Goedkoop en coronaproof op vakantie? Zeven tips voor een reis door je eigen dorp of stad

Mijn zoontje met winterjas en muts in de Prinsentuin in Groningen (het is heerlijk om op reis te gaan in je eigen dorp of stad)
Mijn zoontje op een van onze ontdekkingstochten door Groningen.

Door de pandemie zitten veel mensen plots in de situatie waar ik de afgelopen twee jaar zelf vrijwillig voor koos: geen vliegtickets, geen buitenland, geen verre reizen.

En ja, it sucks.

Maar je kunt ook prima op reis door je eigen dorp of stad.

Hoe? In dit artikel vind je m’n zeven favoriete tips die ik ontdekte toen ik besloot heel sober te gaan leven zodat ik mijn studieschuld vliegensvlug kon aflossen. Ruim dertigduizend euro in twee jaar tijd. (En het is gelukt!)

Tuurlijk, vakantie is heerlijk

Dat weet ik wel.

Ik denk met weemoed terug aan mijn bezoek aan Sevilla, de laatste reis die ik maakte voordat ik besloot mijn studieschuld zo rap af te lossen. Ik bezocht daar een vriendin die elke ochtend taalles had, en tijdens die uren zwierf ik door de stad.

Het leven voelt anders als je op reis bent. Je bent een buitenstaander. Niemand kent je, alles kan. Nieuwsgierige blik. Geen haast. Je kijk beter. Ziet meer.

En ook zo fijn, zeker als je langere tijd van huis bent: je ontdekt precies wat je mist. Welke vrienden je graag wilt zien, en welke niet. Welke gerechten je graag wilt eten, en welke niet. Welke dingen van je werk je mist, en welke dingen juist niet.

Maar wacht even, dat kan thuis toch ook?

Er gebeurde iets grappigs, die afgelopen twee jaar waarin ik plots helemaal geen geld aan vakanties meer uitgaf. In plaats van dat ik merkte wat ik allemaal miste aan mijn dagelijkse leven, merkte ik nu wat ik miste aan het reizen.

Dit miste ik het meeste:

  • Het ontdekken van toffe plekken die ik nog niet ken
  • Een gevoel van vrijheid, geen haast en geen verplichtingen
  • Zonder plan wandelen door een stad
  • Buiten eten en wijn drinken met ’n vriendin
  • De zee zien

En sure, het is geweldig om in Kaapstad te zijn en om op een tropisch eiland te liggen en weet-ik-wat-allemaal-in-Nederland-niet-kan.

Maar veel van de dingen die ik miste kon ik in Nederland prima doen!

Waarom deed ik dat dan niet?

Dat vraag ik me inmiddels ook af. Ik was druk. Ik stond er niet bij stil. Ik werd opgeslokt door mijn to-do-lijst. Door de keuken die nog schoon moest. Door lamlendigheid. Door de overtuiging dat Netflix kijken het enige was waar ik nog puf voor had.

Ach ja. Zo gaat het soms.

Ik besloot wél om mijn best te doen om meer van die dingen die ik op vakantie zo fijn vond ook in Groningen te doen.

En dat lukte verrassend goed.

Zeven tips voor een avontuurlijke reis door je eigen dorp of stad

Hier komen ze dan, mijn tips voor een vakantiegevoel waarvoor je niet op reis hoeft.

Tip 1: Plan vakantiedagen in

Regel vrije dagen, ook nu met het coronavirus. Dagen zonder verplichtingen. Geen werk, geen email, niks. Gewoon elk weekend één dag. Of af en toe een weekje. Gooi je mail van je telefoon, zet alle notificaties uit en verstop ‘m diep in je tas.

Tip 2: Lees reisboeken en kijk reisvideo’s

Jep, over je eigen stad of je eigen dorp. Of over je provincie, mocht er over je woonplaats niet veel te vinden zijn. Zo ontdek je ongetwijfeld nieuwe dingen en je bekijkt je eigen omgeving door de ogen van iemand die er op vakantie is.

Tip 3: Voorpret!

Het is heerlijk als je weet dat je binnenkort vakantie hebt. Dat je weet dat rust in aantocht is. En dat kan in Nederland heus ook. Hou een lijst bij van dingen die je wilt doen en maak een reisschema voor je eerstvolgende vakantie. Voorpret!

Tip 4: Ga op verkenning in je eigen omgeving

Wandel door straten die je nooit kiest. Zoek kroegen, winkeltjes en musea waar je nooit komt. Doe een stadswandeling van de VVV. Maak je eigen thematische stadswandeling. Maak foto’s. Ga geocachen. Lees bordjes. Kijk omhoog. Verdiep je in de architectuur.

Tip 5: Fiks een kind of hond

Vlakbij ons huis staat tijdelijk een zeecontainer. Hij dient als tunneltje. Het is een onooglijk ding. Maar denk maar niet dat mijn zoontje dat met me eens is. Hij vindt het prachtig. Hij wil erdoor. En nog eens. En nog eens. Andere ogen.

Tip 6: Volg inspirerende Instagram-accounts

Er zijn veel Instagram-accounts vol prachtige foto’s van een bepaalde plek. Over Londen bijvoorbeeld, en ook over Groningen. Volg toffe accounts van plekken bij je in de buurt en raak geïnspireerd. (Kun je niks vinden? Begin er zelf eentje!)

Tip 7: Ga op een road trip

Een lange autorit, uitgestrekte landschappen, koffie in een thermosfles, voeten uit het raam, Reigning Sound door de speakers. Beter wordt het niet. En ook dit kan best in Nederland. Bonuspunten als je alleen ’n ouderwetse landkaart gebruikt.

Zie je? Je kunt prima op reis door je eigen dorp of stad

Sterker nog, misschien heb je nog wel veel meer ideeën voor leuke dingen die je in je eigen omgeving kunt doen. Laat dan vooral een berichtje achter, dat vind ik leuk. Er valt nog zoveel te ontdekken. (Lees maar.)

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

  1. Utrecht heeft heel veel leuke speelplekken voor kinderen. Zonder de eerste lockdown was ik daar waarschijnlijk nooit achtergekomen. Vaak gewoon via Google Maps gevonden of googelen. Of gewoon door de stad lopen en nu wel dat onbekende straatje in. Groningen heeft vast ook veel leuke speelplekken voor kinderen. Maar een van de highlights voor mijn 2,5 jarige zoon zijn de graafmachines. Op 3 plekken in een straal van 500m rondom mijn huis wordt aan de weg gewerkt met allerlei grote machines. Dan kijk je inderdaad door hele andere ogen naar je eigen stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld ?

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!! ??

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.