Goedkoop boodschappen kopen op de markt, dat kan met deze 7 tips (en het is minder eng dan je denkt)

Prei en wortels in een marktkraam (producten kopen op de markt kan je veel geld besparen)
Producten kopen op de markt kan je veel geld besparen. Foto: Peter Wendt

In dit verhaal deel ik zeven tips waarmee je fijn goedkoop boodschappen kunt kopen op de markt. Ik leerde ze van Kitty Thijsebaard, mijn vroegere collega en bovendien groot liefhebber van kopen op de markt.

Eerst een bekentenis

Al ruim acht jaar woon ik aan de Vismarkt in Groningen. En op die Vismarkt is drie keer per week een markt. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het plein vol kleurrijke kraampjes met allerhande lekkernijen. Fruit, groente, brood, kaas, alles.

Drie keer raden hoe vaak ik daar tot voor kort boodschappen haalde.

Jep. Nooit.

Ik vond het maar eng, die markt

Niet om overheen te lopen, dat vond ik ook vroeger al gezellig. Mensen kijken. Duiven en meeuwen kijken. Rare vissen bij de viskraam kijken. Dat kon ik wel.

Maar daadwerkelijk iets kopen? Práten met zo’n verkoper?

Geen denken aan.

Veel te eng.

(Ik ben nogal een introvert.)

En toen sleepte Kitty me mee

Het kon niet langer, vond ze. Ik woonde goddomme bovenop die markt, ik was als een dolle zuinig aan het leven om mijn studieschuld af te lossen, kortom: ik moest mee. Goedkoop boodschappen kopen op de markt, hoppa.

Ze had natuurlijk gelijk, die Kitty. En ze had nog goede tips om te besparen ook.

Hier komen ze.

Zeven tips voor slim kopen op de markt

Tip 1: Koop niet teveel

Eerst een valkuil. De kans bestaat dat je zo blij wordt van al die lekkere en goedkope producten op de markt dat je fanatiek véél te veel inslaat. Veel goedkope dingen kopen betekent extra veel bezuinigen, toch? Nou, nee. Voorkom dat je eten thuis ligt te verpieteren. Dus: hou je in, koop niet teveel.

Tip 2: Check vooraf wat je nog in huis hebt

Het helpt om van tevoren een snelle blik in je keukenkastjes, koelkast en vriezer te doen. Wat heb je nog liggen, wat is bijna over de datum en hoe kun je die dingen handig combineren? En wat is er echt helemaal op? Voorkom je dat je dingen dubbel inslaat want dat is natuurlijk zonde.

Tip 3: Bedenk waar je zin in hebt

Schrijf op je boodschappenlijstje ook gerust dingen waar je zin in hebt. Ja, zelfs als die wat duurder zijn. Kaas bijvoorbeeld. Niet goedkoop, wel superlekker, zeker op de markt. Door jezelf af en toe iets toe te staan hou je het bezuinigen veel beter vol (en voorkom je dat je af en toe ter compensatie veel geld uitgeeft).

Tip 4: Loop eerst een rondje langs alle kramen

Ga eerst overal even kijken. Check alle kraampjes. Wat ligt waar, hoe ziet het eruit en hoeveel geld kost het? Tijdens mijn rondje over de Vismarkt met Kitty zagen we eerst twee paprika’s voor een euro liggen. Niet duur. Goedkoper dan in de supermarkt. Maar: bij een kraam iets verderop kostte een hele zak paprika’s slechts een euro.

Tip 5: Pas op met supergoedkope producten

Kijk uit met aanbiedingen. Sure, korting is lekker. Maar: niet alleen loop je de kans meer te kopen dan je nodig hebt, de kans bestaat ook nog eens dat de producten snel verlept zijn. Somehow heb ik dat op de markt vaker dan in de supermarkt. Controleer groente en fruit daarom goed op rotte plekjes, zeker als ze supergoedkoop zijn.

Tip 6: Bedenk hoe je kunt variëren

Kom je een geweldige aanbieding tegen en ziet alles er bovendien piekfijn, rijp en gaaf uit? Bedenk dat je alléén veel bespaart als je alles ook daadwerkelijk gebruikt. Oftewel: wees creatief met hoe je die enorm afgeprijsde tomaten of zoete aardappelen kunt gebruiken. (Check bijvoorbeeld Budget Bytes voor goedkope recepten.)

Tip 7: Je kunt meer invriezen dan je denkt

Wist je dat je kaas kunt invriezen? En pastasaus, kruiden, avocado en eieren? Heck, volgens Natuur & Milieu kun je zelfs wijn invriezen. Superhandig om verspilling te voorkomen. Zo kun je toch lekker veel van die aanbieding inslaan zonder dat je de kans loopt dat je voedsel weg moet gooien.

  • Bonustip van Kitty: groente eerst snijden en dan pas invriezen, dat scheelt met koken
  • Bij twijfel of je iets kunt invriezen: check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum

Tot slot: koop niet teveel

Eh, ja. Dat schreef ik al bij de eerste tip. Maar ik noem ‘m nog eens. Want als je op mij lijkt dan gaat dit mis. Dan sta je te stuiteren naast de fruitkraam en kom je thuis met een hoeveelheid bananen, appels en weet-ik-wat-allemaal die zelfs een rugbyteam in een week niet krijgt weggewerkt. Daarom.

Oh, en eng?

Nou, ik vond de markt dus echt wel een beetje eng. In het begin. Maar: het went. Inmiddels vind ik het best gezellig, zo’n rondje over de markt. Zeker als m’n zoontje mee is. Dus als je de markt spannend vindt, probeer het eens, wie weet valt het jou ook mee.

En ga je toch liever naar de supermarkt? Je weet wel, zo’n winkel met zelfscankassa’s zodat je met niemand hoeft te praten? Ha, snap ik. Is ook prima natuurlijk. En hier heb je twaalf tips om ook in die supermarkt geld te besparen.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.