Zit je je thuis te vervelen door het coronavirus? Hier 9 klusjes die je geld opleveren

Mijn woonkamer met tweedehands spullen. Een tip om geld te verdienen als je thuis bent vanwege het coronavirus: maak van je huis een fijne plek
Zit je ook thuis vanwege het coronavirus? Hier een tip om geld te verdienen: maak van je huis een fijne plek.

Plots zitten we thuis vanwege het coronavirus. Bang voor verveling hoef je niet te zijn. Hier 9 klusjes die je geld opleveren.

Aan de slag!

 • Kies er elke dag eentje. Begin ’s ochtends vroeg direct. Koffie erbij en hup.
 • Voel je je ambitieus? Als je doorwerkt, krijg je ze alle 9 op één dag gedaan.

1. Maak van je huis een fijne plek

Kijk om je heen. Wat kan beter? Die piepende deur? Je rommelkamer? Die lege flessen op het aanrecht? Hoe fijner je huis, hoe liever je er tijd doorbrengt. Zo wordt het leuker om te koken voor je vrienden, en om films te kijken op de bank. En dat scheelt geld.

Dus: verbeter iets in je huis. Iets dat geen geld kost, uiteraard. Stek je pannenkoekplant. Gooi de ramen open. Frisse lakens op het bed. Fiks een lege werkplek waar je zo kunt aanschuiven. Een kledingkast met louter kleren die je graag draagt.

(Check hier trouwens mijn 7 favoriete tips om je huis gratis of goedkoop te verbeteren.)

2. Verzamel spullen om te verkopen

Kijk, ik word heel blij van de opruimtips van Marie Kondo en Dennis Storm. Maar niet in iedereen schuilt een minimalist, dat weet ik. En toch: iets minder nutteloze spullen in je gezichtsveld is prettig. Minder stress. En als je ze verkoopt, leveren ze nog geld op ook.

Daarom: verzamel drie dingen die rondslingeren die je niet meer nodig hebt en zet ze op Marktplaats. Hier 7 verkooptips. Bonustip: creëer een vaste plek voor zooi die je niet meer nodig hebt. Een doos in je berging bijvoorbeeld. Gooi er elke dag iets in.

3. Zoek manieren om je gratis te vermaken

De bioscopen zitten dicht, de musea ook, en een restaurant bezoeken kan evenmin. Kortom: het is een goed moment om te zoeken naar gratis vermaak. Gewoon, thuis. En wie weet vind je het zo leuk, dat je ook blijft doen als de kroegen straks weer open zijn.

Lees eindelijk die stapel boeken. Speel verstoppertje met je kinderen. Trek spelletjes en het krat met LEGO uit de kast. Speel de games die je nog hebt liggen. Hou een thema-avond met Netflix. Kijk bijvoorbeeld alle films van Harry Potter achter elkaar.

4. Experimenteer met meal planning

Tuurlijk, het is verleidelijk om pizza’s te laten bezorgen. Al helemaal nu je bestelling contactloos wordt afgeleverd. Kan ook best. Maar grijp deze dagen thuis ook aan om te oefenen met meal planning. Dat kan je namelijk geld opleveren, en veel ook.

Het werkt zo: bedenk wat je de komende week wilt eten. Check vooraf de aanbiedingen en wat je nog in je koelkast hebt liggen. Doe daarna slim boodschappen. En dan koken maar, en vries meteen ook wat porties in. Dat scheelt weer ’n bezorgmaaltijd.

5. Ga gratis sporten

De sportschool zit dicht en de voetbalwedstrijden zijn afgelast. Oftewel, dit is een mooie kans om gratis manieren om te sporten uit te proberen. Woon je in een rustige omgeving, dan kun je natuurlijk wandelen en hardlopen.

Blijf je liever binnen? Op YouTube vind je ontelbaar gratis fitnesslessen die je thuis kunt volgen. Mijn favorieten zijn die van Yoga with Adriene en BodyFit by Amy. Sinds kort gebruik ik bovendien tot mijn tevredenheid de (deels gratis) app FitOn.

6. Maak een budget

Jep, je moet eraan geloven. Of nee, het moet natuurlijk niet. Zelf weten. Maar: het maken van een budget helpt enorm. Sinds ik elke maand vooraf beslis wat ik met mijn geld wil doen en alles bijhoud, vliegt mijn studieschuld omlaag. (Check mijn budget.)

Ik hou mijn inkomsten en uitgaven bij met de budgetsoftware van YNAB. Dat kost een beetje geld maar dat haal ik er ruimschoots uit. Je kunt het natuurlijk ook gratis met een spreadsheet doen, of in een fijn notitieboek. Maakt niks uit, áls je het maar doet.

7. Check je abonnementen, verzekeringen en energieleverancier

En als je dat budget klaar hebt, check dan hoe je kunt besparen. Wissel van energieleverancier. Controleer je verzekeringen, je telefoonabonnement en je tv- en internetprovider. Wil je die extra zenders echt houden? Kan het elders goedkoper?

Een rotklusje, maar een beter moment dan dit krijg je niet. Zeg zo veel mogelijk op. Hou alleen wat je daadwerkelijk gebruikt. Zoek bovendien of het goedkoper kan. Netflix en Spotify kun je delen met anderen, bijvoorbeeld. Dat scheelt nogal, elke maand opnieuw.

8. Verander van bank en knip je creditcard doormidden

Och, hier heb ik jaren tegenop gezien. Ik wilde naar de Triodos Bank maar oef, wat een gedoe. Aanmelden, papieren invullen, dingen opsturen, alles overzetten. Toen ik het uiteindelijk toch eens deed, bleek het reuze mee te vallen.

Daarom: check je bank. Misschien is er een goedkopere optie. En misschien is er een meer verantwoorde optie. (Leestip: Sandra de Jong beschrijft haar zoektocht naar een bank die goed is voor de wereld.) Oh, en cancel je creditcard. Doormidden met dat ding.

9. Oh, en ga niet hamsteren. Pas op jezelf en op elkaar

Ik geef toe, deze laatste tip levert je geen geld op, behalve dan dat zesduizend rollen wc-papier natuurlijk best veel kosten. Maar: ga vooral niet hamsteren. Dat is niet nodig. Het leidt maar tot paniek, bij jezelf en bij anderen.

Het is een nare tijd, met dat coronavirus dat heel de wereld plat legt. Tegelijkertijd biedt deze tijd ook een kans. Een kans om ervoor te kiezen elkaar te helpen. Laat je niet opjagen, en vraag je oude buurvrouw of je iets voor haar kunt doen.

En dan: kies een klusje en begin!

Heb je nog meer tips om geld te verdienen terwijl we thuis zijn vanwege het coronavirus? Laat een bericht achter!

Oh, en lees in dit verhaal waarom het aflossen veel leuker is dan ik had verwacht.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

6 REACTIES

 1. Eindelijk al je digitale foto’s echt sorteren en/of online foto-albums maken. Als je geen studie- of andere schuld hebt: Foto-albums maken! Dat is best een dure hobby, maar als je het kunt betalen is er niets mooier dan een echt foto-album om door te bladeren. Terwijl je sorteert, ordent en weggooit is het lekker wegdromen bij die mooie vakantie, beelden van mensen die je lang niet gezien hebt of er niet meer zijn en situaties die je al bijna vergeten had. Die twee weken quarantaine vliegen voorbij!

  • Jaaaaa! Dit is een heel goed idee. En het kan ook zonder geld. Tenminste, dan heb je nog geen mooi glimmend boek, maar je kunt al wel al je foto’s uitzoeken en de mooiste bewerken en ergens apart bewaren. Dan heb je een mooi klusje om te doen, en een extra motivatie om snel af te lossen. Bedankt voor de tip!

  • Dankjewel! Lukt het een beetje? Ik vond het twee dagen lekker, toen twee dagen verschrikkelijk, en nu gaat het weer aardig. Ik moet blijven sporten en wandelen, dat helpt enorm.

 2. Oude kleren repareren. Sokken stoppen. Lakens die een beetje dun zijn aan elkaar naaien. Dat vind ik allemaal heerlijke klusjes. Ik ben echt een fan geworden van visual mending. Of onzichtbaar repareren, hangt een beetje af voor wie het is 🙂

  Deze zomer ben ik in huis verhuisd naar een andere studeerkamer. Het was een leuke puzzel om hem helemaal in te richten met bestaande spullen. Geen nieuwe vloer, geen nieuwe gordijnen, er was nog zoveel om te hergebruiken. En de oude Ikea-boekenkast van zoon bleek een geweldige opzetkast op mijn bureau met naaispullen.

  Nu het zo stil is op straat door het virus, ga je heel anders naar je leven kijken. Je gewone leven. Het kan zoveel eenvoudiger en rustiger. Ik vraag me af waarom we in hemelsnaam na de oliecrisis in de jaren 70 de autoloze zondag niet hebben aangehouden. En waarom we de winkels weer niet dichtdoen op zondag. Dat was een briljant idee, een dag in de week alles uit.

  • Oh, wat een goed idee, dat verhuizen zonder nieuwe dingen kopen. En zo leuk als alles dan in elkaar valt. Vroeger wilde ik alles nieuw. Nu helemaal niet meer. Sterker nog, tweedehands boeken vind ik mooier dan nieuwe. Zo’n fijn idee, dat iemand het al gelezen heeft, al weet ik dat natuurlijk meestal niet zeker.

   En ja, meer rust, dat is heerlijk. Daar is deze gekke tijd wel goed voor. Even nadenken over wat we eigenlijk allemaal altijd doen en of het niet wat langzamer kan, misschien. (Ik denk van wel.)

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.