Wil je simpel en snel leren budgetteren? Begin met je boodschappen

Een jonge vrouw doet boodschappen met een mandje (de supermarkt is een goede plek om simpel en snel te beginnen met budgetteren)
De supermarkt is een goede plek om simpel en snel te beginnen met budgetteren. Foto: Boxed Water Is Better

In deze blog post laat ik je zien hoe je héél simpel en snel kunt beginnen met budgetteren. Zonder Excel, zonder apps, zonder wat dan ook. Een klein papiertje en een pen is genoeg. En het kost ook nog eens niet veel tijd.

En over budgetteren, hè

Ik dacht dat het saai was, vroeger. Saai en veel werk bovendien. En beklemmend, dat er dan niets meer mocht. Klopte allemaal niks van. Toen ik het budgetteren uiteindelijk toch een kans gaf, was het net of ik salarisverhoging kreeg.

Maar ik snap het wel, als je er niet direct helemaal in wilt duiken. Als je liever een beetje voorzichtig wilt checken of het iets voor je is. Daarom leg ik je hieronder uit hoe je simpel en snel kunt beginnen met budgetteren.

Simpel en snel budgetteren

De truc is om te beginnen met je boodschappen. Jep, alleen je boodschappen. Zo blijft het overzichtelijk. En het mooie is, op je boodschappen valt vaak véél winst te behalen, zeker als je nu nog niet zo erg op je uitgaven in de supermarkt let.

(Echt hoor, toen ik vroeger zelf nog niet budgetteerde, dacht ik dat ik hooguit tweehonderd euro per maand aan boodschappen besteedde. Toen ik het ging bijhouden bleek ik geregeld op het dubbele uit te komen. Ouch.)

Het werkt zo

Fiks jezelf een koffie, pak je telefoon, papier en een pen en ga even zitten voor dit stappenplan. Het duurt niet lang.

  1. Open de app van je bank en check hoeveel geld je in de vorige maand hebt uitgegeven in de supermarkt. Tel alles bij elkaar op.
  2. Bedenk hoeveel geld je in de komende maand wilt uitgeven aan boodschappen. Tweehonderd? Vierhonderd? Iets anders? (Hier tips om te besparen.)
  3. Even rekenen. Doe het bedrag van vorige maand keer twaalf. Dat betaal je nu per jaar. Doe ook je nieuwe bedrag keer twaalf. Wat is je jaarlijkse winst?
  4. Check even of je echt hebt gekozen wat je zélf wilt. Alles is goed, hè? Superzuinig kan. Luxe kan. Alles kan. Kies wat bij jou past.
  5. Schrijf je nieuwe maandbedrag bovenaan een vel papier. Bewaar dit papier ergens waar je het vaak tegenkomt. In je portemonnee. Op de koelkast. Zoiets.
  6. Werk je budget de komende maand elke dag bij. Heb je iets gekocht in de supermarkt? Schrijf het bedrag op het papier en check hoeveel er overblijft.
  7. Hou bij hoeveel geld je verbruikt. Probeer om binnen je budget te blijven. Maak er een spel van. (Lastig? Reken uit wat je weekbedrag is en budgetteer per week.)

That’s it!

(Eventueel repeat, als je de smaak te pakken hebt.)

En wat als je toch geld tekortkomt?

Ja, dat kan natuurlijk. Dat je zo mooi had bedacht dat je het voor 250 euro zou doen deze maand en dat je nu al op 275 euro zit en de maand bovendien nog een week duurt. Het goede nieuws: dat is niet zo erg.

Huh? Niet erg?

Nee.

Kijk, het zit zo. Tuurlijk, het is fijn als budgetteren meteen bij de eerste poging goed lukt. Maar heel vaak zal dat niet zo zijn. En ook als je al tijden budgetteert en er heel goed in bent, dan nóg zal je soms je doelen niet halen.

Een paar dingen:

  • Misschien haal je je doel niet maar heb je wel mooi minder geld aan boodschappen uitgegeven dan normaal, en dat is winst
  • Misschien moet je even inkomen en gaat het volgende maand al een stuk beter dan in deze eerste maand (ga dus vooral even door)
  • Sowieso helpt zwart-wit-denken je niet verder, perfectie is onmogelijk en ook helemaal niet nodig, het kan met vallen en opstaan

Oké, maar hoe los ik dat tekort nu op?

Als je extra geld nodig hebt voor je boodschappen dan moet dat geld dus ergens anders vandaan komen. En wat zo waardevol is van budgetteren: je gaat er bewuster van nadenken over hoe je zo’n tekort wilt oplossen.

Denk na over je opties.

Liever meer boodschappen en dan geen nieuwe schoenen? Of liever geen weekendje weg? Of minder biertjes in de kroeg? Of wat?

Opnieuw: alles is goed. Jouw geld, jouw leven, jouw beslissing.

Maar voorkom wat ik deed

Je weet wel, jarenlang zonder nadenken vierhonderd euro per maand aan boodschappen besteden. Terwijl het ook best voor tweehonderd euro had gekund. Ik had dus gemakkelijk tweehonderd euro per maand kunnen besparen.

Reken maar even mee:
200 euro per maand * 12 = 2.400 euro per jaar * 5 = 12.000 euro in vijf jaar

Ik had twaalfduizend euro kunnen besparen in vijf jaar tijd! Bloody hell! Dat had zoveel gescheeld bij het aflossen van m’n studieschuld! Of ik had zo lang op reis gekund! Ik kan niet een schatten hoe lang dan wel niet, zo veel geld is het.

Kortom: doe lekker wat je zelf wilt. Dat sowieso. Maar het is handig om af en toe te checken of wat je in de praktijk doet daar nog mee overeenkomt.

En wat is de volgende stap?

Nou, als je wilt, kun je fanatieker gaan budgetteren. Niet alleen je boodschappen bijhouden maar ook allerlei andere categorieën. Hoe meer je bijhoudt, hoe meer overzicht je hebt. En hoe meer er te schuiven valt, als je ergens geld tekortkomt.

Zelf budgetteer ik met YNAB, oftewel You Need A Budget. Digitaal is dat, met een website en een app. Superfijn. (Lees hier hoe ik dat doe.)

Maar!

Dat hoeft allemaal niet. Misschien werkt voor jou af en toe een maand je boodschappen bijhouden al goed. En dat is ook prima.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.