Moeite met sparen en het aflossen van je studieschuld? Begin klein, dat helpt

Een klein plantje dat net aan het ontkiemen is (begin klein, dat helpt vaak)
Zit je klem? Wil het aflossen niet? Begin klein, dat gaat je helpen. Foto: Christine

Lukt het niet goed met het aflossen van je studieschuld? Hou je geen geld over? En heb je überhaupt geen motivatie of energie om in je financiën te duiken?

Snap ik wel.

Had ik zelf ook, jarenlang. En ik spreek geregeld mensen die hetzelfde ervaren. En om je te helpen herhaal ik deze week even het advies dat ik wel vaker geef: begin klein. En dan bedoel ik echt ieniemieniepiepklein.

Twee simpele opties

Twee opties heb ik voor je. Er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken, dat is heus waar. Maar als je klem zit en als niks wil dan is het fijn als om het zo simpel mogelijk te houden, is mijn ervaring.

Hier komen ze:

  • Los elke maand vrijwillig vijf euro extra af van je studieschuld
  • Kies iets dat je graag wilt en zet er eens per maand vijf euro voor opzij

That’s it.

Verder dan dit hoef je nu nog niet te denken. Vergeet de eventuele volgende stappen, die zitten nu slechts in de weg. Gewoon vijf euro, eens per maand. Dat is genoeg. (En vooruit, als je echt graag meer wilt: doe ze allebei. Een tientje per maand. Dat kan ook.)

Dat schiet toch niet op, zeg je?

Jawel. Juist wel. Weet je wat pas niet opschiet? Denken dat je alles in één keer moet fiksen en vervolgens van schrik helemaal niks doen. Of een paar weken bloedfanatiek van alles proberen om het vervolgens moegestreden op te geven.

Het mooie aan die kleine stapjes is dat je ze veel gemakkelijker vol kunt houden. En zo verander je langzamerhand, haast ongemerkt, van iemand die klem zit in iemand die begonnen is. Dus echt, begin klein. Dat gaat je helpen, let maar op.

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld ?

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!! ??

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.