Deze 8 fouten maakte ik bij het aflossen van mijn studieschuld

Vrouwen eten en drinken in een restaurant, oftewel een van de fouten die ik maakte bij het aflossen van mijn studieschuld
Eén van mijn fouten bij het aflossen van mijn studieschuld: vaak naar de kroeg. Foto: Kelsey Chance

Vandaag ben ik jarig. Achtendertig jaar ben ik geworden. Een dag om terug te blikken en vooruit te kijken. Ik heb aardig wat fouten gemaakt bij het aflossen van mijn studieschuld. En toch is er hoop: er is nog tijd genoeg om rijk te worden.

In een serie van drie blog posts ga ik je laten zien:

 1. Welke acht fouten ik maakte (dat lees je hieronder)
 2. Waarom het nog niet te laat is om rijk te worden
 3. Het belangrijkste dat ik daarvoor nodig heb

Dit is de eerste van de drie verhalen. Let’s go.

De fouten die ik maakte bij het aflossen van mijn studieschuld

Als student dacht ik dat ik weinig keus had. En ook kort na mijn afstuderen zag ik nauwelijks opties. Ik had nu eenmaal niet veel geld en dus zat ik met een studieschuld. Gelukkig waren de voorwaarden soepel en mocht ik lang over het terugbetalen doen.

Toch?

Welnee! Inmiddels weet ik beter. Ik had alles veel slimmer aan kunnen pakken en dan was ik al jaren van mijn studieschuld af geweest. Hieronder de fouten die ik maakte zodat jij gewaarschuwd bent en sneller rijk kunt worden.

#1 Denken dat een studieschuld niet zo erg is

Een studieschuld is de beste lening die je kunt hebben, hoorde ik als 18-jarige overal. En boy, wat wilde ik dat graag geloven. Plots kon ik die dure studentenkamer betalen, net als die leuke meubels en dan kon ik nog naar de kroeg en op vakantie ook. Hoera!

Ik stond nauwelijks stil bij hoeveel ik leende. Ik had geen idee wat het totaalbedrag zou worden. Als ik eenmaal een goedbetaalde baan zou hebben, zou ik alles makkelijk kunnen afbetalen. Easy peasy, geen probleem.

#2 Maximaal lenen

Hoe meer ik kon lenen, hoe fijner het was. Ik bestudeerde alle regelingen en zorgde ervoor dat ik elke maand het maximale bedrag op mijn bankrekening kreeg gestort. En dat bedrag kreeg ik ook rustig altijd op.

Mijn budget? Ik had natuurlijk moeten uitrekenen hoeveel ik nodig had om vervolgens te beslissen hoeveel ik extra zou moeten lenen. Maar nee. Ik leende met liefde maximaal en berekende vervolgens hoe vaak ik naar de kroeg kon.

#3 Luxe leven als student

Luxe leven, dat is precies wat ik als student deed. Boodschappen haalde ik bij ’n dure supermarkt zonder op de prijzen te letten. Uit eten? Ja hoor. Elke week. Je moet toch van het leven genieten? En daar heb je geld voor nodig, althans, dat dacht ik.

Reizen, dat deed ik ook aldoor. Spijt heb ik daar niet van, ik heb veel mooie avonturen beleefd (en domme dingen gedaan, zoals in Guangzhou) waar ik veel van heb geleerd. Toch, weet ik nu, ik had die reizen prima kunnen maken met veel minder geld. Vooruit, minder luxe, maar wat geeft dat.

#4 Niet direct beginnen met aflossen

Je studieschuld aflossen hoeft pas twee jaar nadat je bent afgestudeerd. Ook hier maakte ik dezelfde fout: ik dacht niet na. Dat direct aflossen heus ook mocht? Stond ik niet bij stil. Dat de rente tijdens die twee jaar gewoon doorloopt? Ik had geen idee.

Met mijn eerste echte baan verdiende ik veel meer geld dan mijn studentenbaantjes opbrachten. Als ik als student was blijven leven, had ik snel aardig wat kunnen aflossen. Maar nee, ik wilde een huis, en nieuwe meubels en nog vaker op reis.

#5 Niet durven kijken hoeveel het is geworden

Af en toe begon het te knagen, die enorme studieschuld die ik had opgebouwd. Hoeveel het ondertussen was geworden? Ik had geen idee. En ik durfde niet te kijken. Brieven van de IB-Groep (de voorloper van DUO) las ik nauwelijks.

Jarenlang ontweek ik mijn studieschuld. Ik wilde het niet weten, ik wilde er niet naar kijken, ik wilde er niet over praten. Pas ruimschoots na mijn dertigste besloot ik in te loggen om te kijken hoe erg de schade was. (Maar liefst 51.759 euro en 61 cent. Fuck.)

#6 Een huis kopen

Samen met mijn toenmalige vriend kocht ik in 2008 een huis. Net voor de economische crisis was het, in een tijd waarin banken nog zonder veel vragen een hypotheek verstrekten aan mensen met een studieschuld.

Kon toch prima, dacht ik toen. Kopen is immers goedkoper dan huren in de vrije sector. En die enorme studieschuld? Och, dat kwam vanzelf wel goed, dacht ik. En dat ik geen cent spaargeld had? Ach, dat zou toch allemaal wel loslopen. Financieel blogger Mr. Money Mustache legt goed uit waarom dat niet waar is.

#7 Het afbetalen tijdelijk stopzetten

Het liep niet los. De relatie ging over, ik kon het huis in mijn uppie niet betalen en dus verkocht ik mijn deel aan mijn ex. In 2012, op het hoogtepunt van de financiële crisis. Gevolg: een restschuld van 6800 euro bij de ABN Amro, met dik 10 procent rente.

En nu? Ik besloot het terugbetalen van mijn studieschuld tijdelijk stop te zetten. Dat mocht immers. De rente was gelukkig toch laag, dus zoveel kostte het me niet. En ja hoor, weer koos ik gedachteloos voor het maximum: vijf jaar lang loste ik niet af.

#8 Het minimum aflossen

Toen ik na vijf jaar een brief van DUO kreeg met de mededeling dat ik weer moest gaan aflossen, baalde ik. Shit, die verrekte studieschuld, ook dat nog. Snel checkte ik mijn maandelijkse minimumbedrag. Hmm, vooruit, dat moest dan maar.

En wéér lette ik alleen op het minimum dat ik zou moeten betalen. Dat ik zo nog jaren aan die akelige schuld vast zou zitten? Ach ja, dat was nu eenmaal zo, dacht ik. Er zat toch immers niks anders op. Welke opties had ik nu helemaal?

En dan het goede nieuws: er is hoop

Het goede nieuws: ik blijk heel veel opties te hebben om mijn situatie aan te pakken. Het is nog lang niet te laat om mijn leven te verbeteren.

Sterker nog, ook rijk worden kan nog gewoon. Makkelijk zelfs. En dat ga ik doen ook. Daarover meer in het tweede deel van deze serie.

Welke fouten heb jij gemaakt tijdens het aflossen van je studieschuld?

En, hoe zit het met jou? Heb jij deze of andere fouten gemaakt bij het aflossen van je studieschuld? En heb je zin om het slimmer aan te pakken? Volg het stappenplan, schrijf je in voor de nieuwsbrief en doe met me mee! 🙂

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

5 REACTIES

 1. Goh, ik heb het redelijk vergelijkbaar gedaan. Stond dan wel nooit rood en had geen creditcard, maar wel tijden een maximale lening en dus ook een flinke schuld. En in 2008 kocht ook ik een huis, wat de jaren daarna flink ‘onder water’ stond. Alleen bleef mijn relatie overeind en maakt onder water niet uit als je maar niet verhuist.
  Eerder had ik al wel door dat ik vroeger niet zo geweldig met geld was (vooral penny wise, pound foolish). Maar hierdoor zie ik heel concreet hoe naïef ik was.
  Het laatste stukje studieschuld staat er nog steeds, omdat extra aflossen op de hypotheek meer rentewinst oplevert. Maar het zit me steeds meer in de weg.
  En ik ben nog meer gemotiveerd mijn zoon een financiële opvoeding te geven!

  Dat ga jij natuurlijk ook doen. Je kan niet meer anders dan dit doorgeven. Geweldig dat je al zo ver bent met aflossen! Zet ‘m op met de laatste maanden.

  • Hoi Marlies, dankjewel! Jazeker ga ik dit doorgeven aan m’n zoontje. Veel zin om hem dit alles te leren. Als we het een beetje slim aanpakken, hoeft hij nooit van z’n leven te lenen. Hoe fijn is dat. En ik snap je! Ik wil die studieschuld ook snel weg, ook al is de rente nu 0 procent. Of nee, juist nu, dan hoef ik nooit meer rente te betalen. Jij ook succes!

 2. Studenten het geleende geld kwijtschelden vind ik een goed idee !!
  Maar dan de studenten die het “goedkope” geld hebben gebruikt voor Bitcoins, aandelen, telefoons of andere uitgaven die niets met studies te maken wel uitzonderen.
  Het kan niet zo zijn dat zij die in weelde zijn groot gebracht en ook hieruit een slaatje willen slaan daarmee wegkomen.
  Studie is studiebeurs en andere uitgaven zijn een persoonlijke lening.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.