Het is nu al nu goed (jep, ook als je je financiële doelen nog niet hebt gehaald)

M'n woonkamer vol rommel, overal ligt speelgoed en wasgoed (maar ik weet: het is nu al goed)
Het is nu al goed, ook als m’n woonkamer een rommel is.

Best een rommel, m’n huis vandaag. Vroeger had ik me daar onrustig door gevoeld. En dat rusteloze gevoel was pas verdwenen als ik alles weer netjes had gemaakt. Dan pas voelde alles weer goed.

Zo denk ik gelukkig niet meer.

Waar ik vroeger vooral de troep zag liggen, zie ik nu een huis waar hutten worden gebouwd van de grote kussens van de bank. Nog steeds een rommel, sure, maar zo klinkt het toch een stuk relaxter.

Het is nu al goed

Jep, het is nu al goed. Die boodschap vertel ik mezelf vaak. Ik hoef niet éérst af te lossen, de badkamer te schrobben of m’n mails te beantwoorden voordat ik me lekker en tevreden kan voelen.

Don’t get me wrong, een schoon huis is best fijn.

Waar het om gaat: als je je pas lekker voelt nadat je je doelen hebt gehaald, voel je je dus een (misschien zelfs flink) deel van de tijd niet lekker. En als je je rot voelt, is het dan makkelijker om je doelen te behalen?

Precies, nee

Je hebt er niks aan, dat je je rot voelt. Het levert niks op. Het brengt je doelen niet dichterbij. Je voelt je alleen, tja, rot.

Zonde.

Ik weet het wel, in de praktijk is het soms lastig. Zelf duurde het jaren voordat het me lukte om tevreden te zijn in een chaotisch huis. Niet dat m’n huis altijd schoon was, integendeel zelfs. Ik had vaak het gevoel dat ik haast had en achterliep.

Mijn to-do-lijst is nooit leeg

Wat ik inmiddels weet: mijn to-do-lijst is nooit leeg. Werkelijk helemaal nooit. Er is altijd nog wel iets dat nog moet. Of dat nog zou kunnen. Of dat fijn zou zijn als. Ik kan heel m’n leven hard rennen, en dan nog blijven er dingen te doen.

Het houdt nooit op.

En altijd blijven rennen, daar heb ik helemaal geen zin in.

Dit doe ik als m’n huis een chaos is

Het gebeurt best vaak, dat m’n huis een chaos is. M’n kind is twee jaar, dan krijg je dat. En laat ik mezelf ook niet uitvlakken: ik heb meestal wel iets beters te doen dan schoon te maken. The Sims 4 spelen, bijvoorbeeld. (Lees maar!)

Gelukkig raak ik er tegenwoordig niet meer gestrest van.

Deze twee dingen helpen daarbij:

  1. Ik weet dat het nu al goed is. Niet straks pas, niet pas als ik eerst aan allerlei voorwaarden heb voldaan. Nee, gewoon nu al.
  2. Ik weet óók dat ik in vijf minuten veel kan opruimen. Niet ontmoedigd raken door de chaos, gewoon klein beginnen, dat helpt.

En zo werkt het met geld ook

Het is makkelijk om je ontmoedigd te voelen, zeker als je doelen nog zo ver weg lijken. I know, zo voelde ik me vroeger vaak.

Maar: je leven is nu.

Nu, met die studieschuld, met dat dure huurappartement, met wat-je-situatie-dan-ook-maar-is. En ook nu, zonder dat je alles precies op orde hebt, mag je je goed voelen. Je leven begint niet pas als je alles op de rit hebt. Je leven is ook vandaag. ☀️

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.