In dit verhaal laat ik je zien wat je van The Sims kunt leren over het aflossen van je studieschuld. “What the fuck”, hoor ik je denken. “Maaike, wat is dit? Stop met gamen en ga aan het werk!”
Toegegeven, ik game wat veel de laatste tijd. Maar geloof mij, er zitten vele wijze lessen in The Sims.
Hier komen ze.
1. Focus helpt
Tuurlijk, je wilt van alles. Een huis kopen, reizen, kleren kopen, de keuken verbouwen, je studieschuld aflossen, en weet ik wat nog meer. Maar wat gebeurt er als je alles tegelijk probeert te doen? Precies. Dan gaat alles langzaam. Niks aan.
Wat je Sim doet als ze snel vooruitgang wil boeken? Strak kiezen, één doel tegelijk en daar vol voor gaan. Oftewel: focus. Eerst leren koken. Dan die promotie op het werk. En daarna sparen voor een vakantie naar Granite Falls. Eén voor één gaat het snelst.
2. Er is geen eindpunt (dus enjoy the ride)
Heeft je Sim die salarisverhoging eindelijk binnengesleept, doemt de to-do-list voor de volgende promotie alweer op. Als je niet oppast, zijn die Sims altijd-altijd-altijd bezig met alle dingen die ze nog moeten doen. Het houdt nooit op. Een eindpunt is er niet.
Wat ik daarvan leerde: m’n leven is nu. Vandaag. En sure, het is tof om van alles te bereiken. Maar wat minstens net zo fijn is? Rust. Slapen. Niks doen. Geen haast hebben. Gamen. Lezen. Met een vriendin op het balkon zitten. Enjoy the ride.
3. En áls je er dan eindelijk bent, is dat eigenlijk heel saai
Daar zit je dan. Je Sims is rijk, heeft de top van d’r carrière bereikt en haar bankrekening stroomt over. Ze woont in een huis aan zee, in de tuin staat een jacuzzi en elk weekend komen al haar vrienden langs voor een enorm feest. Heerlijk. Het leven is goed.
Maar dan? Wat is het volgende doel? Sparen voor nóg een jacuzzi? Als je niks meer wilt, is het leven al snel saai. Sterker nog, zodra mijn Sims dit punt bereiken, laat ik ze achter in hun prachtige huis met butler. Niks aan, die luxe. Liever begin ik opnieuw.
4. Kortom, geniet van de beginjaren, van de zoektocht
Het is helemaal niet erg om van alles te wensen te hebben. Integendeel. Die beginjaren waarin het je nog aan van alles ontbreekt, dat je nog van alles uit te vinden en te bereiken hebt, daar kun je schoonheid in ontdekken. Je kunt ervan genieten.
Het wordt twee jaar lang afzien, verwachtte ik toen ik begin 2019 besloot superzuinig te leven om m’n studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. Maar dat viel reuze mee. Vaak was het juist mooi en interessant en lekker. Er waren vele onverwachte voordelen.
5. Je kunt je eigen verhaal maken
Een veelgehoorde klacht: The Sims 4 is saai. En daar zit wat in. In de vierde versie van het spel zit minder storytelling dan in de eerste drie uitgaven. Maar dat betekent niet dat de game saai hoeft te zijn. Met je fantasie maak je het zo tof als je maar wilt.
En dat kan het in het echte leven ook. In die eerste jaren na mijn studie zag ik mezelf als kansloos op financieel gebied. Zo’n enorme schuld, dat kwam nooit meer goed. Verder dacht ik niet. Ik piekerde, ik voelde stress. Niks geen mooi verhaal.
Zonde. Ik leerde anders naar mezelf te kijken. Ik was iemand die een beproeving niet langer uit de weg ging. Iemand die nieuwe dingen leerde en voorzichtig hoop kreeg. Ik fantaseerde hoe ik als tachtigjarige de romantiek van deze sobere jaren in zou zien.
6. Goed voor jezelf zorgen helpt enorm
Focus dus, dat helpt die Sims vooruit. Maar: het helpt óók als ze goed voor zichzelf zorgen. Slapen, niks doen, hobby’s, vrienden ontmoeten, lekker eten koken. Als je die dingen overslaat, raken je Sims in no time moedeloos en ongelukkig.
Deze valkuil herken ik zelf maar al te goed. Hoe meer stress ik heb, hoe minder goed ik voor mezelf zorg. Koken? Komt volgende week wel weer. Vroeg naar bed? Nu geen tijd voor. Terwijl ik die dingen op zo’n moment natuurlijk juíst nodig heb.
7. Nieuw en duurder is niet altijd beter
Toen ik in 2019 met supersnel aflossen begon, wilde ik héél graag The Sims 4 kopen. Maar: het mocht niet van mezelf. Eerst die studieschuld wegwerken. En dus bleef ik The Sims 3 spelen en keek ik jaloers naar de prachtige graphics van de vierde versie.
Die jaloezie nam af toen ik zag dat er veel gamers zijn die expres The Sims 3 spelen omdat ze balen van het gebrek aan storytelling in The Sims 4. Voor hen is de derde versie de allerbeste. Anderen zweren daarentegen bij The Sims 2. Zo zie je maar.
8. Soms levert iets kopen een besparing op
Op 28 september 2019 ging ik alsnog overstag. Ik had zó’n zin in The Sims 4 dat ik besloot het spel te kopen. Ik koos voor het basisspel en één uitbreiding, samen 49,98 euro. En oef, wat was ik blij. En oef, wat voelde ik me schuldig over dat geld.
Wat blijkt? Beste aankoop ooit! Uren en uren heb ik inmiddels al in het spel gestoken. Wat zeg ik: dagen en weken. Het was dus helemaal niet duur, eigenlijk. En ander vermaak had ik niet meer nodig. Soms levert een aankoop zowaar een besparing op.
9. Aanbiedingen komen altijd weer terug, laat je niet gek maken
Goed, over die uitbreidingssets van The Sims 4, daar zijn er een heleboel van. Ze maken het spel extra leuk en interessant. En werkelijk iedere keer als ze in de aanbieding waren, kwam ik ernstig in de verleiding om ze allemaal tegelijk te kopen.
Ik wist me in te houden en wat ik vervolgens merkte: al die aanbiedingen komen steeds weer terug. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets misloopt. (Sterker nog, die bedrijven hópen dat je daar bang voor bent, dat is hun doel. Kortom: fuck reclame.)
10. Langzaam ergens voor sparen is juist mooi
En nog ’n mooie verrassing: het kan heel mooi zijn om iets langzamerhand bij elkaar te sparen. Af en toe beloonde ik mezelf met een nieuwe uitbreidingsset. Had ik m’n ambitieuze aflosdoel gehaald? Hoppa, lekker een nieuwe uitbreiding erbij.
In plaats van één keer een nieuw spel krijgen, had ik dus steeds opnieuw van alles te ontdekken. Bij elke extra set die ik kocht, voelde The Sims 4 weer helemaal als nieuw. En nog stééds heb ik niet alle uitbreidingen in m’n bezit. En dat is heerlijk.
Haha hilarisch hoe je hiermee een vergelijking maakt! Maar het is wel zo. Het zijn wel de basale dingen die je helpen om uiteindelijk beter te worden met geld. Dan wel in het spel, dan wel in het echte leven!