Waarom ik geld bespaar als ik mijn boodschappen laat thuisbezorgen

Een hand pakt een appel uit een bruine papieren zak (deze persoon heeft waarschijnlijk boodschappen laten thuisbezorgen)
Boodschappen laten thuisbezorgen bespaart me zowaar geld. Foto: Lisa Fotios

Je boodschappen laten thuisbezorgen, dat is luxe en duur. Tenminste, dat dacht ik vroeger. Dat veranderde toen ik tijdens de pandemie toch af en toe online boodschappen besloot te bestellen. Wat denk je? Het leverde me juist geld op!

Hoe kon dat nu?

Eerst begreep ik er maar weinig van, van dat boodschappen thuis laten bezorgen me somehow geld bespaarde. De bezorging was immers niet gratis, ik moest ervoor betalen. Weliswaar niet zoveel, een paar euro meestal, maar toch.

Bovendien voelde het zo chic. Ik hoefde niet zelf met kattenbakvulling te sjouwen, ik kon gewoon lekker achteroverleunen en wachten tot de bel ging. Hoe luxueus was dat? Het vóélde duur en daardoor twijfelde ik er niet aan dat het dat ook daadwerkelijk was.

Waarom ik door het thuisbezorgen dan toch geld bespaarde?

Dat zit zo

Zoals zo vaak had ik weer eens een volledig verkeerde inschatting gemaakt. Het deed me denken aan hoe ik had verwacht dat supersnel aflossen saai en zwaar zou zijn. Dat klopte evenmin. Sterker nog, ik vond het fanatieke aflossen juist vaak leuk. (Lees maar.)

Ik merk het steeds opnieuw: denk niet te snel dat je wel weet of iets al dan niet bij je past. Kamperen in plaats van een hotel? De allergoedkoopste koffie drinken? Niet blijven twijfelen, gewoon uitproberen. Experimenteren loont.

Twee redenen waarom het laten thuisbezorgen van m’n boodschappen me geld bespaart

Inmiddels laat ik m’n boodschappen elke week thuisbezorgen en begrijp ik beter waarom dat me geen geld kost maar juist geld oplevert.

Kijk maar mee.

1. Ik ben leuk aan het puzzelen met het totaalbedrag

Vroeger gebeurde het me nogal eens dat ik bij de kassa schrok van het totaalbedrag van de producten die ik in m’n mandje had gegooid. En ik ging dan echt niet opnieuw de winkel in om spullen terug te leggen. Nee, dan betaalde ik gewoon.

Dat gebeurt me nu niet meer. Ik gooi eerst alles in m’n digitale mandje wat ik wil en vervolgens zie ik een overzichtspagina met het totale bedrag. Is dat meer dan ik heb begroot? Dan ga ik de lijst nog eens bij langs en gooi ik er dingen uit.

En het mooie is, ik vind dat helemaal niet erg om te doen. Ik weet dat ik meer geld aan boodschappen zou kunnen besteden als ik dat zou willen. Maar ik ga er liever van op vakantie. En dat maakt dat ik mijn mandje met liefde aanpas.

2. Ik doe minder vaak boodschappen (en dat helpt enorm)

Vroeger kwam ik héél vaak bij de supermarkt, soms zelfs twee keer per dag. Ik woon in de binnenstad van Groningen en ik heb geen auto, vandaar. Het gevolg was dat ik vaak geen overzicht meer had van hoeveel geld ik al aan boodschappen had uitgegeven.

Bovendien werd ik bij elk bezoekje opnieuw aan al die verleidingen blootgesteld. Een aanbieding hier, lekkere chocola daar, en ach, nu ik er toch ben kan ik ook nog wel een bakje frambozen meenemen. Zo gaf ik ongemerkt veel geld uit.

Tegenwoordig bestel ik eens per week boodschappen en kom ik tussendoor zelden nog in de supermarkt. Bestellen doe ik op dinsdag direct na m’n ontbijt. Zonder honger dus, dat scheelt. Ik pak m’n agenda erbij en kan zo goed inschatten wat ik nodig heb.

Enne, hoe het gaat met m’n plan om in februari flink op m’n boodschappen te besparen?

Nou, het gaat. Een beetje. Om eerlijk te zijn ben ik er deze week wat chagrijnig van. Ik begon deze maand enthousiast met een budget van 60 euro per week. In de eerste week ging het al mis, ik was vergeten dat HelloFresh een maaltijdbox zou brengen.

Oftewel: van m’n budget bleef daardoor nog maar 51 euro per week over.

De eerste twee weken vond ik dat nog wel leuk. M’n keukenkastjes zaten nog vol, net als m’n koelkast en m’n vriezer. Deze week is echter bijna alles op. En dan is 51 euro per week best heel weinig. Ik kan goed merken dat boodschappen duurder zijn geworden.

Het is mislukt, bedoel je?

In m’n maandbudget zit nog 51,32 euro en ik heb net voor 51,37 euro aan boodschappen besteld. Die worden vrijdag bezorgd. En in het weekend krijg ik bezoek en ik verwacht dat ik op zaterdag mogelijk nog wat extra lekkere dingen zal halen.

Dus ja, daarmee zal ik dan net een beetje over mijn maandbudget van 240 euro voor heel februari gaan. Hoewel, februari is natuurlijk volgende week dinsdag al afgelopen, dus een deel van de boodschappen die vrijdag komen zal ik gebruiken in maart.

Oh, en die allergoedkoopste koffie? Die is echt heel vies

Damn, wat zal ik blij zijn als ik vrijdag nieuwe koffie krijg. Vorige week had ik de allergoedkoopste koffie besteld, filterkoffie van 2,39 euro voor vijfhonderd gram, en als ik al niet chagrijnig was, was ik dat van deze koffie alsnog geworden.

Maar toch, hoewel deze week dan vrij karig is, heb ik me tot nu toe meestal prima vermaakt. Ik red het in februari bijna met die 240 euro en dat was me al in maanden niet gelukt. Eigenlijk ben ik dus best tevreden.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.