Negen fijne dingen waar je jezelf op kunt trakteren (voor als je echt iets kopen wilt)

Een witte man met tatoeages zit op een bankje in een museum, om hem heen hangen schilderijen (wellicht had hij zin om zichzelf te trakteren)
Soms heb je zin om jezelf te trakteren. Foto: Ryan

Soms heb je zin om iets voor jezelf te kopen. Jezelf te trakteren.

Weet ik wel.

Een cadeautje. Iets luxe. Iets waar je blij van wordt.

Allereerst: self-care hoeft niet duur te zijn

Nope, echt niet. Sterker nog, de beste self-care kost geen of nauwelijks geld, is mijn ervaring. Lees maar.

Maar je wilt echt wat

Soms heb je dat gewoon. Ik ook. Weliswaar beduidend minder vaak dan vroeger, maar toch. En op zo’n moment kun je maar beter iets kopen waar je daadwerkelijk blij van wordt, niet alleen vandaag maar ook later nog.

Hier negen tips

Negen tips heb ik voor je om jezelf te trakteren. Ze zijn slechts bedoeld als startpunt, kies wat je aanspreekt en voel je vrij om andere opties te bedenken die beter bij je passen. Je weet het altijd het beste zelf.

Tip 1: Een Museumkaart

Een Museumkaart! Oftewel een Museumjaarkaart, zoals-ie vroeger heette. Zonder twijfel een van m’n beste aankopen van 2022. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan en toffe plekken ontdekt, zelfs in m’n eigen stad. Voor 64,90 euro kun je een jaar op pad.

Tip 2: Sowieso zijn musea superleuk

En ook zonder zo’n jaarkaart zijn musea leuk. Krijg er altijd een vakantiegevoel van, heerlijk is dat. Ben dol op openluchtmusea, om maar iets te noemen. Fijn slenteren door het verleden. Mooie gebouwen en omgevingen ook meestal. Aanrader.

Tip 3: Iets kleins van een mooi merk

Als ik écht graag iets luxe wil dan zoek ik vaak naar iets kleins van een mooi merk of bedrijf. Een koffie in de lobby van een chic hotel bijvoorbeeld. Of alleen een lippenbalsem of zeepje van die dure winkel. Drie bonbons bij de chocolaterie.

Tip 4: Een abonnement op de bieb

Iets waar je lang plezier van kunt hebben: een abonnement op de bibliotheek. Kost maar een paar euro per maand en je hebt onbeperkt toegang tot boeken (en luisterboeken en e-books). En een bezoek aan een bieb is meteen een leuk uitje.

Tip 5: Kunst

En wat denk je van kunst? Toegegeven, dit kan duur worden. Maar soms valt het mee. Zo kocht ik dit jaar op Etsy een piepklein olieverfschilderijtje van een Oekraïense kunstenares. Kostte drie tientjes en ik word er vrijwel dagelijks blij van.

Tip 6: Knutselspullen

Ook leuk: knutselspullen om zelf creatief te worden. Knutselwinkels zijn vaak heerlijk om doorheen te slenteren, de prijzen vallen mee en dingen creëren is ook al zo lekker rustgevend. Zelf kerstversiering maken bijvoorbeeld.

Tip 7: Kleding (en dan verantwoord)

Kleding kopen is niet mijn grootste hobby maar ik word er wel altijd blij van als het me lukt om het verantwoord te doen. En dat hoeft niet per se duur te zijn! Lees maar. Zo koop ik truien en jassen bijvoorbeeld graag tweedehands via Vinted.

Tip 8: Mooi warm licht in je huis

Wil je je huis snel een mooiere en fijnere uitstraling geven? Fiks beter licht. Zoek een paar mooie lampen (vaak goed tweedehands te vinden) en koop peertjes die allemaal precies dezelfde kleur licht geven. Helpt zoveel! (Hier meer budget-tips voor je huis.)

Tip 9: Games en bordspellen!

M’n favoriet. Ik ben dol op gamen. Stardew Valley bijvoorbeeld, of The Sims 4. En meer narratieve games zoals Lake, Gone Home of Firewatch. En ik hou ook van bordspellen en puzzels. Duur? Valt vaak best mee als je kijkt naar hoeveel uren plezier je ervan hebt.

En weet je wel dat je eigenlijk niks moet kopen?

Soms heb je dat, dat je heel graag iets wilt maar dat je eigenlijk wel weet dat het op dat moment beter is om niets te kopen. Dan is jezelf trakteren op iets dat gratis is een beter idee. Lees dan dit. Helpt mij meestal.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.