De strategie van Kiki Bakker: elke dag 5,50 euro overmaken naar DUO

Een lachende Kiki Bakker, ze is blij dat ze elke geld kan overmaken naar DUO
De strategie van Kiki Bakker: elke dag geld overmaken naar DUO. Foto: Prisca Visser

Je wekker gaat, je grist je telefoon van het nachtkastje, je drukt op snooze en, ja, wat dan? Instagram checken? TikTok? WhatsApp misschien?

Neen. Niets van dat alles. Je opent de app van je bank en je maakt 5,50 euro over naar DUO. Elke dag opnieuw.

Huh, wat?

Jep. Welkom bij het ochtendritueel van Kiki Bakker.

‘Mijn salaris ging gewoon altijd op’

“Ik kon niet met geld omgaan”, vertelt de 37-jarige Kiki. “Ik had een goede baan en ik woonde zelfs een tijd anti-kraak. Dan zou je geld moeten kunnen overhouden. Maar nee, mijn salaris ging altijd helemaal op. Geen idee waar al dat geld is gebleven.”

Het gevolg? Een flinke studieschuld en een bankrekening waarop ze vrijwel doorlopend rood stond.

Oef.

Toen gebeurden er twee dingen.

Eén: Kiki ontmoette haar toekomstige echtgenoot, een man die zijn budget nauwgezet bijhield in Excel en zowaar spaargeld had. Twee: ze nam ontslag, verkocht haar huis, trok bij ‘m in, ging met ‘m op reis, werd zwanger en startte een bedrijf.

En toen kwam het dieptepunt

Het avontuur begon met een aardige financiële basis. Dankzij de overwaarde van haar koopwoning kon ze de reis betalen en zichzelf bovendien goed redden tijdens haar zwangerschapsverlof.

Maar ja, toen was het verlof voorbij en het geld op.

Ondernemen is best lastig, zegt Kiki, zeker in het begin. Je kunt opdrachtgevers hebben, en werk genoeg, maar je facturen worden niet altijd vooraf betaald. Je hebt, kortom, een buffer nodig. En die had ze niet meer.

Zo kon het gebeuren dat ze op een dag, ergens in de zomer van 2018, een rekening moest betalen en zag dat er op haar bankrekening nog maar 23 euro stond.

“Dat was het dieptepunt”, vertelt ze. “Ik dacht: jezus, je bent 35 jaar, je hebt een kind en een huis in Amsterdam, hoezó heb je maar 23 euro op je rekening?”

Vastberaden: ‘Dit ga ik zélf oplossen’

Op dat moment klikte er iets in haar hoofd, blikt Kiki terug. “Ik wist: ik ga dit keer niet opnieuw geld lenen. Ik ga niet vragen of iemand me iets kan voorschieten. Nee, ik ga dit zélf oplossen.” Dit gebeurt me nooit meer, besloot ze vastberaden.

Het past bij haar, die zelfredzaamheid. Ze is er goed in. Sterker nog: het is precies wat ze als coach aan haar klanten leert. Als je iets wilt veranderen, moet je eerst jezelf in beweging krijgen. Hoe zorg je ervoor dat dat lukt?

Ze had die kennis alleen nog nooit toegepast op haar eigen financiën.

Fanatiek ging ze aan de slag. Ze regelde dat enkele opdrachtgevers alvast een aanbetaling doen. Ze gooide nieuwe facturen eerder de deur uit. Ze dook in boeken en podcasts over hoe je slim met geld kunt omgaan.

Ze leerde: je moet beginnen met een klein doel. Ze leerde ook: je moet zorgen dat je omgaan met geld leuk gaat vinden.

Hmm, dacht ze, je schulden aflossen, kan dat leuk zijn?

Het eerste plan: 1000 euro sparen in één jaar

Haar eerste doel: zorgen dat ze niet aldoor meer duizend euro rood stond op haar bankrekening. “Duizend euro vond ik heel veel geld”, zegt ze. “Ik besloot het daarom op te knippen in kleine stukjes.”

Een rekensommetje volgde. Duizend euro bij elkaar sparen in een jaar tijd, dat komt neer op 2,75 euro per dag.

Dat kan ik, dacht ze.

En zo ontstond haar eerste financiële ochtendritueel. Wakker worden en hup, ogenblikkelijk 2,75 euro overboeken naar de spaarrekening.

“Die eerste week lachte ik mezelf uit. Na vier dagen had ik een tientje. Ha, dat is toch knikkerwerk. Dat schiet niet op. Maar hey, toen zat ik ineens op 25 euro, toen op 50, en op 100. En dat zonder dat ik het geld miste. Toen begon ik er zowaar schik in te krijgen.”

Zowaar, het lukt! En nog extra snel ook

Hoe meer lol Kiki erin kreeg, hoe fanatieker ze werd. Boeken verkopen, af en toe nog wat extra geld opzijzetten, en ja hoor, al na zes maanden had ze duizend euro op haar spaarrekening staan. Een half jaar sneller dan ze had verwacht.

Hoppa, in één klap overmaken naar haar betaalrekening. En dan vanaf nu nooit meer rood staan. Heerlijk.

En ja, dan wat? “Dan kan ik ook mijn studieschuld wel sneller aflossen”, besloot ze.

Elke dag geld overmaken naar DUO

Haar strategie moest iets aangepast want geld overmaken via Mijn DUO kan vanaf 5 euro. Die 2,75 euro was dus te weinig. Kiki deed het bedrag keer twee, en dus maakte ze in 2019 – naast haar vaste maandbedrag – elke ochtend 5,50 euro over naar DUO.

Hoe hoog is haar studieschuld eigenlijk nog? “Aaaah, zet dat bedrag maar niet in het verhaal”, zegt Kiki, om nog geen kwartier later terug te komen op die beslissing. “Ach, wat maakt het ook uit. Ik heb nog zo’n 35.000 euro staan. Schrijf maar op.”

Je schaamt je snel voor je studieschuld, verklaart ze haar aanvankelijke terughoudendheid. Maar, zegt ze, dat is helemaal niet nodig. Je kunt het beter omdraaien en trots zijn.

“Vroeger zei ik vaak dat ik niet met geld kon omgaan. Dat zeg ik niet meer. Ik kan het nu wél. Ik los mijn studieschuld extra snel af en daarnaast heb ik inmiddels wel een fijne buffer bij elkaar gespaard. Daardoor groeit mijn eigenwaarde, en dat is veel waard.”

En nu: vrolijk worden van aflossen

In 2019 begon Kiki bijna elke dag met het overmaken van geld naar DUO. “Een enkele keer kwam het er niet van. Maar die dagen haalde ik altijd in.”

Inmiddels heeft ze haar tactiek iets aangepast: ze doet nu elke week een extra aflossing. Precies 7 keer 5,50 euro, elke maandag 38,50 euro. “En soms, als ik een rotdag heb, stuur ik nog eens extra 5,50 euro naar DUO. Dat vrolijkt me meestal wel weer op.”

Kijk: blij worden door je studieschuld af te lossen. Het kan. En het maakt alles beter.

***

Coach Kiki Bakker helpt mensen hoe ze goede gewoontes kunnen aanleren én volhouden. En dat zonder dat je er alsmaar discipline of wilskracht voor nodig hebt. Nieuwsgierig? Lees haar gratis guide met tips.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

14 REACTIES

  • Ja, leuk!! Ik wil dit straks ook gaan doen. (En eigenlijk nu ook al maar ja, ik maak alles wat ik heb al over naar DUO haha dus er valt nu nauwelijks meer te besparen.)

 1. Hahaha wat een grappige strategie! Zou niet bij mij passen maar als het werkt dan werkt het 🙂 krijgt ze dan ook dagelijks een bevestiging van de extra betaling? ik word daar altijd zo gelukkig van

 2. Wat een leuke strategie! Voor mij zou het niet werken omdat ik het blijst wordt van in 1x een groot bedrag. De impact ervan krijg ik een kick van. Verder heb ik de tik dat het netjes afgerond moet zijn dus de openstaande 0,50 cent zou ik regelmatig gek van worden haha.

  • Haha! Ik probeer vaak net ’n nieuw duizendtal eraf te knabbelen, dan kom ik bijvoorbeeld op 12.999,99 euro uit. Wel grappig dat dit soort dingen extra motiverend kunnen werken. Handig gebruik van maken.

 3. Op basis hiervan m’n eerste aflossing gedaan van €7,21!

  Ik was al wel aan het speciaal voor m’n studieschuld aan het sparen €200,- per maand. Dit blijf ik ook nog op deze manier doen, dan ben ik in iets meer dan 10 jaar na m’n afstuderen van m’n studieschuld af. (Reken maar uit hoeveel ik oorspronkelijk had..)

  Maar uitgerekend dat ik voor iedere 7 euro een dag dichter bij m’n aflosdatum kom. Dus op dagen dat ik me rot voel en niet vooruit lijk te komen, maak ik voortaan €7 over naar de DUO. Ben ik die dag toch weer een beetje vooruit gekomen. Wie weet red ik het dan zelfs onder de 10 jaar! (En die 21 cent was gewoon om van m’n studieschuld nu een rond bedrag te maken!)

  • Yes! Wat goed! En dat is een mooie manier van ernaar kijken inderdaad. Iedere keer dat je 7 euro kunt missen, ben je een dag dichterbij. En als je op mij lijkt, dan zul je zien dat je vanzelf steeds sneller gaat. Die tien jaar ga je zo sowieso halen, daar twijfel ik helemaal niet aan. Je gaat ook in die tien jaar misschien nog wel meer verdienen hè? Lekker bezig!

 4. Fantastisch wat inspirerend! Ik ga dit ook doen, met hetzelfde eerste doel: uit de roodstand, en een buffer!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.