Vergeet Netflix, HBO en Disney. YouTube is superleuk en nog gratis ook

M'n bureau voor het raam met daarop m'n laptop met YouTube (YouTube is gratis en zo fijn)
YouTube is gratis en zo fijn! (Hier ’n video van Lofi Girl, een tof kanaal voor relaxte muziek tijdens het werken.)

Zeg, weet je wel dat YouTube gratis is en bovendien een bijzonder goed alternatief voor streamingsdiensten als Netflix, HBO en Disney?

Ik zeg het maar even.

Er blijken namelijk best veel mensen te zijn die nauwelijks YouTube kijken. En dat terwijl ik er elke dag op YouTube zit. Jep, echt waar. Ben groot fan. (Ik heb verder trouwens alleen Netflix, en daar kijk ik steeds minder naar.)

Waarom YouTube zo superleuk is

Kijk, er staat ook allemaal troep op YouTube. Dat is zeker waar. Vlogs van steenrijke en verwende tieners die weet ik wat aan het doen zijn, bijvoorbeeld. Of mensen die allerhande complottheorieën verkondigen.

Die video’s kijk ik natuurlijk niet.

Waarom ik zo dol op YouTube ben: je kunt er mensen vinden die precies bij je passen. Mensen die hun hobby delen, of hun verhaal, en dat zonder tussenkomst van televisiemakers. Gewoon, vanuit hun eigen huis.

En dat is heerlijk. Het geeft de video’s iets oprechts, iets authentieks. Iets dat ik bij veel films en series niet heb. Die zijn vaak zo enorm geproduceerd, precies zo zodat alles klopt en commercieel aantrekkelijk is. Te gelikt, vind ik vaak.

M’n tien favoriete YouTubers

M’n tien favoriete YouTubers zal ik hier met je delen. Wie weet word je net zo dol op ze als ik. Maar onthoud: ook als hier niet iets voor je tussen zit, je kunt op YouTube zonder enige twijfel andere mensen vinden die wél goed bij je passen.

1. Clare Siobhán

Je kunt heel de dag The Sims 4 spelen, daar video’s van maken, en daarmee miljoenen kijkers op YouTube trekken. Verdien je nog veel geld ook. Clare Siobhán doet het, en het is geweldig. Ze is zo goed in storytelling. Een pareltje. (Oh, en wist je dat je van The Sims 4 veel kunt leren over je studieschuld? Lees maar.)

2. Lefie

Ze is een hardcore minimalist, deze Lefie. Nauwelijks meubels, nauwelijks spullen, haar huis is kaal. Het leukste aan haar: haar onconventionele blik op het leven. Ze zet me vaak aan het denken. (Overigens, ook ik ben dol op minimalisme, maar ik heb toch echt véél meer spullen dan zij. En dat kan ook prima, laat je dus niet afschrikken.)

3. Jack Edwards

Ik ken niemand die zo aanstekelijk over boeken kan vertellen dan Jack Edwards. En het is verfrissend om een jonge witte man te zien die zich bewust is van z’n privileges en daar open over praat. En dan leest hij ook nog eens expres boeken van zwarte vrouwen omdat hij hun situatie beter wil begrijpen. Love it. (Bespaartip: de bibliotheek!)

4. hannahleeduggan

Nog zo’n jonkie: Hannah Lee Duggan. Vrouw, twintiger en in het bezit van een boshuisje ergens afgelegen in de Verenigde Staten. Ze hakt hout. Ze klust. Ze reist met haar camper. En dat alles liefst in haar uppie, al is ze net verliefd geworden. Ze leidt een sprookjesleven waar ze prachtig verslag van doet. Jep, best jaloers wel, ik.

5. Karen Puzzles

Legpuzzels! Lekker om te maken. En fijn ouderwets, behalve dan dat de puzzels tegenwoordig niet meer bestaan uit louter bergen, wolken en blauwe luchten. Karen Puzzles vertelt je welke toffe puzzles er allemaal zijn, en ze toont mooie beelden van hoe ze al die vele stukjes zelf in elkaar legt.

6. Cracking The Cryptic

En jep, nog meer puzzels. Sudoku’s dit keer. En nee, niet zomaar die dingen die in de krant staan. De puzzles die de twee Britse heren van Cracking The Cryptic maken, zijn een stuk moeilijker én bijzonder intrigerend. Vermakelijk om te zien, en je kunt de puzzels zelf ook nog eens proberen te maken. Urenlang vermaak, kortom.

7. struthless

De Australische Campbell Walker maakt onder de naam struthless video’s over hoe obstakels als perfectionisme en faalangst je creativiteit in de weg kunnen zitten. En hij doet dat heel fijn genuanceerd en kwetsbaar. Bovendien is hij illustrator en animator, dus alles ziet er ook nog eens heel mooi uit.

8. Sierra Schultzzie

Vorig voorjaar ben ik begonnen met intuïtief eten. Oftewel: weg met de dieetcultuur, weg met alle regels rondom eten. Gewoon eten waar ik zin in heb, altijd. En dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Voor mij niet, althans. Vlogger Sierra Schultzzie uit San Diego sleept me erdoorheen. (Haar tweede kanaal is ook heel leuk.)

9. vlogbrothers

Jaaaa, de vlogbrothers. Oftewel John en Hank Green. Misschien ken je ze als schrijvers, maar vergis je niet, deze broers maken al YouTube-video’s sinds 2007. En hoe! Ze delen hun ideeën, hun successen, hun mislukkingen, alles. En dan bovendien zo dat je vertrouwen in de wereld er groter van wordt. (Ze hebben ook een podcast!)

10. Yoga With Adriene

Self-care hoeft echt niet per se duur te zijn, schreef ik al eens. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de video’s van Yoga With Adriene. Yogalessen dus, gemaakt door de Amerikaanse Adriene Mishler. Zelf doe ik vandaag toevallig de laatste les van MOVE, haar 30-dagen-challenge. Enorm de moeite waard. (En ja, ook voor beginners!)

Betalen voor YouTube kan toch ook?

YouTube is in principe gratis, maar je krijgt dan wel reclame voorgeschoteld. Als je ’n betaald account neemt, gaat die reclame weg. YouTube Premium heet dat. Het goedkoopste abonnement, YouTube Premium Light, kost 6,99 euro per maand.

En je kunt natuurlijk ook ’n ad blocker nemen. Dan ben je gratis van veel advertenties af, niet alleen op YouTube maar ook op andere websites.

(Trouwens, M’n favoriete privacy tool Privacy Badger blokkeert advertenties niet per definitie. Privacy Badger wil bedrijven stimuleren om betere advertenties te maken, reclame dus waarbij mensen niet zo enorm worden getrackt. Sympathiek initiatief.)

En wat zijn jouw favoriete kanalen op YouTube?

Ha, ja, ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw favoriete YouTube-kanalen. Wie weet kan ik Netflix dan nog eens helemaal opzeggen. Scheelt toch mooi weer ’n beetje. Oftewel, let me know in the comments!

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

4 REACTIES

  1. Mijn favoriete Sims-youtubers zijn devonbumpkin en James Turner! Callmekevin speelt Sims en andere games op de meest chaotische manier, maar ik weet niet of dat je humor is 🙂 Verder staan er heel veel volledige seizoenen van Taskmaster op Youtube, een hilarische Britse spelshow. Veel plezier!

  2. Hoi Maaike, helemaal eens met jouw kijk op youtube en dank voor jouw tips. Ik ben ook idolaat van Yoga with adrienne en ik volg struthless ook. Daarnaast volg ik nog een paar youtubers die vertellen over minimalisme, tuinieren, leven in de natuur en een fijn simpel leven (Ahn Lin aka thegirlandtheword, her 86m2, the cottage fairy), verder volg ik fenrir canine training (honden trainen), BBC reel en NOS op 3 over actuele onderwerpen die meer uitgelegd worden, pick up limes (lekker en gezond vegan eten), thormyn maronesy (zij interviewt mensen op straat), tuinmanieren (tuintips) en daily drum lesson (titel spreekt voor zich :p). Misschien zit er wat voor je bij. Ik ga jouw tips ook even bekijken 🙂

  3. Hoi Maaike,
    Ik luister ook veel naar YouTube. Soms alleen muziek zoals de beste zangers, playlist van Arizona of andere muziek. Verder naar interessante video’s zoals Simon Dineke, Warren Buffet of Dave Ramsey. Verder video’s van Jim Rohn, Bob Proctor, Earl Nightingale, Les Brown of Sadghuru. Misschien vind je het wat ?.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.