Tsundoku: boeken kopen en ze níet lezen (en wat je daarvan kunt leren over geld)

Een grote witte boekenkast helemaal vol met op kleur gesorteerde boeken
Tsundoku, het Japanse woord voor boeken kopen en ze vervolgens niet lezen. Foto: Luisa Brimble

“Boeken kopen en boeken lezen zijn twee heel verschillende hobby’s”, zei de Britse Jack Edwards, een van mijn favoriete YouTubers, ooit eens in een video.

Verdomd.

Glimlachend wierp ik een blik op de aanzienlijke collectie boeken in m’n boekenkast, grotendeels ongelezen. Ik hield van boeken lezen, heus waar, maar ik hield nog veel meer van boeken kopen, dat was duidelijk.

Tsundoku

In Japan is er een woord voor. Tsundoku. The art of buying books and never reading them, aldus de liefdevolle definitie van de BBC.

Het is een oude term, vertelt hoogleraar Andrew Gerstle van de University of London in het BBC-artikel, het is al te vinden in een tekst uit 1879. Doku betekent lezen en tsun komt van tsumu, wat zoiets als opstapelen betekent.

Het lijkt zo logisch: als je veel boeken koopt dan lees je er vast ook veel. Maar nee, dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

En dat doet me denken aan m’n studieschuld

Jarenlang dacht ik dat ik het toch best moest kunnen, beter worden met geld. Dan las ik artikelen met tips om te besparen en dan kende ik ze allemaal al. Niets was nieuw voor me, nergens werd ik door verrast.

En toch hè, het lukte steeds maar niet. Superfrustrerend.

En superonlogisch bovendien, dacht ik destijds. Ik wist het toch allemaal al? Maar nee, zo werkt het niet, ontdekte ik later. Het is net als met tsundoku, iets weten en iets ook daadwerkelijk doen zijn twee heel verschillende dingen.

Kennis over geld helpt je niet per se vooruit

Kijk, ik had je op mijn dertigste prima kunnen vertellen hoe je geld kunt besparen. En budgetteren kon ik ook, dat had ik als student een tijd gedaan. Dat het me destijds toch niet lukte om mijn studieschuld af te lossen, kwam niet door een gebrek aan kennis.

Nee, het lag aan heel andere dingen.

  • Mijn studieschuld was zo hoog dat ik me moedeloos voelde
  • Ik dacht dat zuiniger leven moeilijk en saai was en daardoor had ik geen zin
  • Door mijn perfectionisme gaf ik elke poging bij de minste tegenslag al op
  • Ik vreesde dat m’n vrienden me niet leuk meer zouden vinden als ik sober zou leven

Kortom, het hielp me niks dat ik best wist hoe ik kon besparen en budgetteren. Weten hoe het moet, was niet voldoende. Mijn financiële situatie veranderde pas toen ik dingen ging doén. En daarvoor moest ik m’n perfectionisme overwinnen, m’n grenzen leren aangeven en m’n hopeloosheid zien te verslaan.

En tja, daarover gaan financiële tips meestal niet.

Gedragsverandering, dáár gaat het om

Tuurlijk, kennis is handig. En vaardigheden zijn dat ook. Maar als je je financiële situatie – of welke situatie dan ook – daadwerkelijk wilt verbeteren dan heb je meer nodig. Gedragsverandering vraagt een nieuwsgierige blik waarmee je jezelf analyseert.

Nieuwsgierig, ja. Ik noem het expres geen kritische blik, al is het dan in feite wel. Alleen het moet niet meedogenloos maar liefdevol, dat werkt veel beter.

Doe meteen maar even mee

Goed, laten we maar gewoon beginnen. Hieronder volgen drie stappen. Je kunt ze meteen doen. Trek er een half uurtje voor uit. Ga er even bij wandelen, telefoon liefst op stil. Of zoek een fijn rustig plekje in je huis. Dat werkt vaak lekker, is mijn ervaring.

Stap 1: Gebruik je nieuwsgierige blik

Sta als eerste even stil bij je financiële situatie. Hoe gaat het? Wat loopt lekker? En wat niet? Wat wil je al tijdens eens aanpakken? Je studieschuld sneller aflossen, minder uitgeven aan kleding, sparen voor een huis of reis, alles is goed.

En zet dan die nieuwsgierige blik in. Vraag jezelf af waarom het tot nu toe nog niet zo lekker gaat. Waar zit het ‘m precies in? Heb je meer tijd nodig? Of meer zelfvertrouwen? Meer salaris? Zit je perfectionisme in de weg, of heb je last van uitstelgedrag?

Let op: het gaat er hierbij dus vooral níet om dat je jezelf op de kop geeft. Het gaat erom dat je zo goed mogelijk ziet waarom het spaak loopt. Hoe beter je dat weet, hoe makkelijker je straks een goede oplossing kunt vinden.

Stap 2: Kies één ding om te gaan doen

Je kiest vervolgens één ding om mee aan de slag te gaan. Jep, ook als je net tien dingen hebt bedacht die niet zo lekker gaan, kies je er nu maar één.

Kleine stapjes werken beter.

En bedenk dan eens wat je de komende twee weken gaat doen. Met de nadruk op het woord doen. Niet alleen lezen, niet alleen een video kijken, nee, hup, in actie komen, dáár gaat het om. Iets nieuws proberen. Experimenteren.

Hier een paar verhalen die je wellicht op weg kunnen helpen:

Overigens: je weet vaak zelf het beste wat goed voor je is. Veranderen voelt soms spannend en ongemakkelijk, je kan er tegenop zien, maar meestal weet je zelf heel goed wat je nodig hebt. Probeer maar. Negeer mijn suggesties, vertrouw op jezelf.

Stap 3: Verwacht dat het rommelig zal worden

Tot slot, verwacht vooral niet dat alles nu in één keer volledig soepel zal verlopen. Zo gaat het zelden. Nieuwe dingen leren gaat meestal gepaard met fouten maken. Met manieren ontdekken waarop het níet goed werkt. Met rommeligheid.

Het mooie is: dat is niet erg. Voor vooruitgang heb je geen perfectie nodig.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

3 REACTIES

  1. Oh Maaike, goed plan! Maar dat voor de zooi in huis. M’n financiën zijn aardig op orde (hoera, YNAB!), maar m’n leefomgeving niet 🙁 . En daar zitten ook van die belemmerende oorzaken achter. En ook daar het ik al veel over gelezen, maar er gebeurt niets als ik niets DOE. Daar heb ik dus een taakje voor mezelf uit gekozen voor de komende twee weken. Hoera! PS: als je ooit dat plan voor een cursus minimaliseren doorzet hen ik vast je eerste klant.

  2. Die Japanners snappen ook alles. Zoals altijd op vakantie heb ik alweer boeken gekocht. 7 stuks. En verdomd dat ik ze nu helemaal ga lezen!

    • PS Een ervan is een godslasterlijk boek over de bijbel, satire, van Mark Twain. Heerlijk!

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.