Waarom je moet stoppen met het bewaren van dingen voor een goed moment

Een luxe donkerrode handzeep van Rituals (die ik aan het bewaren was voor een goed moment)
Stop met het bewaren van dingen voor een goed moment.

Denk even na: welke dingen ben je al een tijdje aan het bewaren voor een goed moment?

Je weet wel, die luxe zeep, die chique jurk of die gouden ketting?

Die, ja.

Neem dat ding eens even vlug in gebruik

Toen ik afgelopen maart m’n huis aan het opruimen was, vond ik een doos met flessen bodylotion die ik in m’n vorige huis al had. Dat betekent dat ze acht jaar oud waren. Minstens. Echt lekker rook het niet meer. Heb alles maar weggegooid.

Zo zonde!

Oftewel, ook voor mezelf: stop met het bewaren van dingen voor een goed moment. Wacht niet langer op een bijzondere gelegenheid.

En vind je dat nu lastig?

Ja. Snap ik wel. Heb ik ook. Of nee, hád ik ook. Inmiddels, bijna een jaar later, ben ik er al iets beter in.

Wat me helpt is dit:

  • Steeds als ik iets wil bewaren voor later denk ik even terug aan die lading flessen verlepte bodylotion in m’n prullenbak
  • Ik bedenk me bovendien dat het voor die zeep / parfum / wijn ook leuk is om gebruikt te worden, leuker dan om in een kast te staan
  • En ja, dat is wat suf, om dat te denken, en daardoor zit ik al snel te glimlachen en voelt alles simpeler en luchtiger (en dat helpt ook)
  • En ik weet: het draait niet om die zeep maar om mij, ik ben verdorie het eindproduct, ik ben het waard om alles lekker op te maken

(Dat laatste helpt trouwens ook goed als de peuter een bende maakt in het huis. Soms, vooral als ik moe ben, denk ik: oh nee, damn, dat moet straks allemaal opgeruimd. Maar zijn spel, zijn creativiteit, zijn ontwikkeling, dáár gaat het om. Fuck the mess.)

Opdracht: duik je kast even in

Actie werkt goed bij dit soort dingen, is mijn ervaring. Kortom, ga meteen even op zoek naar één ding dat je aan het bewaren bent voor een goed moment. Een parfum, oorbellen, wat dan ook.

Zoek het op, pak het erbij en gebruik het ogenblikkelijk. Ga je je lekker door voelen, let maar op. Enne, zelf heb ik dat natuurlijk ook even gedaan. Kijk maar naar die dure handzeep op de foto die ik tevoorschijn heb gehaald.

Want die bijzondere gelegenheid waarvoor ik die aan het bewaren was?

I’m fucking alive.

Dat is reden genoeg.

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.