.
  Samen met mijn vriend heb ik besloten om een strakker plan uit te voeren. Mijn vader is een paar jaar geleden overleden en heeft mij een kleine erfenis nagelaten. Ondanks dat geld bedrag op de bank, wilde ik er nooit aan komen. Het voelde niet echt als van mij. Ik heb besloten om de erfenis te gebruiken om een groot deel van de schuld te betalen en het resterende per maand af te lossen waarbij ik over 9 maanden schuld vrij zal zijn. In deze maanden zal ik mijn deel van de vaste lasten aan het aflossen van de schuld besteden. Wel betaal ik mee aan de maandelijkse boodschappen. Ik besef mij dat deze methode natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd. En ik ben ook dankbaar dat wij dit zo kunnen doen. Neemt niet weg dat wij de komende maanden niet extra kunnen sparen, terwijl wij wel bezig zijn met het opknappen van ons huidig huis en er moet nog het een en ander aan gebeuren. Maar het is voor een goed doel en alleen het idee geeft mij een bevrijd gevoel en motivatie voor de toekomst.

  • Hoi Charlie, wat een mooi bericht, dankjewel dat je dit deelt! En sorry voor deze trage reactie, het lukte me even niet om op de reacties op m’n blog te reageren. Wat supergoed dat je een plan hebt gemaakt! En ik denk maar zo dat je vader heel blij zou zijn met deze beslissing. Wat een mooie manier om zijn erfenis in te zetten en een mooie motivatie om je financiën ook daarna goed te blijven regelen. En hey, dan ben je inmiddels een heel eind zeker? Zet ‘m op nog even!

   • Hi Maaike,
    Hier een kleine update. Het aflossen ging sneller dan gedacht, doordat de maandelijkse verplichte kosten ook lager werd. Daardoor heb ik vandaag voor het laatst een aflossing gedaan. Heerlijk gevoel om er eindelijk van af te zijn. Een maand voor mijn 40e verjaardag!?

 15. Zag een artikel over je in de Villamedia. Besloot te Googlen en mijn ogen zijn geopend door je website. Ga nu toch maar eens kijken wat ome DUO nog krijgt van me en hoe ik het ga aanpakken. Bedankt voor alle info!

 16. Tip 1 is de beste. Ik vind NU het beste moment om af te lossen juist omdat de rente 0% is en ik zo voorkom dat er ooit rente op mijn schuld komt. (en ik zo ook voorkom dat de voorwaarden voor terugbetaling worden gewijzigd op een misschien niet zo’n fijne manier)

 17. Hi Maaike,
  Dit is inspirerend! Ik heb een studieschuld die ongeveer gelijk staat aan de schuld die je had. Daarbij heb ik al een kindje…. is je programma voor mij weggelegd?

  • Hey, thanks! En een kindje, leuk. Ik begon met versneld aflossen toen ik zwanger was. Leverde een mooie extra motivatie op. Dus ja, ik denk dat m’n trainingen je zeker kunnen helpen. Als je nog vragen hebt, mail gerust naar maaike@fuckdiestudieschuld.nl.

 18. Hey Maaike,
  Ik begin komend studiejaar aan mijn 3e jaar aan het HBO. De eerste twee jaar heb ik maximaal geleend bij duo en al dat geld apart gezet op een andere spaarrekening. Hierdoor had ik snel genoeg spaargeld om te trouwen en te verhuizen. Nu ga ik de komende twee jaar als een malle die studieschuld weer aflossen zodat ik mijn diploma haal zonder studieschuld! Bedankt voor je column, wish me luck!

 19. Hi Maaike,
  Ik had een studieschuld van 14.000 euro. Peanuts natuurlijk vergeleken met die jouwe, maar lange tijd durfde ik geeneens in te loggen bij DUO. Uiteindelijk gedaan, en sinds twee jaar het minimale aan het aflossen. Nu ong. nog 12.000 euro over.

  Afgelopen maanden ong. 15.000 extra afgelost op mijn hypotheek, aangezien ik daar rente voor betaal, en bij DUO is de rente op dit moment exact 0.0%. Dus hoewel ik ook wel stiekem fantaseer om alles volledig af te lossen, blijf ik voorlopig op mijn hypotheek aflossen.

 20. Ha Maaike, afgelopen jaar begon de studieschuld aan mij te knagen, vooral het aantal maanden dat ik nog moest stond me tegen. Nog 75 maanden en ik was al zo lang bezig. Ook had ik op mijn spaarrekening een flink bedrag verzameld, in verschillende potjes voor buffer, ‘leuke dingen’, en een potje voor inleg voor aankoop huis (maar dat zit er in deze markt voor mij echt niet in). Toen dat laatste potje hetzelfde bedrag bevatte als ik nog open had staan bij DUO ging de knop echt om. Meer spaargeld voor een vakantie en noodgevallen heb ik niet nodig, waarom niet versneld aflossen en in ieder geval dat aantal maanden terugdringen? Ik maakte een plan waarmee ik binnen twee jaar het openstaande bedrag kon aflossen, dat betekende dus het maandbedrag aan DUO ongeveer verdriedubbelen. Door Corona en niet extravagant leven kon ik daarnaast nog steeds sparen.

  Door dat versnelde aflossen ontstond echter nog een effect, de ik zag de schuld heel snel steeds verder krimpen, en tegelijkertijd bleef mijn spaarrekening nog steeds groeien… en daardoor werd het gevoel van Fuck die studieschuld eigenlijk alleen maar groter… Dus gisteren heb ik het restbedrag van bijna 16.000 eu in 1x overgemaakt! YESSS

  Tijd om dat te vieren, maar ik kijk ook al weer verder: wat nu? Hoe pak ik het volgende doel aan?
  Ik besef dat het een enorme luxe is dat ik die enorme aflossing in 1x kon doen. Het betekent een flinke dip in mijn spaarrekening, maar dat is het waard (er is toch nauwelijks rente op spaargeld, ik ben pas net aan het verkennen wat beleggen betekent en ik heb nog steeds een behoorlijke financiële buffer).
  Mijn eerste spaardoel is in ieder geval om mijn saldo weer zo snel mogelijk op te laten krabbelen naar wat het was, maar hoe daarna verder? Hoe breek je bijvoorbeeld een spaardoel voor een huis op in stukjes? Ik ben heel benieuwd naar hoe jij daar tegenaan kijkt & hoe jouw planning eruit ziet.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.