Sneller aflossen? Zoek voordelen op de korte termijn: waar word je nú al blij van?

Een man met lang haar zit in een keuken op een stoel en kijkt glimlachend naar de laptop op zijn schoot (hij heeft wellicht voordelen van het aflossen op de korte termijn ontdekt)
Aflossen leuker maken? Zoek naar voordelen die het je geeft op de korte termijn. Foto: Surface

Wil je het aflossen van je studieschuld sneller en leuker laten verlopen? Wat enorm kan helpen is niet alleen denken aan hoe fijn het straks zal zijn als je alles hebt afbetaald maar zoeken naar voordelen die het besparen je op de korte termijn oplevert.

Vandaag al, zeg maar.

De voordelen op de lange termijn kennen we wel

Langetermijnvoordelen van het aflossen zijn vaak makkelijk te bedenken. Je wilt graag van je studieschuld af zijn want dat zal natuurlijk heerlijk voelen en dan kun je bovendien bouwen aan een mooie financiële toekomst.

Maar ja, geeft dat voldoende motivatie om daadwerkelijk nu, vandaag en deze week, zuiniger te gaan leven? Lang niet altijd helaas. Zeker als je nog veel studieschuld te gaan hebt, kun je je al snel moedeloos voelen. Weet ik alles van.

Inspiratie: een YouTube-video van Caroline Winkler

Toevallig keek ik deze week een YouTube-video van Caroline Winkler, een interieurontwerper uit de VS. In de video vertelt ze hoe ze vroeger een enorme hekel had aan sporten en hoe ze het per ongeluk leuk is gaan vinden.

Ze vertelt dat ze zich realiseerde dat sporten veel leuker en makkelijker is als ze niet alleen focust op haar lange-termijn-motivatie (zoals meer energie en een betere mentale en fysieke gezondheid) maar óók op de voordelen op de korte termijn.

Essentiele vraag: wat is er vandáág al leuk?

Winkler begon zichzelf af te vragen hoe ze bewegen leuker kon maken, niet pas als ze over een hele tijd haar langetermijndoelen zou hebben behaald maar ook vandaag en deze week al. En die voordelen op de korte termijn bleken er wel degelijk te zijn.

Zo voelt zich na een lange dag achter de computer snel beter als ze even gaat sporten. En ze wordt nog extra vrolijk door samen met een vriendin naar spinningles te gaan en door sportkleding te dragen waarin ze zich mooi voelt.

Kijk zelf maar, als je wilt. (Het fragment begint rond 2:13.)

En zo werkt het ook met geld

Sterker nog, dit is ook precies mijn ervaring bij het versneld aflossen van mijn eigen studieschuld. Toen ik ermee begon, zag ik er ernstig tegenop. Het leek me saai en zwaar. Maar al snel ontdekte ik dat zuiniger leven allerlei onverwachte voordelen had.

Hier vijf opties om je op ideeën te brengen.

Voordeel 1: Ogenblikkelijk minder stress

Heb je nog veel studieschuld af te lossen en vind je het moeilijk om je voor te stellen dat aflossen überhaupt voordelen kan hebben? Focus dan op het maken van een plannetje en zet de eerste stappen. Voordeel: je stress gaat direct omlaag. (Lees maar.)

Voordeel 2: Je leert jezelf beter kennen

Minder kopen bleek voor mij een mooie innerlijke reis waarbij ik mezelf steeds beter leerde kennen. Steeds beter wist wat ik wilde. Ik ontdekte bovendien dat ik blij werd van minimalisme. En ik leerde om beter voor mezelf te zorgen. En jep, dat kan goedkoop.

Voordeel 3: Het voelt lekker om het klimaat te sparen

Minder vliegen, minder kleding kopen, kapotte spullen repareren en op schattenjacht in kringloopwinkels. Klinkt wel erg sober? Mijn ervaring: dat valt enorm mee, ik vind het juist heerlijk om zowel mijn bankrekening als het milieu te sparen.

Voordeel 4: Je kunt het samen met je vrienden doen

Net zoals Winkler geniet van het sporten met een vriendin kan het ook leuk zijn om zuiniger leven samen met je vrienden te doen. Filmmarathons op de bank, samen koken, wildkamperen, er is superveel leuks te verzinnen dat geen of weinig geld kost.

Voordeel 5: Je wordt er fijn creatief van

En dat verzinnen van leuke dingen die niet duur zijn, heeft nog een voordeel: je wordt er lekker creatief van. Filmen en editen op je mobiel, tekenen, programmeren, op reis gaan door je eigen stad of dorp, er is zoveel leuks dat je (nagenoeg) gratis kunt doen.

Kies je eigen voordelen voor de korte termijn

Kortom, wil je wel graag beter worden met geld maar komt het er toch meestal niet van? Kijk dan eens of je voor jezelf ook zo’n rijtje voordelen op de korte termijn kunt verzinnen. Dingen waar je nu al blij van wordt en niet pas over een hele tijd.

En zoals altijd: negeer mijn suggesties gerust als ze je niet aanspreken. Het werkt het beste als je dingen kiest die goed bij je passen. En dat kan hetzelfde zijn als wat voor mij goed werkt maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.