Ook studenten uit het leenstelsel vallen vanaf 2023-2024 onder de basisbeurs

Studenten in een collegezaal (ook de huidige studenten in het leenstelsel vallen vanaf 2023-2024 onder de nieuwe studiebeurs)
Ook studenten uit het leenstelsel vallen vanaf 2023-2024 onder de nieuwe basisbeurs. Foto: Nikolay Georgiev

De nieuwe basisbeurs geldt vanaf het studiejaar 2023-2024 voor alle studenten, dus ook voor de studenten die dan al aan het studeren zijn. Het maakt niet dat studenten tijdens het leenstelsel al zijn begonnen aan hun studie.

Dat schrijft de Rijksoverheid in dit nieuwsbericht.

Nog even wachten op de basisbeurs

Het leenstelsel wordt afgeschaft, besloot de nieuwe regering in december van 2021. Alleen: die afschaffing gaat pas in vanaf het studiejaar 2023-2024. Het komende studiejaar, dat in september 2022 begint, geldt het leenstelsel dus nog.

Mensen die nu al studeren of die in september beginnen, vallen dus eerst nog een jaar onder het leenstel. Ter compensatie voor dat jaar ontvangen ze een tegemoetkoming van 359 euro. Het studiejaar erop gaan ze over naar de nieuwe basisbeurs.

En dat roept nogal wat vragen op, zoals die hieronder van Michelle.

Vanwege het leenstelsel een tussenjaar nemen?

Hallo!

Ik heb een brandende vraag. Heeft het nut om tussen je bachelor en master een tussenjaar te nemen zodat je master begint in september 2023 en je daarmee kan profiteren van de nieuwe basisbeurs? Of val je dan alsnog onder het oude leenstelsel?

Groetjes Michelle

***

Hoi Michelle,

Bedankt voor je vraag. Je bent lang niet de enige die hierover twijfelt, getuige alle vragen die ik hierover heb gekregen. Het goede nieuws is dus, zoals je hierboven al kon lezen, dat ook voor jou vanaf 2023-2024 de nieuwe basisbeurs geldt.

Je hebt dus twee opties:

  • Je kunt meteen in september van 2022 met je master beginnen, dan val je dus nog één studiejaar onder het leenstelsel en daarna ga je automatisch over naar de nieuwe basisbeurs (tenzij je natuurlijk in één jaar klaar bent met je master)
  • En je kunt een tussenjaar nemen en pas in het studiejaar 2023-2024 beginnen aan je master, je valt dan met je master onder de nieuwe basisbeurs, het maakt daarvoor niet uit dat je bent begonnen met studeren toen het leenstelsel er nog was

En hoe kies je dan?

Twee dingen.

1. Check hoeveel geld een tussenjaar je oplevert

Allereerst is er natuurlijk een financiële component. Hoe hoog de basisbeurs precies zal gaan worden, is nog niet helemaal duidelijk. De Tweede Kamer is daarover nog volop aan het debatteren. (Lees maar.)

Het lijkt erop dat thuiswonende studenten 91 euro per maand krijgen, studenten op kamers 255 euro. Oftewel: door al in september 2022 te beginnen, loop je 1.092 of 3.060 euro mis. Daar tegenover staat een tegemoetkoming van 359 euro.

(De aanvullende beurs voor studenten uit armere gezinnen laat ik hier even buiten beschouwing. Die bestaat namelijk nu al en die blijft bestaan. Het maximale maandbedrag is en blijft waarschijnlijk ook straks zo’n 419 euro per maand.)

2. Kijk ook naar de andere voor- en nadelen van een tussenjaar

Daarnaast is er ook nog een andere component, namelijk: een tussenjaar heeft allerlei voor- en nadelen. Misschien heb je enorme zin in zo’n tussenjaar, en in dat geval is dit natuurlijk een mooie kans. Maar misschien zit je er juist helemaal niet op te wachten, en heb je daar wel wat extra kosten voor over.

Kijk, een jaartje wachten met je master levert je, afhankelijk van je situatie, ruim duizend tot meerdere duizenden euro’s op. Aan de ene kant: dat is zeker niet niks. Aan de andere kant: het is misschien ook weer niet het einde van de wereld, mocht je juist veel zin hebben om komend studiejaar al met je master te beginnen.

Succes en plezier!

Hopelijk heb je hier iets aan! En wat je ook kiest, ik hoop dat je in ieder geval een supermooie tijd hebt.

Groet!
Maaike

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

4 REACTIES

  1. Ik kreeg net een bericht na mijn HBO dat ik een studievocuer krijg voor collegeld vanaf 2026.
    Ik ga echter nu beginnen met de Master, moet ik nu 3 jaar wachten?
    Wat is dit voor een 1 april grap?

  2. Hallo,

    Ik ga volgend jaar beginnen met mijn master. Ik heb hiervoor mijn hbo gedaan en doe nu een premaster(die niet meetelt voor studiefinaciering). Ik mijn aanvullende beurs al gebruikt maar nog wel reisproduct en maanden lening over. Heb ik als ik aan mijn master begin nou wel of geen recht op basis beurs.

    • Ik vraag me dit dus ook af. Ik heb 3 jaar uni gedaan en ga mn master doen volgend jaar. Heb 3 jaar aanvullende beurs gekregen. Heb ik nu dan nog recht op 4 jaar basisbeurs en 1 jaar aanvullende beurs of werkt dat niet zo?

  3. Ik ben nu bijna klaar met mijn HBO, ik heb tijdens mijn HBO al een deel van een pre-master kunnen doen tijdens mijn minor. Ik begin in november met het laatste deel van de pre-master en in februari met mijn master. Ik kan echt nergens vinden of ik ook recht heb op de basisbeurs, maar ik vraag me ook vooral af dat als ik deze krijg, is dit dan vanaf september of november?

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.