Nieuwe CBS-cijfers: De Nederlandse studieschuld is 19,3 miljard (in 2019)

Vijf studenten aan een tafel met laptops, en waarschijnlijk in 2019 met een studieschuld, meldt het CBS
Meer studenten hebben in 2019 een studieschuld, meldt het CBS. Foto: Annie Spratt

Studenten lenen steeds vaker en ze lenen bovendien steeds meer. De totale studieschuld in Nederland loopt in 2019 op tot 19,3 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is 1,9 miljard euro meer dan in 2018.

Het was natuurlijk te verwachten. De totale Nederlandse studieschuld stijgt al jaren. En vanaf 2015, toen de basisbeurs werd afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd, stijgt het extra hard.

Dit jaar hebben 1,4 miljoen mensen een studieschuld, blijkt uit de cijfers van het CBS. Dat zijn er 388.000 meer dan in 2015. Gemiddeld is hun schuld 13.700 euro. Hoe jonger de studenten, hoe groter hun schuld gemiddeld is.

CBS: Hoeveel studieschuld is normaal in 2019?

Je hebt een studieschuld, maar is-ie hoog of laag? Wat is eigenlijk normaal?

De gemiddelde studieschuld aan het begin van 2019 was dan wel 13.700 euro per persoon maar ja, dat is slechts een gemiddelde. Er zijn natuurlijk allerlei uitschieters.

Nieuwsgierig? Hier zet ik alles op een rij.

Update! Het CBS heeft eind 2021 nieuwe cijfers gepubliceerd. Je vindt ze hier. (Spoiler: de totale Nederlandse studieschuld is nog verder gestegen.)

Update: Fuck Die Studieschuld

Al tijden liep ik rond met het idee te schrijven over mijn studieschuld. Het kwam er nooit van. Te druk, te spannend, komt nog wel eens. Tot ik in oktober 2019 deze studieschuld-cijfers van het CBS zag. Nog meer studenten lenen nog meer geld.

Hup, dacht ik. Dit is het moment. Als ik het nu niet doe, komt het er waarschijnlijk nooit van.

In vijf dagen schreef ik een persoonlijk relaas over mijn eigen studieschuld, ontwierp ik dit blog, en schreef ik nog wat meer. In het weekend was alles klaar. Moe en tevreden was ik toen. Ik heb zin om mijn zoektocht met schulden en geld met jullie te delen!

Doe je met me mee? Begin met dit stappenplan!

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.