Dingen die ik niet meer koop (of waar ik véél minder geld aan uitgeef dan vroeger)

Boeken (hier opgestapeld voor een raam) horen zeker bij de dingen die ik niet meer koop
Boeken, die horen zeker bij de dingen die ik niet meer koop. Foto: Florencia Viadana

Er zijn best veel dingen die ik niet meer koop. Dingen waar ik vroeger wel geld aan uitgaf, en soms nog behoorlijk veel ook.

In deze blog post zet ik ze op een rij.

No way dat ik dáárop kan besparen, denk je wellicht tijdens het lezen. In dat geval: deze lijst is bedoeld om je eens na te laten denken over de dingen waarop jíj kunt besparen. Het is natuurlijk prima als je op heel andere dingen uitkomt dan ik.

Auto’s

De laatste jaren deelde ik een auto met ’n vriendin. Een Toyota Starlet, donkerblauw, en ruim twintig jaar oud. Nagenoeg onverwoestbaar. Er moest soms een nieuw lampje in, en de olie was wel eens op, en dat was het dan.

Kosten: minder dan 50 euro per maand voor zowel de verzekering als de wegenbelasting. En dat bedrag deelden we dus ook nog met z’n tweeën, dus voor minder dan 25 euro hadden we ’n auto staan. Ideaal.

En toen werd ’t ding in 2020 afgekeurd. Te veel roest. Sindsdien heb ik helemaal geen auto meer. En dat bevalt goed. Nederland is zo’n fijn land om te lopen, te fietsen en met het openbaar vervoer te reizen.

Kijk maar.

Boeken

Och, de stapels en stapels boeken die ik vroeger kocht. Boeken die ik getipt kreeg en graag wilde lezen. Boeken met zo’n mooie omslag dat ik ze niet kon laten liggen. Zo veel boeken. En allemaal nieuw, want ja, wie wil er nu een tweedehands boek?

Nou, ik. Haha. Tijdens het supersnel aflossen gooide ik mijn tactiek om. Eerst maar eens alles lezen wat ik nog had liggen. En ik heb véél van m’n boeken verkocht. En als ik al een nieuw boek wilde, dan kocht ik ‘m vrijwel altijd tweedehands.

Kleding

Ik ben niet goed met kleding. Ik weet niet wat me staat en ik loop maar wat te prutsen. Dat scheelt mooi geld, denk je wellicht. Maar nee, mijn tactiek was vroeger om van alles te kopen dat ik vervolgens nooit meer droeg. Alsnog best duur dus.

Tijdens het snelle aflossen kocht ik twee jaar lang helemaal geen kleding. En dat wilde prima! Ik bleek van alles in mijn kast te hebben dat bruikbaar was. En nu mijn studieschuld weg is, koop ik af en toe weer iets. Met een betere strategie dit keer.

Koffiecups

Jep, koffiecups. Wat was ik trots, toen ik na lang twijfelen zo’n dure Nespresso-machine kocht. Nu ben ik eindelijk volwassen, dacht ik. Maar nee. Wat een dure ondingen, die koffiecups. De machine verkocht ik op Marktplaats. M’n filterapparaat is prima.

Baby- en kinderspullen

Vooruit, ik zal niet beweren dat kinderen niet veel geld kosten. Reizen, uit eten gaan, alles is duurder als je met meer mensen bent. En dan is het ook nog fijn als je kind voor haar of zijn studie niet hoeft te lenen. En dat kost behoorlijk wat, don’t I know.

Maar! Babies hoeven dan weer helemaal niet zo duur te zijn. Ouders geven massaal kleding aan elkaar door, heb ik ontdekt. En je kunt vaak van alles lenen, van meubels tot speelgoed. Veel is bovendien tweedehands te koop én weer door te verkopen.

En nog een tip: haal niet van tevoren honderdduizend dingen in huis. Zo heb ik nooit een box gebruikt. Niet nodig. Ik ken ouders die het zonder kinderwagen deden, een draagzak was genoeg. Wacht even af om te zien wat je daadwerkelijk mist.

Frisdrank en sapjes

Vroeger dronk ik op een dag soms zo een fles Cola Light leeg. Dat kost 2,29 euro per dag, oftewel 835,85 euro per jaar. Tijdens een studie van vier jaar kun je dus 3.343,40 euro besparen door níet elke dag een fles cola achterover te slaan.

Nauwelijks cola meer voor mij dus, al koop ik het soms toch als ik veel stress heb. Sapjes koop ik ook niet veel meer. Wat dan wel? Koffie. Thee. Ranja. En ik drink veel water. Spartaans? Ach. ’n Beetje. Maar ik ben blij met hoeveel het me bespaart.

Make-up en verzorgingsproducten

“Laat al die dure gezichtcrèmes in de winkel liggen”, adviseerde een huidarts die ik interviewde als journalist. “Alleen zonnebrandcrème gebruiken, elke dag, ook als de zon niet fel schijnt.” Fijne tip. Oh, en goedkope merken werken net zo goed als dure.

Make-up koop ik ook nauwelijks nog. Ik voel me beter zonder. Het is net of ik mezelf niet meer ben als ik make-up draag. Soms wat mascara, that’s it. Tip: de huismerken van drogisterijen zijn vaak goedkoop én niet op dieren getest. (Check hier je merk.)

Meubels en woonaccessoires

Damn, ik heb wat accessoires en meubels gekocht in het verleden. Zachte dekens, stemmige koffiemokken, houten krukjes, van alles. Ik wilde zo graag een warm huis waar ik me fijn zou voelen. (Jep, ik was eenzaam, dan krijg je dat. Lees maar.)

En don’t get me wrong, ik vind het nog steeds heel leuk om mijn huis mooi te maken. Veel planten. Veel hout. Alleen geef ik er tegenwoordig nauwelijks nog geld aan uit. Wil je m’n beste tips voor een gezellig huis on a budget? Klik hier.

Schoonmaakproducten

Op schoonmaakmiddelen kun je zo veel geld besparen! Vroeger had ik een speciale fles voor de badkamer, eentje voor de keuken, en zelfs eentje voor het metaal van de afzuigkap. En dat tikt best aan, zelfs als je zo weinig schoonmaakt als ik.

Mijn strategie nu: allesreiniger. Voor alles en overal. Of nee, ik heb nog wel afwasmiddel en spul voor de wc. Maar that’s it. Allesreiniger lost alles op. En het is beduidend minder duur dan sommige van die flacons die ik vroeger kocht.

Tassen, portemonnees en etuis

Van kleding heb ik weliswaar nooit gehouden, maar dat geldt niet voor tassen, portemonnees en etuis. Daar ben ik dol op. En vroeger kocht ik heel vaak nieuwe. Vrijwel maandelijks wel, denk ik. Ben ik rigoureus mee opgehouden.

Huizen

Ik twijfelde of m’n huis op deze lijst hoort. Ik huur namelijk een appartement in de vrije sector en dat is niet bepaald goedkoop. Ik betaal inmiddels 951,78 euro per maand. Maar ja, een hypotheek zit er nog even niet in. (Wie weet ooit een boshuisje.)

Maar toch, m’n huis is wel best klein. Eén slaapkamer maar, die ik deel met m’n zoontje. Had ik een groter appartement met minstens twee slaapkamers gewild, dan had ik maandelijks zo nog honderden euro’s extra betaald. Dus hij mag toch op de lijst.

Mis ik al die dingen dan niet?

Nou, nee. Eigenlijk niet. Of, ach, soms misschien. Maar het zit me zelden dwars. Dat komt omdat ik heel overtuigd heb besloten om op deze dingen te besparen. Ik focus niet op wat ik niet meer koop, ik focus op wat het me oplevert.

Zuinig leven levert me namelijk heel veel op

Kijk, het is niet alsof ik per se tegen geld uitgeven ben. Integendeel. Ik kies tegenwoordig alleen veel bewuster dan vroeger wat ik wel wil en wat niet.

Zo geef ik graag geld uit aan:

Bovendien: niet alles hoeft op

Iets wat ik vroeger ook al niet doorhad: het loont enórm om niet elke maand al je geld op te maken. Om een percentage van je inkomen in te zetten voor fijne plannen op de lange termijn. Beleggen. Een boshuisje kopen. Wat dan ook.

M’n inkomen als ondernemer schommelt nogal, dus elke maand een vast percentage opzij zetten lukt me nog niet, maar dat is zeker wel m’n doel. En dan als het even kan dat percentage steeds wat verder opschroeven.

En nu jij

Hup, aan de slag! Denk na over iets waar jij best op kunt besparen. Kies één van de categorieën hierboven, als je wilt. Of heel iets anders, dat kan ook. En ik ben benieuwd wat je kiest, laat maar weten, misschien breng je me op een goed idee.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.