Fiks dat ene kleine klusje dat je aldoor loopt uit te stellen

Een jonge vrouw zit met een laptop op een ouderwetse bank in een industrieel ogende woonkamer met een muur van oude bakstenen.
Hup, fiks dat ene klusje waar je al zo lang tegenaan zit te hikken. Foto: Brooke Cagle

Hier iets om het nieuwe jaar goed mee te beginnen: fiks dat ene kleine klusje dat je al tijden uit loopt te stellen.

En jazeker, dat ene klusje is genoeg.

De rest komt later.

Maar Maaike, ik wil het nieuwe jaar groots beginnen!

Oké. Dat kan. Zelf begon ik vier jaar geleden ook op 1 januari met het zo snel mogelijk aflossen van mijn studieschuld. Op zich niks mis mee.

Maar weet je?

Beginnen met een klein klusje is ruimschoots genoeg. En tenzij je supergemotiveerd en consistent bent, werkt het vaak zelfs beter.

Dat zit zo

Hoe vaak ik niet op 1 januari bloedfanatiek ben begonnen met een of ander grandioos plan dat heel mijn leven zou veranderen. Vanaf nu zou ik alles altijd goed doen, dat was wat ik steevast dacht.

Jep, ik was nogal een perfectionist. En dat hielp niet. Integendeel. Meestal hield ik het nog geen week vol. Dan lukte het me niet om me aan mijn veel te ambitieuze plan te houden en dan stopte ik volledig. Zie je wel? Lukt toch nooit.

Het mooie is: het hoeft helemaal niet perfect

Pefect is nergens voor nodig. Zo had ik deze blog post al maanden gelden willen publiceren, een week nadat ik aankondigde in de zomer over kleine financiële klusjes te bloggen. Grote verhalen lukten even niet, mijn boek vergde mijn aandacht.

Kwam allemaal niks van terecht. Ook die simpele verhalen bleken te veel.

En dat geeft niks.

Die kleine klusjes waarover ik had willen schrijven, die lopen niet weg. Ik kan er gewoon in 2023 over schrijven. Sterker nog, het is juist fijn dat ik nu een serie ideeën voor simpel te schrijven blog posts klaar heb liggen.

Het is nu al goed

Het is een valkuil om te denken dat je groots en meeslepend nodig hebt om je doelen te bereiken. Of om je leven fijner te maken. Zo werkt het niet. Je zult zien, zodra je je studieschuld hebt afgelost, duiken er nieuwe doelen op.

Het houdt nooit op.

En daarom kun je er maar beter voor zorgen dat het nu al leuk is. Gewoon, nu, nu je doelen nog lang niet zijn bereikt. Het is nu al goed.

Daarom: fiks dat ene klusje

Je weet wel, die tandartsrekening betalen of eindelijk die inboedelverzekering eens checken. De hoogte van je studieschuld opzoeken misschien (oef, wat eng vond ik dat). Wat het ook maar is dat je loopt uit te stellen, ga het doen.

Zelf stel ik al weken uit om het nieuwe tarief van de kinderopvang door te geven aan de Belastingdienst. Een klusje van niks is het, het zal me hooguit vijftien minuten kosten. Of nee, minder nog, mits ik de benodigde gegevens snel kan vinden.

Let’s go. Nu meteen. Dan voelen we ons over een kwartiertje beter, let maar op.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

  1. Hey Maaike, ik las een artikel in de Broerstraat 5 en bezocht je site

    Daar gaat iets niet helemaal goed want ik zie vooral veel code.
    Zonde!

    • Hoi Marja, welkom! M’n blog lag er inderdaad even uit, de site werd overgezet op een nieuw systeem. Inmiddels is alles bijna weer goed.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.