Je huis gezellig maken? Dat kan héél goedkoop. Hier 7 fijne tips

Je huis gezellig maken kan heel goedkoop, zie mijn woonkamer met tweedehands kasten van hout, planten en een landkaart van Zuid-Amerika
Je huis gezellig maken kan heel goedkoop. Zie mijn woonkamer. Het witte kastje kostte 10 euro. De boekenkast was 25 euro. Een vriendin maakte de foto aan de muur. Ook de landkaart is tweedehands.

Je studieschuld extra snel aflossen, dat betekent saai thuis op de bank zitten. Op een krakkemikkige bank bovendien, want geld voor een mooi interieur heb je ook al niet.

Toch?

Welnee. Je huis gezellig maken kan héél goedkoop. Soms kan het zelfs gratis. En het levert nog leuke hobby’s op ook.

Ik leerde dit van Dennis Storm. Hij schrijft boeken over hoe fijn het is om minder spullen te kopen en om dingen zelf te maken. En ja, dat gaat langzamer dan iets bestellen bij Bol.com. Dat is misschien even wennen. Maar het levert veel op.

Dus, hoppa, ga lekker aan de slag met je huis.

Hier mijn zeven favoriete tips.

1. Stek groene planten

Je bent slecht met planten? Dat ben ik ook. Geeft niks. Sterker nog: aan mijn orchidee zitten allemaal nieuwe knoppen en volgens ’n groene-vingers-vriendin is dat juíst omdat ik er niks van weet. Sommige planten doen het goed op weinig aandacht, blijkbaar.

Het mooie is: planten vrolijken je kamer op. En: het is een nieuwe wereld waarin je kunt verdwijnen. En: beginnen met stekjes is simpel én gratis. En: het is leuk. Mijn eerste stekje was een pannenkoekplant. Héél makkelijk, zie deze video van Mama Botanica.

2. Zoek tweedehands meubels

Heerlijk om te doen: speurneuzen naar onontdekte schatten. En dan doel ik niet op die winkels vol vintage. Die zijn te duur. Nee, gewoon, in ouderwetse tweedehandswinkels. Op zolder bij je oma. In het schuurtje van de buurvrouw. Op de rommelmarkt.

Het witte kastje op de foto hierboven kocht ik voor een tientje. De boekenkast rechts kostte me 25 euro. Verven kan, maar hoeft vaak niet eens. En als je hier goed in bent, in dat handelen en opknappen, dan kun je hier bovendien nog geld mee verdienen ook.

3. Hang mooie dingen aan de muur

Bekijk je muren eens met een frisse blik. Zijn ze saai? Hangen ze veel te vol misschien? Dat kan beter. En dat hoeft niet duur te zijn. Zoek een schilderij of spiegel in een tweedehandswinkel. Print een mooie plaat uit. Maak een tekening, digitaal of op papier.

Extra tip: kies iets persoonlijks. Iets waardoor je huis nog meer voelt als jouw eigen plek. Hang foto’s van je vrienden en familie op. Lijst tekeningen van je kinderen in. Zoek een plattegrond van een stad waar je van houdt.

4. Regel sfeervol licht

Goed licht maakt elke ruimte beter. Ik leerde dit van de Gilmore Girls, de tv-serie over Lorelai en Rory en hun rommelige ouderwetse huis. Zie de foto’s bij Hooked on Houses. Die schattige lampenkappen? Die kun je tweedehands prima vinden.

En zie het Instagram-account van Fridlaa, een vrouw met een jaloersmakend huis in Berlijn. Alles is mooi, en in het bijzonder het licht. Goed daglicht helpt enorm (en al kun je je ramen niet zomaar veranderen, ze wassen kan wel) en toffe lampen helpen ook.

5. Speur naar (oud) hout

Midden in de woonkamer van een vriendin staat een boomstam. Of nee, een dikke plak van een boomstam. Het ding is massief en zwaar en prachtig. Een brok natuur midden in huis. Elke keer als ik bij haar op bezoek ben, ben ik een beetje jaloers. Hout is zo fijn.

Het leuke is: hout is soms helemaal niet duur. Tweedehands is er veel te vinden. Oude kastjes. Oude vloeren. Met krassen en slijtplekken, zeker, maar daar wordt hout juist móóier van. En mocht je daar anders over denken, hup, schuren en verven. Zo klaar.

6. Herschik je boeken

Kijk eens even naar je boeken. Of je nu ’n klein stapeltje hebt of kasten vol, ze kunnen zorgen voor een fijne sfeer in je huis. Dus: grijp een stofdoek, pak ze op en leg ze allemaal midden in de kamer. (Heb je er te veel? Volg de werkwijze van Marie Kondo.)

Verzin iets creatiefs. Leg je vijf favorieten naast je bed. Maak een stapel van de grond tot het plafond. Rangschik ze op het jaar waarin ze voor het eerst zijn uitgegeven. Verspreid ze door je huis. Zet ze allemaal bij elkaar. Wat je wilt. (Ooit wil ik zo’n kast timmeren.)

7. Begin een moestuin

Ach ja, een moestuin. Zaaien, water geven, plukken, eten. Dat wil ik al jaren. Ik stel het aldoor uit want ik heb geen tuin en geen tijd en ik weet niet hoe tomaten en komkommers en wortels groeien. En toch wil ik het, in een hoekje van mijn balkon.

Moesmeisje tipt tien groenten die je kunt telen als je weinig ruimte hebt. Het lijkt me heerlijk om dit samen met mijn zoontje te doen. En dan bespaar ik nog op mijn boodschappenbudget ook. Als de duiven me niet te snel af zijn, uiteraard.

Zie je? Je huis gezellig maken kan prima goedkoop

Sterker nog, als je dat moestuinen en het speuren naar tweedehands meubels serieus aanpakt, levert het zelfs geld op. En je krijgt er meteen een hobby bij. Zuinig leven betekent niet dat je je saai moet zitten te vervelen. Integendeel.

Het kost wat extra moeite, misschien. Zeker in het begin, als je het nog niet gewend bent. Maar dat is het ruimschoots waard. Het leert je fijn tegendraads overal iets leuks in te ontdekken. En daar wordt alles beter van.

***

Heb jij misschien ook nog een toffe tip om je huis, balkon of tuin voor weinig geld fijner te maken? Tell me!

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

12 REACTIES

 1. Mijn vriend zag een kast bij Fons.nl waar hij verliefd op werd. Één probleem, de kast kostte €500. Belachelijk en veel te duur vonden we allebei. Dus besloot hij hem zelf te maken. Ik geloofde er eerst niet eens in, maar oefening baart kunst en hij is heel mooi geworden.
  TIP: Bij sommige bouwmarkten (in ons geval KARWEI) zagen ze de planken GRATIS helemaal op maat. Je geeft ze gewoon een briefje met de maten van alle lossen onderdelen die je nodig hebt en klaar is Kees. Dan hoef je alleen nog maar schroeven etc. en wordt het bijna een IKEA bouwpakkket.

  • Wauw, wat goed! Die kast die ik hierboven noem, kun je niet kopen. Is niet in productie genomen, althans, nog niet. Zelf zoiets timmeren kan natuurlijk wel. Tenminste, ik kan dat niet haha. Maar het lijkt me wel tof om te leren. En als ik dit hoor, dan moet ik dat misschien maar eens doen ook. En goede tip van die planken! Dat scheelt ook meteen allerlei gereedschap! 🙂

 2. Ja Maaike, dit is helemaal mijn hoek – al heb ik geen studieschuld ;-). Succes met je moestuin: als je weinig ruimte hebt kun je een verticale moestuin maken: bijvoorbeeld een ketting, met haken waar je bakjes of zakken aan hangt, vol aarde en uien aardbeien, krieltjes (1 maaltijd ;-)).

  • Oooh, ja, dat kan ik doen! Mijn balkon is niet heel groot, maar ik heb wel een hoekje over. Daar passen best een aantal potten. En er zit een muur boven dus daar kan ook van alles hangen. En ha, aardbeienstamppot, dat klinkt goed.

 3. In mijn studententijd wilde ik in mijn kamer ipv een bureau een eettafel waar ik ook aan kon studeren. Ik kocht via een advertentie in de krant (er was nog geen internet) voor 50 gulden een eikenhouten eettafel die je met uitschuifelementen groter of kleiner kon maken. De kinderen van de vorige eigenaren hadden met een mes in het hout zitten krassen. Jaren later knapte een kennis de tafel op, zodat de krassen minder zichtbaar waren. Kosten: Hij kwam met zijn vrouw een avond bij ons thuis eten. Ik heb de tafel nu ruim dertig jaar. Mijn beste aankoop ooit.

  • Wat een mooi verhaal! Ik vind het ook zo leuk als meubelstukken zo’n historie hebben. Ik mijn huis staat de eettafel van mijn broertje en zijn gezin. Zitten ook krassen op. Dat vind ik dus heel gezellig, daardoor denk ik extra vaak aan ze. En ik heb toen m’n vorige relatie uitging wijnglazen gekregen van een vriendin. Het waren de oude wijnglazen van haar oma. Heel mooi zijn ze, en als ik eruit drink fantaseer ik over de gesprekken die haar oma vroeger voerde toen ze met haar vriendinnen wijn dronk. Zo leuk.

 4. Trouwens, eind juli gaat onze oude grenen vloer er uit. Vol krassen, water- en slijtplekken en deuken, dus helemaal naar je smaak ;-). Als je er iets leuks mee wilt doen, mag je hem gratis ophalen.

  • Oooh, wat lief! Dat is best een idee. Voor mijn toekomstige koophuis dan, waarvan ik nog niet weet of ik ‘m wil haha. Lastige keuzes allemaal. Hoeveel vierkante meter is het ongeveer? En neemt het veel ruimte in om op te slaan? (Oh, en ik zal je trouwens ook even appen, dan hoef je niet per se hier te antwoorden.)

 5. Herkenbaar van die tafel maaike t! Ik heb toen ik voor het eerst op mezelf ging ook via marktplaats zo’n uitschuiftafel gescoord voor 20/25 euro. Ben helemaal verknocht aan dat ding! Zou ‘m wel weer een keer kunnen afscheuren en opnieuw kunnen lakken, maar de afgesleten look heeft ook wel iets.
  Goedkope tip is om je meubels een keer te verschuiven. Kost niks en je hebt meteen een andere look en indeling. In mijn slaapkamer heb ik zelf een hoofdbord gemaakt van een mandeladoek. Kostte me 10 euro en staat erg leuk. Je kunt dit ook doen door zelf een hoofdbord van oud resthout te maken of een vlak op de muur te schilderen bijvoorbeeld.
  Verder probeer ik zoveel mogelijk te hergebruiken als ik verhuis. Ik heb houten appelkistjes die ik in 3 verschillende huizen in verschillende formaties heb neergezet/opgehangen bijvoorbeeld.

  • Jaaaa, je kamer veranderen!! Goeie tip. Dat deed ik vroeger meerdere keren per jaar. Heel leuk. Mijn huidige huis leent zich er wat minder goed voor. Er is één opstelling die verreweg het beste werkt. Soms verander ik het even omdat ik van verandering hou, maar ik zet alles vaak snel weer terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.