Zeven simpele tips om je energierekening laag te houden (in de winter van 2022)

Een vrouw in een warme trui met een kop warme koffie (een goede strategie voor als je je energierekening laag wilt houden)
Wil je je energierekening laag houden, doe dan warme kleding aan zet de verwarming lager. Foto: allison christine

Minder energie gebruiken is belangrijk dan ooit. Sowieso is het goed voor het klimaat, en nu met de hoge gasprijzen levert het bovendien financieel ook veel op. Oftewel: het levert je veel op als je je energierekening laag weet te houden.

In dit verhaal deel ik zeven tips waarmee je je stookkosten deze winter kunt beperken. Niks ingewikkelds, alles snel en simpel.

Let’s go.

Tip 1: Zet de verwarming minder hoog

Jep, deze ligt voor de hand. Maar toch, als je gewend bent aan een behaaglijk warm huis kan het lastig zijn om het ook echt te doen. Maar doe het toch! Het scheelt behoorlijk. Begin met één graadje lager dan normaal. Of twee, als je durft.

Fiks pantoffels, dikke truien en een fijne deken op de bank. Dat helpt alvast. En lees dit draadje op ’t Viva Forum voor motivatie. Allemaal mensen die proberen de verwarming pas zo laat mogelijk aan te doen. Werkt leuk aanstekelijk.

Tip 2: Verwarm alleen waar en wanneer het nodig is

Hou de deuren dicht en verwarm alleen de kamers waarin je veel zit, tipt Milieu Centraal. En als je niet thuis bent en ook ’s nachts kan de verwarming op 15 graden (behalve bij vloerverwarming, dan is 17 of 18 graden beter).

Je slaapkamer hoef je sowieso niet te verwarmen. Slapen in een koude kamer is gezond. Is het echt te koud? Een kruik of elektrische deken kost minder energie dan de verwarming aandoen. (Elektrische kachels verbruiken daarentegen wel veel energie.)

Tip 3: Zet je verwarming ’s avonds iets eerder omlaag (en douche korter)

Och, dit is zo simpel en toch deed ik ’t tot voor kort nooit. Ik wachtte altijd tot ik naar bed wilde en dan pas draaide ik m’n thermostaat omlaag. Zonde natuurlijk. Je kunt je verwarming prima al een uur eerder op 15 graden zetten. Merk je nauwelijks iets van.

En nog zoiets: korter douchen. Lekker warm douchen is weliswaar heerlijk maar het kost ook behoorlijk wat energie. Draai die kraan dus een paar minuten eerder uit (of naar koud) en je energierekening gaat omlaag.

Tip 4: Werk buitenshuis (en douche bij de fitness)

Toegegeven, in dit coronatijdperk zijn de opties soms beperkt. En bovendien helpt het niet voor het klimaat, maar goed, wél voor je portemonnee. Als je niet thuis bent, hoef je je huis immers ook niet te verwarmen. En dat scheelt behoorlijk.

Zelf werk ik sinds kort geregeld bij ’t Forum Groningen, een prachtig nieuw gebouw met onder meer een bibliotheek, een bioscoop en een museum. En overal zitten werk- en studeerplekken, en dat nog gratis ook. Fijne plek dus.

Tip 5: Blokkeer je radiatoren niet

Staat je bank voor een radiator? Of hangen er lange gordijnen voor? Niet doen. Je verliest daardoor namelijk flink wat energie. Verschuif de boel dus even zodat je radiatoren niet worden geblokkeerd.

Bonustip: woon je in een huis dat niet goed is geïsoleerd? Dan kan het lonen om radiatorfolie achter je radiatoren te plakken. Het lijk op aluminiumfolie en het isoleert je muren. Je hebt al een rol voor ongeveer een tientje.

Tip 6: Doe de gordijnen dicht

Ramen laten meer kou door dan muren. Door je gordijnen dicht te doen, beperkt je de hoeveelheid kou die je huis binnenkomt. En dat scheelt. Als je wilt besparen, kun je je gordijnen dus beter dicht doen als het donker is.

Bonustip: check je ramen en deuren en voel of er ergens koude lucht binnenkomt. Ja? Dan zit er een kier. Je plakt die kieren handig af met tochtstrips. Klusje van niks, kost niet veel geld, en je bespaart toch aardig wat energie.

Tip 7: Sluit nog even géén nieuw energiecontract af

Regelmatig overstappen van energieleverancier is doorgaans een goede tip. Zo kun je steeds voor de beste aanbieding kiezen en krijg je vaak als nieuwe klant nog extra korting ook. Maar pas op: momenteel is overstappen niet slim.

Heb je een vast contract met voordelige tarieven? Dan heb je geluk. Betaal je momenteel juist heel veel? Wacht dan even af, schrijft AD. De prijzen zijn momenteel zo hoog dat overstappen niet de moeite waard is.

Best simpel toch?

Je kunt de tips meteen uitvoeren. De meesten zijn nog gratis ook, en anders kosten ze sowieso niet veel geld. En als je vandaag begint, heb je nog alle kans om de energierekening de komende winter laag te houden. ☀️

(En wil je graag meer resultaat en ben je bereid om daarin te investeren? Dan kun je nog veel meer doen. Je huis isoleren kost wat maar loont enorm. Geen gas meer gebruiken. Zonnepanelen op het dak. Lees hier de tips van Vereniging Eigen Huis.)

Er is ook een boek!

Heb je een studieschuld? Lees m'n boek en je krijgt zin in aflossen.

Categorieën

Aflossen

Schaamte en gepieker

Besparen

Geld verdienen

Studeren

Budgetteren

Wonen

Minimalisme

2 REACTIES

  1. Helemaal goed! Ik heb mezelf ook regelmatig verwend met een kek mutsje, dekentje en pot thee op de bank en dan de verwarming op minimaal zetten.
    BIj ons is dat minimum ook drastisch gezakt sinds we de koudste muur in de woonkamer hebben geisoleerd. Scheelt cv, maar vooral voelt het nu niet meer koud. Echt veel lekkerder! (En dan komt t geld van die isolatie ook nog s terug, dus dan gaan we de volgende actie doen. Die is dan gratis)

    • Lekker bezig! En ja, met een deken en iets warm te drinken erbij voelt het helemaal fijn hè. Heerlijk knus.

Reacties zijn gesloten.

Mijn studieschuld

100%
Het was €51.759,61. Nu nog €0!!

Maaike Wind

Voormalig studieschuldbezitter

Durfde lang niet te kijken hoe hoog haar studieschuld was. Deed het toen toch. Schrok. Werd moedeloos. Begin 2019 was ze het zat. Fuck die studieschuld. Aflossen, en rap. Dertigduizend euro in twee jaar. Doe mee!

Wil jij óók zin in aflossen?

Schrijf je in en ontvang elke week mijn aflos-inspiratie in je inbox.