Inloggen bij DUO om je studieschuld te zien? Het geeft niet waar je begint. Maar niet beginnen is desastreus

Een vrouw achter een laptop: inloggen bij DUO om je studieschuld te bekijken kan nogal eng zijn
Inloggen bij DUO om je studieschuld te bekijken kan nogal eng zijn. Foto: Christin Hume

Had ik nou maar niet op die knop gedrukt.

Het is begin 2018, en ik zit muisstil aan mijn eettafel. Alleen mijn ogen schieten heen en weer over de rij cijfers op de site van DUO: 3-1-8-0-1-0-3.

Mijn studieschuld is nog 31.801 euro en 3 cent. Fuck. Dat is meer dan ik dacht.

Dit is goddomme al de tweede kéér

De moedeloosheid die volgt, herken ik ogenblikkelijk. Dit is goddomme de tweede kéér dat ik na jarenlang uitstellen eindelijk ga inloggen bij DUO om mijn studieschuld te checken.

En opnieuw valt het me tegen.

Die eerste keer was in 2007 of 2008. Ik was net klaar met studeren en ik ging ervan uit dat mijn schuld ruim dertigduizend euro zou zijn. Het was dik twintigduizend euro meer. Jep, ik startte met een studieschuld van 51.759 euro en 61 cent. Lees maar.

Tien jaar later en nauwelijks wijzer

Maar ja, dat was ruim tien jaar geleden. Toen was ik nog een broekie. Deze tweede keer, in 2018 aan mijn keukentafel, ben ik ruimschoots volwassen. Zesendertig ben ik, en ik heb al jaren een vaste baan.

Ik zou beter moeten weten, inmiddels.

Zeker, mijn studieschuld is met twintigduizend euro geslonken. Dat is mooi. Alleen: ik deel mijn vaste lasten niet langer met een partner, ik woon in een duur appartement in de vrije sector én ik zit ook nog met een restschuld door de verkoop een huis.

Kortom: ik hou nauwelijks geld over. En dan is 31.801 euro en 3 cent heel veel geld.

Liegen over mijn studieschuld

Ik denk terug aan hoe ik als student niet wilde weten hoe hoog mijn schuld was. Ik hield bovendien niet alleen mezelf voor de gek, maar ook de rest van de wereld. Ik ontweek het onderwerp waar ik kon, zeker bij mijn ouders.

Verzwijgen, dat voelde altijd nog beter dan liegen. Dat wist ik precies, want erover liegen deed ik ook. Als iemand vertelde een studieschuld te hebben van maar liefst 25.000 euro dan mompelde ik: “Ja, ik heb ook zoiets.”

Machteloosheid, stress en schaamte

Mijn strategie om die studieschuld zoveel mogelijk te negeren, werkte steeds minder goed. Het onderwerp voelde zwaar en uitzichtloos. Dat gevoel ontrafelen lukte me niet precies. Het was een mengeling van machteloosheid, stress en schaamte.

Erover praten? Welnee. Niemand mocht weten wat voor mislukkeling ik was.

Destijds had ik het nauwelijks in de gaten, maar als ik terugkijk zie ik het haarscherp: ik maakte me doorlopend druk om wat anderen van me dachten.

Het voelde rot, die leugens. Heus wel. Maar ik zag geen alternatief.

Een dieptepunt

Begin 2018, aan mijn keukentafel. Ik staar naar het scherm: 31.801 euro en 3 cent.

Fuck.

Vloekend klap ik mijn laptop dicht. Zal je net zien, durf ik eindelijk weer eens in te loggen, word ik er direct voor gestraft. Welja.

Dit is een dieptepunt, stel ik treurig vast.

Dan gebeurt er iets wonderlijks

De dag nadat ik die dikke dertigduizend euro studieschuld op de website van DUO zie staan, word ik opgewekt wakker.

Ik heb eigenlijk best reden om trots te zijn, besef ik. Ik hou al een maand of vier een budget bij. Ik verdien genoeg geld om dat dure appartement in mijn uppie te huren. En al viel het tegen, ik heb wél mooi ingelogd bij DUO.

Er verandert iets. Ik begin het steeds leuker te vinden, dat budgetteren. Ik let in de supermarkt plots op de aanbiedingen. Wéér een duur broodje op het station? Ach, dat hoeft vandaag niet.

Dat eerste stapje, inloggen bij DUO en mijn studieschuld checken, zet langzamerhand van alles in beweging.

Onwetendheid is véél erger

Wat blijkt: onwetendheid is véél erger dan de realiteit onder ogen zien.

Tuurlijk, ik ben er nog lang niet. Het is vallen en opstaan en puzzelen en vallen en weer opstaan. Maar: het leven voelt lichter. Simpeler. Mijn stress is minder, mijn zelfvertrouwen groeit. Ik durf steeds meer van mezelf te laten zien.

Twee jaar later: alles is anders

Inmiddels is het mei 2020. Van mijn studieschuld die ooit dik vijftigduizend euro was, is nog bijna twaalfduizend euro over. Inloggen bij DUO om mijn studieschuld te bekijken? Dat doe ik elke maand.

Ik lieg nooit meer over mijn studieschuld. Sterker nog: ik blog erover en ik deel moeiteloos mijn huishoudboekje. Iedereen mag het weten.

Wat andere mensen daarvan denken? Ach, geen idee. Dat gaat me ook niets aan, eigenlijk. Hun gedachten zijn van hen. Daar heb ik niets mee te maken.

Ik los mijn studieschuld af en ik vind het heerlijk. Een mislukkeling heb ik me al tijdenlang niet meer gevoeld. En het mooiste is: mijn leven is zoveel beter nu. Ik ben veel vaker tevreden en ik ervaar veel meer vrijheid. Aflossen is véél leuker dan ik dacht.

Een dieptepunt is zo gek nog niet

Dit is een dieptepunt, dacht ik toen ik mijn laptop in 2018 vloekend dichtklapte.

Wat ik toen nog niet zag: het bereiken van een dieptepunt is zo gek nog niet. Vanaf daar wordt alles beter.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

18 REACTIES

  1. Mooi geschreven!! En hoewel ik al ben begonnen met het versneld aflossen van mijn studieschuld, heb ik veel zin om vanaf morgen mee te doen met jouw challenge!! Motivatie-technisch komt die precies op het goede moment!! Ik vind het echt gaaf dat je het taboe rondom de studieschuld doorbreekt en dat je je zo open opstelt. Dankjewel daarvoor. Fijne zondag!!

    • Hoi, leuk dat je meedoet! Of meedeed haha, het is alweer even later. Ik hoop dat je het leuk vond! En jij ook een fijne dag.

    • Ja, precies! Zo gek, van tevoren kan zoiets zo groot zijn in je hoofd en als je dan eenmaal springt dan valt het enorm mee.

  2. Ik hoop ook echt dat studenten meelezen. Er was in het nieuws dat met het nieuwe leenstelsel veel meer geleend wordt. Ik heb zelf ook uitgerekend wat ik gekregen heb als basisbeurs en dat is in 6 jaar (3 bachelor + 3 jaar master) meer dan 20 duizend euro. Nu heb ik een studieschuld van 11 duizend opgebouwd, maar in het nieuwe stelsel was dat hoger geweest. Dan hoop ik dat studenten meelezen en bewuste keuzes maken on de schade wat te beperken maar toch te genieten!

    • Ja, inderdaad! Ik zal ook eens wat verhalen schrijven voor de studenten van nu. Die hebben het inderdaad nog lastiger.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.