Vijf dingen die ik wél weer koop (nu mijn studieschuld is afgelost)

Mijn zoontje in het Museum aan de A in Groningen (kaartjes voor musea horen bij de dingen die ik wel weer koop nu mijn studieschuld is afgelost)
Welke dingen ik wel weer koop? Toegang tot leuke musea, zoals hierboven het Museum aan de A in Groningen.

Welke dingen ik wel weer koop nu ik mijn studieschuld heb afgelost, dat is een van de meest gestelde vragen die ik krijg. Wat heb ik tijdens het aflossen het meeste gemist? Wat heb ik meteen gekocht zodra ik er weer geld voor had?

Lees maar.

1. Vakanties

Reizen! Dat heb ik zo gemist tijdens het aflossen. En toen ik mijn studieschuld eindelijk helemaal had afbetaald, was het eind 2020 en zaten we nog middenin de pandemie. Gelukkig zijn we inmiddels weer een heel stuk vrijer.

Niet dat ik weer net zoveel reis als voorheen. En vliegen heb ik sinds 2018 helemaal niet meer gedaan. Misschien ooit nog weer eens, maar ik wil het klimaat graag sparen. Ik zal nooit meer zo zorgeloos in een vliegtuig stappen als ik vroeger deed.

2. Games

Tijdens het fanatieke aflossen heb ik één keer een game gekocht. The Sims 4. En ik voelde me er schuldig over. Dat bleek onnodig. Sure, het kostte een paar tientjes, maar het leverde me vele avonden plezier op. Helemaal niet zo duur dus, eigenlijk.

Sinds ik klaar ben met geld overmaken naar DUO koop ik dan ook geregeld een nieuwe game. Ik ben dol op de games van Carol Reed bijvoorbeeld, waarbij je de rol van een detective in Zweden op je neemt. Heerlijk rustgevend (en best goedkoop).

3. Dingen voor m’n huis

Wat ik tegenwoordig ook weer doe: mijn huis mooier maken. Niet dat het me kapitalen kost. Sterker nog, ik wil graag een nieuw bed, zo’n dure, en ik stel het sparen ervoor steeds uit omdat ik niet goed durf. Voelt raar, veel geld uitgeven aan meubels.

Maar toch, ik koop af en toe (budget-)kunst voor aan m’n muren, ik loop met plezier door tweedehands winkels op zoek naar mooie lampen en kastjes en ik ben ook bezig met een plan om van mijn saaie balkon een weelderige jungle te maken.

4. Speelgoed

Ah, ja, speelgoed. Dat is ook iets dat ik nu geregeld koop. LEGO natuurlijk, minstens zoveel voor mezelf als voor mijn zoontje. Een keukentje met houten donuts. Een ijscokar. Een puzzel. Een boek. En veel van die kleine autootjes.

Ik probeer het wel met mate te doen. Oneindig veel speelgoed is niet nodig. Dingen die veel herrie maken zijn dat evenmin. Tweedehands is ook prima. En ik koop graag van merken die duurzaam en verantwoord te werk gaan.

5. Op stap

Op stap! Leuke dingen doen. Herinneringen maken. Dat hoeft niet per se veel geld te kosten, dat heb ik tijdens het aflossen wel geleerd. Lees maar. Maar toch zijn er ook zat dingen die wel geld kosten en die ik tegenwoordig weer graag doe.

Naar de bioscoop met m’n zoontje bijvoorbeeld, naar zo’n kinderfilm van dertig minuten. Of met z’n tweetjes naar een museum. Of een oppas huren en dan met vriendinnen naar de kroeg. Of uit eten. Of naar een concert.

Dingen die ik nog steeds níet koop

Naast de dingen die ik inmiddels wel weer koop, zijn er ook nog zat dingen waar ik nog steeds geen of nauwelijks geld aan uitgeef, ook al ben ik dan van mijn studieschuld af en zou het op zich best weer kunnen. Lees maar.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.