Zonder perfectionisme gaat het aflossen van je studieschuld veel beter

Koelkasten in een supermarkt, met een winkelwagentje ervoor en een grote stapel tomaten (ik kocht veel te veel boodschappen in november en gelukkig zat mijn perfectionisme mij dit keer niet in de weg)
Maar liefst 447 euro en 16 cent gaf ik uit aan boodschappen in november. Goddank zat mijn perfectionisme mij daarna niet in de weg. (Dat was vroeger wel anders.) Foto: Alexas_Fotos

Verandering? Kom maar op. Ik ben er dol op. Groots graag. Bevlogen en enthousiast. Alles in één keer helemaal op de kop. Als ik vanaf nu vijf keer in de week ga sporten, hoe fit ben ik dan over drie maanden? Ja? Ja! JA! Dat wil ik.

Drie dagen later: een onverwachte spoedklus voor m’n werk, laat thuis, moe. Niet gesport. En wat doe ik dan? Dan stop ik. Volledig. Want ja, alles is nu immers toch mislukt.

Herkenbaar?

Perfectionisme is prima

Kijk, ik hou van mijn gretigheid om alles te veranderen. Het maakt dat ik glimlachend grote projecten aandurf, zoals het rennen van een marathon, of het aflossen van ruim dertigduizend euro studieschuld in twee jaar tijd.

En zoals blogger Kitty Kilian van De Blogacademie zo mooi schrijft: perfectionisme is prima. Want, schrijft ze, wat als Bach had gezegd: “Ach wass. Dat éne verkeerde nootje merken ze niet.”

Kilian heeft gelijk, denk ik.

En toch gaat het ergens mis

En toch, hè. Ergens gaat er bij mij soms iets mis. Die neiging om alles altijd helemaal goed te doen, zorgt er geregeld voor dat mijn mooie voornemens vroegtijdig stranden.

Als het niet helemaal perfect kan, dan maar helemaal niet.

Dáár, bij die gedachte, daar gaat het mis.

Want die marathon? Die rende ik pas toen ik genoegen nam met een imperfect trainingsschema. Toen ik accepteerde dat ik nooit-nooit-nooit een jaar lang netjes alle rondjes volgens plan zou rennen. Toen ik besloot dat mislukkingen erbij hoorden en dat ik daarna gewoon verder kon gaan.

En het aflossen van die studieschuld van dik 30K in twee jaar? Dat lukte pas toen ik accepteerde dat ik me nooit-nooit-nooit heel de tijd netjes aan mijn budget zou houden. Toen ik besloot rekening te houden met tegenslagen en met zwakke momenten en dat ik daarna gewoon verder kon gaan.

Check even: hoe gaat het bij jou?

Ben je vaak gefrustreerd omdat je altijd maar meer wilt doen? Heb je vaak het idee dat je achterloopt?

Stop dat. Wees lief voor jezelf.

Lukt het even niet, nou, dan niet. Hoort erbij. Succes is geen rechte lijn. Sterker nog, succes krijg je meestal pas als je handig weet om te gaan met mislukkingen. Want die duiken toch wel op.

Zo heb ik in november voor een waanzinnige 447 euro en 16 cent aan boodschappen gekocht. Maar liefst twee keer zo veel als ik had begroot. Ik wil er een verhaal over schrijven maar ik weet nauwelijks hoe ik het voor elkaar heb gekregen.

Wat ik wél weet: als ik m’n oude laat-dan-maar-helemaal-zitten-houding aan had genomen, zat ik nu chagrijnig voor me uit te staren. Dan was het me ongetwijfeld niet gelukt om eind december het allerlaatste beetje van mijn studieschuld af te lossen.

Tip voor alle perfectionisten: ga oefenen met gewoon weer doorgaan

Oefenen helpt, is mijn ervaring. Hoe vaker ik na ’n tegenvaller of terugval gewoon weer doorga, hoe beter ik zie dat die momenten waarop het niet wil helemaal niet zo veel uitmaken. Het zijn niet die zwakke momenten die me in de weg zitten, nee, het is m’n perfectionisme die alles veel moeilijker maakt.

Daarom:

Geeft niks. Hoort erbij. Ga volgende week gewoon weer verder.

En verbaas je over hoe ver je komt.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.