Besparen? De bibliotheek is goedkoop én superleuk (en er zijn e-books!)

Een stapel boeken die ik wil lezen (als je geld wilt besparen, de bibliotheek is goedkoop én superleuk)
M’n huidige to-be-read-stapel. (Wil je geld besparen? De bibliotheek is goedkoop én superleuk.)

De bibliotheek is niet alleen superleuk, je kunt er ook nog eens goedkoop boeken lenen, en soms zelfs helemaal gratis. En veel bibliotheken zijn inspirerende plekken om te zijn. Mooie gebouwen, leuke evenementen, et cetera.

Kortom, ik ga me na het schrijven van dit verhaal ogenblikkelijk aanmelden als lid van de bibliotheek hier in Groningen. En ik zal je vertellen waarom.

Let’s go.

Waarom ik jarenlang geen bibliotheek bezocht

Vroeger, als kind, was de bibliotheek een van m’n lievelingsplekken. Struinen tussen al die rijen boeken, al die werelden waarin ik me kon verliezen. Maar ja, toen kwam de middelbare school en moest ik verplicht van alles lezen, en toen wilde ik niet meer.

Als student bezocht ik geregeld de bibliotheken van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Alleen voor studieboeken trouwens, andere boeken las ik nauwelijks nog. Te druk met films en series kijken.

Best zonde, ja

Ik hou van lezen! Ik had er nooit mee op moeten houden. En ik lees ook al jaren weer hoor. Toen ik eenmaal een baan en dus een salaris had, kocht ik stapels en stapels boeken. (Al zal ik toegeven: een flink deel heb ik nog niet gelezen.)

Bovendien zit ik ook alweer jaren in ’n fijne boekenclub. Zo’n eens in de twee maanden spreken we af. En meestal lukt het me op het boek op tijd uit te lezen, al is m’n score wat gedaald sinds de geboorte van m’n zoontje.

Goed, ik dwaal af, terug naar de bibliotheken

Wanneer ben jij voor het laatst in een bibliotheek geweest? En voor als je geen lid bent, overweeg je dat wel eens te worden? Voor iedereen die van lezen houdt, of zin heeft om het in elk geval weer eens te proberen: bibliotheken zijn zo leuk!

  • Er zijn héél veel boeken die je kunt lenen (in meerdere talen bovendien)
  • En dat voor weinig geld en soms zelfs gratis (daarover hieronder meer)
  • Er zijn ook e-books (die je digitaal kunt lezen zonder de deur uit te gaan)
  • En er zijn bovendien ook vaak luisterboeken, films en buitenlandse kranten
  • Er zijn vaak fijne lees-, studie- en werkplekken
  • En die zijn soms zelfs beschikbaar als de horeca dicht zit vanwege corona (zoals nu)

Hoeveel geld kost de bibliotheek?

Ik hamer er steeds op: de bibliotheek is goedkoop. Hoe duur precies verschilt natuurlijk een beetje per vestiging. Hier in Groningen kost een lidmaatschap 57 euro per jaar (oftewel 4,75 euro per maand). Daarvoor mag je 25 boeken tegelijkertijd lenen.

Een snel rondje langs de bibliotheken in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven leert me dat de prijzen overal ongeveer hetzelfde zijn. Soms kun je een goedkoper lidmaatschap kiezen waarmee je minder boeken kunt lenen.

Ook zijn er vaak nog allerlei kortingen voor jongeren, studenten, ouderen en mensen met een niet al te hoog inkomen. Check dus vooral de website van je eigen bibliotheek even goed, dat zou zomaar eens kunnen lonen.

En kinderen mogen gratis!

Kinderen tot achttien jaar mogen zelfs helemaal gratis lid worden van de bibliotheek. Ik heb m’n zoontje dan ook al kort na z’n geboorte aangemeld. “Goh, dat zal ons jongste lid ooit zijn”, grapte de vrouw bij de balie. Zou zomaar kunnen.

Anyway, fijn gratis dus. Met zo’n kinderpasje kun je kinderboeken lenen en ook boeken over zwangerschap en opvoeden. Niet heel het assortiment dus, althans, hier in Groningen niet.

Waarom ik dan eigenlijk nog geen lid was?

Ja, goede vraag. Jarenlang kwam ik gewoon helemaal nooit bij ’n bibliotheek. Ik was nog net niet vergeten dat ze bestonden. Dat veranderende toen ik m’n zoontje inschreef. Toen zag ik weer hoe leuk die dingen eigenlijk zijn.

En toen nog werd ik niet direct zelf ook lid. Ik had immers thuis nog ’n enorme stapel aan boeken liggen die ik nog niet gelezen had. Die eerst maar eens, had ik besloten. En zelfs aan die boeken kwam ik nauwelijks toe.

En dat gaat nu veranderen

M’n zoontje is inmiddels ruim 2,5 jaar oud. Ik heb weer meer tijd om te lezen. En ik heb veel van m’n eigen boeken verkocht toen ik m’n studieschuld zo fanatiek aan het aflossen was. Ja, zelfs de boeken die ik nog niet had gelezen. (Ik was echt heel fanatiek.)

En tuurlijk, nu zonder studieschuld kan ik best zelf weer boeken kopen. Maar weet je, ik hoef niet meer per se alle boeken zelf te hebben. Eerst maar eens lezen. En als ik iets echt bijzonder vind, kan ik het daarna altijd nog kopen. Tweedehands, wellicht.

De bieb als beloning als je iets te vieren hebt

De bieb heeft nog ’n voordeel, heb ik bedacht. Kijk, als ik een of ander doel haal, financieel of anderzijds, dan vind ik het fijn om daar even bewust bij stil te staan. Om het te vieren, zeg maar.

Maar ja, hoe vier je zoiets?

Dat vind ik lastig. Iets leuks kopen? Kan, maar dan geef ik weer geld uit, en dan wordt mijn huis steeds voller. En dat terwijl ik minimalisme juist zo lekker vind. Een relaxte avond? Nou, die heb ik sowieso al wel. Is daardoor geen beloning meer.

Een kop koffie ergens halen, dat werkt wel. Dat is iets waar ik doorgaans op bespaar, en daardoor voelt het heerlijk luxe. Maar! Een bezoek aan de bibliotheek en een stapel nieuwe boeken ook heel goed, verwacht ik. Zin in.

En de boekwinkels dan?

Ja, boekwinkels hebben het moeilijk. En dan heb ik het niet over de grote ketens maar over die leuke kleine winkeltjes bij je om de hoek. Winkels die ik graag financieel wil steunen want ik hoop dat ze blijven.

Ik zie het zo: hoe meer ik weer ga lezen, hoe meer boeken ik uiteindelijk ook weer zal kopen. En zal aanraden aan anderen. En cadeau zal geven. Dat ik nu lid word van de bibliotheek is dus voor de boekwinkels zo slecht nog niet, denk ik.

Oh, en ik heb iets gedaan. Om te voorkomen dat ik in de verleiding kom om alsnog van alles online te bestellen (want snel en makkelijk en soms goedkoper) heb ik m’n account bij Bol.com zojuist verwijderd. Dat scheelt alvast een beetje.

En nu jij!

Lees je nog wel eens? Heb je zin in een nieuw boek? Een mysterieuze detective misschien? Weet je überhaupt waar de bibliotheek in jouw dorp of stad zit? Zo niet, ga eens kijken. Wie weet raak je net zo enthousiast als ik.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

1 REACTIE

  1. Mocht je toch (e-)boeken online willen komen, raad ik de site libris.nl aan. Het geld gaat dan naar jouw favoriete boekhandel (als die is aangesloten bij libris). zo steun ik de boekhandel in ons dorp terwijl ik toch vooral e-boeken lees en koop.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.