Aflossen is véél leuker dan je denkt. Lees maar

Glitterhartjes (want het aflossen van je studieschuld is leuker dan verwacht)
Het aflossen van mijn studieschuld is leuker dan ik had verwacht. Foto: DesignNPrint

Het aflossen van mijn studieschuld is veel leuker dan ik had verwacht.

Ik betaal dertigduizend euro af in twee jaar tijd. Dat is soms rot. Maar veel vaker is het fijn.

In dit verhaal beschrijf ik hoe dat kan.

Een studieschuld hebben is niet leuk

Voor de duidelijkheid: een studieschuld hebben is allesbehalve prettig. Praat me er niet van. Jarenlang ging ik gebukt onder de enorme schuld die ik bij DUO had opgebouwd.

Mijn studieschuld was maar liefst 51.759 euro en 61 cent.

Waarom zo’n hoog bedrag? Dat kwam zo.

Ik probeerde zo min mogelijk aan mijn studieschuld te denken. Dat lukte. Een beetje. Soms. Vaak voelde ik me moedeloos. Een mislukking. Rijk worden zat er voor mij niet in, dacht ik. Financieel was ik een ramp. Hoop dat het beter ging worden had ik niet.

Veel aflossen is afzien?

Begin 2019 was ik het zat. Ik ga mijn studieschuld zo snel mogelijk aflossen, besloot ik. Ruim dertigduizend euro in twee jaar.

Dat wordt twee jaar afzien, dacht ik. Maar daarna? Daarna zou ik blij zijn.

De realiteit is anders:

 • Ik heb al maanden geen kroeg meer vanbinnen gezien.
 • Van reizen droom ik alleen nog maar.
 • Mijn garderobe bestaat voornamelijk uit kledingstukken die ik uit de kast van m’n moeder heb gejat. (Thanks, mam.)
 • Ik ben nog maar halverwege het aflossen maar boy, ik ben blij! Opgelucht! Nu al! Aflossen blijkt heerlijk te zijn.

Ik heb zin in aflossen. Ik word er gelukkig van.

Tien redenen waarom het aflossen van mijn studieschuld veel leuker is dan ik had verwacht

Bijna een jaar ben ik mijn studieschuld als een gek aan het afbetalen. Meer dan duizend euro per maand, dat lukt me bijna altijd. September was m’n topmaand, toen loste ik tweeduizend euro af.

Let wel: gemakkelijk is dat niet. Wel leuk. Waardevol. Het levert me veel op.

Lees maar.

#1 Die donkere wolk is weg

Opluchting! Dat was het eerste positieve dat ik merkte. Zodra ik een plan had om in twee jaar van mijn enorme studieschuld af te zijn, voelde ik me lichter.

Ik dacht dat het me al die jaren best aardig lukte om niet aan mijn studieschuld te denken. Pas toen ik fanatiek met aflossen begon, realiseerde ik me dat dat toch niet zo was. Die studieschuld knaagde aan mij. Er was een donkere wolk. Altijd.

Die donkere wolk is weg. Het is zonnig in m’n hoofd. Ik huppel.

#2 Ik ben tevreden

Geluk is zo’n ongrijpbaar iets. Jaren was ik ernaar op zoek. Ik vond het nooit. Ja, achteraf. Bleek ik af en toe zomaar gelukkig te zijn geweest, zonder dat ik het had doorgehad.

Heel mijn leven was ik al op jacht. Ik wilde een baan, een relatie, een huis, een goede deal op Black Friday.

Hoe meer ik mijn best deed, hoe minder gelukkig ik me voelde.

En toen stopte ik met geld uitgeven.

• The Ancient Art of Stoic Joy

Die nieuwe iPhone? Voor het eerst in jaren had ik die niet. Ik ging ook niet op vakantie. Nauwelijks nog uit eten. Kleding kocht ik tweedehands.

Het maakte dat ik beter lette op alles wat ik had. En dat bleek heel veel te zijn.

Beter letten op wat je al bezit, dat adviseerden eeuwen terug al de filosofen die het stoïcisme aanhingen. Door stil te staan bij wat je kunt verliezen, waardeer je wat je hebt, schreef William B. Irvine in Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy.

• The Happiness Paradox

Hoe fanatieker je probeert geluk te vinden, hoe bewuster je merkt dat je het niet hebt. The Happiness Paradox, noemt filmmaker Matt D’Avella dat. Zijn oplossing? Vooral geen nieuwe dingen najagen. Nee, dankbaarheid, acceptatie en geduld, dat werkt beter. Kijk maar.

• Minimalisme

Het is fijn om minder spullen te hebben, leerde ik van Marie Kondo. Door minimalisme kom je erachter wat belangrijk is, leerde ik van Dennis Storm. Dankzij die twee is mijn huis leger, en mijn hoofd ook.

Ik ben, kortom, niet meer op jacht. Ik ben tevreden.

#3 Ik kan dingen!

Ruim dertigduizend euro aflossen in twee jaar is een krankzinnig plan. Althans, zo voelde het toen ik net was begonnen.

Zou ik dat echt kunnen?

In januari van 2019 loste ik 238,45 euro af. In februari 1.338,46 euro. En in maart 1.619,16 euro.

In mijn hoofd veranderde iets. Ik kreeg hoop. Ik zag steeds meer mogelijkheden. En ik werd liever voor mezelf. Als ik nu ’n dure pizza bestel, dan voel ik me niet meer lui en dik. Ach, denk ik dan, geeft niet. Morgen weer fanatiek aan de slag.

#4 Fanatisme is lekker

Menigeen probeert me af te remmen. Aflossen is goed, maar zo snel hoeft het niet, zeggen ze. Goedbedoeld, ongetwijfeld.

Wat zij niet weten: het is heerlijk om fanatiek te zijn. Volledige focus, dat werkt voor mij.

Het werkt aanstekelijk. Elke maand ontdek ik nieuwe manieren om geld te besparen. En hoe sneller het gaat, hoe minder stress ik voel.

#5 Veel toffe dingen zijn gratis

Twee jaar afzien, dat had ik verwacht. Leuke dingen doen? Dat zit er even niet in. Dat komt wel weer als ik mijn studieschuld heb afgerond.

Onzin!

Ik ontdek steeds meer toffe dingen die bijna niets kosten of zelfs helemaal gratis zijn. De bibliotheek. Picknicken in het park. Leren koken. Wandelen met mijn zoontje. Naar de sterren kijken. Een Netflix-marathon met een vriendin en pizza.

Vooruit, ik koop geen vliegtickets of boeken, en ik ga nauwelijks nog naar de kapper. Maar leuke dingen doen? Dat doe ik aldoor, ook zonder geld.

#6 Tweedehands is leuk en duurzaam

Ach ja, het klimaat. Nog zoiets dat aan mijn knaagde. Een schuldgevoel, dat ik weg probeerde te duwen. Want iederéén stapt toch weleens in een vliegtuig?

Toen begon ik met het fanatiek aflossen van mijn studieschuld. Ik geef nauwelijks nog geld uit. Koop bijna niks meer. En als ik iets nodig heb, kijk ik of ik het tweedehands kan krijgen. Boeken. Kleding.

Doe ik alles goed? Welnee. Maar tweedehandswinkels zijn veel leuker dan ik had verwacht. Schatzoeken is het. En minder spullen kopen is ook al fijn. Goed voor mijn studieschuld en nog goed voor het klimaat ook. Hell yeah.

#7 Ik heb lieve vrienden en familieleden

Ik wist wel dat ik een fijne familie had, en fijne vrienden ook. Heus. Maar in 2019, het jaar waarin ik moeder werd terwijl ik super zuinig leefde, merkte ik dat als nooit tevoren.

Iedereen helpt. Massaal. Bijna niets hoef ik zelf te kopen. Meubels, kleding, speelgoed, alles kan ik lenen of krijg ik zelfs cadeau.

En dat in een jaar waarin ik zelf helemaal niet zo veel aandacht heb voor iedereen. Ik doe mijn best, zeker wel, maar mijn tijd en energie steek ik toch vooral in mijn zoontje. We hebben het heerlijk samen, met z’n tweetjes, maar vermoeiend is het wel.

En als ik dan tijd heb voor m’n vriendinnen, dan wil ik het liefste thee drinken op de bank. Voor concerten, restaurants en koffietentjes heb ik geen geld.

En weet je? Dat vinden ze helemaal niet erg, die lieve vrienden en familieleden van mij. Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld.

#8 Ik weet beter wie ik ben

Ik kom uit een klein provinciestadje in Overijssel, een plek waar iedereen op elkaar let. Je was in de tuin hangen op zondag? Dat doe je daar niet, ook niet als je nooit naar de kerk gaat. Want de buren gaan wel.

Vroeger was ik bang om af te wijken. Om op te vallen.

Wat zouden de mensen wel niet denken?

Ik grinnik als ik dit schrijf. Ach ja. De mensen. Ze denken altijd wel wat.

Geeft niks.

Het is een onverwacht voordeel van het maken van ongebruikelijke keuzes. Ik ben overtuigd vrijgezel. Ik heb een kind van een spermadonor. En ik los zo snel als ik kan mijn studieschuld af.

En ik schrijf er nog over ook. Op het internet. Je weet wel, dat internet dat alles onthoudt.

Me niks aantrekken van wat anderen van me vinden, daar was ik niet zo goed in. Inmiddels weet ik: wat anderen van me vinden, heeft niets met mij te maken.

#9 Het delen van mijn verhaal helpt mensen

Het zat al jaren in mijn hoofd, dat ik eigenlijk zou moeten schrijven over die enorme studieschuld van mij. Komt nog weleens, dacht ik dan. Ik was te druk. En ik vond het te eng.

Begin oktober las ik de nieuwste cijfers van het CBS. Nog meer studenten lenen nog meer geld. Fuck it, dacht ik. Ik moet mijn verhaal delen. Wie weet helpt het iemand.

Nog dezelfde week lanceerde ik dit blog.

En het werkt! Fuck Die Studieschuld is nog nieuw, zo veel lezers zijn er nog niet. Maar in de afgelopen weken ontving ik al meerdere berichtjes van mensen die net als ik gebukt gaan onder een enorme studieschuld. Het is jammer dat het zo’n taboe is, schrijven ze, en wat fijn dat er iemand over schrijft.

#10 Ik ervaar een intens gevoel van vrijheid

Ik zit aldoor te glimlachen, tijdens het schrijven van dit verhaal. Het leven is heerlijk. Chaotisch, verwarrend, ingewikkeld, ja, en heerlijk.

Ik besef wat een enorme geluksvogel ik ben.

Ik had gedacht dat het afzien zou zijn, die twee jaar waarin ik bijna geen geld over zou houden. Maar dat is het niet. Het aflossen van mijn studieschuld is veel leuker dan ik had verwacht. Ik heb al maanden een intens gevoel van vrijheid.

***

Ook zin om af te lossen? Doe met me mee! Begin met dit stappenplan.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

21 REACTIES

 1. Ik vind het zó leuk om jouw verhaal te lezen! Een onderwerp dat velen van ons aanspreekt of zou moeten aanspreken. En dat gelukkig gevoel herken ik. Begin januari doe ik de laatste betaling van mijn studieschuld en dan ben ik er vanaf! ?

  • Ooooh, wauw, wat goed!! Heerlijk. Ben benieuwd hoe het voelt. Kan ook niet wachten tot ik zelf die laatste overboeking doe.

 2. Leuk geschreven stuk weer!! Erg herkenbaar en ook weer motiverend :). Dankjewel :).
  @ bonny: Aah tof, veel plezier alvast in januari. Dat is een mooi begin van het nieuwe jaar!!

  • Dankjewel! Fijn dat het motiverend is. Zou toch mooi zijn, als we door onze ervaringen te delen ervoor kunnen zorgen dat minder mensen nog ’n studieschuld hebben.

 3. Hoi Maaike,

  Je verhaal inspireert ontzettend. Ik ben zelf nog een student met ondertussen ruim 20000,- schuld. Veel minder dan die van jou ooit was, maar nog steeds iets dat me zorgen baart. Ik heb besloten, onder andere vanwege jouw verhaal, mijn lening terug te draaien naar 0. Het geld dat ik verdien met mijn bijbaantje is genoeg om van rond te komen, maar ik leende altijd bij en leefde graag wat ruimer (vakanties, uitgaan etc.). Het probleem voor veel mensen inclusief mij was en is het gemak waarmee geleend kan worden. Het gaat echt met een druk op de knop en inderdaad, zoals je elders aangaf, je bent er gewoon, vooral in je eerste studiejaren, niet veel mee bezig. Maar later kwam dat bij mij wel en leverde het veel stress op (nog steeds, kijkende naar bijvoorbeeld de huizenmarkt). En dan ben ik nog iemand die lenen niet per se nodig heeft, zoals anderen helaas wel. In ieder geval bedankt voor het delen van je ervaringen, je helpt anderen er echt mee. Dat het lekker wegleest helpt ook zeker 🙂

  • Hey Thomas, wat goed!! God, ik wilde dat ik zo slim was geweest toen ik nog student was. Toen dacht ik er ook wel eens aan, uiteraard, maar toch greep ik nooit in. Terwijl ik best veel geld uitgaf aan leuke dingen. Anyway, goed bezig! Zo kom jij tenminste niet op zo’n enorm bedrag uit. En als het even kan, probeer het af te lossen terwijl de rente nog laag is! Scheelt zo veel geld.

 4. Wauw Maaike, jouw verhaal is precies het laatste duwtje wat wij nodig hadden. We hadden al als doel om onze rest studieschuld in drie jaar af te willen lossen om er vanaf te zijn en omdat we tegen die tijd misschien een ander huis willen kopen. Maar we hadden ondertussen nog drie andere spaardoelen waardoor we het idee hadden dat niks echt lukte.
  Na het lezen van je blog is bij ons de knop om en hebben we bijna al ons spaargeld naar DUO overgemaakt en willen we nu in één jaar de resterende 10.000 euro aflossen. Met vakantiegeld en verder zo weinig mogelijk extra’s uitgeven, hoop ik dat het ons zelfs misschien wel sneller lukt. Het geeft ons nu al een goed gevoel! Bedankt!

  • Hoi Joke, wat gaaf!! Ja, alles tegelijk willen doen en dat dan niets opschiet, ik herken het precies. En dan word je ook nooit fanatiek want het gaat toch niet snel. Het is zo veel fijner om op één ding te focussen. En die tienduizend euro in 2020, dat gaat jullie zeker lukken! Zet ‘m op! 😀

 5. Ha Maaike,
  Wat een tof blog, inspirerend! Ik ben nu ook even in de budgetteer-apps aan het duiken en het lijkt me superhandig als mijn uitgaven bij mijn bank automatisch mee komen. Dat kan bij YNAB niet helaas. Daarom vroeg me nog af: heb je ook Mijn Huishoudboekje (voorheen Afas Personal) overwogen? Daar kan dat dacht ik wel. Zo ja: wat was je afweging om toch voor YNAB te kiezen? Ben benieuwd!
  Groeten Sophie

  • Ik ben toevallig ook groot YNAB fan. Ooit heb ik AFAS geprobeerd. Grote verschillen zijn dat de meeste budget programma’s alleen bijhouden wat je uitgeeft en daarnaast uitgaan van een voorspelling van je inkomen. Bij YNAB maak je alleen een plan voor het geld dat je hebt, elke keer als er iets binnenkomt. En als je je plan wijzigt (gepland of omdat je meer uitgegeven hebt dan je vooraf dacht) verschuif je geld, wat het heel concreet maakt dat je het maar een keer uit kan geven en dan uiteraard graag aan wat je het aller aller belangrijkst vindt.

   • Hoi! Ik gebruik YNAB omdat ik dat echt heel superfijn vindt. En ja, ik voer al mijn uitgaven handmatig in. Dat vind ik niet erg. Sterker nog: daar ben ik heel blij mee.

    Het kost maar een uurtje per maand. En doordat ik alles handmatig moet intoetsen ben ik me extra bewust van wat ik uitgeef. Dat heeft me al veel geld bespaard.

 6. Hoi Maaike, een heel erg inspireren en relevant verhaal op jouw blog! Een hele praktische, maar ook persoonlijke, vraag aan jouw… ben jij misschien bereid om inzage in jouw budget, of onderdelen ervan te geven? Hoeft natuurlijk niet in details, maar in grove lijnen uiteenzetten wat jouw salaris, vaste lasten, boodschappen, overige etc. zijn. Vanwege jou verhaal ben ik zelf ook aan het rekenenen gegaan en inderdaad valt er veel meer uit mijn budget te halen, dan ik mij bewust was. Toch kom ik niet aan zulke bedragen om af te lossen als jij weet te realiseren. In ieder geval bedankt voor het verhaal dat jij met ons op jou blog deelt! Groet Bas

  • Hoi Bas, toevallig heb ik dat net in een nieuw verhaal gedaan! Zie hier.

   Het duurde bij mij ook even, voordat ik zo fanatiek was. Elke maand vond ik nieuw geld dat ik kon besparen. En ja, tuurlijk, ik heb een aardig salaris. Dat helpt enorm. Zet ‘m op!

 7. Hoi Maaike, even een reactie op een van je oudere berichten. Ik vind je blog echt tof om te lezen en inspirerend. Dat ik nu reageer op een van je oudere berichten getuigd van het doorklikken in je blogs ;). Keep up the good work en ik doe met je mee! Je hebt mij mooie ideeën gegeven!

  • Hoi, welkom bij dit oude verhaal! Fijn dat je m’n blog leuk vindt. En tof dat je meedoet, zet ‘m op!!

 8. Maaike.

  Opeens belandde ik op jouw blog. En ik vind het zo fijn om jouw verhaal te lezen!
  Ben 25 jaar, net afgestudeerd en ben begonnen met mijn nieuwe baan. 21K studieschuld heb ik staan zag ik op duo.
  Veel geld is dat, denk ik dan.
  In eerste instantie wil ik er niet aan denken, en word ik er een beetje verdrietig van.
  Maar ik realiseer me ook dat ik écht de enige niet ben,
  je hebt me zojuist gemotiveerd met je fijne woorden
  fuck it, ik ga dit gewoon doen! Over een paar dagen krijg ik mijn eerste maandsalaris en ik ga meteen beginnen met aflossen daarvan. Ik heb er zin in 🙂

  • Hoi! Welkom hier! En wat goed dat je enthousiast wordt, dat gevoel gaat je helpen! En het zal vast niet altijd leuk en makkelijk zijn, maar aflossen is echt zo veel minder erg dan ik had verwacht, dat ga jij vast ook merken. Zet ‘m op!!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.