De aanvullende beurs, om hoeveel geld gaat dat? En wie heeft er recht op?

Vier studenten praten met elkaar (wellicht over om hoeveel geld de aanvullende beurs gaat)
De aanvullende beurs, om hoeveel geld gaat dat en wie heeft er recht op? Foto: Brooke Cagle

Een miljard euro heeft minister Robbert Dijkgraaf te besteden voor de herinvoering van de basisbeurs. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over hoe dat geld het beste kan worden verdeeld. De grote vraag: uit hoeveel geld gaat de aanvullende beurs bestaan?

Wat is de aanvullende beurs precies?

Vanaf het studiejaar 2023-2024 keert de basisbeurs terug. Dat betekent dat studenten net als vroeger elke maand een geldbedrag van de overheid krijgen dat ze niet hoeven terug te betalen. Waarschijnlijk zal het gaan om 91 euro per maand voor thuiswonende studenten en 255 euro per maand voor wie op kamers woont. (Lees hier de details.)

Studenten met ouders die niet zo veel geld verdienen, kunnen naast die basisbeurs ook nog een aanvullende beurs krijgen. Elke maand extra geld dus, en ook dit bedrag hoeft je niet terug te betalen. (Wellicht met net als vroeger de voorwaarde dat je wel binnen een bepaalde termijn je studie afrondt.)

Hoeveel geld is die aanvullende beurs precies?

De aanvullende beurs zal maximaal 419 euro per maand zijn, zo luidt het voorstel van minister Dijkgraaf. De beurs komt wat hem betreft beschikbaar voor studenten uit gezinnen met een inkomen tot zo’n 54.000 euro per jaar. Niet iedereen krijgt hetzelfde bedrag. Hoe minder een gezin verdient, hoe hoger de aanvullende beurs zal zijn.

Het miljard van minister Dijkgraaf

Veel Kamerleden waren kritisch op de plannen, gisteren bij het debat. Het is mooi dat het leenstelsel verdwijnt maar om de basisbeurs op een goede manier opnieuw in te voeren, is meer geld nodig dan er nu op tafel ligt, klonk de kritiek.

Dat laatste lukt niet, antwoordde de D66-minister.

Een miljard euro, dat heeft hij te besteden. Over hóe dat bedrag precies verdeeld wordt, daarover kan worden gediscussieerd. Meer extra geld erbij vinden, lukt volgens Dijkgraaf niet. “Ik ben op zoek naar de geldkraan op het ministerie, maar heb deze nog niet kunnen vinden”, verklaarde hij.

Nieuwsgierig naar het Kamerdebat?

Die Kamerdebatten zijn best interessant om zelf te volgen. Ze geven een beeld van de wensen van de politieke partijen en ze laten ook mooi zien hoe de politiek werkt. Als je wilt, kun je het debat over de basisbeurs van gisteren terugkijken bij Debat Gemist. En als je liever een samenvatting hebt, hier een goed verslag in Trouw.

Hoe wordt die miljard euro precies verdeeld?

Extra geld zit er volgens de minister dus niet in. Wel valt er te spelen met de verdeling van het miljard, zegt hij.

Ideeën genoeg, zo bleek gisteren tijdens het debat. Het CDA wil graag dat de aanvullende beurs ook beschikbaar komt voor studenten uit gezinnen met een jaarinkomen tot 70.000 of 80.000 euro. Vanuit de VVD en D66 klonk bijval. Alleen als de basisbeurs daar niet lager van wordt, reageerde de ChristenUnie.

En nu?

Hoe dit alles afloopt, blijft ook nu nog even spannend. Minister Dijkgraaf gaat opnieuw kijken naar het plan. Wordt opnieuw vervolgd dus.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

 1. Dus de aanvullende beurs blijft steken op het bedrag van dit jaar:
  “Januari tot en met december 2022: Maximale aanvullende beurs € 419,04”
  De aanvullende beurs wordt normaal gesproken elk jaar een beetje meer: 2020 403,17; 2021 413,78; 2022 419,04
  Dus we doen niet meer aan inflatie?

  Daarnaast is de nieuwe basisstudiefinanciering zelf ook een grap, de bedragen liggen lager dat de scholierentegemoetkoming van Januari tot en met juli 2022
  Basistoelage = Thuiswonend € 121,81 Uitwonend € 284,01
  (+ potentieel een aanvullende toelage)

  En voor de mensen die zich afvragen waarom we dan hiermee akkoord gaan? Het kan niet anders; je studie moet je afmaken, je wilt graag verder studeren en er wordt verwacht dat je dit ook gaat doen. Dus gaan de studenten werken naast hun fulltime studie: worden door een gammel minimum loon betaald, huisvestiging wordt duurder, leven wordt duurder, dus je gaat meer werken, doe je langer over je studie en tadaaa studenten studeren niet meer nominaal af en eindigen met een gigantische studieschuld en burnout. Gefeliciteerd! Ga maar terug bij je ouders in wonen tot je genoeg geld hebt voor een koophuis. Wat, je kan niet terug? Dan hebben we altijd nog dure huurwoningen met vervelende huurbazen.

  Geweldig dit.

  • Wat zou je als oplossing zien Lotte?

   Ik denk dat een (veel) hogere stufi ook niet direct een goed idee is. Mijn suggesties:
   – Korting op studiekosten, eventueel met de voetnoot dat je de eerste 10 jaar bijvoorbeeld minimaal 7 jaar belastingplichtig in Nederland moet zijn (om gaststudenten niet te ontmoedigen, maar ook niet zomaar weg te laten gaan);
   – Prijsregulering voor studentenkamers (eventueel via een soort woningstichting of bij meer scholen een campus?), anders verdwijnt het overheidsgeld rechtstreeks in de zakken van de huisjesmelkers;
   – Kosten en stufi koppelen aan inflatiecijfers

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.