Wil je betere advertenties schrijven voor Marktplaats? Volg dit stappenplan

Het peper- en zoutstelletje dat ik verkocht dankzij mijn stappenplan voor het schrijven van betere advertenties voor Marktplaats
Dit peper- en zoutstelletje verkocht ik voor 12,50 euro (dankzij mijn stappenplan voor het schrijven van advertenties voor Marktplaats).

Wil je betere advertenties schrijven zodat je meer geld verdient op Marktplaats en andere websites waar je je tweedehands spullen kunt verkopen?

Dat dacht ik wel.

In deze blog post deel ik mijn beproefde stappenplan dat ik steevast volg als ik iets in de aanbieding heb. (En dat is geregeld, m’n spullen tweedehands verkopen is een van m’n strategieën om mijn studieschuld vliegensvlug af te lossen.)

Een peper- en zoutstelletje achterin ’n keukenkastje

Een snelle zoektocht door m’n keuken leverde een peper- en zoutstelletje op, achteloos weggestopt achter een stapel borden. Kijk aan. Daar kan ik vast iets mee, dacht ik.

En ja hoor, een paar dagen later verkocht ik het setje voor 12,50 euro.

Best aardig toch?

Hieronder zie je het stappenplan dat ik volg tijdens het schrijven van advertenties voor Marktplaats en andere verkoopplatforms. Ik gebruik het peper- en zoutstelletje als voorbeeld.

Stap 1: Kijk of je kunt ontdekken of het product van een bepaald merk is

Aan de onderkant van de peper- en zoutstrooiers staat met zwarte letter Wedgwood. Ha, bingo. Dit is een goed begin. Een merk betekent vaak dat iets meer waard is, en bovendien wordt de tweede stap er makkelijker van.

Kom je geen merklabel tegen? Zoek dan op Marktplaats naar het product en kijken even of je tussen de foto’s iets ziet dat wel eens hetzelfde merk zou kunnen zijn.

Nog steeds geen geluk? Helaas. Schrijf dan gewoon een toffe advertentie, fiks goede foto’s en gooi ’t ding online. (Ben je mooi snel klaar.)

Stap 2: Zoek je product online op (en let op twee dingen)

Is het een bepaald type? Een bepaalde variant? Een bepaalde jaargang? Hoe preciezer je weet wat je aanbiedt, hoe specifieker je je advertentie kunt maken en hoe meer geld je doorgaans verdient.

Zoeken kan natuurlijk in een zoekmachine, maar het kan ook handig op de website waar je het ding wilt verkopen. Voor het peper- en zoutstelletje zoek ik op Marktplaats naar ‘Wedgwood peper- en zoutstelletje’.

En ja hoor, ik vind een hele reeks setjes en sommige zijn exact gelijk aan die van mij.

Let op deze twee dingen:

  1. Zie je nieuwe details over je product?
  2. Hoe duur zijn de vergelijkbare producten?

Mijn zoektocht op Marktplaats leert me dat m’n setje hoort in de serie Edme van Wedgwood. Ah. Nog nooit van gehoord. En wat ik ook zie, is dat de vraagprijs voor vergelijke stelletjes zo tussen de 15 en 20 euro schommelt. Damn! Dat is beduidend meer dan ik had verwacht.

Stap 3: Check of je je product nog nieuw kunt kopen (en voor hoeveel geld)

Opgetogen verlaat ik Marktplaats en tiep ik in ’n zoekmachine ‘Wedgwood Edme peper- en zoutstelletje’. Een van de eerste hits is van een Nederlandse webshop genaamd Anna Servies. Ook nog nooit van gehoord.

Het blijkt een schot in de roos.

De nieuwprijs voor het setje is maar liefst 38 euro. Hoera! Dat verklaart natuurlijk die hoge vraagprijzen op Marktplaats. (Ik vraag me inmiddels ernstig af hoe ik aan ’t setje kom. Ik zou ’t niet weten. Uit een kerstpakket wellicht?)

En deze webshop biedt nog iets tofs: de wervende verkooptekst van Anna Servies staat bomvol details. (Lees maar.)

  • Niet alleen is Wedgwood een chic Brits merk, de serie Edme is bovendien gemaakt van Queen’s Ware. Kende ik ook al niet, nee.
  • Dat Queen’s Ware is ontworpen door Josiah Wedgwood, en dat blijkbaar al in de achttiende eeuw. Wauw.
  • En dan is het servies óók nog eens vaatwasserbestendig.
  • Oh, en het setje is niet wit, zoals ik dacht, maar crème. Good to know.

Stap 4: Gebruik die details slim in je advertentietekst

Eerder gaf ik al algemene regels voor je advertentie. Maak het persoonlijk, bijvoorbeeld. Schrijf korte verhaaltjes. En dat kan je natuurlijk altijd doen, of je product nu van een merk is of niet.

Door het volgen van dit stappenplan krijg je met een beetje geluk nog extra munitie voor je tekst. Alle details die je ontdekt, kun je namelijk handig inzetten.

Dit voeg ik toe aan mijn advertentie op Marktplaats:

  • Uiteraard de naam van het merk en van de serie: Wedgwood Edme!
  • Een korte uitleg over waarom het setje bijzonder is: Queen’s Ware! Josiah Wedgwood! Achttiende eeuw!
  • De nieuwprijs: Maar liefst 38 euro!
  • De specificaties: Vaatwasserbestendig! Crème!

(Overigens: ik maak dankbaar gebruik van de details van Anna Servies, maar ik kopieer de verkooptekst natuurlijk niet. Nooit doen.)

Stap 5: Zet eventuele merknamen, merklabels, logo’s et cetera duidelijk op de foto

Dat willen kopers graag zien. Zorgt voor vertrouwen. En het herinnert ze er nog even extra aan dat het om een merkproduct gaat. Kan nooit kwaad. (Ik maak altijd één foto waarbij ik flink inzoom op ’t merkje.)

Stap 6: Check welke categorie andere adverteerders gebruiken

Als je bij je verkoopplatform zelf een categorie voor je product kunt kiezen, check dan vooral even hoe andere adverteerders het doen. Zeker Marktplaats heeft nogal een chaotische brij aan opties.

Dat peper- en zoutstelletje, wat is dat, servies? Keukenbenodigdheden? Allebei, natuurlijk. Een snelle check laat zien dat verreweg de meeste peper- en zoutsetjes onder servies staan. Prima, dan doe ik dat ook.

Stap 7: Volg de tips van het platform waarop je verkoopt

Bol.com geeft soms adviesprijzen (die zijn gebaseerd op de nieuwprijs van het boek dat je aanbiedt en op de vraagprijs van andere tweedehandse exemplaren). Marktplaats meldt hoeveel foto’s in een bepaalde categorie het beste werken. Maak er gebruik van.

En zo liep het af met die peper- en zoutstrooiers

Ik schreef de advertentie, ik besloot dat ik met ’n tientje blij zou zijn, ik koos voor een vraagprijs van 15 euro (mooi aan de onderkant van de markt) en ik gooide de boel online.

Een uur of wat later bood een vrouw 12,50 euro. Dat bod accepteerde ik ogenblikkelijk. Geen zin in langdurige onderhandelingen.

Dezelfde avond nog haalde ze het setje op. Ze vertelde me dat ze de serie Edme van Wedgwood dankzij deze twee strooiers nu helemaal compleet had. Top. Zij blij, ik blij.

Wil jij ook betere advertenties schrijven voor Marktplaats (en elders)?

Vooruit, het komt niet altijd zo mooi uit en niet ieder bloody peper- en zoutsetje levert 12,50 euro op. Sure. Geeft niet. Blijf zoeken en je komt vanzelf soms op spullen uit die meer waard blijken dan je denkt.

En struin je af en toe rond in tweedehands winkels en op rommelmarkten? En twijfel je soms hoeveel iets waard is? Vergeet ook daar de eerste drie stappen niet. Neem je telefoon mee en kijk direct wat je kunt vinden.

Oh, en wil je meer tips voor het handelen op Marktplaats? Hoe je kunt voorkomen dat je gek wordt door alle mensen die niet op komen dagen, bijvoorbeeld? Lees dan dit.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.