Ernst-Jan Pfauth droomde van een BMW i3. Nu rijdt hij in een oud barrel (en hij is er nog trots op ook)

Ernst-Jan Pfauth zittend in zijn goedkope en geliefde Skoda Fabia uit 2005
Ernst-Jan Pfauth in zijn goedkope (en inmiddels geliefde) Skoda Fabia uit 2005.

Elke dag uit eten? Joh, waarom niet.

Groter wonen? Uiteraard.

Een dure BMW i3? Kom maar door.

Ernst-Jan Pfauth dacht jarenlang nauwelijks over geld na. De medeoprichter van De Correspondent verdiende goed, en hij gaf al zijn geld in net zo’n rap tempo weer uit.

En toen? Toen veranderde alles.

Lees maar.

Hoi Ernst-Jan, heb je eigenlijk een studieschuld?

“Niet meer! Ik heb wel een studieschuld gehad. Niet super veel hoor, het was 9K ofzo. Ik heb een bevoorrechte positie. Mijn ouders betaalden vier jaar lang mijn studiekosten en mijn huur. En ik werkte tijdens mijn studie drie dagen per week als barman.”

“En daarnaast leende ik dus ook nog. Soms een beetje, soms maximaal. Ik zat als student een tijdje in New York City, dat was duur. Ik betaalde daar duizend dollar per maand voor een kamertje van niks. Geen spijt van hoor, ik heb veel aan die tijd gehad.”

Zijn er financiële beslissingen waar je wél spijt van hebt?

“Jazeker. Zo heb ik gedachteloos een hypotheek voor dertig jaar afgesloten. Ik was toen 26 jaar ofzo, vrij jong nog. Ik werkte bij NRC en zou binnenkort ondernemer worden. Daardoor zou de kans op een hypotheek natuurlijk voorlopig verkeken zijn.”

“En ook later heb ik nog wel domme dingen gedaan. Zo kreeg ik eens een brief van mijn hypotheekverstrekker over de rente. Dit begrijp ik allemaal niet, dacht ik toen, laat maar zitten. Zonde natuurlijk, ik had toen veel geld kunnen besparen.”

Inmiddels verdiep je je juist volop in geld. Vanwaar die omslag?

“Ik ben best goed in inkomen genereren. Maar jarenlang gaf ik wat ik verdiende ook meteen weer uit. Ach, morgen kun je dood zijn, dacht ik als twintiger. Dat veranderde toen ik ouder werd en kinderen kreeg. Ik begon te verlangen naar onafhankelijkheid.”

“Op vakantie in Spanje, dat was in 2014 ofzo, las ik een paar boeken over geld. Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki, bijvoorbeeld. Interessant. Vervolgens heb ik het volledige blog van Mr. Money Mustache gelezen.”

“Veel van die geldbloggers waren hun hele leven al goed met geld. Wat zou er gebeuren als iemand als ík hetzelfde zou doen? Iemand met een gat in z’n hand? Zo begon het voor mij. En in 2017 schreef ik mijn eerste verhaal over geld voor De Correspondent.”

Wat leerde je van die boeken en blogs over geld?

“Ze zetten me aan het denken over de rol die geld betekent in mijn leven. Kijk, ik hoef niet heel rijk te worden. Uit onderzoek blijkt dat geld je leven beter maakt tot je zo’n 75K per jaar verdient. Van wat je nog extra binnenkrijgt, word je niet gelukkiger.”

“Wat ik wél graag wil, is financieel onafhankelijk zijn. Mezelf kunnen redden. Niet langer afhankelijk zijn van een bank. De vrijheid die dat geeft, dát wil ik graag. En dat kan, maar daarvoor moest ik wel van alles veranderen.”

Vertel eens?

“Ik ontdekte dat geld een manier is om prioriteiten te stellen. Ik woon midden in Amsterdam, mijn natuurlijke neiging is om elke dag uit eten te gaan. Vroeger deed ik dat ook vaak. En ik wilde ook een groter huis, want ja, iederéén wil een groter huis.”

“Nog zoiets: ik wilde eerst ook graag een BMW i3. Een elektrische auto is dat. Ik mocht ooit eens een maandje in dat model rijden. Heerlijk was dat. Maar ja, toen hoorde ik de leaseprijs. Honderden euro’s per maand zou die auto me kosten.”

En dus wil je dat grote huis en die dure auto niet meer?

“Precies. Als ik die financiële onafhankelijkheid wil, dan moet ik andere keuzes maken. Dat doe ik nu. We wonen nog altijd in ons eerste huis, met zijn vieren op zeventig vierkante meter. Eén slaapkamer voor ons, en eentje voor de kinderen.”

“Ook rij ik in een oud barrel. Een Skoda Fabia uit 2005. Dat doet natuurlijk iets met je uitstraling, als je in zo’n ding komt aanrijden. Maar ik leerde dat dat niet negatief hoeft te zijn. Sterker nog, daar kun je prima een trots voor cultiveren.”

Doe je dan helemaal geen luxe dingen meer?

“Jawel hoor. Ik ga nog steeds graag uit eten. Ik doe het alleen niet meer gedachteloos. Vroeger ging ik voor het gemak uit eten, vaak bij hetzelfde restaurantje. Het was niet bijzonder meer. Dat is veranderd, ik doe het nu veel minder vaak en ik geniet meer.

Hoeveel geld verdien je eigenlijk?

“Dat vertel ik liever niet. Ik ben natuurlijk werkgever, dat maakt het soms lastig om over geld te praten. Maar het valt mee hoor, zoveel keer ik mezelf niet uit. Ik zou best meer kunnen verdienen, bij een groot mediabedrijf, maar daar kies ik bewust niet voor.”

“Kijk naar Jimmy Wales, een van de oprichters van Wikipedia. Zijn nettowaarde is ongeveer een miljoen dollar. Véél minder dan figuren als Bill Gates en Mark Zuckerberg. Geld motiveert hem niet meer, hij streeft naar een interessant leven. Dat vind ik mooi.”

(Nieuwsgierig? Lees dit verhaal over Jimmy Wales in The New York Times.)

Heb je nog dingen die je over geld wilt leren?

“Ja, ik zit nog in een leerfase met mijn hypotheek. Daar wil ik me nog meer in verdiepen. Ook bouw ik nog maar sinds een jaar pensioen op. En ik kan bovendien ook nog kijken of nog een groter deel van mijn inkomen opzij kan leggen.”

Je begint een financieel deskundige te worden. Wat vind je daarvan?

“Ik wil geen goeroe zijn. Je hoort mij niet zeggen dat mijn manier voor iedereen de beste is. Ik wil wél graag delen waar ik enthousiast over ben. Vertellen wat voor mij werkt, en waarom. Ik zie mezelf als doorgeefluik. Ik experimenteer en ik deel wat goed werkt.”

“Overigens ben ik helemaal niet zo geïnteresseerd in de details. Van een discussie over indexfondsen of fiscale regels word ik niet blij. Maar praten over de rol die geld in je leven kan spelen, doe ik heel graag.”

Wat zijn je favoriete tips om beter te worden met geld?

Tip 1: Automatiseren
“Automatiseren werkt super krachtig. Boek automatisch geld naar je spaar- of beleggingsrekening, direct als het binnenkomt.”

Tip 2: Maak spaarpotjes
“Sparen met potjes voor concrete doelen werkt lekker. Sinds ik een spaarpotje heb voor vakantie heb ik bijna het idee dat ik gratis op vakantie kan.”

Tip 3: Denk na over wat de rol van geld in je leven is
“In de documentaire Playing With FIRE zit een mooie oefening: maak een lijst met de tien dingen waarvan je gelukkig wordt en vergelijk die met waar je je geld aan uitgeeft.”

***

Meer weten over de financiële zoektocht van Ernst-Jan Pfauth?

  • Check zijn 9-stappenplan voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid
  • Luister naar aflevering 15 van het vierde seizoen van Een Podcast over Media
  • Lees dit verhaal waarin hij uitlegt hoe je handig met je partner over geld praat

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

7 REACTIES

  1. Wat leuk om een interview met Ernst-Jan te lezen hier! Ik luister graag naar zijn podcast, waar jij ook al voorbij gekomen bent. Herken wel veel van wat hij zegt, ook al ben ik een stuk jonger. Potjes met geld zijn fantastisch 🙂

  2. Leuk interview! Zijn artikel uit 2017 heeft me destijds aangezet om personal finance blogs te volgen en ik ben toen begonnen met spaardoelen voor mezelf op te stellen. Erg interessant allemaal. Ik ben er voor mezelf vooral blij mee hoe geld nu iets is waar ik zelf de controle over heb, in plaats van iets dat me overkomt.

    Waar ik wel benieuwd naar ben Ernst-Jan; hoe voel je je tegenover je gezin en dan vooral kinderen tegenover dit alles? Ik vind mijn -soms- radicale geld-keuzes soms al moeilijk te verantwoorden tegenover mijn vriend, maar ik kan me voorstellen dat het met kinderen nog lastiger is. Het lijkt in de maatschappij normaal om je kinderen alles te geven wat maar kan.

    • Hi Maartje! Ik doe alles in overleg met mijn vrouw en probeer niet besparingen centraal te zetten, maar dat wat ons gelukkig maakt. We kijken naar wat we samen belangrijk vinden in ons leven en hoe we daar onze uitgaven op kunnen afstemmen. Zo is het niet een gesprek over geld als doel maar als middel. Heb je hier wat aan? Ik heb er ook een apart artikel over geschreven, zie de link onderaan Maaike’s artikel.

      • Interessante vraag! Ik heb hier ook veel over nagedacht voordat ik zwanger werd. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik mijn kind een mooi leven wil geven vol liefde en geborgenheid en optimisme en avonturen. En al die dingen zitten ‘m niet in geld. Bovendien denk ik dat altijd maar meer willen niet gelukkig maakt. En ik hoop dat ik mijn zoon dat kan laten zien.

  3. Dit was een leerzaam artikel. Het ligt aan de persoon zelf op welke manier hij/zij haar geld wil besteden. Leuk dat je enkele tips deelt. Ik had er niet eens aan gedacht om spaarpotjes te maken. Mijn vriendin en ik overleggen ook eerst alles samen, voordat we een besluit nemen. We rijden een niet te dure auto, maar afgelopen maanden waren auto inbraken toegenomen in de buurt. Is het wel een goed idee om een alarmsysteem te plaatsen zoals noodstroomsirene of interieurbeveiliging? We willen nog lange tijd van onze auto genieten en onnodige uitgaven vermijden.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.