Nul tips om alleen thuis te zijn (van iemand die altijd al aan social distancing doet)

Een LEGO-figuurtje dat in zijn uppie feest viert: alleen thuis zijn is heerlijk als je een introvert bent
Alleen thuis zijn is een feest (voor een introvert). Foto: Hello I’m Nik

“Niet wéér een verhaal met tips over hoe je thuis de tijd kunt doorkomen”, verzucht P.

“Ik lees helemaal geen blogs over het coronavirus meer”, zegt K.

Hmm. Ik staar naar m’n aantekeningen. Negen tips voor gratis vermaak binnenshuis, heb ik opgeschreven. Dat verhaal had ik deze week willen schrijven. Handig, dacht ik, voor alle mensen met een studieschuld.

Misschien toch maar niet, dan.

Hoi. Ik ben Maaike. Studieschuldbezitter en introvert

Het punt is: ik ben gemáákt voor deze tijd van social distancing en quarantaine. Ik ben een introvert. Dus ja, natúúrlijk wil ik schrijven over alleen thuis zijn. Ik kan alle extraverte mensen laten zien hoe je dat doet, heel de dag binnen zitten.

Trouwens, ik ben niet zomaar een introvert. Ik ben een semi-kluizenaar, verstopt in een appartementje in de binnenstad van Groningen.

Ik heb het daar niet vaak over, over precies hoe graag ik alleen ben.

Ja, ik maak grapjes, dat ik zo blij ben met de zelfscankassa’s in de supermarkt, bijvoorbeeld. Dat ik nu heel mijn weekend door kan brengen zonder ook maar één iemand te hoeven spreken.

Alleen: het is eigenlijk geen grapje.

En dat vind ik eng om te vertellen.

Dingen waar ik niet over durf te schrijven

Er zijn best veel dingen die ik wel denk maar niet durf op te schrijven. Vroeger waren het er nog veel meer. Langzamerhand leerde ik dat mijn angst, hoe intens hij ook is, vaak verdwijnt zodra ik op publiceren klik.

Dus hup, hier zijn er nog een paar, van die dingen waar ik (bijna) nooit over praat:

 • Ik ben overtuigd vrijgezel. Vrijwillig. Single at heart, zoals wetenschapper Bella DePaulo het noemt. Op mijn best in mijn uppie, kortom. Of, woorden die ik enger vind om te gebruiken (maar die precies kloppen): aseksueel en aromantisch.
 • Ik ben bang dat anderen me een aansteller vinden als ik met die termen kom. Bijna niemand kent ze. Ik hoor ze al zuchten: waar zijn die labels nou voor nodig? Je bent toch gewoon wie je bent en dat is dat?
 • Ik vond de wereld ingewikkeld toen ik die twee woorden nog niet kende. Dankzij die labels ontdekte ik dat er veel meer mensen zijn die zich zo voelen als ik. Sindsdien ben ik bijna nooit meer eenzaam. Voor mij hebben die begrippen dus veel nut.
 • Toch twijfel ik nog steeds. Zal het echt nooit meer veranderen, mijn wens om single te zijn? Ik denk het niet, maar ik weet het niet zeker. Daar zit ik dan, 38 jaar inmiddels, en ik twijfel nog altijd over mijn identiteit.
Een strip van Introvert Doodles over hoe heerlijk het is om alleen te zijn in het weekend
Marzi van Introvert Doodles tekent prachtige strips.
Een strip van Introvert Doodles over dat het magisch is om vrijgezel te zijn
Er zijn ook boeken van!

Nul tips voor extraverte mensen (en drie voor de rest)

P. en K. hebben gelijk, besef ik. Mijn oorspronkelijke idee, een rijtje met negen tips voor dingen die je gratis thuis kunt doen, is saai.

Bovendien, introverte mensen hebben die tips niet nodig. En extraverte mensen kan ik toch niets leren. We zijn te verschillend. Omgekeerd zou het ook niet werken. Wat weet een extravert er nu van? Precies, niks. En dat is andersom natuurlijk net zo.

Dan kan ik beter mijn tips voor introverte mensen delen:

 • Sta het jezelf toe. Het is niet erg om introvert te zijn. Sterker nog, als je er aan toe geeft, is het heerlijk. Je hoeft niet te veranderen en je hoeft niets te leren. Het is juist leuk dat mensen verschillend zijn.
 • Vertel iedereen wat voor jou werkt. Mijn lievelingsintrovert Marzi schrijft op haar website Introvert Doodles dat ze interviewvragen met liefde per mail beantwoordt. Zo kan het gewoon. Dat mag.
 • Experimenteer. Ik ontdekte pas laat dat ik veel veel véél liever twee of drie afspraken achter elkaar heb op zaterdag gevolgd door een volledig vrije zondag, dan dat die verplichtingen netjes over het weekend zijn verdeeld.
Een strip van Introvert Doodles over waarom elke extravert een introvert nodig heeft
Striptekenaar Marzi is m’n lievelingsintrovert.
Een strip van Introvert Doodles over waarom elke introvert een extravert nodig heeft
Kijk dan hoe lief haar strips zijn. ?

How To Be Alone, een gedicht

Tanya Davis, een Canadese dichter en muzikant, schreef een prachtig gedicht over hoe je kunt leren om alleen te zijn. Het is uitgegeven als boek, en filmmaker Andrea Dorfman maakte er bovendien een mooie video van. Kijk maar.


Deze troostrijke woorden van Davis helpen hopelijk een beetje. Maar ja, veel van haar tips kunnen we niet opvolgen, nu we onze huizen maar beter even niet kunt verlaten.

Zie je? Eindigen we toch weer met dat akelige coronavirus.

Er is geen ontsnappen aan.

***

Had je toch liever tips gehad voor gratis vermaak binnenshuis? Lees dan m’n blog post over negen klusjes die je geld gaan opleveren (en die je allemaal thuis kunt doen).

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

52 REACTIES

 1. Mooi, persoonlijk artikel. Ik heb dan wel een relatie en misschien iets minder introvert maar kan wel ontzettend genieten van alleen thuis zijn en binnenblijven. Stardew valley spelen en genieten van het uitzicht met een kop koffie. Die quarantaine en het thuiswerken valt me ontzettend mee.

  • Hoi Tessa, dankjewel voor je berichtje! Ja, lekker hè, een beetje gamen. En koffie! Trouwens, Stardew Valley heb ik dus nog nooit gespeeld. Zie het geregeld voorbij komen. Misschien moet ik dat toch maar eens proberen dan. Fijne dag!

 2. DAt je YouTuber bent. Ha. Gaaf met fluister video’s. Net zo origineel als je posts (die ik via Kitty) op Twitter ontdek. Hartjes voor de strips en de video van Tanya Davis.
  Alleen zijn is heerlijk, gemengd met samen zijn voor mij.

  • Hoi Erno, welkom op m’n blog! En ja, fijn hè, die Marzi en die Tanya Davis. Ben al jaren dol op ze. Groet!

   • Leuk om te lezen, niet alleen dit stukje maar je hele blog. Het is interessant omdat ik dingen in je herken – zo ben ik zelf ook in minimalisme en tevreden/dankbaar zijn met wat je al hebt beland door een financiële omstandigheid, al was het bij mij omdat ik een tijdje werkloos was. Nu studeer ik weer, dus het aflossen van die (gelukkig relatief meevallende, 5.000 euro-ish) studieschuld gaat voorlopig nog met een langzaam maar zekere 50 euro per maand… Maar ook ik ben goed geworden in zuinig en vooral intentional zijn met m’n middelen, en inderdaad, het is best leuk :).
    In deze tijden ben ik best jaloers op de introverten van deze wereld… Meerdere van mijn vrienden en kennissen zijn in meer of mindere mate introvert, en soms hebben ze het gevoel dat deze maatschappij voor extroverten gemaakt is, ik hoor wel eens ‘ik wou dat ik het leuk vond en energie kreeg van met (nieuwe) mensen praten’ of iets dergelijks… Maar neem van mij als rasextrovert aan: onderschat niet de nadelen van extrovert zijn. Ik vind het ontzettend moeilijk dat al mijn niet-geplande contact met andere mensen nu is weggevallen. Ik moet er altijd super hard op letten dat ik genoeg afspraken en mensen-om-me-heen tijd plan (nogal vergelijkbaar met hoe een introvert genoeg alone time moet nemen). Zonder nieuwe imput verpieter ik… De hele tijd thuis zijn met mezelf of met partner is een slecht idee. Maar het nadeel is… Daar heb je dus die andere mensen bij nodig. En die moeten maar net ook jou willen/kunnen zien.
    Dus, introverten, vier jullie onafhankelijkheid, wees er trots op dat je meest relaxte, opladende, ontspannen versie van jou alleen jezelf nodig heeft.
    (iets dergelijks geldt natuurlijk ook voor aromantici en aseksuelen – geen last van (interne) druk om een (of de perfecte) romantische en/of seksuele partner te vinden)

    • Hoi Viviane, leuk om te lezen dat minimalisme voor jou ook zo goed werkt! En lekker dat je je studieschuld aan het aanpakken bent. Dat-ie überhaupt omlaag gaat terwijl je nog aan het studeren bent is heel goed hoor! Dat was bij mij wel anders haha.

     En ja, dit coronatijdperk is vast lastig voor veel extraverte mensen. Dat geloof ik direct. Ik ben er zelfs als introvert gek van te worden. Niet dat ik nu zin heb om aldoor heel veel mensen te ontmoeten, maar het idee dat van alles niet kan is onprettig. Ik wil liever dat alles kan en dat ik dan zelf vrijwillig besluit om het niet te doen. Haha!

     Anyway, in welke situatie je ook zit, het is natuurlijk altijd prettig als het je lukt om de positieve kanten van iets in te zien. En ja, soms lukt dat ook even helemaal niet. Is ook niet erg. Fijne dag!

 3. Oh Maaike, wat een eerlijk, grappig en onroerend blog heb je nou toch weer geschreven. Ik ben ook zo blij dat ik jou ben gaan volgen.

 4. Helemaal top, dat je termen hebt gevonden die voor jou werken. Labels kunnen heel fijn zijn, als je er zelf voor kiest om ze toe te passen.
  En ik ga zeker een keer naar je ASMR luisteren. Heerlijk vind ik het om er mee in slaap te vallen. Het kan me niet gek genoeg zijn.

  • Hoi Kim, wat leuk! En ja, ik zie ook wel nadelen van labels hoor. Maar dat ik zo mensen vond die hetzelfde hebben, dat is wel echt fijn. En veel plezier met m’n video’s dan! 🙂

 5. “Corona verandert voor ons niet zo veel”, zei ik gisteren tegen m’n vriend. We werkten al thuis, we wandelen graag (kan nog prima hier op het platteland: niet druk) en onze sociale agenda is altijd al (lekker) leeg.

  We laden allebei op van alleen zijn.

  Ik ben niet zo goed in het accepteren van onze a-sociale bubbel, maar jouw blog geeft een fijn zetje. Dank!

  • Oh, ja, voel je er vooral niet slecht over hoor! Dat is zonde en helemaal niet nodig. Alleen zijn is heerlijk, voor sommige mensen dan. Fijne dag!

 6. Wat heerlijk, een eerlijk blog in deze tijd. Ik heb even een writers block, omdat alles futiel en irrelevant lijkt. Maar eerlijkheid is altijd relevant. Dank voor die reminder.

  En – eerlijk – ik mis het alleen zijn in deze tijd. Ik ben extravert en introvert tegelijk (ja, dat bestaat ook). Ik laad op van samen zijn en input. Én ik heb alleen zijn broodnodig voor mijn geestesgesteldheid. Beide is beperkt nu. Het samen zijn is met man en zesjarige, en hoe lief ik die ook vind, het is een ander soort van opladen. En alleen zijn is nu iets wat ik met moeite moet regelen en in blokjes is. Man, kind en ik doen ons best en we zijn dankbaar voor elkaar. Maar makkelijk is anders.

  Ik weet dat dat gezeur is in tijden van zorgprofessionals die overuren maken en in tijden van mondiale ziekte en sterfte. Maar het is wel eerlijk gezeur.

  • ja, dat merk ik ook: zoveel moeilijker om thuis echt een tijdje ongestoord alleen te zijn op dit moment….

   • Oooh, ja, dit snap ik zo goed! Is er niet iets te regelen? Een stilte-uurtje ofzo? Ik ben ook blij dat mijn zoontje ruim tien maanden is en niet twee of drie jaar ofzo. Dan had m’n appartementje vast heel klein gevoeld.

  • Hey, dankjewel! En allebei tegelijk, dat vind ik leuk! Ik weet dat er een term bestaat voor als je in het midden zit, al ben ik vergeten wat ’t woord ook weer was. Maar allebei, ja, dat kan natuurlijk ook. En ik hoop dat je writers block snel verdwijnt, je schrijft zo mooi! Ik lees je blog graag. En ik vind het geen gezeur trouwens. Helemaal niet. Ja, tuurlijk, sommige mensen hebben het nu heel zwaar. Maar ja, er zijn altijd wel mensen die het veel zwaarder hebben dan jij. Dat betekent niet dat je nooit ergens over mag klagen, toch. En volgens mij klaag jij sowieso niet veel, eigenlijk. Anyway, hou vol en een fijne dag!

 7. Wat een fijne blog! Introverte mensen zijn gaaf! Ik vind je helemaal niet raar. Zelf ben ik vooral extravert maar ik heb veel introverten in mijn vriendenkring. Ik begrijp ze niet altijd maar ik doe mijn best ? omdat het fijne mensen zijn om mee om te gaan. Of ze nou video’s fluisteren of aseksueel zijn. Daar gaat het niet om.
  Wel knap dat je het de wereld in gooit hoor. Dat moet heel spannend zijn geweest.

  • Dankjewel! Leuk dat je een berichtje achterlaat. En ik ben ook blij met mijn extraverte vrienden! Sowieso leuk, vrienden die niet op je lijken.

 8. Ha, dat was inderdaad geen saaie blog, maar juist heel interessant. Hoera voor diversiteit. Het geeft me zelfs weer een nieuwe blik op mezelf. Dank.

  • Oh, hey, wat leuk! Ik zat te twijfelen of ik dit wel moest publiceren, maar ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. ?

   • Hee, en je bent onder de €13.000,—
    Gefeliciteerd!
    Ook nu nog net zo fanatiek? Goed hoor. Ik voel het sentiment van even-afwachten,-liever-wat-extra-achter-de-hand, wat veel mensen nu wel hebben zelf wel een beetje. Jij? Maar ik heb mezelf wel net een slackline voor in de achtertuin cadeau gedaan. ?

    • Yes!! Een cent maar liefst haha. Maar toch. En nee, ik ben nog net zo fanatiek. Daar schrijf ik toevallig net een verhaal over, dat komt straks online. Ik snap het trouwens wel hoor, dat mensen even voorzichtig doen. Zeker met de rente die zo laag is. Maar zelf word ik alleen maar meer gemotiveerd om van die schuld af te zijn. En een slackline, tof! Succes!

 9. Ik vind het ook fijn! Voel me energieker, maar ook kalmer, en ik ben een stuk productiever. Alsof ik nu accepteer dat ik thuis zit (wat ik altijd al graag doe), omdat iedereen dat nu doet… Weer iets om over na te denken dit 🙂 Dank voor deze blog vol herkenning!

  • Hey, wat fijn! En ja, ik voel me ook lekker productief. Hoewel ik op sommige dagen toch ook wel in m’n joggingbroek blijf zitten. Die doe ik dan ’s ochtends even aan, en dan ben ik vast van plan om na wat koffie te douchen en dan is het ineens negen uur ’s avonds. ?

 10. Hee, ik kwam hier via een LinkedIn-berichtje van een kennis terecht en herken veel in wat je schrijft. Helaas had ik er een burn out voor nodig om tot het besef te komen dat ik tijd in m’n eentje nodig heb om op te laden. Die alleen-tijd is in deze periode inderdaad veel moeilijker te realiseren. Pffff… Ik probeer elke dag als m’n vriend mag uitloggen op werk en weer bij de kinderen kan zijn even een stuk te wandelen of fietsen in m’n up en stiekem geniet ik van de rust in de stad en in de natuur en wens ik dat het nooit meer zo belachelijk druk wordt overal. Maar helaas… ooit wordt het weer normaal en zit iedereen hutje mutje op terrasjes (en ga ik weer lekker in m’n eentje binnen aan een tafeltje cappuccino drinken en wat lezen, hihi) Ik ga graag in m’n eentje wandelen en dan ergens wat eten of drinken met boek, notitieboekje of zelfs haakwerkje mee. Liefst in een rustige strandtent overdag als de kinderen op school zitten. Toen ik weer opbouwde met werk, werden die momenten schaarser, maar áls het kan, pak ik ze nog. Echt cadeautjes voor mezelf! (en ik heb inmiddels een buffertje, want mijn studieschuld is gelukkig al weggewerkt 🙂 )
  Ik ga de rest van je blogs ook lezen, want je schrijft fijn en de stukken lijken me interessant! Groet!

  • Hoi, wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Er zijn toch best veel introverte mensen overal. En ja, lastig hè, om soms die momenten te vinden. Ik word er gelukkig wel steeds beter in. En ik vind het ook niet meer erg van mezelf, dat helpt ook. Vroeger had ik toch het idee dat je eigenlijk extravert hoorde te zijn. Onzin natuurlijk. Wel goed dat je weet van welke dingen je blij wordt! Gewoon blijven doen hoor, en gewoon zorgen dat het kan. Daar wordt alles zoveel fijner van. En je studieschuld is weg, wat goed!! Hopelijk ga ik je snel achterna.

 11. Het barst van de introverts, je hoort ze alleen niet, hè ;-). Ik vind de strips van Marzi ook altijd erg herkenbaar.

  Ik heb net een lat-relatie van 10 jaar achter de rug en dat vond ik al te intensief, dus misschien moet ik ook maar single blijven. Ook hier erg a-romantisch. Het is gewoon heerlijk om je huis voor jezelf te hebben (ook hier een -bijna volwassen- kind, maar dat geldt niet; dat is eigen).

  Ken je de tekeningen van Yaoyao Ma Van As? https://introvertdear.com/news/illustrations-introvert-living-alone/

  • Hahaha! Nee, meestal hoor je ons niet. Behalve dan als we bloggen. Hehe. En ja, blijf vooral een tijdje alleen en kijk eens hoe het bevalt. Ik vind het heerlijk. En nee, die tekeningen ken ik niet! Ik ga direct even kijken. Dankjewel voor de tip!

 12. Hoi Maaike! Ik heb in een paar dagen tijd bijna al je artikelen zitten lezen ? onlangs heb ik besloten om mijn studieschuld versneld af te betalen en zo kwam ik op je blog terecht. Het is overigens bizar hoeveel we verder gemeen hebben. Ik ben een introverte minimalist, bewust single, en ik zit sinds een paar maanden in het traject om BAM te worden. Je verhalen en ervaringen zijn erg herkenbaar. Dat wilde ik alleen even laten weten ☺️ Oh en ik houd van ASMR filmpjes!

  • Hoi Joyce, wauw, je klinkt inderdaad precies als ik! Leuk. En proberen zwanger te worden, wat spannend! Ik hoop dat het snel lukt en dat je een heerlijke tijd tegemoet gaat. Het is zo bijzonder allemaal. En vermoeiend soms hoor haha, zeker wel, maar toch vooral heel mooi en liefdevol. Veel succes!

 13. Aseksueel en aromantisch..ik dacht dat er stond aromatisch :)..Als jij denkt dat dat is wat je bent Maaike, dan is het toch prima..Aromantisch is volgens mij geen probleem…recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit geldt voor 95% van de NL bevolking ?. Bedankt voor je openheid en je inspiratie!

 14. Ha Maaike, ik heb enkele weken geleden je aflostraining gevolgd, heb je ook gemaild over mijn schuld, opgelopen door gokken op de beurs. Ik lees veel herkenning in je verhaal. Momenteel ga ik door een lastige periode waar ik hulp bij heb ingeschakeld inmiddels.
  Wat me raakt is dat je zegt “ik ben 38 en twijfel nog steeds over mijn identiteit”. Ik ben een man, nu 46 jaar, nog steeds twijfel over wie ik ben of wil zijn, ongewenst kinderloos, net uit een lange relatie (maar voor mijn gevoel nog niet, ook weer twijfel dus) en nog steeds geen idee welke richting ik op wil. Lange tijd heb ik me daarvoor geschaamd, want ja “een man moet toch weten wat ‘ie wil”? Welke vrouw zit te wachten op…..”. Enfin, nog een stapel ‘issues’ genoeg om aan te pakken, en dat gaat gebeuren! Fijn dat je jouw verhaal deelt, het inspireert en motiveert. Dank!

 15. Hoi Maaike, jij bent onze held. Maar echt. Fantastisch om dit te lezen. Liefs van Jeroen en Selma.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.