Lukt het niet met je geld? Hier even iets kleins dat je meteen kunt doen

Een jonge man kijkt moedeloos naar z'n laptop, z'n hand zit in z'n haar (hij heeft zeker geen zin om meteen iets te doen, gok ik zo)
Geen zin? Soms is het fijn om te beginnen met iets kleins dat je meteen kunt doen. Foto: Tim Gouw

Een korte blog post deze week, gewoon even iets kleins dat je meteen kunt doen. Want fanatieke actieplannen kunnen best handig kunnen, zeker als je studieschuld groot is, maar soms werken ze niet zo goed.

Soms heb je daar gewoon geen zin in. Geen puf voor.

Ga weg met je actieplan

Tenminste, dat denk ik soms. En dat terwijl ik iemand ben die ook best vaak juist wel te porren is voor ’n ietwat extreme uitdaging. Een marathon lopen, bijvoorbeeld. Of ruim dertigduizend euro studieschuld aflossen in twee jaar tijd.

Maar goed, soms heb ik geen zin.

En best vaak doe ik dan ook lekker even niks. Even niet budgetteren. Even nergens op letten. Het geluid van m’n telefoon uit. Zo min mogelijk werken. En dan fijn alle oude seizoenen van Queer Eye nog eens kijken, of urenlang verdwalen op YouTube.

Niks mis mee, met niks doen

Maar wat nu als je zat raakt van je eigen lamlendigheid? Wat nu als je juist graag iets wilt verbeteren? Wat als je wel in actie wilt komen, maar je weet niet goed hoe?

In dat geval werkt het voor mij altijd goed om héél klein te beginnen.

Echt piepklein bedoel ik dan, hè. Zeg maar datgene wat je nu in je hoofd hebt en dat dan nog gedeeld door vier. Of door tien. Zo klein.

Beginnen met piepkleine stapjes dus

Hier een paar voorbeelden van kleine dingen die je zou kunnen doen.

  • Ga vandaag niet naar de supermarkt maar eet wat je nog in huis hebt liggen (duik je vriezer en je keukenkastjes maar eens in, er ligt vaak veel meer dan je denkt).
  • Check je bankrekening, zoek één abonnement dat je best kunt missen, en zeg ‘m ogenblikkelijk op.
  • Drink je veel frisdrank? Stap eens een paar dagen over op ranja of water. En als het je meevalt, reken dan uit hoeveel het per jaar scheelt.
  • Die spijkerbroeken die je niet meer past? Zet ze vandaag op Vinted. (Sowieso, een kledingkast met alleen kleding die je graag draagt is zo fijn.)
  • Rook je? Kijk eens of je het deze week met één pakje sigaretten minder redt. Scheelt toch mooi een beetje.

Belangrijk: kies wat simpel en luchtig voelt

Het zijn dus maar voorbeelden hè, die dingen hierboven. Je kunt ook gerust iets anders kiezen. Een maand geen kleding kopen. Een maand naar ’n goedkopere supermarkt. Een maand alleen huismerken.

Klinkt nog steeds als veel werk? Ga voor een week. Kan ook. Waar het om gaat: soms werkt een klein stapje gewoon lekker.

En kies maximaal één ding. Maximaal, ja. Piepklein, weet je nog?

Kies dus wat je wilt.

Of nee, beter nog: kies waar je zín in hebt. Kies wat simpel en luchtig voelt. Kies dat ene ding waarvan je denkt: ja, maar dát is zo makkelijk, dat telt niet. Kies dat ding. Kies juist dat ding. En ga er vandaag nog mee aan de slag.

Soms is iets kleins doen meer dan genoeg

Kijk, ik zat te twijfelen of ik hier zou schrijven dat zo’n eerste piepkleine stapje al snel leidt tot allemaal grote stappen. En dat voor je het weet alles grandioos voorspoedig zal verlopen. Maar weet je, dat is niet altijd zo.

Soms ook wel hoor. En dat is natuurlijk superfijn.

Maar soms werkt het zo niet. Soms zie je iets kleins dat je meteen kunt doen, en dan doe je het, en dan gebeurt er verder niks. Dan leidt het nergens toe.

En weet je, ook dat is helemaal oké. Sterker nog, als het je lukt om simpelweg blij te zijn met dat ene kleine stapje dat je meteen hebt gedaan, heb je veel gewonnen. Vooruit, je bankrekening heeft er dan misschien minder aan, maar je humeur des te meer.

Toch nog zin in een fanatiek actieplan?

Die heb ik ook wel voor je, uiteraard. Kijk hier maar eens. Maar alleen als je daar dus daadwerkelijk zin in hebt, hè? Zo niet, begin dan alsjeblieft met zo’n piepklein stapje. Daar heb je uiteindelijk veel meer aan.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.