Checklist voor Black Friday! Ga je voor die aanbieding of toch maar niet?

Een winkelraam met in grote gele letters het woord sale (Black Friday komt eraan, overal duikt reclame op)
Black Friday komt eraan. Kopen of toch niet? Hier een checklist. Foto: Markus Spiske

Black Friday komt eraan en dus vliegen de aanbiedingen ons om de oren. Torenhoge kortingen, en dat vrijwel overal.

Best verleidelijk, ja.

Hoe voorkom je nu dat je een aankoop doet waar je achteraf spijt van hebt? Nou, met de checklist voor Black Friday van Fuck Die Studieschuld natuurlijk.

Hier komt-ie.

De checklist voor Black Friday

Volg de vier stappen hieronder en je weet wat je te doen staat. (Oh, en als je ook nog de geschiedenis van Black Friday wilt weten, lees dan deze blog post.)

1. Wil je het ding echt hebben?

Klinkt logisch, sure, maar vergis je niet: reclamemakers gebruiken de meest vernuftige psychologische strategieën om je te verleiden.

Een en al marketing is het.

De wereld probeert je aldoor te vertellen wat je zou moeten willen kopen. Billboards, reclamefolders, spotjes op televisie, je ontkomt er niet aan. Voor je het weet ben je ervan overtuigd dat je leven niet compleet is zonder Dyson V11 Absolute Extra Pro.

Niet handig als je eigenlijk je studieschuld wilt aflossen. Een paar tips om de verleidingen te weerstaan:

  • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven waar je hebberig van wordt
  • Vermijd winkelcentra en je favoriete webshops (in elk geval in november)
  • Check of je zin hebt om te winkelen omdat je je rot voelt (zo ja, lees dit)
  • Hoe meer fear of missing out je voelt, hoe groter de kans dat je wordt gemanipuleerd
  • Lees hoe Dennis Storm denkt over minimalisme, dat helpt nogal

2. Is er misschien iets anders dat je nog liever wilt?

Oké, je bent eruit, je wilt echt graag zo’n stofzuiger van Dyson. Bedenk in dat geval nog even of er misschien nog iets anders is dat je nog liever wilt hebben. En denk hierbij niet alleen aan spullen maar kijk naar het grote geheel.

Een voorbeeldje. Toen ik nog zo superfanatiek aan het aflossen was, kocht ik tijdelijk helemaal geen games meer. Zelfs de nieuwe uitbreidingen van The Sims 4, al jaren een van m’n favoriete games, liet ik liggen.

Don’t get me wrong: ik had destijds véél zin om die games te kopen.

Alleen, waar het om ging, er was iets dat ik nog liever wilde. Namelijk van m’n studieschuld af zijn. Geen stress meer voelen. Niet meer piekeren. Bovendien wist ik: als ik straks van die studieschuld af ben, voelt het veel beter om die games te kopen.

3. Welke variant kies je?

Goed, zo’n Dyson dus. Je wilt ‘m. En er is niks dat je liever hebt. Dan volgt stap drie: denk na over welke variant voor jou het beste werkt.

  • Moet ’t echt de Dyson V11 Absolute Extra Pro zijn? Is de V15 Detect Absolute misschien ook geschikt? Scheelt toch weer honderd euro.
  • En wat denk je van tweedehands? Staan die dingen op Marktplaats? En zo ja, hoe duur zijn ze daar? Wie weet bespaar je zo nog meer.
  • En niet alles draait om geld natuurlijk. Oftewel: hoe duurzaam is die stofzuiger? Is er een ander merk dat misschien verantwoorder te werk gaat?

4. Voor welke winkel (en welke prijs) kies je?

Tijd voor de laatste stap. Je weet inmiddels zeker dat je het ding wilt kopen. En je weet ook welke variant het moet gaan worden. Dan zijn er nog twee dingen te kiezen: een winkel en een prijs.

Twee tips.

Ga voor toffe ondernemers

Grote bedrijven als Amazon en Bol.com zijn vaak het goedkoopste. Maar het kan fijn zijn om de winkel op de hoek te steunen. En dan niet die grote keten, nee, kies voor een mooie zaak van een kleine ondernemer. Die hebben ’t vaak lastig.

“Koop bij ondernemers die toffe dingen doen, mensen die je op de een of andere manier kent en die je aardig vindt”, schrijft merkstrateeg Sandra de Jong in een enthousiast betoog. Lees het vooral, het is de moeite waard.

Controleer of die aanbieding wel echt zo goed is

Black Friday-aanbiedingen zijn niet altijd zo mooi als ze op het eerste gezicht lijken. Sommige ondernemers sjoemelen met hun prijzen. Nepaanbiedingen dus. Het loont daarom om even goed te checken of die ogenschijnlijk goede deal wel echt zo mooi is.

  • Lees dit artikel van de Consumentenbond waarin wordt uitgelegd hoe die nepaanbiedingen werken (en welke bedrijven ze inzetten)
  • En technologiesite Tweakers houdt van veel producten bij hoe duur ze de afgelopen maanden waren, je kunt daar handig checken hoe goed ’n aanbieding is

Zet ‘m op!

Tot slot nog dit: wat je ook besluit, wees er blij mee en dankbaar voor. Dat helpt mij vaak nogal. Kies je ervoor om iets te kopen? Top! Geniet ervan. En kies je ervoor om je geld in je zak te houden? Ook daar kun je je heerlijk tevreden over voelen.

Either way, enjoy!

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.