Hier 3 tips voor als je wilt besparen maar ook véél zin hebt om iets leuks te kopen

Gekleurde potloden (symbolisch voor deze tip om geld te besparen en toch iets leuks te kopen: hou het klein, koop slechts één potlood tegelijk)
Geld besparen en toch iets leuks kopen? Hou het klein, koop één potlood. Foto: noslifactory

Jahaa, je weet het wel. Je bent aan het besparen en het is niet slim om iets te kopen. Je studieschuld is nog groot zat. Zuinig leven, dat is je plan.

Alleen: je hebt verdorie zín om iets te kopen. Gewoon, iets leuks. Iets dat lekker luxe is. Iets dat je helemáál niet nodig hebt.

Wat nu?

Stop. Ren niet ogenblikkelijk naar de winkel. En klik dat tabblad van die webshop maar snel weg. Lees eerst deze drie tips.

Tip 1: Ontdek weelde in dingen die geen geld kosten

Tuurlijk, luxe is fijn. Zeker. Soms wil je jezelf gewoon even verwennen. Maar hey, dat kan ook gratis! Wat dacht je van een avond met een boek in een ligbad? Een wandeling door het bos met je favoriete podcast?

Wat, flauw? Nee hoor.

Stel je eens voor dat je gloeiend rijk bent. Wat zou je dan met je leven doen? Kijk, zelf wil ik best een huisje op het strand, heus wel. Maar verder? Ik wil tijd voor familie en vrienden, ik wil tijd om te schrijven, ik wil wijn drinken in een hangmat.

Zie je? Er zijn zat dingen die heel luxe zijn en die toch nauwelijks of geen geld kosten. Vrijheid. Rust. Sympathieke mensen. Fantaseer zelf ook even zo’n lijstje bij elkaar en pak ‘m erbij zodra je zin hebt om te winkelen.

Tip 2: Ga je te buiten aan iets kleins (luxe kan goedkoop zijn)

Oké, oké, ik merk het al, je wilt even niet besparen, je wilt écht iets kopen. Iets dat lekker luxe is. Vooruit. Het goede nieuws: luxe dingen hoeven niet veel geld te kosten.

Ik leerde dit van Ellen de Lange-Ros, een ondernemerscoach die dol is op kleurpotloden. Dure kleurpotloden liefst, van het Britse merk Derwent. Voor een doos betaal je zo honderd euro.

Wat denk je dat De Lange-Ros doet als ze zin heeft om iets luxueus te kopen en toch niet veel geld wil uitgeven?

Precies, dan koopt ze één kleurpotlood.

“Eén potlood kost 2,20 euro”, zegt ze op YouTube. “Dat is natuurlijk helemaal niet veel geld maar dan heb ik wel dat luxe gevoel.” (Het potlood-fragment begint bij 14:37, overigens is heel de video de moeite waard.)

Haar punt: ook met weinig geld kun je luxe kopen. Een piepklein zeepje van een prachtig merk in een chique parfumerie. Een kopje koffie met een fantastisch gebakje in een mooi klassiek hotel. Een ijsje van maar liefst vijf bolletjes.

Tip 3: Krijg je het dure-ding-dat-je-wilt niet uit je hoofd? Doe dit

Goed, een boswandeling is dit keer niet genoeg en een ijsje gaat je ook niet helpen, hoeveel bolletjes er ook op zitten. Je wilt iets kopen. Iets duurs. En je krijgt het echt-echt-echt niet uit je hoofd.

Wat nu?

Nu volg je deze twee stappen.

Stap 1: Heb even geduld
Hou je pinpas nog even in je tas. Gooi je digitale winkelmandje nog even niet vol. Wacht op zijn minst een week. Zeven dagen. Als je na die zeven dagen nog steeds zin hebt om het product te kopen, dan ga je door naar stap 2.

Stap 2: Verdien het geld bij elkaar
Nee, niks niet zomaar pinnen. Je hebt goddomme een studieschuld die je af wilt lossen. Als je dan toch echt iets duurs wilt kopen, dan verdien je het benodigde bedrag eerst lekker bij elkaar. (Hier 7 tips voor Marktplaats.)

Waarom dit helpt?

Nou, zo voorkom je dat je dingen koopt die je eigenlijk helemaal niet per se wilt. Die dingen ben je na een paar dagen namelijk allang weer vergeten.

Zelf doe ik dit ook. Bijna alle luxe dingen heb ik geschrapt. En de paar dure dingen die ik nog wel koop? Van die producten word ik daadwerkelijk blij. Niet alleen op de dag van aankoop, nee, veel langer. (Nieuwsgierig welke dingen dat zijn? Lees dit.)

Bonustip: Lees je dit te laat en heb je je geld al verbrast?

Wat, het is al te laat? Je hebt ondanks je voornemens een MacBook Pro gekocht, of een prachtige maar véél te dure portemonnee van O My Bag? (Dat laatste deed ik zelf eens trouwens.) En het is te laat om het nog te ruilen?

In dat geval: don’t worry. Wees niet te streng voor jezelf. Succes is geen rechte lijn. Geniet van je aankoop en ga fanatiek verder met aflossen.

Veel last van spijt? Dat gevoel kun je handig inzetten om je voor een volgende onstuimige aankoop te behoeden. Wil je later weer eens iets duurs kopen dat je niet nodig hebt? Denk dan terug aan dit rotgevoel. Dat helpt.

Nu jij: maak je eigen lijst

Hier een opdracht om te voorkomen dat je je ongewild te buiten gaat.

 • Maak een lijstje van drie luxe dingen die geen geld kosten
 • Kies ook drie luxe dingen die je kunt kopen voor een tientje

Eens zien, ik denk dat ik naast die gratis boswandeling ook nog inktvullingen kies, voor de vulpen die ik jaren geleden van mijn vader kreeg. En ik wil ook een reep chocola van Tony’s Chocolonely.

Nou tell me, wat kies jij?

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

6 REACTIES

 1. Toevallig vandaag ook erg veel zin gehad om te kopen. Terwijl ik echt he-le-maal niets nodig heb. Ben met mezelf tot een compromis gekomen ? Mocht 10 euro uitgeven en heb daarvan een belegd broodje voor mij en vriendlief gehaald haha! Hij ook weer blij. 🙂

  Laatst ook zitten wikken en wegen over een bibliotheek abbonement. 50 euro per jaar, maar voor mij zo fijn en waardevol! Mijn investering helemaal waard. 🙂

  • Hey, een compromis, wat mooi. Zo doe ik het ook. Tuurlijk, ik probeer zo min mogelijk uit te geven, maar soms wil je gewoon echt even graag iets en als ik dat gevoel altijd maar negeer dan word ik steeds minder blij. Dus dan kies ik iets kleins waar ik toch heel blij van word.

  • Herkenbaar! Ik kan nogal impulsief geld uitgeven, dus ik budgetteer juist hier een bedrag voor elke maand/bij een financiële meevaller.

   Ik heb laatst een e-reader + een biebabonnement aangeschaft. Bij elkaar zo’n 180 euro. Aan de ene kant een hoog bedrag, aan de andere kant heb ik nu al 5 boeken uitgelezen, waar ik anders voor had moeten betalen. Echt een topcombi: ‘gratis’ boeken op een milieuvriendelijke manier.

   • Hey, leuk! En ook slim inderdaad. Goed kijken naar wat voor jou goed werkt, dat is verstandig.

 2. Interessant. Ik ontzeg mezelf liever de kleinere pleziertjes (met name de pleziertjes die direct in de maag verdwijnen) zodat voor een aantal maanden zodat ik daarna iets duurders voor mezelf kan gebruiken.

  Mijn moeder en ik rekenen de waarde van iets soms om in aantal glazen wijn. Hoeveel glazen wijn moet ik skippen zodat ik dit kan kopen?

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.