Vijf dingen die ik nog steeds niet koop (ook al heb ik mijn studieschuld afgelost)

Een muffin bij een tankstation (dat is een van de dingen die ik niet meer koop)
Een muffin bij een tankstation, dat is een van de dingen die ik bijna niet meer koop. (Alleen pas deed ik het toch want ik was op vakantie en lui.)

M’n studieschuld mag dan al anderhalf jaar afgelost zijn, er zijn nog best wat dingen die ik nog steeds niet koop. Het zijn stuk voor stuk dingen die ik eigenlijk helemaal niet mis. Liever steek ik m’n geld dan ook in andere dingen.

Lees maar.

1. Benzine (oftewel: een auto)

Toen m’n oude Toyota Starlet tijdens het aflossen werd afgekeurd, besloot ik geen nieuwe auto te kopen. En het leven zonder auto bevalt me bijzonder goed. Ik ben dol op de trein en ook de buslijnen in Nederland zijn tegenwoordig vaak top.

Of ik het dan nooit mis, zo’n auto? Jawel. Soms. Een paar keer per jaar. Maar ach, dat weegt niet tegen hoe duur ’n auto is. Belasting, verzekering, onderhoud, benzine, het gaat maar door. Nee, dan liever af en toe ’n treinkaartje. Scheelt zoveel geld.

En heb je per se ’n auto nodig, bijvoorbeeld voor je werk? In een oud barrel rijden, kan verrassend fijn zijn, vertelt Ernst-Jan Pfauth.

2. Boeken

Vroeger, voordat ik met fanatiek aflossen begon, kon ik geen boekwinkel binnenlopen zonder met minstens twee boeken weer te vertrekken. Dat veranderde toen ik wél fanatiek ging aflossen. Plots kocht ik bijna helemaal geen boeken meer.

Nog steeds heb ik trouwens ongelezen boeken in m’n kast. Boeken kopen en boeken lezen blijken twee heel verschillende hobby’s te zijn. Ik koop ze dan ook nog altijd zelden. En wat ook helpt: ik ben lid geworden van de bibliotheek (en dat is heel leuk).

3. Koffie to go

Nog iets waar ik bijna geen geld meer aan uitgeef al zou het inmiddels best weer kunnen: koffie to go. Je weet wel, zo’n meeneembakkie op het station of bij ’n koffietentje in de stad. En ook broodjes of snacks koop ik zelden spontaan tussendoor.

Voor de duidelijkheid: ik geef wel weer meer geld uit in de horeca nu mijn studieschuld weg is. Ik doe het alleen veel bewuster dan vroeger. Dus niet meer zonder nadenken steeds van alles kopen en dan achteraf schrikken van hoe blut ik alweer ben.

En oké, mocht ik echt eens op een station staan en ik heb honger dan zal ik heus iets kopen, ook al is het duurder dan in de supermarkt. Het punt is alleen: die situatie komt bijna niet meer voor, zo enorm ben ik nu gewend aan dingen van huis meenemen.

Trouwens, ik geef sowieso niet meer veel geld uit aan koffie. Tijdens het aflossen heb ik mijn luxe koffiezetapparaat verkocht (lees maar) en het is nog geen moment in me opgekomen om opnieuw zo’n duur apparaat te kopen. M’n simpele filterkoffie is prima.

4. Kleding

Vooruit, zo drastisch als tijdens het aflossen ga ik niet meer te werk. Destijds heb ik twee jaar lang helemaal niets gekocht, op twee voedingsbh’s na (borstvoeding kan verrekte duur zijn). Maar: ik koop nog altijd véél minder kleding dan ik vroeger deed.

Drie dingen helpen me daarbij:

  • Ik weet inmiddels dat ik mijn geld veel liever aan andere dingen uitgeef
  • Ik weet beter wat ik graag draag en doe daardoor minder miskopen
  • Ik denk van tevoren beter na over wat ik nodig heb

Kinderkleding koop ik ook nog altijd bijna niet. Ik heb geluk met ’n nichtje van mij die me geregeld wat kledingstukken geeft waar haar zoontjes niet meer inpassen. En zodra mijn zoontje eruit is gegroeid, geef ik ze weer door aan vriendinnen.

Oh, en als ik dan kleding koop, probeer ik het verantwoord en duurzaam te doen. Dat kan ook best zonder dat het meteen superduur is, is mijn ervaring. Hier lees je hoe.

5. Tassen, portemonnees en etuis

Veel kleding kopen, was nooit echt m’n hobby maar aan tassen, portemonnees en etuis gaf ik vroeger wel graag vaak en veel geld uit. Tijdens het aflossen ontdekte ik hoe fijn ik minimalisme vind en hield ik daar helemaal mee op. En nog steeds koop ik ze niet.

Wat me hierbij trouwens ook helpt, is dat ik ooit eens een enorm dure portemonee heb gekocht. Daar voelde ik me destijds best schuldig over maar inmiddels denk ik dat dat toch misschien best slim was. Het voorkomt dat ik nu steeds een nieuwe wil.

En dan zijn er ook dingen die ik juist wél weer koop

Geen geld uitgeven is voor mij geen doel op zich. Minimalisme betekent voor mij bewust kiezen wat ik graag in mijn leven wil. Kortom, sommige dingen koop ik juist wél weer nu mijn studieschuld is afgelost. Lees maar.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.