Heb je last van FOMO door Black Friday? Dit helpt misschien

Een vrouw zit op een bed en kijkt ietwat verlangend naar haar laptop (wellicht geeft Black Friday haar FOMO)
Heb jij ook zo’n zin om iets te kopen? Van Black Friday krijg je nogal eens FOMO. Foto: DocuSign

Ah, het is weer de tijd van Black Friday en dus heb ik last van FOMO.

Jep, FOMO. Je weet wel, fear of missing out. Dat knagende gevoel dat je iets mis dreigt te lopen en dat het toch wel bijzonder onverstandig is om al die Black Friday-aanbiedingen aan je voorbij te laten gaan. Wat als je spijt krijgt?

Ik wéét verdorie hoe het werkt en toch ervaar ik FOMO

Ik verbaas me erover, over hoe Black Friday me nog altijd een beetje FOMO geeft. Niet meer zo veel als vroeger, en ik weet inmiddels ook wel wat ik eraan kan doen, maar toch, ik ben nog altijd niet immuun voor het gevoel.

Ze doen het erom natuurlijk, die verkopers. Ze weten precies hoe mensen in elkaar zitten. Het is psychologie. En daar doen ze niet geheimzinnig over.

Black Friday-checklist

Gelukkig heb ik inmiddels wel een paar tips om je te wapenen tegen FOMO rond Black Friday. Wat je misschien helpt is lezen over de geschiedenis van dat vreemde kortingsfestijn op de vierde vrijdag van november, steevast de dag na Thanksgiving.

Of bekijk de Black Friday-checklist die ik al eens maakte. Die laat je precies zien of het slim is om die ene aankoop wel of niet te doen. (Vaak niet. En soms toch.)

En soms werkt dat niet goed genoeg

Soms weet ik best dat ik een bepaalde aankoop niet moet doen, óók niet op Black Friday. Die rijstkoker bijvoorbeeld, dat zwarte glimmende apparaat dat al weken in m’n hoofd zit. En nee, ik heb ’t niet echt nodig, zo’n rijstkoker. Dat weet ik wel.

Maar weet je wat het is?

Ik heb zin om het ding te kopen. Gewoon simpelweg zin. En nu met al die aanbiedingen voor Black Friday heb ik meer FOMO dan ooit.

Benieuwd wat ik dan doe?

Dan gebruik ik mijn fantasie.

Dat gaat zo.

Stap 1: Ik stel me voor hoe lekker het voelt om ‘m te krijgen

Ah, de bel! Dat zal de postbode met m’n pakketje zijn. Ik neem de stevige kartonnen doos aan, zet ‘m op tafel en grijp mijn scherpste mes. Zoef, heerlijk glijdt het door het plakband. Dan, snel, mes aan de kant en open die verpakking.

Ik fantaseer zo veel mogelijk zintuiglijke ervaringen bij elkaar. In mijn hoofd voel ik hoe zwaar de doos is, hoe het karton ruikt en hoe prachtig het glimmende plastic op mijn aanrechtblad staat te pronken. Wat een genot.

Stap 2: Ik stel me voor hoe mijn leven er drie weken later uitziet

Even zien, drie weken na Black Friday is het vrijdag 16 december. Dan ben ik aan het werk, leuke dag wel, zo voor het weekend. Snel nog wat dingen afmaken. Appen met een vriendin over onze weekendplannen. Vanavond fijn gamen, The Sims waarschijnlijk.

En die rijstkoker? Die ben ik allang vergeten. Twee keer gebruikt, hooguit. En steeds als ik wil koken, staat het ding me in de weg. Het zal niet lang meer duren voordat ik het apparaat ergens diep achterin een aanrechtkastje wegstoppen.

Werkt als een speer, bij mij althans

Zodra ik deze twee stappen heb doorlopen, wil ik heel die rijstkoker niet meer hebben. Onhandig ding. Het plezier van het uitpakken heb ik in mijn hoofd gehad, en dat was genoeg. De magie is weg, en mijn zin in rijst ook.

***

Enne, als je nu toch echt zin hebt om iets te kopen: mijn boek Fuck die studieschuld is uit! Het kost 17,50 euro en er is géén Black Friday-aanbieding. Bestellen kan gerust later ook nog, FOMO is niet nodig. ?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.