Goedkope kerstversiering: zo maak je je huis gezellig in december (on a budget)

Gezinsleden versieren een kerstboom met zelfgemaakte sterren en versiersels, een handige tip voor goedkope kerstversiering
Goedkope kerstversiering: een kerstboom kan prima zonder dure kerstballen. Foto: Any Lane

Ah, december. Sneeuw. Kerstbomen. Love it. Oftewel, het is tijd voor negen tips voor goedkope kerstversiering waarmee je een sfeervol huis fikst zonder dat je blut raakt.

Want ja, hoe gezellig ook, december is ook de duurste maand. (Behalve dan dat bijna heel mijn familie jarig is in één week in maart. Don’t ask me how.)

Let’s go.

Tip 1: Maak je kerstversiering zelf

Een kerstboom gemaakt van takken die bij elkaar zijn gebonden met touw, aan de takken hangen kerstballen en andere decoraties
Een kerstboom kun je zelf maken van takken en touw. Foto: pascal claivaz

December is bij uitstek een maand om lekker binnen te zitten. Dikke sokken, thee, heerlijk. En wat kun je dan leuk doen? Knutselen! Zo maak je niet alleen je eigen goedkope kerstversiering, je hebt ook meteen een leuke activiteit.

M’n favoriet: maak je eigen kerstboom. Zoek takken in het park of bos en knoop ze met touw aan elkaar. Versieren met ballen, speelgoed, koekjes, wat je maar wilt (en hebt liggen). En zo’n kerstboom is nog milieuvriendelijk ook.

Meer budgetvriendelijke knutselideeën:

  • Als je dan toch in de natuur bent, zoek meteen ook even naar dennenappels
  • Of vraag je buren met die grote naaldboom in de tuin om ’n paar takjes en maak een kerstkrans
  • Koop simpele en goedkope kerstballen en versier ze zelf zodat je mooi hysterische exemplaren krijgt
  • In een kerstboom hoeven trouwens niet per se kerstballen te hangen, kerstkoekjes kunnen ook, net als plakjes gedroogde sinaasappel en zelfgemaakte strikken en slingers en engeltjes (en ja, wat eigenlijk niet?)
  • Vergeet heel die kerstboom en zet ’n paar mooie dennentakken in een vaas
  • Plak of spuit nepsneeuw op je ramen
  • Hang al je (oude) kerstkaarten als een feestelijke slinger door je kamer
  • Maak kerststerren (van alleen papier, of ook nog beplakken met bijvoorbeeld wol)
  • En kijk vooral op Pinterest, dat is een goudmijntje hiervoor (zoek op ‘goedkope kerstversiering’ of in ’t Engels op ‘budget Christmas decorations’ of zoiets)

Tip 2: Zoek die gezellige kerstsfeer buiten op

Je onderdompelen in zo’n gezellige kerstsfeer hoeft natuurlijk niet per se in je eigen huis. Ga de stad in, bekijk etalages, bewonder de vele lampjes overal en hou een wedstrijdje kerstbomen zoeken.

Dit is vooralsnog de beproefde methode van m’n zoontje en mij. Jassen aan, mutsen op en hop, lekker naar buiten. Bijna alle winkeliers hebben hun etalages aangepast, en de stad hangt vol met lampjes. (M’n portemonnee laat ik voor de zekerheid vaak thuis. ?)

Bonustip: gebruik al die feestelijke etalages als inspiratie en zoek naar manieren om je favoriete decoraties zelf in elkaar te knutselen.

Tip 3: Vergeet je televisie niet

Wil je snel een kerststemming? Zet je televisie aan. Je struikelt deze maand over de kerstfilms. Reken maar dat dat werkt. En wat denk je van die open-haard-video’s op Netflix? Op YouTube staan er ook veel, zoals deze speciale kersteditie met kerstboom, sneeuwstorm en een poes.

Tip 4: Check de kringloop

Ik geef toe, hier had ik zelf niet aan gedacht. Kerstspullen zijn gewild in december, dacht ik, en dus zullen kringloopwinkels wel niet veel hebben liggen. Ja, in januari wellicht, maar dat is voor nu te laat. Maar! Ik zie dat helemaal verkeerd, zo blijkt.

Toen ik op Instagram vroeg om ideeën voor goedkope kerstversiering kreeg ik massaal de tip om kringloopwinkels te bezoeken. Kunstkerstbomen, kerstballen, kerststukken, kandelaars, van alles is er te vinden. Sommige winkels hebben zelfs een kersthoek.

Tip 5: En bekijk ook het (gratis!) aanbod online (en op je zolder)

En niet alleen de kringloopwinkel ligt vol kerstdecoraties, melden velen van jullie, ook op internet is er van alles te vinden. En dat soms zelfs gratis. Kerststollen in weggeefhoeken op Facebook, bijvoorbeeld. En ook op Marktplaats is van alles gratis te vinden (sorteer de artikelen op prijs van laag naar hoog en je komt ze tegen).

Drie bonustips:

  • Bekijk eerst wat je zelf nog op zolder of in je schuurtje hebt staan
  • Leen kerstversieringen van vrienden of familie (en ruilen kan natuurlijk ook)
  • Koester wat je hebt, al is het weinig (veel is niet per se beter)

Tip 6: Zin om jezelf te verwennen? Dat kan goedkoop

Soms wil je gewoon iets kopen. Iets dat lekker luxe is. En hoe kouder het buiten is, hoe lastiger die neiging te onderdrukken valt. Althans, bij mij. Mijn oplossing: soms geef ik mezelf een klein budget om iets te kopen.

Nee, geen vijftig euro. Gewoon, vijf euro is genoeg. En dan ga ik op zoek naar een fijn luxe ding. Een pakje bijzondere thee. Warme pantoffels. Een mooie kaars. Een bruisbal voor in bad. Zo krijg ik van ’n paar euro een heerlijk chic gevoel.

Tip 7: Bak zelf kerstkransjes (et cetera)

Koekjes bakken! Kerstkransjes natuurlijk, of zo’n schattig peperkoekhuisje dat je zelf kunt versieren. Dit werkt driedubbel goed: je hebt iets leuks om te doen, je eindigt met kerstige lekkernijen en je huis ruikt nog eens heerlijk ook.

Hier een paar recepten (van Heel Holland Bakt):

Tip 8: Sfeervol licht maakt veel verschil

Een beetje sfeervol licht maakt een kamer veel feestelijker. Dus als je maar een klein beetje geld wilt uitgeven, is het handig om daarop te focussen.

  • Fiks een snoer met kerstlampjes boven je bank
  • Hang een zelfgemaakte kerstster voor het raam
  • Draai peertjes met zacht geel licht in je lampen
  • Gebruik lege wijnflessen en glazen potjes als kandelaars

Tip 9: Sla na de kerstdagen even slim in

Vooruit, voor dit jaar heb je er niks meer aan maar na de feestdagen zijn veel kerstspullen fijn afgeprijsd, zowel nieuw als tweedehands. Dus is er nog iets dat je echt graag wil hebben? Koop het dan vlak na de kerstdagen.

En dan niet helemaal losgaan hè. Anders geef je alsnog veel geld uit en zit je straks met een stapel zooi waar je helemaal niet blij van wordt. Kies liever een paar mooie dingen uit die je jarenlang opnieuw kunt gebruiken. Fijn duurzaam.

Bedankt voor al jullie tips!

Tot slot, dankjulliewel voor alle tips die jullie me stuurden op Instagram. Ik voelde me even rot omdat ik dacht dat ik alleen een gezellig kersthuis kon maken door flink wat geld uit te geven. Maar dat is helemaal niet nodig, weet ik nu. Hoera!

Heb je ook nog ’n fijne tip of een lekker recept? Gooi ‘m hieronder in een reactie, dat vind ik leuk.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.